Witam, ostatnio kupiłem kartę graficzną xfx radeon hd 6870 i tak jak było pisane na wielu forach, karta jest niesamowicie głośna chociaż temperatury nie ma aż tak wysokiej jak to się skarżyło wielu ale i tak postanowiłem zmienić chłodzenie na jakieś cichsze i wydajniejsze..
Jedno z lepszych które znalazłem to Gelid Icy Vision Rev.2 za jakieś 50 euro i wiem że pasuje ono do HD 6870 ale widziałem tylko te coolery na radkach w wersji np. asus bądź msi i zauważyłem że moja jest trochę krótsza niż tamte gdyż moja to wersja single fan i mierzy nieco ponad 20cm długości, i zastanawia mnie to czy to chłodzenie wejdzie do niej bez żadnych modyfikacji, ja się poddaję w poszukiwaniach gdyż nie mogę nic znaleźć.. jeśli znacie jakieś inne w miarę wydajnie chłodzenia to prosiłbym o linki albo chociaż nazwy, dziękuję ogromnie.
XFX HD 6870 aftermarketowy cooler
- SugarPL
Motherboard-> Asus P5G41T-M LX3
PSU-> Alpine 650w
CPU-> Intel Pentium Dual Core E6600 3.06ghz @3.55ghz
Ram-> DDRIII 4GB kingston 1333mHz DIMM
Graphic card-> XFX Radeon HD 6870 1GB GDDR5 256bit
Sound Card-> Integrated 7.1
HDD-> Samsung 500GB Sata II + WDC 75gb Sata II
PSU-> Alpine 650w
- seba86mu
SugarPL pisze:i zastanawia mnie to czy to chłodzenie wejdzie do niej bez żadnych modyfikacji, ja się poddaję w poszukiwaniach gdyż nie mogę nic znaleźć..
Jeżeli chłodzenie jest kompatybilne z kartą według specyfikacji, to będzie do karty pasowało.
Inna sprawa to to, że chłodzenie może wystawać poza obrys płytki PCB karty jeżeli jest długie i tutaj kłania się kwestia czy karta zmieści Ci się do obudowy (czy kolumna dysków twardych nie będzie przeszkodą).
Ze swojej strony polecam Arctic Accelero Twin Turbo II:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio montowałem ten cooler na swojej karcie:
=> recenzja-sprzetu/arctic-accelero-twin-turbo-ii-vs-msi-cyclone-na-hd-6850-t20883.html
Zwróć również uwagę na Arctic Accelero Mono Plus z 12-centymetrowym wentylatorem:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- SugarPL
Hmm czyli mam rozumieć że sama podstawka która ma bezpośredni kontakt z procesorem GPU (nie pamiętam jak się to nazywało
) jest zawsze w tym samym miejscu jeśli chodzi o płytkę PCB
A zmieścić się zmieści na pewno, jak wchodziło mi bez większych problemów do obudowy 8800gtx z taką rączką na drugim końcu karty i mierzyło około 30cm wszystko to to się na bank zmieści, martwiło mnie tylko to w którym miejscu się radiator łączy z procesorem, więc reasumując, każda płytka ma w tym samym miejscu procesor ale niektóre po prostu nie są tak wydłużone jak inne (patrząc tak że procesor jest bardziej po lewej stronie PCB)
pewnie napisałem to trochę od rzeczy i niedokładnie ale mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi, dzięki wielkie za tamte coolery ale jeśli faktycznie "mój" wchodzi bez problemów to raczej przy nim zostanę

A zmieścić się zmieści na pewno, jak wchodziło mi bez większych problemów do obudowy 8800gtx z taką rączką na drugim końcu karty i mierzyło około 30cm wszystko to to się na bank zmieści, martwiło mnie tylko to w którym miejscu się radiator łączy z procesorem, więc reasumując, każda płytka ma w tym samym miejscu procesor ale niektóre po prostu nie są tak wydłużone jak inne (patrząc tak że procesor jest bardziej po lewej stronie PCB)
pewnie napisałem to trochę od rzeczy i niedokładnie ale mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi, dzięki wielkie za tamte coolery ale jeśli faktycznie "mój" wchodzi bez problemów to raczej przy nim zostanę
PSU-> Alpine 650w
PSU-> Alpine 650w
- seba86mu
SugarPL pisze:więc reasumując, każda płytka ma w tym samym miejscu procesor ale niektóre po prostu nie są tak wydłużone jak inne (patrząc tak że procesor jest bardziej po lewej stronie PCB)
pewnie napisałem to trochę od rzeczy i niedokładnie ale mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi
Rozumiem i dokładnie tak jest jak napisałeś.
SugarPL pisze:ale jeśli faktycznie "mój" wchodzi bez problemów to raczej przy nim zostanę
Z tego co wyczytałem wentylatory w coolerze Gelid Icy Vision Rev.2 kręcą się z prędkością ~2000 RPM, co powoduje szum, więc żebyś nie miał podobnej sytuacji, jak obecnie.
Ponadto z tego co widzę Gelid Icy Vision Rev.2 nie jest podłączany do karty wtyczką 4-PIN, tylko 3-PIN, co oznacza, że prędkości wentylatorów nie są kontrolowane przez układ PWM karty graficznej, przez co kręcą się ze stałą prędkością.
- SugarPL
Ponadto z tego co widzę Gelid Icy Vision Rev.2 nie jest podłączany do karty wtyczką 4-PIN, tylko 3-PIN, co oznacza, że prędkości wentylatorów nie są kontrolowane przez układ PWM karty graficznej, przez co kręcą się ze stałą prędkością.
Hmm moja karta w tym momencie ma podłączenie 2 pin i jakoś sobie radzi z automatycznym kontrolowaniem prędkości (to jest chyba na jakiejś zasadzie dodawania i ujmowania volt chociaż nie mam pojęcia)
Z tego co wyczytałem wentylatory w coolerze Gelid Icy Vision Rev.2 kręcą się z prędkością ~2000 RPM, co powoduje szum, więc żebyś nie miał podobnej sytuacji, jak obecnie.
Powiem tak, to co się dzieje u mnie w tej chwili to masakra, miałem głośny komputer praktycznie przez całe życie ale teraz to już jest przesada, żeby pograć sobie w grę, jakąkolwiek, muszę ubierać słuchawki bo na normalnych głośnikach się po prostu nie da, wentylator je przygłusza, a idzie w momencie obciążenia na około 60-65% .. przy takim odkurzaczu boję się że odleci razem z obudową przez okno..
Przeczytałem pana recenzję na temat tego Arctic Accelero Twin Turbo II i naprawdę zacząłem myśleć który kupić czy właśnie ten czy tego Gelid Icy Vision Rev.2
Różnica jest praktycznie znikoma, na oko około 1% max 2% w stronę Gelid'a ale ogólnie bez obrazy, wygląd mi się kompletnie nie podoba w przypadku Arctic Accelero Twin Turbo II, wolę motywy niebieskie niż białe

PSU-> Alpine 650w
PSU-> Alpine 650w
- seba86mu
SugarPL pisze:Hmm moja karta w tym momencie ma podłączenie 2 pin
Czyli rozumiem, że gniazdko na karcie również jest 2-PIN ?
SugarPL pisze:ogólnie bez obrazy, wygląd mi się kompletnie nie podoba w przypadku Arctic Accelero Twin Turbo II, wolę motywy niebieskie niż białe (w tym momencie chodzi już praktycznie tylko o estetykę bo cena jest praktycznie taka sama
Ależ ja się nie obrażam, ale kupować coś, bo ładnie wygląda, a tego i tak nie będziesz widział, bo będzie do góry nogami w jednostce, to trochę dziwne podejście.
- SugarPL
tak gniazdko na karcie jest dwu pinowe a co do wyglądu to jest to po prostu moje własne widzimisię
a robię to tylko jeżeli nie ma praktycznie żadnej różnicy w wynikach a jedyną różnicą jest właśnie tylko kolor, co do sterowania prędkością wiatraka to akurat nie boję się o to bo mam taki kontroler na max 3 wiatraki które razem z obudową dorzuciła firma xigmatek więc jeśli będzie za głośno to po prostu przekręcę potencjometr i po sprawie, dzięki wielkie za doradzenie i wyjaśnienie sprawy z coolerem, jak będę zamawiał to chyba spróbuję zrobić recenzję sprzętu tak jak pan to uczynił i wrzucę na forum hotfix, ale pewnie nie zamówię tego szybciej jak za 2 może 3 tygodnie więc chwilę się jeszcze będę musiał pomęczyć z moim odkurzaczem, dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

PSU-> Alpine 650w
PSU-> Alpine 650w