Zmiana zintegrowanej karty graficznej.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Arcycatia

Użytkownik

Post27 sty 2014, 11:48

Na początek chciałabym powiedzieć że kompletnie nie znam się na komputerach, dlatego właśnie chciałabym was prosić o pomoc. Nie wiem czy podam wszystkie potrzebne informacje i czy moje pytanie będzie "mądre".

Mam bardzo stary komputer (może komuś się to przyda - Dell OptiLex GX280), procesor Intel Pentium 4 2,8GHz, i teraz: Intel 82915G/GV/910GL express chipset family - cokolwiek to znaczy - chyba to co się dowiedziałam, czyli że wszystko w środku jest zintegrowane. (Okej, jak jakieś konkretniejsze informacje będą potrzebne to dopiszę, bo nie chce się bardziej kompromitować). Komputera używam tylko i wyłącznie do gier, no i do tych do 2004/05 roku dawał radę, teraz jednak błaga mnie o wymianę, co mam zamiar zrobić jak tylko uzbieram trochę więcej pieniędzy.

Przechodząc do rzeczy, od znajomego dostałam kartę graficzną - Galaxy GF 7300GT - chciałam trochę odmłodzić mojego staruszka, żeby do momentu wymiany jeszcze trochę pochodził. Nie wiem czy to że mam kartę graficzną zintegrowaną oznacza że nie mogę jej zmienić, to moje pierwsze pytanie.

Sama na własną rękę spróbowałam - wpiełam ją, sama nie mam pojęcia gdzie, ale wpięłam i działała (chyba? w każdym razie obraz był), dopóki nie zainstalowałam do niej sterowników i nie zresetowałam komputera. Po włączeniu odmówił posłuszeństwa, uruchamiał się chyba 2 godziny a w menadżerze zadań pisało, że zużycie procesora jest 100%. To chyba dla tego nie chciał się uruchomić... Więc drugie moje pytanie - jeśli da się ją w ogóle zamontować tak żeby działała, to jak to zrobić?

Przepraszam za wszelkie błędy i proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 sty 2014, 12:00

Podaj jeszcze jaki zasilacz oraz pamięć ?
Przeczytaj poradnik:
http://www.hotfix.pl/zmiana-karty-grafi ... e--a74.htm
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 sty 2014, 12:04

Karta jest na PCI-Express , twoja płyta takowe złącze posiada, więc odinstalowywujesz sterowniki do starej karty w systemie, wyłączasz w biosie zintegrowaną grafike, następnie podłączasz nową karte i instalujesz do niej sterownik, nie koniecznie najnowszy bo karta jest już dosyć wiekowa,mimo iż karta nie potrzebuje jakiegoś super zasilacza to możesz go podać, chodz w takim zestawie pewnie jest markowy od della.

Arcycatia

Użytkownik

Post27 sty 2014, 12:23

Trochę się natrudziłam, ale znalazłam - Zasilacz DELL NPS-210AB 210W. 1 GB ramu.
Instrukcje przeczytałam, chciałam dowiedzieć się tylko czy nie zepsuje tym doszczętnie komputera (coś tam wyczytałam o uszkodzeniu płyty głównej). Bo wiem że warto, chce go tylko delikatnie "odmłodzić", żeby chodziły mi nowsze Heros'y.
Czyli problem z pożeraniem całego procesora mógł być spowodowany tym że nie zmieniłam karty graficznej w biosie?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 sty 2014, 12:58

Teraz jest OK ?
Zainstalowany Service Pack 3 ?
Pobrane wszystkie aktualizacje ?
Po pobraniu najlepiej wyłączyć aktualizacje automatyczne ponieważ często powodują duże zużycie
procesora oraz obciążenie łącza/internetu.

Następnie:

Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne - zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
1 GB ramu.

Na dzisiejsze czasy to trochę za mało :(
Jak odliczysz antywirusa, przeglądarkę, komunikatory oraz inne programy to nic się nie zostaje...
Proponuję jeszcze dołożyć min. 1 GB.
Odczujesz znaczną różnicę w działaniu komputera, gier itp. itd.

Sterowniki do nowej karty graficznej zainstalowałaś odpowiednie, poprzednie od zintegrowanej zostały wcześniej usunięte, zainstalowany Chipset, DirectX, w Menedżerze urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania :?:
Obrazek

Arcycatia

Użytkownik

Post27 sty 2014, 14:04

Komputer był czyszczony 2 tygodnie temu niecałe, oprócz przeglądarki nie korzystam z żadnych komunikatorów ani programów. (Dosłownie! Na komputerze mam zainstalowane tylko 2 gry i firefoxa). Wraz z zintegrowaną kartą graficzną komputer włącza się w 10 sekund.
Przed chwilą próbowałam jeszcze raz i wyinstalowałam stare sterowniki, podłączyłam kartę graficzną, wtedy wszystko działa. Jednak po zainstalowaniu nowych sterowników i resecie komputera nie chce do końca się włączyć (nie pojawiają się nawet ikonki na pulpicie) żadnych podejrzanych procesów, a jednak zużycie procesora 100%.
Muszę wszystko odpinać żeby w ogóle odpisać. Szczerze mówiąc nie wiem czy może problem być w tym że jakieś sterowniki nie są zainstalowane (płyta główna? czy coś?) ale nawet nie wiem jak to sprawdzić. Jak instalowałam sterowniki to wszystko było w jednej (po prostu Intel 82915G/GV/910GL express chipset family bez podziału na kartę graficzną, itd.) a może zainstalować jakieś starsze sterowniki?

Service Pack 3 zainstalowane.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 sty 2014, 14:17

a może zainstalować jakieś starsze sterowniki?

Nie napisałaś które zostały zainstalowane/wersja lub strona z której pobierałaś ?
instalujesz do niej sterownik, nie koniecznie najnowszy bo karta jest już dosyć wiekowa

Najnowsze sterowniki nie zawsze są najlepsze.

Zaczynam od najnowszych na tą kartę które powinny działać:

Przed sprawdzeniem każdej wersji musisz prawidłowo usunąć poprzednie sterowniki
oraz przeczyścić komputer w/w programami...
Obrazek

Arcycatia

Użytkownik

Post27 sty 2014, 14:22

Instalowałam sterownik ten:

Rozumiem że to mógł być błąd. W takim razie spróbuje z tymi które podałeś. Komputera nie mogłam przeczyścić tymi programami ponieważ po zmianie sterowników nie chciał się nawet uruchomić do końca.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 sty 2014, 14:23

Skoro po instalacji sterowników jest 100% procka to warto wyłączyć programy od sterownika, jego panel itp z auto startu.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 sty 2014, 14:31

Na tych sterownikach które posiadasz to nawet nie działa mój komputer.
(mam inną kartę ale te same sterowniki)
Obecnie na Windows XP posiadam te pierwsze.
Sprawdź kolejno które podałem.
W razie czego sprawdź odinstalowanie sterowników F8 --> Tryb awaryjny --> Enter.
Obrazek

Arcycatia

Użytkownik

Post27 sty 2014, 15:57

Zainstalowałam pierwsze sterowniki które podałeś i wszystko zaczęło działać normalnie - dziękuje bardzo XMan i djkamil09061991 za pomoc! W końcu na tym staruszku poszła mi gra, którą bardzo bardzo chciałam. Dziękuje za instrukcje krok po kroku :)

Mam jeszcze dodatkowe pytanie ale nie chce zakładać nowego tematu - czy jeśli do tego komputera dokupię ram, to nie będę musiała zmieniać komputera? Nie oczekuje od niego bóg wie czego, chciałabym tylko troszkę go odmłodzić (nie gram w najnowsze gry więc nie potrzebny mi jakiś potwór). Czy to wystarczy czy jednak muszę zainwestować w nowy?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 sty 2014, 16:05

Z tego co widze masz dwa wejścia na ram, jeśli aktualnie masz 1gb w jednej kości to śmiało możesz mu jeszcze z 1gb dołozyć bo więcej nie ma sensu :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 sty 2014, 16:42

Ważne.

Jeżeli komputer działa na tej pamięci to dokup taką samą.
Możesz dokupić inną (innej firmy) ale proponuję wcześniej zapytać się na forum jaką
i czy będzie odpowiednia.

Przed włożeniem pamięci dotknij rękami do kaloryfera lub kranu w celu pozbycia się ładunków
elektrostatycznych ponieważ możesz ją uszkodzić...
Obrazek

Arcycatia

Użytkownik

Post26 lut 2014, 13:12

Witam. Odnawiam ten temat, ponieważ mam taki sam problem tylko że z Windowsem 7.
Po tym jak w Windowsie XP cały czas wywalało mi monitor chciałam zainstalować 7 - wszystko było poprawnie, ale razem z jakąś aktualizacją windows 7 ściągnął domyślne sterowniki do karty graficznej przez które nie chce mi się do końca załadować (działa tylko w trybie awaryjnym). Domyślam się że problem jest taki sam jak w Windowsie XP, czyli że muszę ściągnąć starsze sterowniki, ale gdy wchodzę w tryb awaryjny i odinstalowuje ten domyślny sterownik, to ściągnięty nie chce się zainstalować (wyskakuje ze nie odnaleziono odpowiedniego sprzętu). Gdy odinstaluje sterownik i zresetuje komputer automatycznie znowu się instaluje, więc nie mogę się go pozbyć i zainstalować starszego.

-- 26 lut 2014, 13:12 --

Z tego co zauważyłam to bez znaczenia jakie sterowniki instaluje, po uruchomieniu ponownym komputera tak jak przy windowsie xp obciążenie CPU sięga 100% mimo że nic nie jest włączone (Jak widzę są to problemy ze sterownikiem). Błagam o pomoc, bo męczę się już parę godzin i nic to nie daje.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post26 lut 2014, 14:40

Nie podałaś jaki to jest system tzn. jakie bit ?
Na Windowsie 7 sprawdź te sterowniki które posiadam:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 32 bit.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 64 bit.

Wcześniej wyłącz aktualizacje automatyczne ponieważ zanim zainstalujesz p/w to w tym czasie
zainstalują się te same które obecnie posiadasz.
Odinstaluj sterowniki do karty graficznej (wszystko), użyj p/w programów do czyszczenia komputera,
zainstaluj które podałem.
Włącz aktualizacje automatyczne i sprawdź czy nie instalują innych...
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”