AHCI.SSD.WinXP

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

AHCI.SSD.WinXP

Post22 mar 2013, 21:40

Witajcie :)
Sprawa wydaje się banalna, lecz mnie nastręcza od dłuższej chwili kłopotów - utknęłam w miejscu i nie wiem dlaczego. Dlatego postanowiłam napisać i poprosić Was o pomoc.

Chodzi o mój dysk SSD; jest to dysk systemowy, na nim WinXP; nareszcie chciałam sobie zainstalować te sterowniki ahci, (ponieważ szybkość zapisu jest naprawdę słaba; odczyt i ogólnie dostęp = rewelacyjny) - wg tej porady Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i tu jest druga, ale nie do końca jasna Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ta pierwsza porada jest taka: 1. Ze strony intela ściągamy Intel Matrix Storage Manager->linky
ściągnęłam plik IATA89CD.exe (może to nie jest ten potrzebny plik? nie wiem)

2. Gdy dysponujemy już odpowiednim plikiem tj. iata76_cd.exe ,możemy dla ułatwienia wrzucić go bezpośrednio na dysk C: . No mam ten 89 i ten 76 również, ale ni w ząb nie mogę ruszyć dalej;

->Start->uruchom->i używając przełącznika -a wypakowujemy plik -> C:\iata76_cd.exe -a.
Wyodrębnione pliki, znajdują się w C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager.
Skopiowałam te komendę, no i nic się nie wyodrębnia, bo Windows standardowo podaje, że nie może znaleźć pliku.

I niezależnie czy to 76 czy 89 nie mogę ruszyć dalej :pray:

Teraz zapytam jeszcze o to, co dalej; no jest ten IaStor - jest to plik systemowy z tego ahci_PurePC.zip na końcu porady;
I dodajemy AHCI_P3x.reg do rejestru; a czy to się nie pogryzie?
To jest uniwersalna porada? Pasuje do wersji 76 i 89 ?

Pytam, ponieważ za bardzo nie chce mi się instalować program i robić obraz dysku, i podpinać drugi dysk, i zrzucić na niego ten obraz - wolałabym książkę poczytać ;) Mam wolny wieczór i zlasowany mózg po pracy :oops:
Dziękuję i pozdrawiam Was bardzo serdecznie :)
Aneczka

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

AHCI.SSD.WinXP

Post23 mar 2013, 21:31

->Start->uruchom->i używając przełącznika -a wypakowujemy plik -> C:\iata76_cd.exe -a.

a zainstaluj sobie winrara, a potem na tym pliku prawym przyciskiem i zobacz czy jest wypakuj.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 11:47

a zainstaluj sobie winrara, a potem na tym pliku prawym przyciskiem i zobacz czy jest wypakuj.

Hehehe :) Wiesz, gdyby sprawa była taka prosta to nie zmarnowałabym 3/4 dzisiejszej sobotki na poszukiwanie jakiejś sensownej rady w Internecie.
Przyznam, że poddałam się z wielu powodów, np. dostaję komunikaty, że nie mogę czegoś zainstalować, ponieważ system nie spełnia nawet minimalnych wymogów; w dalszym ciągu nie mam pliku *.inf, ponieważ nie mogę go zdobyć, a to co jest w download center na stronach Intela nie pasuje, z kolei to - co może by mi się przydało - no nie ma;

znalazłam wiele porad - dla każdego coś innego; więc postanowiłam napisać do adatagroup do centrum obsługi klienta, przedstawiłam problem i niech oni się tym martwią; mam nadzieję, że dostanę jakąś sensowną odpowiedź; a swoją drogą, to mogliby umieścić sensowne porady w ich dziale FAQ i byłby święty spokój, dla wszystkich, którzy chcieliby przyspieszyć sobie swoje dyski SSD - nie tylko ja borykam się z tym problemem ;)

Kolejnym takim ciekawym zagadnieniem jest wyrównanie partycji; czytaj proszę:
"A jeśli zechcesz zainstalować Windows XP na dysku SSD, musisz najpierw wyrównać partycję (tzw. partition alignment). W przeciwnym razie zmniejszysz o połowę żywotność swojego dysku. Czynność tę wykonasz np. za pomocą bezpłatnego środowiska Gparted Live. Ponadto trzeba w wypadku Windows XP wgrać sterownik AHCI na początku instalowania (naciśnij uprzednio klawisz [F6]), bo domyślnie jest dostępny tylko w Windows XP z dodatkiem SP3. Wspomniany sterownik pobierzesz z internetowej witryny producenta płyty głównej. Miej na względzie, że często zdarzają się problemy, gdy sterownik AHCI nie jest ładowany z dyskietki, bo wiele płyt głównych nie oferuje możliwości skorzystania z dysku USB. W tej sytuacji pomoże tylko indywidualna, instalacyjna płyta CD sporządzona przy użyciu programu nLite. " ten cytat pochodzi stąd: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Czuję, że to nie dla mnie zabawa; tracę czas :(

-- 25 mar 2013, 11:47 --

Ta porada jest do luftu! Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zrobiłam wg zaleceń, ale w biosie nie ma ahci; płyta gł. najprawdopodobniej nie obsługuje ahci, kontroler ICH7 również.

Macie jakieś pomysły, bo mi już się skończyły :(
Aneczka

Awatar użytkownika
TitoBandito

Użytkownik

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 12:15

Napisz dziewczyno jaki masz model płyty głównej. Jeżeli nie wiesz jaki, lub nie jesteś pewna to ściągnij ten program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, uruchom go, przejdź do sekcji mainboard, zrób "szkrinszota", lub przepisz to, co tam jest napisane i wklej na forum - bez tego, to jak wróżenie z fusów. Podaj to co zaznaczyłem na czerwono :

Obrazek

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 13:33

Hej Mistrzu :)
Dziękuję, że wpadłeś i zainteresowałeś się moim problemem, bo już miałam do Ciebie na priv pisać, abyś mi pomógł.
Napisz dziewczyno
hehehe :) to było dawno temu ;) dziś mam dużo lat, ale to dla mnie komplement, więc dziękuję.

Screena wklejam

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

, a model płyty już podawalam, ale masz rację, w tym temacie nie ma
Aneczka

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 15:52

Sprawdź inny poradnik:
http://www.hotfix.pl/zmiana-trybu-kontr ... s-a379.htm
Najpierw:
II. Zmiana trybu kontrolera z IDE na AHCI w BIOS-ie

Jeżeli będziesz sprawdzać:
I. Edycja rejestru

- wcześniej zapisz nowy punkt przywracania systemu --> Utwórz punkt przywracania.
Jeżeli nasza płyta główna bazuje na mikroukładzie Intel-a powinniśmy dodatkowo zainstalować aplikację -> Intel Rapid Storage Technology.

Sterowniki do płyty głównej Chipset zainstalowane ?

Temat:
sprzet-komputerowy/czy-dysk-ssd-pasuje-do-mojego-komputera-t23692.html#p128964;
Czy do tej płyty : G41M-VS3

CPU-Z chyba źle wykazał:
G41M-VGS3

Drugi temat:
post130296.html#p130296
Ile masz dysków, z poprzednich tematów (jest ich więcej) wynika że dwa ?

Procesor, pamięć, karta graficzna, zasilacz :?:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 16:42

Więc tak: mam inny bios i nie ma takich: Integrated Peripherals; nie ma również RAID Mode
Rzuć proszę okiem, co ja mam do wyboru: ftp://europe.asrock.com/manual/G41M-VS3.pdf str 41
2. Przechodzimy do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci - nie ma msahci
CPU-Z chyba źle wykazał:
G41M-VGS3
- program raczej nie kłamie, więc to ja się pomyliłam :oops:
Ile masz dysków, z poprzednich tematów (jest ich więcej) wynika że dwa ?

jeden; drugi stary ata podpinam jak mi jest potrzebny; wrzucam na niego dane

Dobra Panowie; dostałam list od Adata, czytajcie:
Intel ICH7 does not support AHCI mode.
In fact to get a good performance with an SSD drive, you should use it in AHCI mode.
Please try to update the Bios of your Mainboard and see it it helps.
Also please try your SSD drive under a Mainboard with AHCI mode, and check if your have the same test results.
Aneczka

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 17:04

Miałem o tym wspomnieć w następnym poście jeżeli nic nie pomoże.
Intel ICH7 does not support AHCI mode.
In fact to get a good performance with an SSD drive, you should use it in AHCI mode.
Please try to update the Bios of your Mainboard and see it it helps.
Also please try your SSD drive under a Mainboard with AHCI mode, and check if your have the same test results.

Po przetłumaczeniu:
Intel ICH7 nie obsługuje trybu AHCI.
W rzeczywistości, aby uzyskać dobre wyniki z dysku SSD, należy używać go w trybie AHCI.
Spróbuj zaktualizować BIOS płyty głównej i zobaczyć go to pomaga.
Także spróbuj dysk SSD pod Płyta główna z trybie AHCI, i sprawdź, czy mają te same wyniki.

Aktualizacja BIOS-u nie jest wbrew pozorom taka łatwa ponieważ możesz uszkodzić płytę główną.
Wystarczy sekunda braku internetu lub prądu i później jest poważny problem :(
Jeżeli nie czujesz się na siłach to oddaj komputer do serwisu w celu aktualizacji BIOS-u, masz gwarancję.
Jeżeli czujesz się na siłach to poczekaj na odpowiedzi i nie śpiesz się ponieważ możesz ich otrzymać więcej ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 18:12

Dziękuję Mistrzuniu, właśnie czytam o aktualizacji biosu, tylko pytanie, czy ona da mi to, czego się spodziewam?
Ale wiesz, przynajmniej jedna informacja potwierdziła się, że Intel ICH7 does not support AHCI mode. mitologia uprawiana w Internecie jest zatrważająca. Czy ludzie takie rzeczy piszą, ponieważ nie mają nic innego do roboty?

U mnie na pulpicie jest taki plik intel_82801_ICH7_sata.zip; wykopałam go z czeluści internetu wczoraj; czy wiesz, co tam jest w środku? Ahci do ICH7; to chyba jakiś żart, ale nie wyrzucam na razie ;) w readme czytamy:

The Intel(R) Matrix Storage Manager is designed to provide
functionality for the following Storage Controllers:

- Intel(R) 82801GR SATA RAID Controller
- Intel(R) 82801GR SATA AHCI Controller
- Intel(R) 82801GH SATA RAID Controller
- Intel(R) 82801GH SATA AHCI Controller
- Intel(R) 82801FR SATA RAID Controller
- Intel(R) 82801FR SATA AHCI Controller
- Intel(R) 82801FBM SATA AHCI Controller
- Intel(R) 82801ER SATA RAID Controller
- Intel(R) 6300ESB SATA RAID Controller

This product is available for use on systems using the
Intel(R) Pentium(R) 4 Processor, Intel(R) Xeon™ Processor
with the following I/O Controller Hub:

- Intel(R) 82801GR I/O Controller Hub (ICH7R)
- Intel(R) 82801GH I/O controller Hub (ICH7DH)
- Intel(R) 82801FR I/O Controller Hub (ICH6R)
- Intel(R) 82801FBM I/O Controller Hub (ICH6M)
- Intel(R) 82801ER I/O Controller Hub (ICH5R)
- Intel(R) 6300ESB I/O Controller Hub (ESB)

Software installation is flexible and fully automated.

Niewiele mam do stracenia; jakbym musiała stracić wszystko z tego dysku to nie szkodzi; teraz mogę sobie na takie eksperymenty pozwolić; zresztą z tym dyskiem dostałam licencję na ten program do tworzenia kopii - teraz nie pamiętam nazwy;

z biosem, to oczywiście całkiem inna bajka ;)

Teraz jeszcze tak: to jest teraz

co się stanie, jeżeli zrobię to?

a może nic się nie stanie? ;) a tu poradnik Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Aneczka

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 18:20

Hannah pisze:a może nic się nie stanie?

Sterownik sie najprawdopodobniej zainstaluje ale nic sie nie zmieni, sprawdz dla pewnosci :)

Hannah pisze:Ahci do ICH7; to chyba jakiś żart,

Z tego co kojarze zwykle ICH7 nie wspiera AHCI wiec aktualizacja biosu raczej nic nie da, tylko podobno ICH7 z literkami np. ICH7R wspierały cos takiego i byc moze dlatego ten sterownik który masz :)

Awatar użytkownika
TitoBandito

Użytkownik

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 18:26

Czyli wszystko zostało już powiedziane (a raczej napisane) - bez aktualizacji biosu niewiele zdziałasz. Co do aktualizacji sterowników to możesz spróbować czy "automatyczna aktualizacja" na stronie Intela znajdzie coś dla twojego chipsetu i systemu operacyjnego :

Jeżeli nie masz doświadczenia z aktualizacją biosu to najlepiej zanieś komputer do jakiegoś serwisu i niech ci to zrobią. Maksymalnie to koszt 50zł, ale masz gwarancję, że wszystko będzie ok.

-- 25 mar 2013, 19:25 --

W ustawieniach komputera ustaw również to :

Obrazek

Menu Start -> Klik PPM na Komputer -> Właściwości -> Menedżer Urządzeń -> Stacje Dysków -> Twój Dysk SSD -> 2 razy Klik LPM na nim -> Zasady

Po ustawieniu zapisz ustawienia i uruchom ponownie komputer.

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 21:11

A to mnie zmartwiliście Panowie; ucieszyłam się, kiedy CPU-Z pokazał mi ten R
Sterownik sie najprawdopodobniej zainstaluje ale nic sie nie zmieni, sprawdz dla pewnosci

no dobra, jak mnie odwaga weźmie, choć wczoraj nic nie zdziałalam, więc myślę, że masz rację i to nic nie da

Co do aktualizacji sterowników to możesz spróbować czy "automatyczna aktualizacja" na stronie Intela znajdzie coś dla twojego chipsetu i systemu operacyjnego :
- nic nie dała, wszystko mam najnowsze, ponieważ ten dysk mam dopiero od 2,5 tygodnia

Jeżeli nie masz doświadczenia z aktualizacją biosu to najlepiej zanieś komputer do jakiegoś serwisu i niech ci to zrobią. Maksymalnie to koszt 50zł, ale masz gwarancję, że wszystko będzie ok.
- nigdy tego nie robiłam, ale serwis mam taki fajny w pobliżu i niedrogo jest :) a zresztą wiecie, tam pracują fajne chłopaki - jak Wy, więc mi zrobią, a jak ładnie poproszę to jeszcze szybciutko;

no a powiedzcie mi jeszcze taką rzecz: zmienią mi ten bios, no i co dalej? czy tam będzie ahci, czy raid, czy czego mam się spodziewać :?:

W ustawieniach komputera ustaw również to :
- no jaj mam XP, a Ty 7, to jest trochę inaczej, ale już to zrobiłam za pomocą też jakiegoś poradnika; jakaś komendę wpisywałam spod dosa, a teraz jeszcze sprawdziłam - jest OK, aha, no kompa już nie uruchamiałam, bo nie podano, że tak trzeba zrobić
Aneczka

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 21:16

Hannah pisze:zmienią mi ten bios, no i co dalej

według mnie nic :D przewaznie aktualizacje biosu robione są w celu obsługi procesorów, pamieci. A tu poprostu cos nie posiada tej funkcji i wgranie go raczej nic nie da, no chyba ze sie myle i napewno sie zdziwie jesli aktualizacja biosu wniesie takową opcje do biosa :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 21:20

- nigdy tego nie robiłam, ale serwis mam taki fajny w pobliżu i niedrogo jest :) a zresztą wiecie, tam pracują fajne chłopaki - jak Wy, więc mi zrobią, a jak ładnie poproszę to jeszcze szybciutko;

No to nie masz się co szczypać tylko zanieść kompa do serwisu :)
Obrazek

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

AHCI.SSD.WinXP

Post25 mar 2013, 21:51

a zresztą wiecie, tam pracują fajne chłopaki - jak Wy,

Tu same fajne chłopaki :D
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)