Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez seba86mu » 21 cze 2009, 16:55

Lidia, zakładam, że posiadasz system Windows XP.
Najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj .
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj .
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

W razie problemów z instalacją sterownika do karty dźwiękowej przeczytaj artykuł -> Instalacja sterownika do karty dźwiękowej HD (High Definition Audio Controller), a konkretnie drugi opisany w nim sposób.

Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek HD Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez Blazej11095 » 12 lip 2009, 20:35

Witam. Mam problem z dziwiekiem i grafikom kompa po przeinstalowaniu systemu grafika pisze mi standardowa i zadna gra, film, muzyka nieidze.
Nazwa plyty glownej- ECS K7SOM+
Mikrouklad plyty glownej- SIS 740
Karta dzwiekowa- C-Media CMI9738 @ SIS 7012 Audio Device
Microsoft Windows XP Professional
Karta wideo- SIS 315 Integrated
prosze o jak najszybszom pomoc
Blazej11095

Użytkownik
 
Posty: 2
Dołączył(a): 12 lip 2009, 20:14
Kasa: 20.00

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez cosik_ktosik » 12 lip 2009, 20:53

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 18117
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
 

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez Blazej11095 » 12 lip 2009, 21:03

dzieki serdeczne nareszcie se pogram na kompie :!: :!: :D :D :D :D
Blazej11095

Użytkownik
 
Posty: 2
Dołączył(a): 12 lip 2009, 20:14
Kasa: 20.00

Re: Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez kngsalomon » 14 lip 2009, 13:06

Witam.
Podobny problem co reszta tylko :
Nazwa komputera : nieznane, wyświetla tylko id.
Mikroukład : VIA Apollo PT880 Pro / PT880 Ultra / PT894
Karta dźwiękowa : VIA VT8237A/8251 High Definition Audio Controller PCI

Proszę o pomoc, już za dużo czasu nad tym spędziłem.
Ostatnio edytowano 14 lip 2009, 13:45 przez XMan, łącznie edytowano 1 raz
Powód: dodałem polskie znaki diakrytyczne.
kngsalomon

Użytkownik
 
Posty: 1
Dołączył(a): 14 lip 2009, 12:21
Kasa: 20.00

Re: Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez XMan » 14 lip 2009, 13:48

@kngsalomon : jaki masz system i płytę główną ?
Sprawdź/zainstaluj te sterowniki do karty dźwiękowej :
Są w Zip-ie, wypakuj, wejdź w folder HDA_V500b, wyszukaj plik SETUP - kliknij na niego dwa razy, poczekaj do pełnej instalacji i zrestartuj komputer.

Klik :


Jeżeli masz system Windows XP to zainstaluj DirectX 9.0c :

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy są żółte wykrzykniki lub znaki zapytania, jeżeli są to w tym miejscu - PPM /prawym przyciskiem myszki/ - Aktualizuj sterownik...
/ masz płytkę ze sterownikami od komputera to najpierw włóż ją do napędu CD /.

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.
Przykładowo / tu jest inna karta dźwiękowa / :

" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10131
Dołączył(a): 30 lis 2008, 01:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez xBartek » 19 sie 2009, 19:36

witam. kupiłem nowego kompa i zainstalowałem na nim xp profesional który miałem wcześniej zanstalowany na starym kompie. ale teraz nie mam dźięku gdyż nie chcą mi się zainstalować stery z płyty cd do płyty głównej gdyż pisze żebym najpierw zainstaował sp1 lub 2. dletego poszukuje sterów pod mój system. poniżej wklejam screna z everesta

Typ procesora DualCore AMD Athlon 5050e, 2600 MHz (13 x 200)
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61PME-S2P (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)
Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 6100-430, AMD Hammer
Realtek ALC883 @ nVIDIA nForce 6100-400/405/420/430 (MCP61) - High Definition Audio Controller PCI

dzięki za pomoc
xBartek

Użytkownik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 19 sie 2009, 19:23
Kasa: 20.00

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez seba86mu » 19 sie 2009, 19:40

xBartek, najpierw zainstaluj sterownik do chipsetu płyty głównej NVIDIA nForce Chipset Driver 15.24.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj .
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj .
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

W razie problemów z instalacją sterownika do karty dźwiękowej przeczytaj artykuł -> , a konkretnie drugi opisany w nim sposób.

Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek HD Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Re: Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez XMan » 19 sie 2009, 19:48

@xBartek :
- tak jak p/w napisał @seba86mu.
Płyta główna :
Sterowniki :
Brak dżwięku na panelu przednim komputera.


.NET Framework 2.0
- minimum, później CCleaner ;)
" Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje"
Moje utwory muzyczne

Kliknij i nakarm głodne dziecko:
http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/8/pajacyk
Avatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
 
Posty: 10131
Dołączył(a): 30 lis 2008, 01:40
Blog: Zobacz Blog (2)

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez xBartek » 19 sie 2009, 21:12

A muszę instalowć jakieś servie packi? 1, 2 lub 3
xBartek

Użytkownik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 19 sie 2009, 19:23
Kasa: 20.00

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez seba86mu » 19 sie 2009, 21:29

xBartek, oczywiście dobrze byłoby, gdybyś miał zainstalowany co najmniej Service Pack 2.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez xBartek » 22 sie 2009, 11:32

Witam jeszcze razz, dalej nie mam dźwięku, za dużo nie siedziałem przy kompie bo mnie nie było ale i tak sobie nie poradziłem i mam parę pytań.
1. po instalacji systemu mam zainstalować jakieś sterowniki do płyty głównej z cd dołączonej do kompa czy odrazu instalować stery podane przez sebe86mu a na końcu karta graf.
2. żeby zainstalować service packa 3 musze mieć wcześniej zainstalowane service packi 1 i 2
3. może najpierw trzeba zainstalować service packa a dopiero później stery bo mi wyskakuje komunikat że te sterowniki są pod service packa 1 i 2

Teraz chyba odinstaluje wszystkie sterowniki przeczyszczę cleenerem kompa i zaczne jeszcze raz
xBartek

Użytkownik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 19 sie 2009, 19:23
Kasa: 20.00

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez seba86mu » 22 sie 2009, 12:02

XBartek napisał(a):1. po instalacji systemu mam zainstalować jakieś sterowniki do płyty głównej z cd dołączonej do kompa czy odrazu instalować stery podane przez sebe86mu a na końcu karta graf.

Po instalacji systemu operacyjnego należy najpierw zainstalować sterowniki do chipsetu płyty głównej, a potem kolejność dowolna. Jeżeli oczywiście Twój system operacyjny nie ma domyślnie zaimplementowanego Service packa, to najpierw zainstaluj Service Packa, a następnie sterowniki do chipsetu i dalej dowolnie.
Jeżeli posiadasz płytkę ze sterownikami do płyty głównej, to sterowniki możesz zainstalować z niej. W razie czego podane masz w moim przedostatnim poście.
XBartek napisał(a):2. żeby zainstalować service packa 3 musze mieć wcześniej zainstalowane service packi 1 i 2

Na "czystego" Windowsa możesz spróbować zainstalować od razu Service Pack 3, jeżeli jednak będą problemy (pojawi się komunikat o konieczności instalacji SP2), to zainstaluj najpierw Service Pack 2. Wcześniejsza instalacja Service Pack 1 nie jest potrzebna.
xBartek napisał(a):3. może najpierw trzeba zainstalować service packa a dopiero później stery bo mi wyskakuje komunikat że te sterowniki są pod service packa 1 i 2

Tak, najpierw Service Pack, potem sterowniki.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez xBartek » 24 sie 2009, 17:30

witam. dźwięk się pojawił w głośnikach. Zainstalowałem sytem ,sp2 i sterowniki i zadziałało. dzięki

-- Dzisiaj, 17:37 --

ale mam jeszcze jeden problem, mam głośnik 5.1 a działają mi tylko 2 ?
xBartek

Użytkownik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 19 sie 2009, 19:23
Kasa: 20.00

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Postprzez seba86mu » 24 sie 2009, 18:19

xBartek napisał(a):ale mam jeszcze jeden problem, mam głośnik 5.1 a działają mi tylko 2 ?

Zmień ustawienie w oprogramowaniu sterownika na system Surround 5.1.

Ewentualnie wejdź w:
Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Głośność" -> w pozycji "Ustawienia głośników" kliknij na przycisk "Zaawansowane" -> wybierz z listy "Głośniki systemu Surround Sound 5.1" -> Zastosuj, Ok -> Zastosuj, Ok.
Avatar użytkownika
seba86mu

Globalny Moderator
 
Posty: 9744
Dołączył(a): 13 lis 2008, 19:07
Lokalizacja: Sosnowiec
Blog: Zobacz Blog (1)

Poprzednia stronaNastępna strona


  • Reklama

Powrót do Sterowniki



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron