Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
hasan

Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 06 wrz 2009, 11:04

MSI K9N Neo v2/v3 Brak dźwięku po instalacji systemu

Post06 wrz 2009, 11:14

itam panowie ja tez mam ten problem yskakuje PCI DEVICE? instaluje sterowwnik do karty i do dzwieku i dalej nic to ykaz z everest pomozcie

Komputer:
Typ komputera Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
Internet Explorer 7.0.5730.13 (IE 7.0)
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera KO-A001456ABF9A
Nazwa użytkownika lidzia
Domena logowania KO-A001456ABF9A
Data / Czas 2009-09-06 / 11:14

Płyta główna:
Typ procesora AMD Athlon 64, 2200 MHz (11 x 200) 3500+
Nazwa płyty głównej MSI K9N Neo v2/v3 (MS-7369) (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 560, AMD Hammer
Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Nanya M2Y1G64TU8HB0B-25C 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM2: Nanya M2Y1G64TU8HB0B-25C 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Typ BIOS'u AMI (01/06/09)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran:
Karta wideo NVIDIA GeForce 7300 GT (256 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce 7300 GT
Monitor AcerView 78c [17" CRT] (84720513)

Multimedia:
Karta dźwiękowa Realtek ALC888/S/T @ nVIDIA MCP65 - High Definition Audio Controller

Magazyn:
Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
Storage Controller AXWHISKY SCSI Controller
Dysk fizyczny ST3160815AS (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Napęd dysków optycznych AXV CD/DVD-ROM SCSI CdRom Device (Virtual DVD-ROM)
Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55N (DVD+R9:10x, DVD-R9:10x, DVD+RW:20x/8x, DVD-RW:20x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
Status dysków SMART OK

Partycje:
C: (NTFS) 20002 MB (13814 MB wolne)
D: (NTFS) 66001 MB (7536 MB wolne)
E: (NTFS) 66613 MB (9057 MB wolne)
Rozmiar całkowity 149.0 GB (29.7 GB wolne)

Urządzenia wejściowe:
Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2
Mysz Mysz Microsoft PS/2
Kontrolery gry Sterownika joysticka PC firmy M

Sieć:
Podstawowy adres IP 89.230.86.117
Podstawowy adres karty (MAC) 00-1D-92-09-EE-71
Karta sieciowa Realtek PCIe GBE Family Controller (89.230.86.117)

Urządzenia zewnętrzne:
Kontroler USB1 nVIDIA MCP65 - OHCI USB 1.1 Controller
Kontroler USB2 nVIDIA MCP65 - EHCI USB 2.0 Controller
Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

MSI K9N Neo v2/v3 Brak dźwięku po instalacji systemu

Post06 wrz 2009, 11:19

Zainstaluj sterownik chipsetu nForce 560 oraz KB888111, a na koniec dźwięku ALC888

W razie problemów z instalacją sterownika do karty dźwiękowej zajrzyj do punktu 2 -> Instalacja sterownika do karty dźwiękowej HD (High Definition Audio Controller).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

McMilian

Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 08 wrz 2009, 18:20

VIARAMA U8868 Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjneg

Post08 wrz 2009, 18:22

Ja mam stary sprzęd ale mam nadzieję że pomożecie:D
Nazwa płyty głównej VIARAMA U8868 (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DIMM, Audio, Video, LAN)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8751 Apollo P4M266
Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post08 wrz 2009, 18:28

McMilian, najpierw zainstaluj sterownik do chipsetu płyty głównej VIA 4in1 Chipset Drivers 4.43.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej Realtek AC'97 Audio Drivers A4.06.
Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

Wejdź w:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek AC'97 Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

McMilian

Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 08 wrz 2009, 18:20

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post08 wrz 2009, 19:55

Wszystko to uczyniłem tylko że jest teraz problem innego typu
wchodzę:
Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" w urządzeniach domyślnych nic nie mogę wybrać roletka nie jest podświetlona czyli jakby nie było urządzeń domyślnych zainstalowanych czy co?? Nie mam pojęcia co robić proszę o pomoc

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post08 wrz 2009, 20:08

McMilian, odinstaluj sterownik karty dźwiękowej poprzez "Dodaj lub usuń programy".
Po zakończeniu deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Teraz zainstaluj sterownik do karty dźwiękowej Via AC'97 Audio Driver (Via Vinyl Audio Codec) v.7.00.
Po zakończeniu deinstalacji uruchom ponownie komputer.

etna

Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 lis 2009, 19:36

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post15 lis 2009, 19:47

mam problem brak dźwięku po instalacji systemu :|
nazwa płyty głównej:Hawlett-Packard HP Vectra VL400
mikroukład płyty głównej:Intel Solano i815
karta dźwiękowa:Intel 82801AA I/O Controller Hub-AC'97 Audio Controller [B-1]
system operacyjny: W XP Professional
Prosze o pomoc bo juz nie wiem co zrobić i gdzie szukać pomocy :cry:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post15 lis 2009, 20:15

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13385
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Re: Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post15 lis 2009, 20:26

@etna :
możesz sprawdzić jeszcze te sterowniki : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- po instalacji zrestartuj komputer.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Arlequeen

Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 lis 2009, 01:59

Re: Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post21 lis 2009, 02:03

Witam,

cały dzień toczę boje z moją kartą dźwiękową. System wszędzie pokazuje, że działa, można regulować głośność itp., jednak dźwięku nigdzie nie uświadczyłam.

Dane:
Nazwa płyty głównej Asus P5K (3 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
Mikroukład płyty głównej Intel Bearlake P35
Karta dźwiękowa Realtek ALC883 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller [A-2]
System - Windows XP SP 2

Zainstalowałam UAA, najnowsze sterowniki, kasowałam wszystko driver cleanerem i instalowałam ponownie. W BIOSie jest włączona...zrobiłam wszystko, o czym pisano na forach, nic nie podziałało. Błagam o pomoc, dźwięk w komputerze jest wymagany do mojej pracy.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post21 lis 2009, 02:08

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Arlequeen

Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 lis 2009, 01:59

Re: Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post21 lis 2009, 02:51

Wszystko zainstalowałam, bez zmian.

Co do poradnika, wszystko robiłam zgodnie z nim.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post21 lis 2009, 03:13

Arlequeen, pokaż screena z Menadżera Urządzeń z rozwiniętym drzewkiem:
+ Kontrolery dźwięku, wideo i gier

Głośniki podłączone masz do odpowiedniego gniazda w karcie dźwiękowej ?

Arlequeen

Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 lis 2009, 01:59

Re: Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post21 lis 2009, 10:19

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników


Od dwóch lat używam tego samego gniazdka i działało.


Edit: daję link url bo obrazek nie chce się zamieścić

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Brak dźwięku po instalacji systemu operacyjnego.

Post21 lis 2009, 10:22

W menu wybierz widok->Pokaż ukryte urządzenia

I daj na nowo zrzut tego okna.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Sterowniki”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości