Gry resetują się po kilku minutach

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
jaroenator

Użytkownik

Post01 maja 2010, 19:30

Witam.
Problem jest taki - wczoraj podczas gry komputer zawiesił się i "zamroził".Po wyjściu z gry wszystko teoretycznie wróciło do normalnego stanu.Po ponownym uruchomieniu gra znów stanęła,ale tym razem odegrana z zupełnie innego save'a.Spróbowałem odpalić inną grę i sytuacja się powtórzyła-kilka minut gry i "zawieszka".Dziś po powrocie z pracy sytuacja ta sama ale komp nie chce sie już uruchomić inaczej niż w trybie awaryjnym.Przeglądałem wasze forum i zauważyłem że dosyć skutecznie radzicie tutaj sobie z tego typu problemami.Jak na mój rozum rzecz leży w sterownikach,więc napisałem tutaj ale byc moze jest inaczej.Proszę o pomoc.

Komp:
Intel Core2 Duo E4500 2.20 GHz
2 GB RAM
GeForce 8500 GT
Płyta gł.- Gigabyte P31- DS3L
Zasilacz- Chieftec GPS 450 AA
Windows XP Professional z SP 3

Czekam na sugestie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 maja 2010, 19:59

Spróbuj na początek przywracania systemu do dnia wczorajszego lub innego kiedy komputer działał sprawnie (ale nie za dużo cofaj system). Przywracanie systemu Windows. (punkt 1)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

jaroenator

Użytkownik

Post01 maja 2010, 21:12

System przywrócony do stanu z 26.04.Odinstalowałem i zainstalowałem na nowo sterowniki do karty graficznej.Jednak przy próbie odpalenia gry na której wystąpiła zawieszka system informuje że "Nie znaleziono sterownika renderującego.Sprawdź czy DirectX jest prawidłowo zainstalowany i czy posiadasz najnowsze wersje sterowników".Odświeżanie obrazu przy np. przeglądaniu tego forum działa mało płynnie.Co dalej?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 maja 2010, 21:47

Hotfix

jaroenator

Użytkownik

Post02 maja 2010, 08:18

Zainstalowane.Kreator instalacji znalazł wśród sterowników grafiki pliki nowsze niż te z linka-tych nie wymieniałem.Próba odpalenia jakiejkolwiek gry wciąż kończy się komunikatem o braku sterownika renderującego>>>doszła jeszcze kolejna rzecz-przy odpalaniu kompa wyskakuje mi kreator sprzętu który chce wyszukiwać kontroler VGA.No a obraz tzn jego odświeżanie wciąż mało płynne...jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 maja 2010, 08:33

Czyli kicha, te sterowniki co posiadasz nie są do Twojego sprzętu albo są uszkodzone, zainstaluj te co podałem.
Hotfix

jaroenator

Użytkownik

Post02 maja 2010, 09:18

Tzn całkowicie wyinstalować wszystko i od nowa te z Twoich linków jak rozumiem?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post02 maja 2010, 09:48

1. Odinstaluj sterowniki do karty graficznej w ,,Dodaj lub usuń programy", usuń PPM / prawym przyciskiem myszki
folder NVIDIA z dysku C, przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
2. Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

instalacja :
Obrazek
3. Zainstaluj sterowniki do karty graficznej Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub p/w : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
inne : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Zainstaluj DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer.

Masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędy CD/DVD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

jaroenator

Użytkownik

Post02 maja 2010, 11:20

Przeczyściłem CCleanerem,zainstalowałem stery do płyty głównej ale pojawił się problem przy instalacji sterowników do karty-te podane w pierwszym linku w ogóle nie obsługują GF 8500 GT,natomiast przy instalacji dwóch pozostałych kreator instalacji odpala komunikat że "program instalacyjny nie może znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem" i kończy instalację.Nie wiem..może nie wszystko usunąłem,chociaż zrobiłem tak jak pisałeś-ręczne usuwanie folderu Nvidia itd.

A - i jeszcze jedno- menadżer urządzeń wykrył brak sterowników do kontolera video VGA ale przy instalacji z oryginalnej płytki dołączonej do karty graf. kreator informuje że nie może odnaleźć tego pliku :shock:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post02 maja 2010, 11:37

Instalujesz tylko jedną wersję sterowników.
program instalacyjny nie może znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem

Czy na pewno tj. karta graficzna GF 8500 GT ?
Sprawdź jeszcze najnowsze sterowniki : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wcześniej poprzednie odinstaluj j/w i użyj CCleanera.
A - i jeszcze jedno- menadżer urządzeń wykrył brak sterowników do kontolera video VGA ale przy instalacji z oryginalnej płytki dołączonej do karty graf. kreator informuje że nie może odnaleźć tego pliku

- a to dziwne, dobrze wszystko robisz ?
Masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędy CD/DVD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
Obrazek

jaroenator

Użytkownik

Post02 maja 2010, 12:46

Robię wszystko krok po kroku tak jak pisałeś.Komunikat o braku sterowników do kontrolera VGA pojawia się właśnie przy próbie aktualizacji z Menedżera urządzeń.Spróbuję tych najnowszych sterowników i dam info co z tego wyszło.Czy DirectX'a instalować osobno czy poczekać z tym do poprawnej instalacji sterów grafiki?Ta kolejność ma w ogóle jakieś znaczenie?

Próbowałem właśnie instalnąć te najnowsze stery które mi podesłałeś i znowu to samo->program nie moze znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem.Co do modelu karty jestem pewien na 102% bo pamiętam co kupowałem a od prawie 2 lat nie zmieniałem grafy,chociaż teraz już zgłupiałem...a moze problem jest natury fizycznej tj. niewykrywanie karty graficznej może jest spowodowane jakimś fizycznym uszkodzeniem?
Ostatnio zmieniony 02 maja 2010, 13:23 przez jaroenator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post02 maja 2010, 13:50

Kolejność ma znaczenie :)
Zmieniałeś kartę graficzną ?

Dodatkowo :
Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne - zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wejdź w Menedżer urządzeń -> rozwiń Karty graficzne -> kliknij PPM na kartę graficzną -> Wyłącz
- uruchom ponownie komputer -> Włącz.

Może karta graficzna nie jest włączona w BIOS-ie ?
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie..
W poradniku pisze jak wyłączyć, tu musisz włączyć.
Podobny temat a w nim jeszcze kilka wersji sterowników :
problemy/brak-dostepnych-ustawien-3d-na-karcie-nvidia-geforce-8500-gt-t6614.html?hilit=%20instalacja%20karty%20graficznej

Zainstaluj EVEREST Ultimate Edition.
Z sekcji Komputer -> Podsumowanie spisz/podaj :
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej
-> Ekran / karta wideo /.
Nie wykaże to zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Obrazek

jaroenator

Użytkownik

Post02 maja 2010, 14:48

Z everesta:

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-P31-DS3L (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej Intel Bearlake P31
Karta wideo nVIDIA GeForce 8500 GT (Gigabyte GV-NX85T)

Natomiast menedżer urządzeń w ogóle nie wykrywa karty graficznej jako takiej.Poniżej spójrz jak to wygląda:

Co do zabaw w BIOS-ie natomiast to chodzi Ci o włączenie zintegrowanej karty graficznej,czy tez o sprawdzenie czy niezintegrowana jest prawidłowo włączona w BIOSie?Sorry ale trochę się już zakręciłem :P

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post02 maja 2010, 16:24

Co do zabaw w BIOS-ie natomiast to chodzi Ci o włączenie zintegrowanej karty graficznej,czy tez o sprawdzenie czy niezintegrowana jest prawidłowo włączona w BIOSie?Sorry ale trochę się już zakręciłem

- pisałeś że nie wymieniałeś karty graficznej, również się zakręciłem.
Jeżeli nie wymieniałeś to będzie zintegrowana a jeżeli wymieniałeś to sprawdź czy niezintegrowana jest włączona.

Jeszcze możesz odłączyć komputer od sieci / prądu /, wyciągnąć kartę graficzną, przemyć ją delikatną szmatką nasączoną spirytusem tylko na stykach, poczekać do wyschnięcia i podłączyć ją ponownie.
Przy okazji przeczyść komputer ;)
Możesz za pomocą odkurzacza nie dotykając części, delikatnym pędzelkiem a następnie ponownie odkurzaczem.
Komputer musi być odłączony od prądu.
Obrazek

jaroenator

Użytkownik

Post11 maja 2010, 20:54

:) Dobrze-nie wymieniałem,czyli jest zintegrowana-w takim razie mam tą operację opisaną tutaj
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=74 po prostu powtórzyć?
Wyczyszczę kompa,kartę i spróbuję zainstalować stery-wieczorem dam znać co z tego wyszło.

-- 09 maja 2010, 12:44 --

Sorry ale nie miałem aż do dzisiaj czasu żeby grzebać w kompie-zaraz przeczyszczę kompa i dam znać jakie będą efekty.

No więc...wyczyściłem kompa,odinstalowałem z menedżera sterowniki do "kontrolera VGA" i jeszcze raz z menedżera instalnąłem stery z oryginalnej płytki dołączonej do karty.Podczas instalacji wyświetlił się blackscreen,a potem komputer zresetował się,po resecie spróbowałem jeszcze raz i tym razem podczas instalacji wyskoczyło takie cuś:
Jakieś pomysły Panowie? Bo ja już się szczerze zmartwiłem...
Aha..po każdym odinstalowywaniu oczywiście CCleaner w użyciu.Operację wyświetloną w linku anulowałem tak dla jasności.Czekam na jakieś info.

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”