Gry resetują się po kilku minutach
-
Witam.
Problem jest taki - wczoraj podczas gry komputer zawiesił się i "zamroził".Po wyjściu z gry wszystko teoretycznie wróciło do normalnego stanu.Po ponownym uruchomieniu gra znów stanęła,ale tym razem odegrana z zupełnie innego save'a.Spróbowałem odpalić inną grę i sytuacja się powtórzyła-kilka minut gry i "zawieszka".Dziś po powrocie z pracy sytuacja ta sama ale komp nie chce sie już uruchomić inaczej niż w trybie awaryjnym.Przeglądałem wasze forum i zauważyłem że dosyć skutecznie radzicie tutaj sobie z tego typu problemami.Jak na mój rozum rzecz leży w sterownikach,więc napisałem tutaj ale byc moze jest inaczej.Proszę o pomoc.
Komp:
Intel Core2 Duo E4500 2.20 GHz
2 GB RAM
GeForce 8500 GT
Płyta gł.- Gigabyte P31- DS3L
Zasilacz- Chieftec GPS 450 AA
Windows XP Professional z SP 3
Czekam na sugestie.
Pozdrawiam.
Problem jest taki - wczoraj podczas gry komputer zawiesił się i "zamroził".Po wyjściu z gry wszystko teoretycznie wróciło do normalnego stanu.Po ponownym uruchomieniu gra znów stanęła,ale tym razem odegrana z zupełnie innego save'a.Spróbowałem odpalić inną grę i sytuacja się powtórzyła-kilka minut gry i "zawieszka".Dziś po powrocie z pracy sytuacja ta sama ale komp nie chce sie już uruchomić inaczej niż w trybie awaryjnym.Przeglądałem wasze forum i zauważyłem że dosyć skutecznie radzicie tutaj sobie z tego typu problemami.Jak na mój rozum rzecz leży w sterownikach,więc napisałem tutaj ale byc moze jest inaczej.Proszę o pomoc.
Komp:
Intel Core2 Duo E4500 2.20 GHz
2 GB RAM
GeForce 8500 GT
Płyta gł.- Gigabyte P31- DS3L
Zasilacz- Chieftec GPS 450 AA
Windows XP Professional z SP 3
Czekam na sugestie.
Pozdrawiam.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Spróbuj na początek przywracania systemu do dnia wczorajszego lub innego kiedy komputer działał sprawnie (ale nie za dużo cofaj system). Przywracanie systemu Windows. (punkt 1)
-
System przywrócony do stanu z 26.04.Odinstalowałem i zainstalowałem na nowo sterowniki do karty graficznej.Jednak przy próbie odpalenia gry na której wystąpiła zawieszka system informuje że "Nie znaleziono sterownika renderującego.Sprawdź czy DirectX jest prawidłowo zainstalowany i czy posiadasz najnowsze wersje sterowników".Odświeżanie obrazu przy np. przeglądaniu tego forum działa mało płynnie.Co dalej?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
-
Zainstalowane.Kreator instalacji znalazł wśród sterowników grafiki pliki nowsze niż te z linka-tych nie wymieniałem.Próba odpalenia jakiejkolwiek gry wciąż kończy się komunikatem o braku sterownika renderującego>>>doszła jeszcze kolejna rzecz-przy odpalaniu kompa wyskakuje mi kreator sprzętu który chce wyszukiwać kontroler VGA.No a obraz tzn jego odświeżanie wciąż mało płynne...jakieś pomysły?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Czyli kicha, te sterowniki co posiadasz nie są do Twojego sprzętu albo są uszkodzone, zainstaluj te co podałem.
-
Tzn całkowicie wyinstalować wszystko i od nowa te z Twoich linków jak rozumiem?
- XMan
1. Odinstaluj sterowniki do karty graficznej w ,,Dodaj lub usuń programy", usuń PPM / prawym przyciskiem myszki
folder NVIDIA z dysku C, przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
2. Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
instalacja :

3. Zainstaluj sterowniki do karty graficznej Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub p/w : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
inne : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Zainstaluj DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer.
Masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędy CD/DVD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
folder NVIDIA z dysku C, przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
2. Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
instalacja :

3. Zainstaluj sterowniki do karty graficznej Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub p/w : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
inne : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Zainstaluj DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer.
Masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędy CD/DVD, zminimalizuj.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
-
Przeczyściłem CCleanerem,zainstalowałem stery do płyty głównej ale pojawił się problem przy instalacji sterowników do karty-te podane w pierwszym linku w ogóle nie obsługują GF 8500 GT,natomiast przy instalacji dwóch pozostałych kreator instalacji odpala komunikat że "program instalacyjny nie może znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem" i kończy instalację.Nie wiem..może nie wszystko usunąłem,chociaż zrobiłem tak jak pisałeś-ręczne usuwanie folderu Nvidia itd.
A - i jeszcze jedno- menadżer urządzeń wykrył brak sterowników do kontolera video VGA ale przy instalacji z oryginalnej płytki dołączonej do karty graf. kreator informuje że nie może odnaleźć tego pliku
A - i jeszcze jedno- menadżer urządzeń wykrył brak sterowników do kontolera video VGA ale przy instalacji z oryginalnej płytki dołączonej do karty graf. kreator informuje że nie może odnaleźć tego pliku

- XMan
Instalujesz tylko jedną wersję sterowników.
Czy na pewno tj. karta graficzna GF 8500 GT ?
Sprawdź jeszcze najnowsze sterowniki : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wcześniej poprzednie odinstaluj j/w i użyj CCleanera.
- a to dziwne, dobrze wszystko robisz ?
program instalacyjny nie może znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem
Czy na pewno tj. karta graficzna GF 8500 GT ?
Sprawdź jeszcze najnowsze sterowniki : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wcześniej poprzednie odinstaluj j/w i użyj CCleanera.
- a to dziwne, dobrze wszystko robisz ?
-
Robię wszystko krok po kroku tak jak pisałeś.Komunikat o braku sterowników do kontrolera VGA pojawia się właśnie przy próbie aktualizacji z Menedżera urządzeń.Spróbuję tych najnowszych sterowników i dam info co z tego wyszło.Czy DirectX'a instalować osobno czy poczekać z tym do poprawnej instalacji sterów grafiki?Ta kolejność ma w ogóle jakieś znaczenie?
Próbowałem właśnie instalnąć te najnowsze stery które mi podesłałeś i znowu to samo->program nie moze znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem.Co do modelu karty jestem pewien na 102% bo pamiętam co kupowałem a od prawie 2 lat nie zmieniałem grafy,chociaż teraz już zgłupiałem...a moze problem jest natury fizycznej tj. niewykrywanie karty graficznej może jest spowodowane jakimś fizycznym uszkodzeniem?
Próbowałem właśnie instalnąć te najnowsze stery które mi podesłałeś i znowu to samo->program nie moze znaleźć sterowników zgodnych z aktualnym sprzętem.Co do modelu karty jestem pewien na 102% bo pamiętam co kupowałem a od prawie 2 lat nie zmieniałem grafy,chociaż teraz już zgłupiałem...a moze problem jest natury fizycznej tj. niewykrywanie karty graficznej może jest spowodowane jakimś fizycznym uszkodzeniem?
Ostatnio zmieniony 02 maja 2010, 13:23 przez jaroenator, łącznie zmieniany 1 raz.
- XMan
Kolejność ma znaczenie 
Zmieniałeś kartę graficzną ?
Dodatkowo :
Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne - zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wejdź w Menedżer urządzeń -> rozwiń Karty graficzne -> kliknij PPM na kartę graficzną -> Wyłącz
- uruchom ponownie komputer -> Włącz.
Może karta graficzna nie jest włączona w BIOS-ie ?
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie..
W poradniku pisze jak wyłączyć, tu musisz włączyć.
Podobny temat a w nim jeszcze kilka wersji sterowników :
problemy/brak-dostepnych-ustawien-3d-na-karcie-nvidia-geforce-8500-gt-t6614.html?hilit=%20instalacja%20karty%20graficznej
Zainstaluj EVEREST Ultimate Edition.
Z sekcji Komputer -> Podsumowanie spisz/podaj :
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej
-> Ekran / karta wideo /.
Nie wykaże to zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Zmieniałeś kartę graficzną ?
Dodatkowo :
Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne - zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wejdź w Menedżer urządzeń -> rozwiń Karty graficzne -> kliknij PPM na kartę graficzną -> Wyłącz
- uruchom ponownie komputer -> Włącz.
Może karta graficzna nie jest włączona w BIOS-ie ?
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie..
W poradniku pisze jak wyłączyć, tu musisz włączyć.
Podobny temat a w nim jeszcze kilka wersji sterowników :
problemy/brak-dostepnych-ustawien-3d-na-karcie-nvidia-geforce-8500-gt-t6614.html?hilit=%20instalacja%20karty%20graficznej
Zainstaluj EVEREST Ultimate Edition.
Z sekcji Komputer -> Podsumowanie spisz/podaj :
-> Nazwa płyty głównej
-> Mikroukład płyty głównej
-> Ekran / karta wideo /.
Nie wykaże to zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
-
Z everesta:
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-P31-DS3L (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej Intel Bearlake P31
Karta wideo nVIDIA GeForce 8500 GT (Gigabyte GV-NX85T)
Natomiast menedżer urządzeń w ogóle nie wykrywa karty graficznej jako takiej.Poniżej spójrz jak to wygląda:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co do zabaw w BIOS-ie natomiast to chodzi Ci o włączenie zintegrowanej karty graficznej,czy tez o sprawdzenie czy niezintegrowana jest prawidłowo włączona w BIOSie?Sorry ale trochę się już zakręciłem
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-P31-DS3L (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej Intel Bearlake P31
Karta wideo nVIDIA GeForce 8500 GT (Gigabyte GV-NX85T)
Natomiast menedżer urządzeń w ogóle nie wykrywa karty graficznej jako takiej.Poniżej spójrz jak to wygląda:
Co do zabaw w BIOS-ie natomiast to chodzi Ci o włączenie zintegrowanej karty graficznej,czy tez o sprawdzenie czy niezintegrowana jest prawidłowo włączona w BIOSie?Sorry ale trochę się już zakręciłem

- XMan
- pisałeś że nie wymieniałeś karty graficznej, również się zakręciłem.
Jeżeli nie wymieniałeś to będzie zintegrowana a jeżeli wymieniałeś to sprawdź czy niezintegrowana jest włączona.
Jeszcze możesz odłączyć komputer od sieci / prądu /, wyciągnąć kartę graficzną, przemyć ją delikatną szmatką nasączoną spirytusem tylko na stykach, poczekać do wyschnięcia i podłączyć ją ponownie.
Przy okazji przeczyść komputer

Możesz za pomocą odkurzacza nie dotykając części, delikatnym pędzelkiem a następnie ponownie odkurzaczem.
Komputer musi być odłączony od prądu.
-

http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=74 po prostu powtórzyć?
Wyczyszczę kompa,kartę i spróbuję zainstalować stery-wieczorem dam znać co z tego wyszło.
-- 09 maja 2010, 12:44 --
Sorry ale nie miałem aż do dzisiaj czasu żeby grzebać w kompie-zaraz przeczyszczę kompa i dam znać jakie będą efekty.
No więc...wyczyściłem kompa,odinstalowałem z menedżera sterowniki do "kontrolera VGA" i jeszcze raz z menedżera instalnąłem stery z oryginalnej płytki dołączonej do karty.Podczas instalacji wyświetlił się blackscreen,a potem komputer zresetował się,po resecie spróbowałem jeszcze raz i tym razem podczas instalacji wyskoczyło takie cuś:
Jakieś pomysły Panowie? Bo ja już się szczerze zmartwiłem...
Aha..po każdym odinstalowywaniu oczywiście CCleaner w użyciu.Operację wyświetloną w linku anulowałem tak dla jasności.Czekam na jakieś info.
-
- Reklama