Jakie sterowniki audio wybrać ?

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 gru 2012, 20:46

Witam. Rozważam możliwość aktualizacji sterowników audio na swoim komputerze, ale nie bardzo się tutaj orientuję jakie w ogóle sterowniki dźwięku i docelowo jakie to dokładnie powinny być wersje ?
Prosiłbym o rady w tej sprawie.
Model płyty głównej mam 4CoreDual-VSTA (CPU Socket).
W Menedżerze urządzeń sprawdzałem jakie mam wersje sterowników audio i jest to:
1. Realtek High Definition Audio: data: 9-12-2006; wersja: 5.10.0.5296
Nie wiem czy to jest najnowsza wersja sterownika.
Klikając dwukrotnie na tę pozycję w okienku Właściwości > karta Sterownik jest przycisk Aktualizuj sterownik...
Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Natomiast w innym okienku Właściwości na karcie Sprzęt w obszarze Sterowniki są opcje trybu zgodności sterowników.
Czy w tym przypadku należy skorzystać z tych przycisków przed aktualizacją ?
Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pytanie skąd mogę pobrać najnowszą wersję sterownika, z jakiego linku ?
Czy lepiej jest pobrać z linku bezpośrednio czy automatycznie zaktualizować w podanym wyżej okienku ?
I czy to jest już wszystko jeżeli chodzi o sterowniki audio ? :think:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 gru 2012, 20:55

Najnowszy sterownik dla Twojej karty dźwiękowej możesz pobrać przykładowo stąd:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 gru 2012, 21:28

Rozumiem, ale czy mogę analogicznie pobrać ten sterownik korzystając z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników przycisku Aktualizuj sterownik... ?

I czy zaktualizowanie tego sterownika tym przyciskiem jak i pobierając z linku bezpośrednio to jest dokładnie to samo ?

Czy przycisk tylko aktualizuje, a poprzez link pobieram inną, nowszą wersję i dlatego wcześniej muszę odinstalować starą wersję w Panelu sterowania ?

Czy w ogóle muszę wcześniej odinstalować poprzedni sterownik karty dźwiękowej ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post12 gru 2012, 21:45

manitu pisze:ale czy mogę analogicznie pobrać ten sterownik korzystając z tego przycisku Aktualizuj sterownik... ?

Ja nie wiem jaka obecnie wersja udostępniana jest w Windows Update dla Windowsa XP.
Podałem Ci link do najnowszego oficjalnego sterownika udostępnionego przez firmę Realtek - producenta Twojego układu dźwiękowego.

manitu pisze:Czy w ogóle muszę wcześniej odinstalować poprzedni sterownik karty dźwiękowej ?

Nie musisz.

Jeżeli będziesz instalował z linku podanego przeze mnie instalator sam odinstaluje sobie poprzednią wersję sterownika (jeżeli będzie to konieczne), uruchomi ponownie komputer, po czym wznowi instalację automatycznie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 gru 2012, 19:56

Zainstalowałem zatem ten najnowszy sterownik karty dźwiękowej. Instalator zrestartował komputer, po czym w Menedżerze urządzeń w okienku Karty dźwiękowej musiałem ponownie włączyć Kartę bo okazało się, że instalator ją wyłączył.
Wszystko jest z tym w porządku, działa dobrze.
Mimo to pewne problemy wciąż u mnie występują, ale nie z samym sterownikiem tylko z działaniem pewnego programu, co do którego zakładałem, iż instalacja najnowszego sterownika audio być może rozwiąże problem.
Niestety to też nie rozwiązało problemu jak sprawdziłem. To ten temat.

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”