Jakie sterowniki zaktualizować ?

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post18 gru 2012, 23:15

Sterownik do Ralink => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instalujesz przez Menadżer Urządzeń.

Jak Ty w końcu łączysz się z Internetem ?
Bezprzewodowo, przewodowo, masz jakiś modem czy jak ?
Kto jest dostawcą Internetu ?

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 gru 2012, 23:51

Bezprzewodowo, a więc nie przez modem.
Właściwie to o dziwo nawet sam nie wiem, bo po pierwsze jak zakładano mi połączenie to nie miałem wtedy okazji się z tym zapoznać bliżej, a po drugie nie znam się na tym zbyt dobrze.
Wiem tylko, że jest karta bezprzewodowa podłączona do komputera i poprzez kabel łączy się ona z czaszą antenową w postaci talerzowej. Ale jest ona w miejscu do którego nie mam dobrego dostępu - jest na samym szczycie dachu.
Przy antenie jak sprawdziłem w dokumentach znajduje się chyba konwerter.
Poza tym w pudełku od karty jest oprócz płyty instalacyjnej taka mała antenka, która nie jest użyta. Nie wiem do czego służy ta antenka.
Konwerter, ale to już tak od siebie obsługuje chyba tylko jeden komputer, a router którego u mnie nie ma z tego co wiem jest węzłem a więc jest w stanie obsłużyć wiele komputerów.

Montaż całej instalacji wykonywał u mnie dostawca, tak więc nie mam właściwie żadnej wiedzy o tym.
Czasami ktoś od dostawcy przychodzi, aby sprawdzić stan anteny jak są jakieś problemy. Antena i cały sprzęt są własnością dostawcy i stąd cała specyfika sprawy.
Nie wiem właściwie więc po prostu za pomocą czego łączę się z Internetem.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post18 gru 2012, 23:52

manitu pisze:Poza tym w pudełku od karty jest oprócz płyty instalacyjnej taka mała antenka, która nie jest użyta. Nie wiem do czego służy ta antenka.

To zapewne odkręcana antenka od karty Ralink.
Możesz spojrzeć z tyłu na komputer. Jeżeli nie ma żadnej antenki, to jest to odkręcona antenka od karty Wi-Fi.

Wygląda to na Internet radiowy.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 gru 2012, 15:33

Tak sprawdziłem to wcześniej, zarówno z tyłu obudowy komputera, jak i na samej antence jest po prostu wkręt na gwint.
Tę antenkę się wkręca do karty. Ale najwyraźniej nie musi tak być, bo to sam dostawca wszystko montował.

Tak więc i ja myślę, że to musi być Internet drogą radiową. Więcej poprzez połączenie z siecią WLAN. Wiem, że sieci te do połączenia wykorzystują m.in. podczerwień. I myślę czy tak nie jest w moim przypadku. W screenie programu SIW, w specyfikacjach kart sieciowych pisało coś o porcie podczerwieni. Czy to może być właśnie u mnie źródłem tego połączenia ?

Poza tym napisz może jak i gdzie to mogę dokładnie sprawdzić, jakim oprogramowaniem lub jeszcze inaczej ? :)

Edit:

Jeszcze o sterowniku do karty Ralink.
Pobrałem paczkę i wypakowałem. Zawartość folderu jest taka: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W Menedżerze urządzeń wybrałem kartę Ralink > Aktualizuj sterownik. I potem Kreator aktualizacji urządzenia poprosił o włożenie płyty instalacyjnej o ile dostępna. Więc włożyłem ją bo ją posiadam i kreator wyszukiwał nową wersję.
Oto co pokazał: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie znalazł chyba nowszej wersji. Ale jest tam też przycisk Wstecz i być może trzeba mu wskazać inny, właściwy plik we wskazanej lokalizacji lub ręcznie zainstalować z tego folderu, który pobrałem ?
Bo to była instalacja przez Menedżer, a nie ręcznie.
Tylko nie wiem, który plik z tego folderu inicjuje tę instalację ? Napisz.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 gru 2012, 15:37

manitu pisze:Ale jest tam też przycisk Wstecz i być może trzeba mu wskazać inny, właściwy plik we wskazanej lokalizacji lub ręcznie zainstalować z tego folderu, który pobrałem ?

Tak masz właśnie zrobić.

manitu pisze:Tylko nie wiem, który plik z tego folderu inicjuje tę instalację ? Napisz.

Wskaż tylko rozpakowany folder sterownika. Instalator już sobie sam odnajdzie właściwy plik.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 gru 2012, 17:06

Wybrałem Wstecz i wybrałem opcję Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji (zaawansowane), w następnym okienku: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników zaznaczyłem opcję Uwzględnij tę lokalizację w wyszukiwaniu: i wskazałem z listy na dysku wypakowany folder ze sterownikiem i Dalej. Kreator szukał więc odpowiednich plików instalatora, ale ich nie znalazł i pokazał znów: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników samo okienko.

Czyli wygląda na to, że nie ma tej nowszej wersji sterownika karty Ralink, przynajmniej z wypakowanego folderu.
Czy ten folder w ogóle zawiera instalator sterownika ? Jeśli tak napisz, który to jest plik.
A ręczna instalacja z pliku jest tutaj jeszcze wymagana ?

Chyba nie ma również tym bardziej, że pobierałem go przez automatyczną aktualizację z Menedżera urządzeń i jak się okazało instalator nic nie znalazł.

Chyba ze również to nie ten sterownik pobrałem, który potrzeba, ale nie wydaje mi się ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 gru 2012, 17:23

manitu pisze:Czyli wygląda na to, że nie ma tej nowszej wersji sterownika karty Ralink, przynajmniej z wypakowanego folderu.

Widocznie to ta sama wersja sterownika, którą posiadasz. Wygląda na to, że nowszej wersji już nie ma.

manitu pisze:Czy ten folder w ogóle zawiera instalator sterownika ? Jeśli tak napisz, który to jest plik.

Zawiera wszystkie pliki należą do instalatora.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 gru 2012, 18:31

Dobrze seba wszystkie sterowniki tutaj omawiane udało się już pomyślnie zainstalować - ogromne dzięki ci za pomoc, naprawdę sam nie dał bym chyba sobie z tym rady. :) :D

Teraz chyba czas na ponowną instalację DirectX 9.0c - mam już tę wersję, a więc chyba mogę ją ponownie zainstalować bez usuwania poprzedniej wersji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
Ale nie wiem, być może jest już nowsza wersja ?

I jeszcze prosiłbym Ciebie o jedno; mówiliśmy tutaj o tej karcie sieciowej LAN - VIA Rhine II, tak - ja nie mam podłączonego co prawda do niej kabla sieciowego, ale sama karta jest włączona.
Chodzi o to skoro jest włączona - to czy i gdzie mogę znaleźć główne okienko interfejsu tej karty tak jak w tej podłączonej Ralink, bo szukałem tego, ale nie znalazłem. A to chyba stąd, że tak naprawdę nigdy z tej karty nie korzystałem.
Czy to tylko Menedżer urządzeń pokazuje, czy może jeszcze okienko Połączenia sieciowego, które już pokazałem: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 gru 2012, 19:08

manitu pisze:Ale nie wiem, być może jest już nowsza wersja ?

Nie, nie ma nowszej wersji.

manitu pisze:gdzie mogę znaleźć główne okienko interfejsu tej karty

Ustawień dokonujesz poprzez Połączenia sieciowe, ale nie masz czego konfigurować, bo obecnie nie wykorzystujesz tej karty.

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”