Sterownik do chipsetu i karty sieciowej, które podałem.
Do chipsetu tak, bo podałem model płyty głównej. Ale czy do tej płyty są tam jeszcze jakieś inne sterowniki do aktualizacji i w ogóle czy takie są ? Jeśli tego nie widać, to mogę przesłać tu te dane. Tylko napisz czym, w jaki sposób ?
Poza tym pod jaką pozycją znajduje się wersja sterownika chipsetu w
Menedżerze urządzeń dla
XP, czy jest to pozycja
Komputer i rozwinięcie tego oraz z dwukliku na to ? I to jest ten sterownik ? Ponieważ tutaj mam niepewność, a chciałbym to jeszcze sprawdzić.
Co do karty sieciowej: chciałbym uściślić - to czy to jest dokładnie ten sam sterownik tylko w najnowszej wersji ? Nie podawałem przecież modelu karty sieciowej.
Jakie karty rozszerzeń podłączone masz do portów PCI ?
Z tymi kartami rozszerzeń do portów
PCI to chyba przeholowałem. Nie do końca o to mi chodziło. Kartami rozszerzeń są przecież także karty graf., dźwiękowe, sieciowe i in. I to raczej w tym sensie tylko.
Z drugiej strony no przecież musi być jakieś połączenie tych kart z magistralami komunikacyjnymi ?
Ale tu prosiłbym jeszcze o wyłożenie i objaśnienie tego.
Tak to wygląda.
Większość sterowników wbudowanych w system jest dość starych, ale nie wymagają one aktualizacji, np. systemowy sterownik monitora z 2006-06-21 czy sterownik napędu optycznego również 2006-06-21 i to na Windowsie 7.
Takie sterowniki aktualizowane nie są i Windows Update żadnych aktualizacji Ci do nich nie da.
Czyli ten sterownik karty graficznej
w ogóle odradzasz aktualizować, tak ? Ale jest to sterownik sprzętowy, a więc do pobrania ze strony www raczej, nie z
Update gdzie może nie być dostępny w ogóle. Czy zainstalowanie go
ad hoc w wersji najnowszej może być w czymkolwiek szkodliwe i stwarzać problemy ? Teraz co prawda nie stwarza.
Ale w ogóle ten model karty jest chyba dość stary ?
Co do reszty sterowników, a jest ich tam przecież cała masa to: Ja nie twierdziłem, że
Windows Update coś mi da, lub nie, zresztą sterowniki monitora czy napędu
CD\DVD to są sterowniki sprzętowe (jeśli już, to już raczej z instalatora webowego) .
Tylko czy w zależności od tego czy są to sterowniki systemowe czy sprzętowe: czy i jakie są dziś realne możliwości pobrania ich najnowszych wersji (jeżeli jakiejś nie ma, no to po prostu nie ma), w drodze instalacji aktualizacji w
Windows Update lub ze stron oficjalnych producenta sterowników do tych urządzeń ?
Inną kwestią jest to, że jeżeli np. z jakichś powodów nie można pobrać z
Update, to być może można z witryny www itd.
Ale
przede wszystkim chodzi mi o to, żeby wskazać
które ze wszystkich moich obecnych sterowników mają takie możliwości aktualizacji do najnowszej wersji wraz z podaniem źródła pobierania sterownika.
Nic nie musisz wrzucać, chyba że masz jakieś niezainstalowane urządzenia ze znakami zapytania w Menadżerze Urządzeń.Wystarczy, że napisałeś już, jaki posiadasz sprzęt.
Nie, żadnych takich urządzeń ze znakami zapytania nie mam zainstalowanych.
Ale ponieważ zależy mi przynajmniej na analizie, które ze wszystkich zgodnych i zainstalowanych sterowników nadają się do aktualizacji i w jaki sposób, czy zachodzi potrzeba bym podał chociaż modele innych, pozostałych urządzeń, które sterowniki te obsługują ?
Bądź też podanie tych danych w jakiś inny sposób. Ale jak, jakim oprogramowaniem ?