Jakie sterowniki zaktualizować ?

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 gru 2012, 21:53

Witam serdecznie.
Ja przymierzam się do aktualizacji wszystkich sterowników na swoim komputerze i postanowiłem zrobić generalny przegląd jakie w tej chwili to są wersje.
Sporządziłem w tym celu raport z opcji Sterowniki w programie OTL do analizy.
Oto ten raport: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Aktualizacji ręcznych wszystkich sterowników nie miałem okazji wcześniej robić.
I bardzo prosiłbym o przegląd tego raportu i pomoc w określeniu, czy i które z moich obecnych wersji wszystkich sterowników powinienem zaktualizować ?
Oraz w jaki sposób lub ewentualnie skąd pobrać ?

Z wyjątkiem tylko sterownika audio od karty Realtek, o którym pisałem w oddzielnym wątku. :drool:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post12 gru 2012, 22:18

Z tego raportu nic nie wynika.

Napisz jaką posiadasz płytę główną i kartę graficzną, to podamy linki do najnowszych sterowników dla tych podzespołów.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 gru 2012, 14:21

Czy z tego raportu zupełnie nic nie wynika ? Przecież są tam daty zainstalowanych sterowników i ich nazwy. Nie wiem tylko czy są tam również na liście ich wersje ?
Jeśli nie to podaję również screen pomocniczy z pełnej listy zainstalowanych sterowników z programu SIW, gdzie są też wersje zainstalowanych sterowników: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Model płyty głównej i karty graficznej podaję: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

A czy po ewentualnej aktualizacji jednego lub wszystkich sterowników muszę jeszcze zreinstalować biblioteki DirectX u mnie w wersji 9.0c i jak to zrobić - odinstalować i na nowo zainstalować ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post13 gru 2012, 20:29

Najnowszy sterownik do chipsetu => http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... r-p201.htm
Instalujesz bez odinstalowania poprzedniej wersji.
Najnowszy sterownik do karty sieciowej => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instalujesz bez odinstalowania poprzedniej wersji.

Sterownik do karty graficznej pozostaw taki jaki masz, jeżeli wszystko działa Ci poprawnie.

DirectX zainstaluj ponownie po zainstalowaniu wszystkich sterowników.
Instalujesz normalnie bez deinstalacji.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 gru 2012, 11:22

Czy jeśli chodzi o płytę główną to ten najnowszy sterownik do chipsetu jest jedynym sterownikiem dla tej płyty do aktualizacji ? Czy są tam jeszcze inne sterowniki sprzętowe, lub systemowe bo te chyba lepiej pobierać przez Windows Update automatycznie ? Myślę o np. sterownikach kart rozszerzeń PCI itd.

Czy sterownik do karty sieciowej pochodzi ze strony głównej producenta karty ?

seba86mu pisze:Sterownik do karty graficznej pozostaw taki jaki masz, jeżeli wszystko działa Ci poprawnie.

Problemów z działaniem grafiki nie stwierdziłem. Aczkolwiek nigdy nie wiadomo. Być może jakieś nowsze programy mają z tym jakieś problemy co sygnalizują po prostu brakiem działania. Miałem ostatnio z tym pewne problemy. Ale tego nie wiem na pewno - czy to jest powodowane starym sterownikiem.
Czy ten sterownik jest na tyle już stary, że mimo wszystko i tak po prostu warto zainstalować nowy ?
Czy przeciwnie nie ma ku temu wskazań ? Zawsze można przecież przywrócić poprzedni sterownik w stosownych opcjach Menedżera urządzeń.

DirectX zainstaluj ponownie po zainstalowaniu wszystkich sterowników.
Instalujesz normalnie bez deinstalacji.

Wszystkich czyli tych sprzętowych i tych systemowych tak ? Czyli dopiero po zainstalowaniu dokładnie wszystkich obecnych sterowników mogę ponownie zainstalować biblioteki DirectX w wersji 9.0c ?

Poza tym ogólnie proszę o radę ws. wszystkich obecnie zainstalowanych sterowników.
Tych systemowych i tych sprzętowych. Bo z tego co widzę to są to dość stare wersje.
Wiem, że sterowniki systemowe i niektóre sprzętowe lepiej pobierać z witryny Windows Update, czyli po prostu tym przyciskiem Aktualizuj sterownik..., a sprzętowe ogólnie lepiej ze stron www od producenta. Czy to prawda ?
W Panelu sterowania w aplecie System na karcie Sprzęt >> w polu Sterowniki mam ustawione na automatyczne pobieranie sterowników, ale to gdy podłączam nowe urządzenie. Ale nie wiem czy to jest dokładnie ta opcja.
Mimo wszystko większość sterowników także tych systemowych wygląda na stare.
Dlatego proszę o poradę czy, które dokładnie i skąd ewentualnie pobierać nowe sterowniki ?
I czy powinienem wrzucić tutaj jeszcze jakiś raport z identyfikacji sterowników ? Jeśli tak to jaki i czym, jakim programem ? :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 gru 2012, 12:21

manitu pisze:Czy jeśli chodzi o płytę główną to ten najnowszy sterownik do chipsetu jest jedynym sterownikiem dla tej płyty do aktualizacji ? Czy są tam jeszcze inne sterowniki sprzętowe

Sterownik do chipsetu i karty sieciowej, które podałem.

manitu pisze:Myślę o np. sterownikach kart rozszerzeń PCI itd.

Jakie karty rozszerzeń podłączone masz do portów PCI ?

manitu pisze:Mimo wszystko większość sterowników także tych systemowych wygląda na stare.

Tak to wygląda.
Większość sterowników wbudowanych w system jest dość starych, ale nie wymagają one aktualizacji, np. systemowy sterownik monitora z 2006-06-21 czy sterownik napędu optycznego również 2006-06-21 i to na Windowsie 7.
Takie sterowniki aktualizowane nie są i Windows Update żadnych aktualizacji Ci do nich nie da.

manitu pisze:I czy powinienem wrzucić tutaj jeszcze jakiś raport z identyfikacji sterowników ? Jeśli tak to jaki i czym, jakim programem ?

Nic nie musisz wrzucać, chyba że masz jakieś niezainstalowane urządzenia ze znakami zapytania w Menadżerze Urządzeń.
Wystarczy, że napisałeś już, jaki posiadasz sprzęt.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 gru 2012, 21:02

Sterownik do chipsetu i karty sieciowej, które podałem.

Do chipsetu tak, bo podałem model płyty głównej. Ale czy do tej płyty są tam jeszcze jakieś inne sterowniki do aktualizacji i w ogóle czy takie są ? Jeśli tego nie widać, to mogę przesłać tu te dane. Tylko napisz czym, w jaki sposób ?
Poza tym pod jaką pozycją znajduje się wersja sterownika chipsetu w Menedżerze urządzeń dla XP, czy jest to pozycja Komputer i rozwinięcie tego oraz z dwukliku na to ? I to jest ten sterownik ? Ponieważ tutaj mam niepewność, a chciałbym to jeszcze sprawdzić.

Co do karty sieciowej: chciałbym uściślić - to czy to jest dokładnie ten sam sterownik tylko w najnowszej wersji ? Nie podawałem przecież modelu karty sieciowej.

Jakie karty rozszerzeń podłączone masz do portów PCI ?

Z tymi kartami rozszerzeń do portów PCI to chyba przeholowałem. Nie do końca o to mi chodziło. Kartami rozszerzeń są przecież także karty graf., dźwiękowe, sieciowe i in. I to raczej w tym sensie tylko.
Z drugiej strony no przecież musi być jakieś połączenie tych kart z magistralami komunikacyjnymi ?
Ale tu prosiłbym jeszcze o wyłożenie i objaśnienie tego.

Tak to wygląda.
Większość sterowników wbudowanych w system jest dość starych, ale nie wymagają one aktualizacji, np. systemowy sterownik monitora z 2006-06-21 czy sterownik napędu optycznego również 2006-06-21 i to na Windowsie 7.
Takie sterowniki aktualizowane nie są i Windows Update żadnych aktualizacji Ci do nich nie da.

Czyli ten sterownik karty graficznej w ogóle odradzasz aktualizować, tak ? Ale jest to sterownik sprzętowy, a więc do pobrania ze strony www raczej, nie z Update gdzie może nie być dostępny w ogóle. Czy zainstalowanie go ad hoc w wersji najnowszej może być w czymkolwiek szkodliwe i stwarzać problemy ? Teraz co prawda nie stwarza.
Ale w ogóle ten model karty jest chyba dość stary ?

Co do reszty sterowników, a jest ich tam przecież cała masa to: Ja nie twierdziłem, że Windows Update coś mi da, lub nie, zresztą sterowniki monitora czy napędu CD\DVD to są sterowniki sprzętowe (jeśli już, to już raczej z instalatora webowego) .
Tylko czy w zależności od tego czy są to sterowniki systemowe czy sprzętowe: czy i jakie są dziś realne możliwości pobrania ich najnowszych wersji (jeżeli jakiejś nie ma, no to po prostu nie ma), w drodze instalacji aktualizacji w Windows Update lub ze stron oficjalnych producenta sterowników do tych urządzeń ?

Inną kwestią jest to, że jeżeli np. z jakichś powodów nie można pobrać z Update, to być może można z witryny www itd.

Ale przede wszystkim chodzi mi o to, żeby wskazać które ze wszystkich moich obecnych sterowników mają takie możliwości aktualizacji do najnowszej wersji wraz z podaniem źródła pobierania sterownika.

Nic nie musisz wrzucać, chyba że masz jakieś niezainstalowane urządzenia ze znakami zapytania w Menadżerze Urządzeń.Wystarczy, że napisałeś już, jaki posiadasz sprzęt.

Nie, żadnych takich urządzeń ze znakami zapytania nie mam zainstalowanych.
Ale ponieważ zależy mi przynajmniej na analizie, które ze wszystkich zgodnych i zainstalowanych sterowników nadają się do aktualizacji i w jaki sposób, czy zachodzi potrzeba bym podał chociaż modele innych, pozostałych urządzeń, które sterowniki te obsługują ?
Bądź też podanie tych danych w jakiś inny sposób. Ale jak, jakim oprogramowaniem ? :|

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post16 gru 2012, 21:18

manitu pisze:Do chipsetu tak, bo podałem model płyty głównej. Ale czy do tej płyty są tam jeszcze jakieś inne sterowniki do aktualizacji i w ogóle czy takie są ?

Przecież wyraźnie napisałem dwa razy, że do płyty głównej w Twoim przypadku są tylko sterowniki do chipsetu, karty sieciowej i karty dźwiękowej.

manitu pisze:Poza tym pod jaką pozycją znajduje się wersja sterownika chipsetu w Menedżerze urządzeń dla XP, czy jest to pozycja Komputer i rozwinięcie tego oraz z dwukliku na to ? I to jest ten sterownik ? Ponieważ tutaj mam niepewność, a chciałbym to jeszcze sprawdzić.

Nie ma wpisu w Menadżerze Urządzeń.
Niepewności mieć nie musisz, ponieważ VIA Hyperion Pro 4in1 5.24A to ostateczny sterownik jaki został wydany dla Twojego mikroukładu.

manitu pisze:Z drugiej strony no przecież musi być jakieś połączenie tych kart z magistralami komunikacyjnymi ?

Próbujesz obliczyć zawartość cukru w cukrze ?

Nie wiem o co Ci chodzi.
Magistralą PCI zarządza mostek południowy, który jest częścią składową mikroukładu zarządzającego całą płytą główną.
Tym mikroukładem jest chipset do którego sterowniki Ci podałem.

manitu pisze:(jeżeli jakiejś nie ma, no to po prostu nie ma)

Sam sobie odpowiedziałeś.
Napisałem to już zresztą wyżej podając na przykładach sterownika napędu i monitora. Na dalsze filozofie nie mam czasu.

manitu pisze:Inną kwestią jest to, że jeżeli np. z jakichś powodów nie można pobrać z Update, to być może można z witryny www itd.

Odpowiedź dwa wersy wyżej.

manitu pisze:Ale przede wszystkim chodzi mi o to, żeby wskazać które ze wszystkich moich obecnych sterowników mają takie możliwości aktualizacji do najnowszej wersji wraz z podaniem źródła pobierania sterownika.

Masz to wyraźnie przedstawiane od początku tego tematu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 gru 2012, 10:59

Po pierwsze to nie żadne filozofie, tylko bardzo ważne informacje dla mnie. Zaszło pewne nieporozumienie, a ja przyznam że czegoś tu nie zrozumiałem. Dlatego proszę raz jeszcze o odpowiedź ściśle według pytania.
Ale po kolei.
Dobrze zainstaluję ten sterownik do chipsetu, ale zanim to chcę zapytać o coś. Ta niepewność dotyczyła obecnej wersji sterownika chipsetu. Napisz gdzie mogę to sprawdzić u mnie ?
Po co ? Po to by później również wiedzieć gdzie to sprawdzić ?
A przy okazji słowo "ostateczny" dotyczące najnowszego sterownika co tutaj oznacza ?

Sterownik do karty sieciowej też pobiorę, domyślam się że to jest sterownik tego modelu karty. Ale ponieważ nie podawałem tego modelu karty, napisz w oparciu o co podałeś tę najnowszą wersję ?
Bo przecież chciałeś żeby podawać modele urządzeń, a nie raporty. Więc stąd to pytanie.

Co do sterownika karty graficznej to jak ostatecznie polecasz ? Bo problemów teraz żadnych nie ma, ale w przyszłości niewykluczone, że mogą być. A sterownik jakiś nowszy jak sądzę jest. Tylko, że ja też słyszałem że czasami mimo to nie trzeba instalować. Napisz dlaczego ?

Co do pozostałych sterowników to rozumiem, że w przypadku tych sterowników monitora i napędów optycznych po prostu nowsze wersje są niedostępne. Dobrze to rozumiem. Ale napisałeś niedostępne z Update, a np. ze stron producenta sprzętu ?

Jeśli chodzi o resztę sterowników, to jak najlepiej rozumiem - a są to głównie sterowniki systemowe, do pobrania najwyżej i chyba wyłącznie ze źródła Windows Update, nic o nich nie piszesz bo też są po prostu niedostępne, tak ?

A co z resztą sterowników sprzętowych, jeśli nie ma tych nowszych wersji, to przynajmniej napisz, że do takiego a takiego lub do żadnego sterownika nie ma nowszych wersji ?
Bo ja zdaję sobie sprawę, że mam raczej stary sprzęt, a więc to dlatego może ich nie być, ale potwierdź to lub zaprzecz jednoznacznie.

I koniecznie napisz w oparciu o jakie źródło i analizy wyciągasz te wnioski dotyczące wszystkich moich wersji sterowników i ich potencjalnych możliwości aktualizacji ?
Nie podawałem przecież poza płytą główną innych modeli urządzeń, poza płytą główną i kartą graf., podałem tylko zrzuty ekranu. Czy w oparciu o to - napisz o tym ? Bo chcę to dobrze i pewnie zrozumieć.
Jeśli nie to mogę dostarczyć te dane, tylko napisz jakim sposobem.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post17 gru 2012, 12:13

manitu pisze:Sterownik do karty sieciowej też pobiorę, domyślam się że to jest sterownik tego modelu karty. Ale ponieważ nie podawałem tego modelu karty, napisz w oparciu o co podałeś tę najnowszą wersję ?
Bo przecież chciałeś żeby podawać modele urządzeń, a nie raporty. Więc stąd to pytanie.

Karta sieciowa zintegrowana jest z płytą główną. Podałeś model płyty głównej, wobec tego wystarczy wejść w jej specyfikację na stronie producenta i dowiesz się, jaką posiadasz kartę sieciową.

manitu pisze:Ta niepewność dotyczyła obecnej wersji sterownika chipsetu. Napisz gdzie mogę to sprawdzić u mnie ?
Po co ? Po to by później również wiedzieć gdzie to sprawdzić ?
A przy okazji słowo "ostateczny" dotyczące najnowszego sterownika co tutaj oznacza ?

Nie ma możliwości sprawdzenia bieżącej wersji sterownika do mikroukładu płyty głównej.
Pisząc ostateczny miałem na myśli to, że od tamtego czasu producent mikroukładu nie wydał już następnego sterownika do niego.

manitu pisze:Tylko, że ja też słyszałem że czasami mimo to nie trzeba instalować. Napisz dlaczego ?

Posiadasz bardzo stary układ graficzny. Najnowsze sterowniki optymalizowane są pod nowoczesne układy graficzne.
Twój układ graficzny jeżeli pracuje poprawnie na obecnym sterowniku niech sobie pracuje dalej.
Ostatnim sterownikiem, jaki oficjalnie został wydany dla Twojego układu graficznego jest 93.71 z 2006 roku:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sterownik teoretycznie jest zgodny z Twoją kartą graficzną, ale jaka jest jego optymalizacja dla tej karty nie wiem.
Ja zostawiłby to tak jak jest. Nowszy sterownik może być dobry, ale może również wprowadzić niestabilność w pracę układu, np. poprzez problemy z wyświetlaniem filmów, spadek FPS w grach itp.

manitu pisze:Co do pozostałych sterowników to rozumiem, że w przypadku tych sterowników monitora i napędów optycznych po prostu nowsze wersje są niedostępne. Dobrze to rozumiem. Ale napisałeś niedostępne z Update, a np. ze stron producenta sprzętu ?

Nowsze wersje od strony Microsoftu nie są dostępne, bo nie są potrzebne.
Monitor i napęd nie wymagają do poprawnego działania zewnętrznych sterowników. ponieważ pracują na systemowych.

manitu pisze:Jeśli chodzi o resztę sterowników, to jak najlepiej rozumiem - a są to głównie sterowniki systemowe, do pobrania najwyżej i chyba wyłącznie ze źródła Windows Update, nic o nich nie piszesz bo też są po prostu niedostępne, tak ?

Jeżeli tak bardzo Cię to interesuje, to dlaczego po prostu nie klikniesz w Aktualizuj i wtedy przekonasz się sam, że żadnych aktualizacji nie otrzymasz.

manitu pisze:A co z resztą sterowników sprzętowych, jeśli nie ma tych nowszych wersji, to przynajmniej napisz, że do takiego a takiego lub do żadnego sterownika nie ma nowszych wersji ?
Bo ja zdaję sobie sprawę, że mam raczej stary sprzęt, a więc to dlatego może ich nie być, ale potwierdź to lub zaprzecz jednoznacznie.

Przeczytaj temat jeszcze raz kilkakrotnie. Odpowiedź znajdziesz niejednokrotnie.

PISZĘ PO RAZ OSTATNI:
Sterownik do mikroukładu płyty głównej (zawiera sterowniki do większości kontrolerów zawartych na płycie głównej), karty sieciowej, karty dźwiękowej, karty graficznej.
W Twoim przypadku są to podzespoły, które do poprawnej pracy wymagają zainstalowania zewnętrznego sterownika.
Reszta sprzętu działa na sterownikach systemowych (zaimplementowanych w system), których aktualizacja jest niewymagana, a zresztą niedostępna.

manitu pisze:I koniecznie napisz w oparciu o jakie źródło i analizy wyciągasz te wnioski dotyczące wszystkich moich wersji sterowników i ich potencjalnych możliwości aktualizacji ?
Nie podawałem przecież poza płytą główną innych modeli urządzeń, poza płytą główną i kartą graf., podałem tylko zrzuty ekranu. Czy w oparciu o to - napisz o tym ? Bo chcę to dobrze i pewnie zrozumieć.
Jeśli nie to mogę dostarczyć te dane, tylko napisz jakim sposobem.

Odpowiedź wyżej.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 gru 2012, 19:57

Przepraszam najmocniej seba, że jeszcze o coś zapytam ale wciąż mnie to trochę frasuje.
Czy link do sterownika karty sieciowej zintegrowanej z płytą główną, który podałeś dotyczy karty, którą posiadam, czyli bezprzewodowej karty Ralink Turbo Wireless LAN Card ?

Pytam, bo nie jestem tutaj jednak pewien, a to przecież bardzo ważne, ponieważ posiadam tak naprawdę dwie karty sieciowe: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, z których tylko jedna jest włączona - bezprzewodowa, ta kablowa z połączenia lokalnego LAN jest wyłączona: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Na karcie Ralink obecny sterownik jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na karcie VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jak więc mam to rozumieć ?
Do której z tych kart jest przeznaczony ten najnowszy sterownik ? Czy to jest tożsame ze sobą ?

Co do mikroukładu, to jako że posiadam model VIA PT880 Pro to w Menedżerze urządzeń chyba jednak można odczytać te dane sterownika chipsetu. W tym przypadku jest to pakiet zbiorczy sterowników o wspólnej nazwie: VIA Standard Host Bridge. Zobacz: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I każda z tych pozycji ma tę samą datę: 2006-08-15 i wersję: 5.1.0.280; Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A różnią się one tylko numerkami na karcie Ogólne > Lokalizacja.

Czy więc to jest ten właśnie sterownik chipsetu i czy tam muszę później szukać tej najnowszej, zaktualizowanej wersji ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post18 gru 2012, 20:14

manitu pisze:Czy link do sterownika karty sieciowej zintegrowanej z płytą główną, który podałeś dotyczy karty, którą posiadam, czyli bezprzewodowej karty Ralink Turbo Wireless LAN Card ?

Widzisz, pytałem o to wcześniej czy posiadasz dodatkowe karty rozszerzeń w portach PCI:

seba86mu pisze:Jakie karty rozszerzeń podłączone masz do portów PCI ?

Powyżej podałem sterownik do karty sieciowej LAN, którą jak napisałeś masz wyłączoną o czym również nie napisałeś, ale ta karta nie jest wyłączona, a wyłączone jest podłączenie, bo nie masz podłączonego kabla do karty sieciowej.
Sterownik do LAN możesz wobec tego zaktualizować.

manitu pisze:Ralink Turbo Wireless LAN Card

Podaj identyfikator sprzętu.

manitu pisze:Czy więc to jest ten właśnie sterownik chipsetu i czy tam muszę później szukać tej najnowszej, zaktualizowanej wersji ?

To elementy sterownika VIA Hyperion Pro 5.24A, do którego link podałem na samym początku.
Jak już napisałem wyżej, to paczka zbiorcza do wszystkich kontrolerów na płycie głównej (prócz karty sieciowej i dźwiękowej), więc nie musisz się rozdrabniać i na siłę wyszukiwać dziury w całym.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 gru 2012, 21:19

seba86mu pisze:Widzisz, pytałem o to wcześniej czy posiadasz dodatkowe karty rozszerzeń w portach PCI:

Tak i bardzo za tę niedogodność przepraszam, ale wtedy wtedy nie byłem pewien że to o to chodzi.

Powyżej podałem sterownik do karty sieciowej LAN, którą jak napisałeś masz wyłączoną o czym również nie napisałeś, ale ta karta nie jest wyłączona, a wyłączone jest podłączenie, bo nie masz podłączonego kabla do karty sieciowej.

I stąd całe nieporozumienie, ale przyznam teraz, że to wina z mojej strony bo ta karta LAN choć się przez nią nie łączę jest zintegrowana z płytą, a jak rozumiem karta radiowa Ralink nie ?

Podaj identyfikator sprzętu.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post18 gru 2012, 21:42

manitu pisze:a jak rozumiem karta radiowa Ralink nie ?

Tak, karta Wi-Fi Ralink podłączona jest do portu PCI i nie jest zintegrowana z płytą główną.

Identyfikator odczytasz w ten sposób:
Menadżer Urządzeń => rozwiń drzewko Karty sieciowe => prawoklik na karcie Wi-Fi Ralink => Właściwości => zakładka Szczegóły => z listy Identyfikator sprzętu => skopiuj tutaj identyfikatory

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 gru 2012, 23:06

seba86mu pisze:Tak, karta Wi-Fi Ralink podłączona jest do portu PCI i nie jest zintegrowana z płytą główną.

Ale nie wiem czy to jest karta Wi-Fi ponieważ nie łączę się poprzez router, tylko chyba z usługą RAS poprzez połączenie WAN.
Zgodnie z tym co choćby pokazuje u mnie program SIW i pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wi-Fi jest u mnie wyłączone - tak pokazuje mi program Speccy.
Ale tak naprawdę nie rozgryzłem tego na czym to w ogóle polega, jak to działa.
Gdybyś mógł mi pomóc i objaśnić jak to właściwie jest z tym połączeniem ?

seba86mu pisze: skopiuj tutaj identyfikatory

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”