nowsze stery do laptopa - jak sobie z tym radzicie?

Szukasz sterownika do komputera lub programu do obsługi urządzenia, pisz tutaj
Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post21 kwie 2013, 15:22

1.
pytanie tzw generalne: jak sobie radzicie w sprawie nowszych (niz juz zainstalowane) sterow do laptopa?

laptop kupiony, komplet sterow z www producenta, ok. Mija powiedzmy rok/dwa, na www producenta ciagle wisza te same paczki sterow, w sumie - naturalne jest myslenie takie: a moze juz sa nowsze (lepsze? hm) stery np. do grafiki, albo chipsetowe, albo do dzwieku...

2.
czy pomimo tego, ze na www producenta nie ma nowszych sterow - szukacie na wlasna reke nowosci do zainstalowania? Czy dajecie sobie spokoj, bo oczywiste jest, że powinny pochodzic wylacznie od producenta laptopa?

U mnie kazdy z ponizszych softow:

Driver Genius
Driver Magician
driveragent
drivermax
DriverPack Solution
Uniblue DriverScanner

- jasno pokazuje, ze sa nowsze sterowniki do "wielu komponentow" laptopa, ale wlasnie jest to pytanie: czy w ogole uaktualniac za plecami producenta laptopa i czy np. tego rodzaju powyzszym softem jest sens sprawdzac istnienie nowosci, czy _naprawde_ taki soft ma ok detekcje?

co o tym sadzicie?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post21 kwie 2013, 18:42

Napisz jaki posiadasz model laptopa i system operacyjny.

Najważniejsze które możesz zaktualizować, to sterowniki do chipsetu, układu graficznego i układu dźwiękowego. To również zależne jakie konkretnie podzespoły laptop posiada.
Aktualizacja innych jest niekonieczna jeżeli nie występują żadne problemy ze sprzętem.

covo pisze:laptop kupiony, komplet sterow z www producenta, ok. Mija powiedzmy rok/dwa, na www producenta ciagle wisza te same paczki sterow

Producenci laptopów nie przywiązują wago do aktualizacji sterowników na swoich serwerach.
Jeżeli szukasz sterownika w aktualnej wersji szukaj go na stronie producenta konkretnego podzespołu.

covo pisze:Driver Genius
Driver Magician
driveragent
drivermax
DriverPack Solution
Uniblue DriverScanner

Nie ufaj tego typu programom. One nastawione są na zyski.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post13 maja 2013, 04:25

seba86mu pisze:Napisz jaki posiadasz model laptopa i system operacyjny.
Najważniejsze które możesz zaktualizować, to sterowniki do chipsetu, układu graficznego i układu dźwiękowego.
To również zależne jakie konkretnie podzespoły laptop posiada.
Aktualizacja innych jest niekonieczna jeżeli nie występują żadne problemy ze sprzętem.

covo pisze:Driver Genius
Driver Magician
+ inne

Nie ufaj tego typu programom. One nastawione są na zyski.

odgrzalem "troche" moj temat stad:
http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/klawisze-funkc-fn-w-laptopie-co-jakis-czas-nieaktywne-t19552.html, gdzie pisalismy o sterownikach do mojego laptopa;

minelo troche czasu, reczne szukanie dalo mi info, ze dla chipsetu nie ma nowszego niz ten, ktory mam:
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/intel-chipset-drivers-win-xp-2000-vista-seven-p203.htm

Ale juz dla karty wifi na www Intela jest nowszy ster = "Wireless_15.6.1_Dx32 XP".
Tak samo dla grafiki jest nowszy = Intel Graphics winxp 14.42.15.5420,
dla Bluetooth takze, = Bluetooth BT_2.6.1212_x32.

Z tego, co piszesz, to warto moze podejsc do zmiany ster. dla grafiki (dla dzwieku - tutaj? -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/realtek-high-definition-audio-driver-win-xp-2000-2003-p208.htm), ale im wiecej czytam tu i tam (takze w opisach znalezionych sterow na www Intela), tym bardziej nabieram przekonania, ze chyba najrozsadniej jest pozostac przy sterach dedykowanych, z www producenta laptopa...

To chyba dam spokoj...

Tylko "kreci" mnie troche zmiana na nowszy (jak wyzej - znalazlem na www Intela) sterownika do karty wifi - najogledniej mowiac, karta dziala chimerycznie, nie bardzo zle, ale srednio stabilnie. Tylko, ze to nie jest ster. dedykowany od samsunga. No, ale skoro - za Twoja rada :) z naszych dawniejszych pisan - mam zainst. taki wlasnie ster. chipsetowy, to moze by i do karty w taki pojsc...

A co do "maszynek" szukajacych sterownikow... Faktycznie, moze one raczej do uzycia w ostatecznosci, jak juz reczne szukanie nic nie daje...

• Reklama

Wróć do „Sterowniki”