XPx64 Edition z SP2, laptop Toshiba P500 - brak dźwięku
-
a jak się to sprawdza ??
- lewy
-
postawiłem wczoraj xp professional z sp3 i to samo najpierw były problemy ze zalezieniem karty dzwiękowej ,jak wymusiłem i wszystko grało to po restarcie kompa ginie wszystko i dżwięku nie ma.. co do podglądu zdarzeń to jest kilka czerwonych error-ów ale rozwiązania nie mam 

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zapisz dziennik i daj go do analizy.
-
hejka..
dawno sie nie odzywałem bo na urlopie byłem.. ale nie próżnowałem i kominowałem.. wynikiem tego jest to że mam dzwięk ale po restarcie nie ma dzwięku i za każdym razem gdy uruchamiam kompa wchodze w menadzera urządzeń potem w "system devices" a tam są 2 wpisy "Microsoft UAA BUS Driver for High Definition Audio" klikam w tego drugiego od góry, tego dolnego, daje właściwości i dalej odinstaluj. jak odinstaluje to następnie klikam na górze okna menadzera ikone sprawdz "zmiany w sprzęcie" po tej akcjii odrazu odnajduje urządzenie PCI conexant audio zaznaczam ze ma samo znależć sterownik co oczywiście robi , odnajduje sterownik który zainstalowałem ręcznie, klikam ok i leci instalka po chwili mam dzwięk.. da się to jakoś obejść ?? albo napisać skrypta restartującego, którego bym umieścił w autostarcie , tak aby restartartował ten drugi UAA BUS driver tak żeby się to działo automatycznie ??
wiem że to ciężka sprawa ale już nie mam sił z tym walczyć, a dodam że wszystko cała reszta chodzi pięknie zadna vista ani seven nie dają rady a i na 7 i viscie ostatnio resetuje mi kompa bo sterownik od karty graficznej sie wywala co jakiś czas a na xp niczego takiego nie ma.. pomocy
a tu dziennik zdarzeń Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
dawno sie nie odzywałem bo na urlopie byłem.. ale nie próżnowałem i kominowałem.. wynikiem tego jest to że mam dzwięk ale po restarcie nie ma dzwięku i za każdym razem gdy uruchamiam kompa wchodze w menadzera urządzeń potem w "system devices" a tam są 2 wpisy "Microsoft UAA BUS Driver for High Definition Audio" klikam w tego drugiego od góry, tego dolnego, daje właściwości i dalej odinstaluj. jak odinstaluje to następnie klikam na górze okna menadzera ikone sprawdz "zmiany w sprzęcie" po tej akcjii odrazu odnajduje urządzenie PCI conexant audio zaznaczam ze ma samo znależć sterownik co oczywiście robi , odnajduje sterownik który zainstalowałem ręcznie, klikam ok i leci instalka po chwili mam dzwięk.. da się to jakoś obejść ?? albo napisać skrypta restartującego, którego bym umieścił w autostarcie , tak aby restartartował ten drugi UAA BUS driver tak żeby się to działo automatycznie ??
wiem że to ciężka sprawa ale już nie mam sił z tym walczyć, a dodam że wszystko cała reszta chodzi pięknie zadna vista ani seven nie dają rady a i na 7 i viscie ostatnio resetuje mi kompa bo sterownik od karty graficznej sie wywala co jakiś czas a na xp niczego takiego nie ma.. pomocy

a tu dziennik zdarzeń Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
Problem może występować ze względu na kilka systemów
Na Windows XP SP3 najpierw sprawdź :
1. Odinstaluj wszystkie UAA w ,,Dodaj lub usuń programy".
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
Uruchom ponownie komputer - sprawdź.
Jeżeli będą problemy / nie będzie dźwięku / to zainstaluj Microsoft UAA Bus Driver KB888111 (GIGABYTE).
Są w Zip-ie, wypakuj do nowego folderu, wyszukaj ASetup - kliknij dwa razy, poczekaj pół minuty
/ instalacja jest niewidoczna / i uruchom ponownie komputer.
Instalacja - kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.
Jeżeli nie to wybierz ją -> Zastosuj -> OK.
Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędy CD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
Sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset oraz DirectX zainstalowane ?
Jeżeli nie pomoże to proponuję sprawdzić inne sterowniki do karty dźwiękowej...
Lub :

Na Windows XP SP3 najpierw sprawdź :
1. Odinstaluj wszystkie UAA w ,,Dodaj lub usuń programy".
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
Uruchom ponownie komputer - sprawdź.
Jeżeli będą problemy / nie będzie dźwięku / to zainstaluj Microsoft UAA Bus Driver KB888111 (GIGABYTE).
Są w Zip-ie, wypakuj do nowego folderu, wyszukaj ASetup - kliknij dwa razy, poczekaj pół minuty
/ instalacja jest niewidoczna / i uruchom ponownie komputer.
Instalacja - kliknij aby powiększyć :
Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos
sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową.
Jeżeli nie to wybierz ją -> Zastosuj -> OK.
Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędy CD, zminimalizuj.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
Sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset oraz DirectX zainstalowane ?
Jeżeli nie pomoże to proponuję sprawdzić inne sterowniki do karty dźwiękowej...
Lub :
- może być ten sam problem jak w tym temacie :
sterowniki/foxconn-a6vmk-k-brak-dzwieku-t7246.html
Karta graficzna ,,nakłada się" na dźwiękową Conexant i ustawia jako domyślna

-
próbowałem już wszystkie tu podane poprawki kb 888111 i nic wciąż to samo... ogólnie po rozpakowaniu poprawki kb888111 uaa bus driver składa się z 3 plików hdaudbus.cat , hdaudbus.inf , hdaudbus.sys
plik hdaudbus.sys x32 waży 141kb ten sam plik dla x64 waży 234kb i nie ma możliwości zamiany i zainstalowania tego pliku od x32 na systemie x64
wszelkie poprawki kb 888111 które są do znalezienia w sieci są dla systemów X32 i nie da się ich zainstalować na systemie X64
i dlatego chciałbym tu prosić kogoś kto by mi pomógł i wytłumaczył jak to zrobić aby umieścić w autostarcie wpis który na dzień dobry by robił reset uaa bus drivera, który po resecie by automatycznie sam odnajdywał karte dzwiękową dużo by mi to ułatwiło i sprowadziło uruchomienie dzwięku tylko do 2 kliknięć po uruchomieniu kompa...
plik hdaudbus.sys x32 waży 141kb ten sam plik dla x64 waży 234kb i nie ma możliwości zamiany i zainstalowania tego pliku od x32 na systemie x64
wszelkie poprawki kb 888111 które są do znalezienia w sieci są dla systemów X32 i nie da się ich zainstalować na systemie X64
i dlatego chciałbym tu prosić kogoś kto by mi pomógł i wytłumaczył jak to zrobić aby umieścić w autostarcie wpis który na dzień dobry by robił reset uaa bus drivera, który po resecie by automatycznie sam odnajdywał karte dzwiękową dużo by mi to ułatwiło i sprowadziło uruchomienie dzwięku tylko do 2 kliknięć po uruchomieniu kompa...
- XMan
Nie masz możliwości zainstalowania Windows XP 32 bit ?
Jak uruchamiasz ponownie komputer to co masz, jakie karty dźwiękowe w :
Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos ?
Chodzi mi o wszystkie, również te po naciśnięciu po prawej stronie - v.
Instalowałeś Poprawka KB835221 ?
Instalacja wszystkich p/w poprawek jest niewidoczna, klikasz dwa razy, czekasz pół minuty
i uruchamiasz ponownie komputer.
Jak uruchamiasz ponownie komputer to co masz, jakie karty dźwiękowe w :
Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos ?
Chodzi mi o wszystkie, również te po naciśnięciu po prawej stronie - v.
Instalowałeś Poprawka KB835221 ?
Instalacja wszystkich p/w poprawek jest niewidoczna, klikasz dwa razy, czekasz pół minuty
i uruchamiasz ponownie komputer.
-
jak klikam na poprawkę kb835221 to rozpakowywuje ten plik i po chwili wyskakuje okienko ze instalator nie mógł odnaleźć update. inf file potrzebne do aktualizacji systemu...
po uruchomieniu kompa w menadzeże urządzeń w dzwiękach mam oto takie wpisy:
-audio codecs
-legacy audio drivers
-legacy video capture devices
-media control devices
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-video codecs
po odinstalowaniu uaa bus drivera tego dolnego i zainstalowaniu go na nowo przez system w formie automatycznej odnajduje karte dzwiękową i sam instaluje sterowniki które już wczesniej zainstalowałem i jest dzwięk a wtedy w menadzeze urządzeń w dzwięki mam takie wpisy :
-audio codecs
-conexant pebble high definition smart audio
-legacy audio drivers
-media control devices
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-video codecs
w panelu sterowania jak uruchomie kompa nie moge nic sprawdzić bo jak klikam na dzwieki i urządzenia audio to otwiera sie okno które jest takie jakby blade i nic nie można zaznaczyć bo jest wszystko nieaktywne takie jakby zamarznięte
gdy zrobie juz ze dzwięk działa to w zakładkach od dzwięku i kliknięciu w v. jest opcja no sound i windows default
zaznaczone jest windows default
w audio jest w okienkach default ustawione:
sound playback i tam conexant hd audio output
sound recording i tam conexant hd audio input
midi miusic playback i tam microsoft wavetable sw synth
po naciśnięciu v. nie można wybrać innego urządzenia bo nie ma innych urządzeń do wyboru
po uruchomieniu kompa w menadzeże urządzeń w dzwiękach mam oto takie wpisy:
-audio codecs
-legacy audio drivers
-media control devices
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-video codecs
po odinstalowaniu uaa bus drivera tego dolnego i zainstalowaniu go na nowo przez system w formie automatycznej odnajduje karte dzwiękową i sam instaluje sterowniki które już wczesniej zainstalowałem i jest dzwięk a wtedy w menadzeze urządzeń w dzwięki mam takie wpisy :
-audio codecs
-legacy audio drivers
-media control devices
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-video codecs
w panelu sterowania jak uruchomie kompa nie moge nic sprawdzić bo jak klikam na dzwieki i urządzenia audio to otwiera sie okno które jest takie jakby blade i nic nie można zaznaczyć bo jest wszystko nieaktywne takie jakby zamarznięte
gdy zrobie juz ze dzwięk działa to w zakładkach od dzwięku i kliknięciu w v. jest opcja no sound i windows default
zaznaczone jest windows default
w audio jest w okienkach default ustawione:
sound playback i tam conexant hd audio output
sound recording i tam conexant hd audio input
midi miusic playback i tam microsoft wavetable sw synth
po naciśnięciu v. nie można wybrać innego urządzenia bo nie ma innych urządzeń do wyboru
- XMan
Raport z Everesta :
Karta z grafiki nVIDIA HDMI @ nVIDIA GT216 - High Definition Audio Controller
,,nakłada się" na dźwiękową i ustawia jako domyślna.
Widać :
Pisałem kilka razy : sterowniki/foxconn-a6vmk-k-brak-dzwieku-t7246.html
Sprawdź odinstalowanie sterowników do karty graficznej, przeczyść komputer programem CCleaner
/ w temacie / oraz ponowne zainstalowanie sterowników do karty graficznej ale tym razem nie instaluj
nVIDIA HDMI @ nVIDIA GT216 - High Definition Audio Controller.
/ podczas instalacji musisz odchaczyć Audio /.
Odnośnie UAA na Windows XP 64 bit. to są ale ta strona co miałem ją zapisaną już od dawna jest nieaktualna,
straciłem wiele godzin
Kod: Zaznacz cały
Karta dźwiękowa Conexant Cx20583 @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa nVIDIA HDMI @ nVIDIA GT216 - High Definition Audio Controller
Karta z grafiki nVIDIA HDMI @ nVIDIA GT216 - High Definition Audio Controller
,,nakłada się" na dźwiękową i ustawia jako domyślna.
Widać :
-audio codecs
-legacy audio drivers
-media control devices
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-nividia H. D. A.
-video codecs
Pisałem kilka razy : sterowniki/foxconn-a6vmk-k-brak-dzwieku-t7246.html
Sprawdź odinstalowanie sterowników do karty graficznej, przeczyść komputer programem CCleaner
/ w temacie / oraz ponowne zainstalowanie sterowników do karty graficznej ale tym razem nie instaluj
nVIDIA HDMI @ nVIDIA GT216 - High Definition Audio Controller.
/ podczas instalacji musisz odchaczyć Audio /.
Odnośnie UAA na Windows XP 64 bit. to są ale ta strona co miałem ją zapisaną już od dawna jest nieaktualna,
straciłem wiele godzin

-
oki.. ponieważ namieszałem już nieźle to postawie system od nowa i zrobie wszystko od nowa na czystym systemie i napisze co dalej wyszło z tego.. czyli nie mam instalować wogóle sterowników dzwiękowych od nvidi ??
- XMan
czyli nie mam instalować wogóle sterowników dzwiękowych od nvidi ??
- tak, nie instaluj tych dźwiękowych sterowników od NVIDI !
-
dobra, postawiłem system od nowa..
zainstalowałem
1- chipset... restart
2- próbowałem poprawki kb888111 kb835221 różne , a przez miesiąc na sciągałem troche tego i nic żadna nie zadziałała nie zainstalowała się..
3- z windows update pociągłem tylko jedną poprawkę typu microsoft uaa bus driver ,zainstalowała się i w menadzeże urządzeń pojawiło się 5 x na żółto " audio device on high definition audio bus"
4- uruchomiłem instalkę sterownika conexant pebble po instalacji był dzwięk, po restarcie znów NIE MA DZWIĘKU a w menadzeże urządzeń na żółto jest tylko 4x "audio device on high definition audio bus"
5- wchodze w menadzeże urządzeń w "system devices" klikam na dolny wpis "uaa bus driver" daje odinstaluj , potem klikam na szukaj zmian w sprzęcie, następnie system na nowo instaluje uaa bus driver,po czym odnajduje karte dzwiękową conexant i samo odnajduje i instaluje sterowniki które zainstalowałem wczesniej
i co dalej ??
-- 23 lip 2010, 18:17 --
witam po kilku dniach i napisze tu jak rozwiązałem swój problem..
po długich bojach i wielkiej rezygnacji wpadłem na pomysł żeby skopiować i podmienić plik odpowiedzialny za dzwięk w poprawce kb888111 czyli HDAUDBUS.SYS z systemu vista ultimate x64.. plik ten można znaleźć w zainstalowanym systemie vista w katalogWindows\system32\DriverStore\FileRepository\HDAUDBUS.INF_b8759e2au
po skopiowaniu na pulpit w menadzeże urządzeń klikąłem na drugi wpis "microsoft uaa bus driver...." dałem na aktualizuj sterownik i ręcznie wskazałem plik z katalogu hdaudbus.inf_b8759e2a , wyskoczyło okienko że sterownik nie jest podpisany cyfrowo i czy chce mimowszystko go zainstalować, dałem ok, następnie restart i od tego czasu wszystko gra i działa
pozdrawiam
dziś zrobiłem ten sam myk na windows xp x32 sp 3 i potwierdzam że wszystko działa. oczywiście plik który wskazałem do aktualizacji skopiowałem od kumpla z komputera z vistą x32 z katalogWindows\system32\DriverStore\FileRepository\HDAUDBUS.INF_9689af2f
na koniec podam ile waży każdy plik hdaudbus.sys
wersja x32--> 548kb
wersja x64--> 927kb
a tu do pobrania Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
pobierajcie testujcie i dziękujcie
wychodzi na to że firma microsoft specjalnie nie robi aktualizacjii UAA BUS DRIVERA dla XP żeby ludzie nie instalowali xp na nowych komputerach.. bo okazuje się że XP jak Lenin wiecznie żywy...
pozdrawiam
-- 15 paź 2010, 18:29 --
nowy link chciałem wyedytować poprzedni post ale nie idzie
-- 15 paź 2010, 18:31 --
moglibyście ludziska to przetestować i napisać jak Wam poszło, ja już przerobiłem tym sposobem 4 kompy i wszystko hula jak ta lala...
zainstalowałem
1- chipset... restart
2- próbowałem poprawki kb888111 kb835221 różne , a przez miesiąc na sciągałem troche tego i nic żadna nie zadziałała nie zainstalowała się..
3- z windows update pociągłem tylko jedną poprawkę typu microsoft uaa bus driver ,zainstalowała się i w menadzeże urządzeń pojawiło się 5 x na żółto " audio device on high definition audio bus"
4- uruchomiłem instalkę sterownika conexant pebble po instalacji był dzwięk, po restarcie znów NIE MA DZWIĘKU a w menadzeże urządzeń na żółto jest tylko 4x "audio device on high definition audio bus"
5- wchodze w menadzeże urządzeń w "system devices" klikam na dolny wpis "uaa bus driver" daje odinstaluj , potem klikam na szukaj zmian w sprzęcie, następnie system na nowo instaluje uaa bus driver,po czym odnajduje karte dzwiękową conexant i samo odnajduje i instaluje sterowniki które zainstalowałem wczesniej
i co dalej ??
-- 23 lip 2010, 18:17 --
witam po kilku dniach i napisze tu jak rozwiązałem swój problem..
po długich bojach i wielkiej rezygnacji wpadłem na pomysł żeby skopiować i podmienić plik odpowiedzialny za dzwięk w poprawce kb888111 czyli HDAUDBUS.SYS z systemu vista ultimate x64.. plik ten można znaleźć w zainstalowanym systemie vista w katalogWindows\system32\DriverStore\FileRepository\HDAUDBUS.INF_b8759e2au
po skopiowaniu na pulpit w menadzeże urządzeń klikąłem na drugi wpis "microsoft uaa bus driver...." dałem na aktualizuj sterownik i ręcznie wskazałem plik z katalogu hdaudbus.inf_b8759e2a , wyskoczyło okienko że sterownik nie jest podpisany cyfrowo i czy chce mimowszystko go zainstalować, dałem ok, następnie restart i od tego czasu wszystko gra i działa
pozdrawiam
dziś zrobiłem ten sam myk na windows xp x32 sp 3 i potwierdzam że wszystko działa. oczywiście plik który wskazałem do aktualizacji skopiowałem od kumpla z komputera z vistą x32 z katalogWindows\system32\DriverStore\FileRepository\HDAUDBUS.INF_9689af2f
na koniec podam ile waży każdy plik hdaudbus.sys
wersja x32--> 548kb
wersja x64--> 927kb
a tu do pobrania Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
pobierajcie testujcie i dziękujcie

wychodzi na to że firma microsoft specjalnie nie robi aktualizacjii UAA BUS DRIVERA dla XP żeby ludzie nie instalowali xp na nowych komputerach.. bo okazuje się że XP jak Lenin wiecznie żywy...

pozdrawiam
-- 15 paź 2010, 18:29 --
nowy link chciałem wyedytować poprzedni post ale nie idzie
-- 15 paź 2010, 18:31 --
moglibyście ludziska to przetestować i napisać jak Wam poszło, ja już przerobiłem tym sposobem 4 kompy i wszystko hula jak ta lala...
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Możemy tylko polecić przy najbliższej okazji i się okaże.
-
MA KTODS TRE PLIKI JESZCZE? BO MAM PODOBNY PROBLEM NA LAPKU SAMSUNGA ;P
-
- Reklama