kominekl pisze:
Jak to nie. Przyda się we wszystkich tych przypadkach.
Tak ? A w jakim sensie, znaczy dla jakiej wersji systemu, legalnego czy też "pirata" ?
To się jeszcze okaże sprawdzają u mnie tę legalność i wersję w MS aktualnie, jeśli by wyszło że to legalny O.E.M to nie rozumiem jak to jest możliwe to pełne wykorzystanie tej płytki z systemem będącym kopią jakiegoś systemu czyli de facto "piratem" przecież licencja nie przewiduje tego typu operacji - system jest tylko jeden raz przypisany na komputer i koniec.
Naruszenie tego oznacza chyba złamanie licencji i nieważność systemu ?
Jeśli by zaś okazało się, że to był i jest 100 % "pirat", tym bardziej po wymianie płyty gł. to dorzucanie mu płytki z systemem w *.iso też ma niewielki sens.
To znaczy formalnie to ma sens, na "piracie" można by pewnie oczywiście robić reinstalkę itp., ale to to już jest kwestia podejścia i upodobań - byłoby to "jedynie nielegalne lub półlegalne" - to się kłóci z moimi zasadami i chyba z tego zrezygnuję. Zresztą także z innych powodów.
Gdyby tak się faktycznie okazało - to przesiadam się na wersję BOX, oryginalną wspieraną przez MS.
Natomiast nie do końca rozumiem też, bo mnie przy tym nie było jak to możliwe że zakładając na razie teoretycznie, że przed wymianą płyty był to O.E.M legalny (tego nie wiem - brak naklejki lic., dowodu zakupu), to w serwisie wraz z nową płytą gł. i procem (którego model tego zapewne wymagał) ponownie zainstalowano mi system, który też jest de facto O.E.M-em ? W jaki sposób to zrobiono ?
Przecież do tego systemu nie był dołączony żaden nośnik, z którego można by reinstalować, nie rozumiem więc jak to u mnie zrobiono, że obecnie np. msinfo32.exe pokazuje wciąż To Be Filled by O.E.M ?
Być może zastosowano tutaj jakiegoś patcha lub cracka, który naśladuje tę oryginalność ?
Bo też jeśliby się okazało, że wtedy z nieznanych mi powodów przy wymianie MoBo "spiracono" mi system, a był on dotychczas niby legalny (niby, bo nie było tej nalepki itp. przyp.) to byłoby to najgorsze i tu zapewne nic już nie da się zrobić legalnie ?