Ja chciałbym krótko zapytać czym jest w systemie Windows XP narzędzie sfc (System File Checker), do czego służy i w jakiej lokalizacji na dysku lub w systemowych Usługach mogę je znaleźć ?

manitu pisze:Ja chciałbym krótko zapytać czym jest w systemie Windows XP narzędzie sfc (System File Checker), do czego służy
manitu pisze:A w jakiej lokalizacji się znajduje, bądź jeśli to z okienka Uruchom to jaka komenda je uruchamia ?
manitu pisze:Czy jest to komenda sfc /scannow, o której słyszałem ?
manitu pisze:A co wtedy, gdy znajdzie jakieś błędy lub uszkodzenia plików ?
djkamil09061991 pisze:Z tego co kojarze plik sfc.exe jest w lokalizacji C:\Windows\System32
tak to ta komenda chodz jeszcze jakies tam przełączniki sa oprocz scannow.
jeśli znajduje problem to szuka plików kopii w system32 \ dllcache a jesli ich tam nie ma to prosi o nośnik czyli płytke.
manitu pisze:Z tych ważniejszych parametrów po scannow jakie można wymienić ?
/scanonce
/scanboot
/revert
/purgecache
manitu pisze:Jakie to są nazwy tych plików - chciałbym to sprawdzić ?
Klucz produktu użyty do aktywacji systemu Windows na tym komputerze jest kluczem licencji zbiorczej, który został zablokowany przez firmę Microsoft.
manitu pisze:Właśnie czy zawsze, czy tylko może ? O ile ja wiem zawsze.
Reasumacja.
SFC /SCANNOW
kominekl pisze:Nie ma tu co pi******ć. Polecenie wygląda tak:SFC /SCANNOW
Nie ma żadnego apostrofu, natomiast jest spacja.
Do użycia w 99% potrzebna jest płytka z systemem. To, ze masz system OEM nie zmienia faktu, że tak, jak i w każdym innym systemie, można ściągnąć obrazy .ISO płyty z sieci i wypalić sobie, co też należy uczynić.
W ogóle w nielicznych przypadkach, no bo do reinstalki, nakładki czy jeszcze czegoś chyba nie... ?
poprawcie mnie jeśli się mylę ale z tego co czytałem OEMy są przypisywane do sprzętu- płyty głównej
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości