Co to jest sfc w systemie Windows XP ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 gru 2012, 13:15

Witam.
Ja chciałbym krótko zapytać czym jest w systemie Windows XP narzędzie sfc (System File Checker), do czego służy i w jakiej lokalizacji na dysku lub w systemowych Usługach mogę je znaleźć ? :drool:

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post23 gru 2012, 13:26

manitu pisze:Ja chciałbym krótko zapytać czym jest w systemie Windows XP narzędzie sfc (System File Checker), do czego służy

Słuzy do weryfikacji i ewentualnego przywracania plików systemowych.

Uruchamia się je z wiersza poleceń.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 gru 2012, 14:04

A w jakiej lokalizacji się znajduje, bądź jeśli to z okienka Uruchom to jaka komenda je uruchamia ?
Czy jest to komenda sfc /scannow, o której słyszałem ?

I czy mogę to narzędzie uruchomić w każdym momencie bez żadnych szkód dla komputera ?
A co wtedy, gdy znajdzie jakieś błędy lub uszkodzenia plików ? ;)

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post23 gru 2012, 14:13

manitu pisze:A w jakiej lokalizacji się znajduje, bądź jeśli to z okienka Uruchom to jaka komenda je uruchamia ?

Z tego co kojarze plik sfc.exe jest w lokalizacji C:\Windows\System32

manitu pisze:Czy jest to komenda sfc /scannow, o której słyszałem ?

tak to ta komenda chodz jeszcze jakies tam przełączniki sa oprocz scannow.

manitu pisze:A co wtedy, gdy znajdzie jakieś błędy lub uszkodzenia plików ?

jeśli znajduje problem to szuka plików kopii w system32 \ dllcache a jesli ich tam nie ma to prosi o nośnik czyli płytke.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 gru 2012, 16:40

djkamil09061991 pisze:Z tego co kojarze plik sfc.exe jest w lokalizacji C:\Windows\System32

Tak sprawdziłem u mnie tam właśnie się znajduje.

tak to ta komenda chodz jeszcze jakies tam przełączniki sa oprocz scannow.

Z tych ważniejszych parametrów po scannow jakie można wymienić ?

jeśli znajduje problem to szuka plików kopii w system32 \ dllcache a jesli ich tam nie ma to prosi o nośnik czyli płytke.

Jakie to są nazwy tych plików - chciałbym to sprawdzić ?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post23 gru 2012, 17:08

manitu pisze:Z tych ważniejszych parametrów po scannow jakie można wymienić ?

Z tego co widze ta komenda ma jeszcze takie przełaczniki:
/scanonce
/scanboot
/revert
/purgecache

manitu pisze:Jakie to są nazwy tych plików - chciałbym to sprawdzić ?

Dokładnie Ci nie powiem ale gdy np. w systemie zabraknie jakiegos systemowego pliku .dll to narzędzie te sprawdza czy nie ma w tej lokalizacji kopii pliku.

Fix00ser

VIP

Post24 gru 2012, 11:59

większość opcji danego programu uzyskuje się po wydaniu polecenia w tym przypadku
Uruchom>cmd>sfc /?

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post27 cze 2013, 23:48

Odświeżam wątek.

Otóż przypomnę jeszcze, że system mam obecnie jeszcze OEM-owski. Nie mam więc natywnej płytki z systemem, ani też płytki recovery.
I chodzi o to czy ja tak teoretycznie w razie potrzeby mogę u siebie zastosować przez cmd w Wierszu polecenia procedurę z tej komendy "sfc /scannow" ?
O to czy ze spacją czy bez - nie pytam, choć spotkałem i tę i tę wersję ?
Zapytam natomiast o cudzysłów ? :)

Jeśli tak, to czy bezpośrednio samą tę komendę czy też według całej procedury po kolei, opisanej np.: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub też: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pytam, bo polecenia tego nie znam i dotychczas nie stosowałem.
A problemem tutaj może być fakt, że nie posiadam obecnie tej płytki o którą w trakcie operacji może poprosić komputer poprzez to polecenie. I to jest główny dylemat.
Właśnie czy zawsze, czy tylko może ? O ile ja wiem zawsze.

Poza tym czy tak zwyczajnie, profilaktycznie to polecenie można stosować ? :|

Co do systemu zaś, to ja nawet nie do końca mam pewność jaki to jest system.
W zasadzie jest to system na licencji O.E.M bo takim go dostałem, i takim pokazuje go np. Narzędzie diagnostyczne DirectX - (To Be Filled By OEM): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Informacje o systemie z msinfo32.exe w Wierszu polecenia także pokazują O.E.M : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, także z prawego kliku w Mój komputer > Właściwości > Ogólne: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Z kolei programy do identyfikacji pokazują trochę co innego, różnie:
I tak program SIW: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników,
Program Speccy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników,
a np. Aida32 już: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - zamiast O.E.M jest jakoby Retail.

Ale też np. Narzędzie diagnostyczne Windows (WGA) on-line pokazało, że u mnie cytuję:
Klucz produktu użyty do aktywacji systemu Windows na tym komputerze jest kluczem licencji zbiorczej, który został zablokowany przez firmę Microsoft.

A więc nie wiem co to de facto oznacza ? ;)

Plik tekstowy eula.txt u mnie w katalogu %WINDIR%system32 jest natomiast: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie do końca rozumiem tam jest napisane i to nie dlatego, że jest w wersji ang.i czy to ma jakieś jeszcze znaczenie ?

Przyznam, że ja już nic z tego nie rozumiem, tym bardziej, że kiedyś wymieniałem na inny nowszy, szybszy proc i większą pamięć RAM oraz także płytę główną bo tego wymagał chyba model proca co najpewniej, ale nie wiem oznaczało naruszenie warunków licencji jeśli takowa była i to przewidywała.
A nalepki licencyjnej na komputerze też jakoś nie widzę, chyba że źle gdzieś szukam ? :roll:

Także obecnie nie wiem jaki jest status tego systemu i jak to jednoznacznie i wiarygodnie sprawdzić ?
To są podstawowe informacje dla mnie bez których trudno żebym podejmował jakąkolwiek akcję jak choćby tę komendę sfc /scannow.
Pewnie można się też poratować ściągając płytkę z sieci lub też próbować uzyskać nowy klucz aktywacyjny od MS
Jednak tych procedur nie znam bo ich nie stosowałem ? :clap:
Ostatnio zmieniony 28 cze 2013, 21:37 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post28 cze 2013, 00:46

manitu pisze:Właśnie czy zawsze, czy tylko może ? O ile ja wiem zawsze.

co do polecenia sfc /scannow to wymaga ono prawie zawsze płytki ale z tego co wiem najpierw przeszukuje takowe lokalizacje jak C:\WINDOWS\system32\dllcache które zawierają kopie plików systemowych windowsa, wiec pewnie jesli tam nie znajduje to wtedy wymaga płytki.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post30 cze 2013, 15:11

Reasumacja.

Nie ma tu co pi******ć. Polecenie wygląda tak:

SFC /SCANNOW

Nie ma żadnego apostrofu, natomiast jest spacja. Do użycia w 99% potrzebna jest płytka z systemem. To, ze masz system OEM nie zmienia faktu, że tak, jak i w każdym innym systemie, można ściągnąć obrazy .ISO płyty z sieci i wypalić sobie, co też należy uczynić.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post30 cze 2013, 16:51

kominekl pisze:Nie ma tu co pi******ć. Polecenie wygląda tak:

SFC /SCANNOW

Co do tego ok, rozumiem że procedurę można sobie darować ? Tylko to polecenie ?
Nie ma żadnego apostrofu, natomiast jest spacja.

Wiem, że nie ma apostrofu - pomimo spacji. Wstawiłem to tylko jako wyróżnik.
Do użycia w 99% potrzebna jest płytka z systemem. To, ze masz system OEM nie zmienia faktu, że tak, jak i w każdym innym systemie, można ściągnąć obrazy .ISO płyty z sieci i wypalić sobie, co też należy uczynić.

Na pewno należy to zakładać, ja niestety płyty nie mam, bo to O.E.M.
Obraz płyty ściągnąć mogę..., ale co to będzie za płyta ? Przecież to O.E.M i to domniemany, a więc nie będzie ona w pełni funkcjonalna i użyteczna, a jedynie tymczasowo ratunkowa pomocna w przypadku właśnie sfc.
W ogóle w nielicznych przypadkach, no bo do reinstalki, nakładki czy jeszcze czegoś chyba nie... ?
A ten system z *.iso do wypalenia to 100 % "pirat" zapewne ??

Co do tego czy to w ogóle jest O.E.M to tak naprawdę ostatecznie się jeszcze okaże, przy wszystkich uwarunkowaniach które opisałem (wymiana płyty głównej, brak nalepki) - wysłałem już e-maila do MicroSoftu z prośbą o wyjaśnienie tych wszystkich kwestii i być może aktywacją nowym kluczem licencji.
Bo oprócz płyty przydałby się jeszcze ów nowy klucz aktywacyjny ??? ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post30 cze 2013, 23:34

W ogóle w nielicznych przypadkach, no bo do reinstalki, nakładki czy jeszcze czegoś chyba nie... ?

Jak to nie. Przyda się we wszystkich tych przypadkach.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

TheLastJedi

Użytkownik

Post01 lip 2013, 14:06

poprawcie mnie jeśli się mylę ale z tego co czytałem OEMy są przypisywane do sprzętu- płyty głównej, ja po wymianie płyty głównej musiałem na nowo aktywować windows 7, ale ja nie miałem OEMa tyllo zwykłą wersję. Więc obawiam się że twój system był legalny z tamtą płytą główną a z tą już nie jest, nie wiem czy Ci dadzą nowy klucz w takiej sytuacji.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post01 lip 2013, 17:14

poprawcie mnie jeśli się mylę ale z tego co czytałem OEMy są przypisywane do sprzętu- płyty głównej

Formalnie tak, w zasadzie są przypisane do sprzętu z którym się je kupuje.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”