Jeśli chodzi o montowanie to być może wystarczy w menadżerze plików klikniecie na ten dysk prawym przyciskiem myszy i wybranie otwórz albo zamontuj, wówczas wyświetli się prośba o podanie hasła roota. Po tym powinnaś się znaleźć na tej partycji. Jedyny problem, jeśli chodzi o to rozwiązanie, jest to że trzeba za każdym ponownym uruchomieniem lub od montowanie i odczekanie chwili aż prawa roota miną by móc ponownie je zamontować.
Jednakże najlepszym wyjściem jest ustawienie jej montowania w trakcie uruchomienia systemu. Wówczas wystarczy zrobić parę kroków.
(*oczywiście poniższe kroki są z wykorzystaniem gparted (domyślam się, że robi tak samo) można oczywiście dopisać jedną dosłownie linijkę do pliku fstab jak ja to robiłem, jednak jeśli tyle wystarczy to można i tak to zrobić. W razie co będziemy kombinować z dopisaniem do pliku fstab tej jednej linijki)
*oczywiście uważnie
1. Utworzenie folderu np "Dane" (gdzie tylko chcesz, choćby na pulpicie)
2. Użyć ponownie gparted i poszukać tej partycji z ext4. (na górze jak wspomniałem być kwestią jest przejście do widoku drugiego dysku, wówczas wystarczy w prawym górnym roku przestawić na drugą partycję)
3. Prawy przycisk myszy na partycji ext4 i wybranie edytuj.
4 (ważny punkt sprawdzić czy dobrze ) . W rubryce montowanie czy punkt montowania wpisać ścieżkę do tego folderu. Jeśli folder o nazwie "Dane" znajduję się na pulpicie, wówczas wystarczy wpisać "/home/x/Pulpit/Dane" i już. Oczywiście zamiast x wpisujemy nazwę użytkownika. Oraz sprawdzić czy jest zaznaczone prawa uruchomienia, jeśli partycja ma służyć też dla Steam.
5. (warto sprawdzić czy zamiast pulpit nie jest też Desktop. Ale powinno być dobrze po PL Pulpit)
6. Jeśli zaznaczy się formatowanie to odznaczyć i zatwierdzić
7. Zrestartować komputer i sprawdzić czy po wejściu do katalogu Dane na Pulpicie przejdzie od razu do owej partycji. Wystarczy wziąć właściwości i sprawdzić wolne miejsce wówczas jest to miejsce tejże partycji. Powinno także być możliwość przejścia na dysk wprost z menadżera plików i widoczny jako zamontowanie.