Co to za partycja swap, czyli przestrzeń wymiany? Mam tylko jedną partycję z Zorin OS, druga partycja to NTFS. Czyli nie ma sensu nic zmieniać? Około 100 GB to trochę mało, zwłaszcza jak chce się zainstalować jakiekolwiek gry ze Steam, a może przesadzam?

Jestem zupełnie zielona jeżeli chodzi o Linuxa i formatowanie partycji.
------Połączono posty------Edit: w Google wyszukałam co to jest partycja wymiany i niewiele mi to mówi.
Partycja wymiany
Partycja wymiany (SWAP) – systemowa partycja występująca w systemach typu UNIX. Służy do tymczasowego przechowywania danych w sytuacji, gdy ich ilość przekracza zasoby wolnej pamięci RAM lub gdy z różnych powodów korzystniej jest przechowywać je (lub ich część) na dysku twardym.
Systemy typu UNIX od dawna są wielowątkowe i umożliwiają priorytetowanie zadań i użytkowników. Zadania mniej ważne mogą zostać zapisane na partycji wymiany, udostępniając całą moc obliczeniową komputera dla ważniejszych procesów.
*
Mam tylko jedną partycję z systemem Linux, raczej niemożliwe aby system dobrze działał bez partycji wymiany... Myślałam że tą drugą partycję mogę przeznaczyć na dane.
* Źródło:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_wymiany
Ponoć partycja wymiany może być zamieniona przez plik wymiany SWAP:
Plik SWAP vs. partycja wymiany
Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, przynajmniej tych, które przyszły mi do głowy, wychodzi na to, ze plik SWAP (przy odpowiednim podejściu) jest nieco lepszym rozwiązaniem w stosunku do partycji wymiany. Może i pewne rzeczy związane z hibernacją wymagają dodatkowego wysiłku ale poza tym, to nie widziałbym przeszkód, by zmienić nieco konfigurację swojego systemu, tak by zamiast partycji wymiany korzystać z pliku SWAP. Oczywiście w obecnej sytuacji pozostaje mi jedynie używanie przestrzeni wymiany w postaci partycji.
**
** Źródło:
https://morfikov.github.io/post/czy-w-linux-plik-swap-jest-lepszy-niz-partycja-wymiany/
Ogólnie o partycjach w systemie Linux:
FAT Poprzednie ustawienie. Klasyczny system plików, który został powszechnie przyjęty. Dostępny w 12-bitowym wariancie FAT12, 16-bitowym wariancie FAT16 i 32-bitowym wariancie FAT32.
NTFS WINDOWS System plików nowej generacji (New Tech File System) zastąpił FAT w systemach Windows. Nadal istnieje potrzeba odczytu partycji systemu Windows.
Ext2 Linux Drugi rozszerzony system plików jest używany przez wiele dystrybucji Linuksa.
Ext3 Linux Trzeci rozszerzony system plików to domyślny wybór dla dystrybucji Ubuntu. Dodano kronikowanie.
Ext4 Linux Czwarty rozszerzony system plików jest używany przez wiele dystrybucji Linuksa. Wydłuża limity przechowywania.
JFS Linux System plików z kronikowaniem został wprowadzony przez firmę IBM i jest nadal obsługiwany, chociaż został zastąpiony przez Ext4.
XFS Linux/Irix Opcja 64-bitowa jest przeważnie obsługiwana w ramach systemu Red Hat.
ReiserFS Linux/SUSE Format pliku używany w kilku dystrybucjach, jednak w dużej mierze został zastąpiony przez Ext3.
*** Źródło:
https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/000131456/rodzaje-i-definicje-partycji-systemu-ubuntu-linux-a-także-objaśnienie-katalogów
Niewiele mówią mi te wszystkie artykuły, do których podałam odnośniki...
------Połączono posty------Znalazłam ciekawą dyskusję dotyczącą przymusu lub nie utworzenia partycji wymiany na Zorin OS. Konkluzja jest taka, że w czasie instalacji tego systemu automatycznie powstaje plik swap (plik wymiany) i nie trzeba tworzyć owej partycji. Wobec tego o ile się nie mylę, mogę partycję NTFS przeznaczyć na dane, ale nie wiem do jakiego formatu ją sformatować.
Podaję linka do owej dyskusji:
If you create a 'swap space/partition' Zorin will use it and NOT make a swapfile regardless of the method (something else or auto/default)
If you choose something else and make ANY partitions but DO NOT make a 'swap space/partition' Zorin WILL MAKE a swapfile automatically.
If you make a swap area it will use it. If you don't it will make a swapfile even if you make OTHER partitions.
You DO NOT have to make a swap partition if you don't want one.
Czyli prawdopodobnie mam plik wymiany i nie muszę tworzyć partycji wymiany. Tamtą drugą partycję, NTFS, chcę przeznaczyć na dane. Bardzo mi na tym zależy.