Witam. Mam krótkie pytanie: gdzie, w jakich lokalizacjach system Win XP trzyma pliki ikon, zwłaszcza ikon skrótów internetowych ?
Potrzebne mi to jest bo chcę zmienić jedną z tych ikon, a nie wiem za bardzo jak i skąd je wziąć.
Czy jeśli w systemie nie ma takich ikon, o które mi chodzi to czy i skąd mogę je ściągnąć z sieci ?
Gdzie w systemie Win XP znajdują się pliki ikon ?
- manitu
- patrolvip2
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie ale to było coś w stylu prawym klawiszem myszy na ikonie i szukać trzeba opcji dostosowywanie i tam jakoś się ikony zmieniało. Mam win 7 więc sprawdzić nie mogę. Ale tam była możliwość wyboru ikony oraz wczytania
- manitu
Ale prawym klawiszem na ikonie gdzie ? W jakiej lokalizacji ?
Wiem, że np. we Właściwościach z prawokliku na jakiś plik lub skrót jest przycisk Zmień ikonę i okienko z listą ikon do wyboru oraz dodatkowo przycisk Przeglądaj.
Ale ja na tej liście nie znalazłem tej ikony, której szukam, ponieważ chodzi mi o ikony skrótów internetowych, dokładnie dla funkcji Sugerowane witryny. Chodzi mi o tę ikonę: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z kolei w przycisku Przeglądaj wyświetla się katalog system32 z bardzo długą listą plików i folderów.
I w tym właśnie problem, czy w ogóle są tam takie ikony, jeśli tak to pod jaką nazwą.
A może powinienem te ikony ściągnąć z sieci ? Tylko skąd, z jakiej witryny ?

Wiem, że np. we Właściwościach z prawokliku na jakiś plik lub skrót jest przycisk Zmień ikonę i okienko z listą ikon do wyboru oraz dodatkowo przycisk Przeglądaj.
Ale ja na tej liście nie znalazłem tej ikony, której szukam, ponieważ chodzi mi o ikony skrótów internetowych, dokładnie dla funkcji Sugerowane witryny. Chodzi mi o tę ikonę: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z kolei w przycisku Przeglądaj wyświetla się katalog system32 z bardzo długą listą plików i folderów.
I w tym właśnie problem, czy w ogóle są tam takie ikony, jeśli tak to pod jaką nazwą.
A może powinienem te ikony ściągnąć z sieci ? Tylko skąd, z jakiej witryny ?

- deFco247
- Kontaktowanie:
manitu pisze:Ale ja na tej liście nie znalazłem tej ikony, której szukam, ponieważ chodzi mi o ikony skrótów internetowych, dokładnie dla funkcji Sugerowane witryny. Chodzi mi o tę ikonę: >>klik<<
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Najwięcej ikonek jest w plikach:Z kolei w przycisku Przeglądaj wyświetla się katalog system32 z bardzo długą listą plików i folderów.
C:\WINDOWS\system32\shell32.dll
C:\WINDOWS\system32\moricons.dll
C:\WINDOWS\system32\netshell.dll
- manitu
Tak, ale podałeś link do favicona Binga, a czy możesz podać link do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ikony, którą już pokazywałem ?
Lub względnie wskazać gdzie dokładnie, lub pod jaką nazwą znajduje się ta ikona w katalogu system 32 ?
Lub względnie wskazać gdzie dokładnie, lub pod jaką nazwą znajduje się ta ikona w katalogu system 32 ?

- deFco247
- Kontaktowanie:
Przecież podałem link właśnie do tej ikony...manitu pisze:Tak, ale podałeś link do favicona Binga, a czy możesz podać link do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ikony, którą już pokazywałem ?

- manitu
Na pewno ?
To dlaczego wciąż widzę tam favicon Binga ?
Poza tym w adresie zdaje się widać odnośnik do IE 9, ja używam IE 8 i o tę mi chodzi.
Sam ten skrót działa.
W kodzie, który mi dałeś w tym temacie: problemy/problem-ze-skrotem-uslugi-sugerowane-witryny-w-ie-t21332.html po zapisaniu też wciąż widzę tylko ikonę Binga, a nie tę co chcę.
Napisz jak to zmienić.

Poza tym w adresie zdaje się widać odnośnik do IE 9, ja używam IE 8 i o tę mi chodzi.
Sam ten skrót działa.
W kodzie, który mi dałeś w tym temacie: problemy/problem-ze-skrotem-uslugi-sugerowane-witryny-w-ie-t21332.html po zapisaniu też wciąż widzę tylko ikonę Binga, a nie tę co chcę.
Napisz jak to zmienić.

- deFco247
- Kontaktowanie:
Ja mam XP, na którego zresztą IE9 nie jest dostępny i w podanym przeze mnie linku na wszystkich przeglądarkach (Pale Moon, SRWare Iron, IE 8, Opera) widzę biały wykrzyknik na pomarańczowym tle.Na pewno ?To dlaczego wciąż widzę tam favicon Binga ?
Sam ten skrót działa.
Zresztą to tylko ikonka, która nie wpływa na działanie samego skrótu.
- manitu
Dobrze, a ja u siebie w Win XP na IE 8 widzę właśnie favicon Binga. Wiem, że to nic nie zmienia w działaniu samego skrótu.
Jeśli możesz to proszę podeślij mi jeszcze taki jak wtedy kod skrótu, ale dla tej ikony wykrzyknika, please zależy mi na tym...
Zapiszę go u siebie i zobaczymy co to da.
Bo u mnie wcześniej była taka ikonka, tylko nie działał skrót, teraz działa, no więc...
Poza tym jest jeszcze coś: otóż w IE 8 na jego pasku ulubionych w przycisku Galeria obiektów Web Slice widnieje nazwa Get more Add-ons. W menu Ulubione >> Pasek ulubionych jak również w folderze docelowym jest dobrze, ta sama nazwa.
Czy to jest prawidłowa sytuacja ?
Może dodam jeszcze, że kiedyś będąc na tej wtrynie Galerii obiektów, wszedłem w menu Narzędzia i tam aktywna była opcja Odnajdowanie źródeł > Get more Add-ons, zwykle na stronie głównej jest ona nieaktywna.
No więc kliknąłem w Get more Add-ons i od tej pory jest tam ta nazwa.
Możesz to sprawdzić u siebie ? Czy wszystko jest z tym jak należy ?
Jeśli możesz to proszę podeślij mi jeszcze taki jak wtedy kod skrótu, ale dla tej ikony wykrzyknika, please zależy mi na tym...
Zapiszę go u siebie i zobaczymy co to da.
Bo u mnie wcześniej była taka ikonka, tylko nie działał skrót, teraz działa, no więc...

Poza tym jest jeszcze coś: otóż w IE 8 na jego pasku ulubionych w przycisku Galeria obiektów Web Slice widnieje nazwa Get more Add-ons. W menu Ulubione >> Pasek ulubionych jak również w folderze docelowym jest dobrze, ta sama nazwa.
Czy to jest prawidłowa sytuacja ?
Może dodam jeszcze, że kiedyś będąc na tej wtrynie Galerii obiektów, wszedłem w menu Narzędzia i tam aktywna była opcja Odnajdowanie źródeł > Get more Add-ons, zwykle na stronie głównej jest ona nieaktywna.
Możesz to sprawdzić u siebie ? Czy wszystko jest z tym jak należy ?

- deFco247
- Kontaktowanie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jak widać jestem na tej witrynie i nie mam w ogóle dostępnej opcji odnajdywania/subskrybowania źródeł.
Dodam, że mam IE na ustawieniach domyślnych, gdyż korzystam z niego raz na ruski rok.
U mnie brak jest czegoś takiego.Poza tym jest jeszcze coś: otóż w IE 8 na jego pasku ulubionych w przycisku Galeria obiektów Web Slice widnieje nazwa Get more Add-ons. W menu Ulubione >> Pasek ulubionych jak również w folderze docelowym jest dobrze, ta sama nazwa.

Jak widać jestem na tej witrynie i nie mam w ogóle dostępnej opcji odnajdywania/subskrybowania źródeł.
Dodam, że mam IE na ustawieniach domyślnych, gdyż korzystam z niego raz na ruski rok.
- manitu
1. Ikonę pobrałem i po dokładnym przyjrzeniu się stwierdzam, że:
Jeżeli w folderze C:\Documents and Settings\test\Ulubione\Łącza z prawego kliku utworzę nowy skrót, wpiszę mu odpowiedni adres i dowolną nazwę, to domyślnie tworzy się skrót z ikoną Binga.
Jeśli zaś kliknę w ten skrót prawym > Właściwości > Zmień ikonę > Przeglądaj i znajdę tę pobraną ikonę to dopiero zmienia się ona na tamtą, o którą mi chodzi.
I tak jest z każdym nowym skrótem utworzonym w tym folderze.
Czy powiesz mi wreszcie co tu jest grane i dasz dobre rozwiązanie, tak by pomału zakończyć ten już nieco przydługi wątek ?
Bo mi ciągle wydaje się, że to ma związek z tym skrótem do Notatnika, który wykonałem z twojej instrukcji. Jak zmienić domyślnie ikonę Sugerowanych witryn ?
Poza tym w Pasku ulubionych IE mam wciąż to:

Ale już w menu Ulubione mam to:
Podobnie jak w folderze Łącza po ręcznej zmianie ikony. Oznaczone 1 to jest ręcznie zmieniona ikona, 2 to domyślna ikona od Binga bez zmiany nazwy : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Jeśli idzie o Galerię obiektów Web Slice to w Pasku ulubionych IE mam to:

Jak klikam w ten przycisk, to się wyświetla chyba okno Subskrypcji strony. Ale to jest na pewno ta strona, choć tu nazwa - inna.
W menu Ulubione zaś mam to:

Również w folderze Łącza mam skrót o właściwej nazwie - Galeria obiektów Web Slice.
Natomiast jak wchodzę na stronę Galerii... to w menu Narzędzia opcji Subskrybuj to źródło nie mam dostępnej, ale Odnajdowanie źródeł > Get more Add-ons w odróżnieniu do kolegi już tak:

Skąd ta diametralna różnica między nami ? No i jak to wszystko poustawiać by było jak należy ?

Jeżeli w folderze C:\Documents and Settings\test\Ulubione\Łącza z prawego kliku utworzę nowy skrót, wpiszę mu odpowiedni adres i dowolną nazwę, to domyślnie tworzy się skrót z ikoną Binga.
Jeśli zaś kliknę w ten skrót prawym > Właściwości > Zmień ikonę > Przeglądaj i znajdę tę pobraną ikonę to dopiero zmienia się ona na tamtą, o którą mi chodzi.
I tak jest z każdym nowym skrótem utworzonym w tym folderze.
Czy powiesz mi wreszcie co tu jest grane i dasz dobre rozwiązanie, tak by pomału zakończyć ten już nieco przydługi wątek ?
Bo mi ciągle wydaje się, że to ma związek z tym skrótem do Notatnika, który wykonałem z twojej instrukcji. Jak zmienić domyślnie ikonę Sugerowanych witryn ?
Poza tym w Pasku ulubionych IE mam wciąż to:

Ale już w menu Ulubione mam to:

Podobnie jak w folderze Łącza po ręcznej zmianie ikony. Oznaczone 1 to jest ręcznie zmieniona ikona, 2 to domyślna ikona od Binga bez zmiany nazwy : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Jeśli idzie o Galerię obiektów Web Slice to w Pasku ulubionych IE mam to:

Jak klikam w ten przycisk, to się wyświetla chyba okno Subskrypcji strony. Ale to jest na pewno ta strona, choć tu nazwa - inna.
W menu Ulubione zaś mam to:

Również w folderze Łącza mam skrót o właściwej nazwie - Galeria obiektów Web Slice.
Natomiast jak wchodzę na stronę Galerii... to w menu Narzędzia opcji Subskrybuj to źródło nie mam dostępnej, ale Odnajdowanie źródeł > Get more Add-ons w odróżnieniu do kolegi już tak:

Skąd ta diametralna różnica między nami ? No i jak to wszystko poustawiać by było jak należy ?

-
- Reklama