Gdzie w systemie Win XP znajdują się pliki ikon ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 paź 2012, 13:50

Witam. Mam krótkie pytanie: gdzie, w jakich lokalizacjach system Win XP trzyma pliki ikon, zwłaszcza ikon skrótów internetowych ?
Potrzebne mi to jest bo chcę zmienić jedną z tych ikon, a nie wiem za bardzo jak i skąd je wziąć.

Czy jeśli w systemie nie ma takich ikon, o które mi chodzi to czy i skąd mogę je ściągnąć z sieci ?

Awatar użytkownika
patrolvip2

Użytkownik

Post25 paź 2012, 21:26

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie ale to było coś w stylu prawym klawiszem myszy na ikonie i szukać trzeba opcji dostosowywanie i tam jakoś się ikony zmieniało. Mam win 7 więc sprawdzić nie mogę. Ale tam była możliwość wyboru ikony oraz wczytania

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 paź 2012, 21:57

Ale prawym klawiszem na ikonie gdzie ? W jakiej lokalizacji ? :lol:

Wiem, że np. we Właściwościach z prawokliku na jakiś plik lub skrót jest przycisk Zmień ikonę i okienko z listą ikon do wyboru oraz dodatkowo przycisk Przeglądaj.

Ale ja na tej liście nie znalazłem tej ikony, której szukam, ponieważ chodzi mi o ikony skrótów internetowych, dokładnie dla funkcji Sugerowane witryny. Chodzi mi o tę ikonę: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Z kolei w przycisku Przeglądaj wyświetla się katalog system32 z bardzo długą listą plików i folderów.
I w tym właśnie problem, czy w ogóle są tam takie ikony, jeśli tak to pod jaką nazwą.

A może powinienem te ikony ściągnąć z sieci ? Tylko skąd, z jakiej witryny ? :|

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 paź 2012, 08:35

manitu pisze:Ale ja na tej liście nie znalazłem tej ikony, której szukam, ponieważ chodzi mi o ikony skrótów internetowych, dokładnie dla funkcji Sugerowane witryny. Chodzi mi o tę ikonę: >>klik<<

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Z kolei w przycisku Przeglądaj wyświetla się katalog system32 z bardzo długą listą plików i folderów.
I w tym właśnie problem, czy w ogóle są tam takie ikony, jeśli tak to pod jaką nazwą.
Najwięcej ikonek jest w plikach:
C:\WINDOWS\system32\shell32.dll
C:\WINDOWS\system32\moricons.dll
C:\WINDOWS\system32\netshell.dll

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post27 paź 2012, 17:14

Tak, ale podałeś link do favicona Binga, a czy możesz podać link do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ikony, którą już pokazywałem ?

Lub względnie wskazać gdzie dokładnie, lub pod jaką nazwą znajduje się ta ikona w katalogu system 32 ? :)

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 paź 2012, 21:17

manitu pisze:Tak, ale podałeś link do favicona Binga, a czy możesz podać link do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ikony, którą już pokazywałem ?
Przecież podałem link właśnie do tej ikony... :shock:

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post27 paź 2012, 22:29

Na pewno ? :?: To dlaczego wciąż widzę tam favicon Binga ?
Poza tym w adresie zdaje się widać odnośnik do IE 9, ja używam IE 8 i o tę mi chodzi.
Sam ten skrót działa.

W kodzie, który mi dałeś w tym temacie: problemy/problem-ze-skrotem-uslugi-sugerowane-witryny-w-ie-t21332.html po zapisaniu też wciąż widzę tylko ikonę Binga, a nie tę co chcę.
Napisz jak to zmienić. :o

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 paź 2012, 22:57

Na pewno ? :?: To dlaczego wciąż widzę tam favicon Binga ?
Poza tym w adresie zdaje się widać odnośnik do IE 9, ja używam IE 8 i o tę mi chodzi.
Sam ten skrót działa.
Ja mam XP, na którego zresztą IE9 nie jest dostępny i w podanym przeze mnie linku na wszystkich przeglądarkach (Pale Moon, SRWare Iron, IE 8, Opera) widzę biały wykrzyknik na pomarańczowym tle.

Zresztą to tylko ikonka, która nie wpływa na działanie samego skrótu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post28 paź 2012, 11:00

Dobrze, a ja u siebie w Win XP na IE 8 widzę właśnie favicon Binga. Wiem, że to nic nie zmienia w działaniu samego skrótu.
Jeśli możesz to proszę podeślij mi jeszcze taki jak wtedy kod skrótu, ale dla tej ikony wykrzyknika, please zależy mi na tym...
Zapiszę go u siebie i zobaczymy co to da.
Bo u mnie wcześniej była taka ikonka, tylko nie działał skrót, teraz działa, no więc... :pray:

Poza tym jest jeszcze coś: otóż w IE 8 na jego pasku ulubionych w przycisku Galeria obiektów Web Slice widnieje nazwa Get more Add-ons. W menu Ulubione >> Pasek ulubionych jak również w folderze docelowym jest dobrze, ta sama nazwa.
Czy to jest prawidłowa sytuacja ?
Może dodam jeszcze, że kiedyś będąc na tej wtrynie Galerii obiektów, wszedłem w menu Narzędzia i tam aktywna była opcja Odnajdowanie źródeł > Get more Add-ons, zwykle na stronie głównej jest ona nieaktywna.
No więc kliknąłem w Get more Add-ons i od tej pory jest tam ta nazwa.
Możesz to sprawdzić u siebie ? Czy wszystko jest z tym jak należy ? :doh:

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 paź 2012, 11:28

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Poza tym jest jeszcze coś: otóż w IE 8 na jego pasku ulubionych w przycisku Galeria obiektów Web Slice widnieje nazwa Get more Add-ons. W menu Ulubione >> Pasek ulubionych jak również w folderze docelowym jest dobrze, ta sama nazwa.
U mnie brak jest czegoś takiego.
Obrazek

Może dodam jeszcze, że kiedyś będąc na tej wtrynie Galerii obiektów, wszedłem w menu Narzędzia i tam aktywna była opcja Odnajdowanie źródeł > Get more Add-ons, zwykle na stronie głównej jest ona nieaktywna.
No więc kliknąłem w Get more Add-ons i od tej pory jest tam ta nazwa.
Obrazek
Jak widać jestem na tej witrynie i nie mam w ogóle dostępnej opcji odnajdywania/subskrybowania źródeł.

Dodam, że mam IE na ustawieniach domyślnych, gdyż korzystam z niego raz na ruski rok.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post30 paź 2012, 20:59

1. Ikonę pobrałem i po dokładnym przyjrzeniu się stwierdzam, że:
Jeżeli w folderze C:\Documents and Settings\test\Ulubione\Łącza z prawego kliku utworzę nowy skrót, wpiszę mu odpowiedni adres i dowolną nazwę, to domyślnie tworzy się skrót z ikoną Binga.
Jeśli zaś kliknę w ten skrót prawym > Właściwości > Zmień ikonę > Przeglądaj i znajdę tę pobraną ikonę to dopiero zmienia się ona na tamtą, o którą mi chodzi.
I tak jest z każdym nowym skrótem utworzonym w tym folderze.
Czy powiesz mi wreszcie co tu jest grane i dasz dobre rozwiązanie, tak by pomału zakończyć ten już nieco przydługi wątek ?
Bo mi ciągle wydaje się, że to ma związek z tym skrótem do Notatnika, który wykonałem z twojej instrukcji. Jak zmienić domyślnie ikonę Sugerowanych witryn ?
Poza tym w Pasku ulubionych IE mam wciąż to:
Obrazek
Ale już w menu Ulubione mam to: Obrazek
Podobnie jak w folderze Łącza po ręcznej zmianie ikony. Oznaczone 1 to jest ręcznie zmieniona ikona, 2 to domyślna ikona od Binga bez zmiany nazwy : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2. Jeśli idzie o Galerię obiektów Web Slice to w Pasku ulubionych IE mam to:
Obrazek
Jak klikam w ten przycisk, to się wyświetla chyba okno Subskrypcji strony. Ale to jest na pewno ta strona, choć tu nazwa - inna.
W menu Ulubione zaś mam to:
Obrazek
Również w folderze Łącza mam skrót o właściwej nazwie - Galeria obiektów Web Slice.

Natomiast jak wchodzę na stronę Galerii... to w menu Narzędzia opcji Subskrybuj to źródło nie mam dostępnej, ale Odnajdowanie źródeł > Get more Add-ons w odróżnieniu do kolegi już tak:
Obrazek
Skąd ta diametralna różnica między nami ? No i jak to wszystko poustawiać by było jak należy ? :| :|

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”