Posiadam Lenovo IdeaPad S100 z Windows 7 starter. Wchodząc w mój komputer system pokazuje dwie partycje C: (Windows 7) D: (Sterowniki od Lenovo)
Postanowiłem zainstalować XP w tym celu zrobiłem instalacje Xp z USB. System przygotowałem tak, za pomocą nLite wgrałem sterowniki do dysków ze strony Lenovo, i odpaliłem instalacje. Menadżer Dysków pokazał prawdziwy układ partycji i wyglądał mniej więcej tak:
C: 200 MB
D: 200 GB
D: 100 GB
E: 25 GB - Ukryta partycja Lenovo
Wielkości podaje z pamięci gdyż ich teraz nie pamiętam, ale to mało istotne to 200 MB z literą C wiem 7 robi sobie taką partycje zawsze, zmartwiło mnie to że instalator widzi jako ten dysk jako C, ale to zignorowałem. Lecimy dalej format D tam gdzie jest Windows 7 instalator przegra pliki i następuje restart, dostaje komunikat
"Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguacji dysku.
Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego.
Sprawdź ścieżkę oraz dysk.
Sprawdź w dokumentacji systemu Windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku. "
Trochę zacząłem szukać w Google, i okazało się że przyczyną takiego błędów może być zły wpis w boot.ini
No to dawaj konsola odzyskiwania i komendy
Kod: Zaznacz cały
fixboot fixmbr
fixboot D: fixmbr D:
Wpisz polecenie bootcfg /rebuild, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Po zlokalizowaniu instalacji systemu Windows wyświetlane są następujące instrukcje:
Czy dodać instalację do listy rozruchu? (Tak/Nie/Wszystkie)
[Wpisz T po wyświetleniu tego komunikatu.]
Wprowadź identyfikator ładowania:
[To jest nazwa systemu operacyjnego. Wpisz Windows XP Professional lub Windows XP Home Edition.]
Wprowadź opcje ładowania systemu operacyjnego:
[Pozostaw to pole puste, a następnie naciśnij klawisz ENTER.]
I dalej nic, przypomniałem sobie że mam Gparted no to dawaj, odpaliłem no i widzę flaga boot na partycji 200MB zmieniłem, na partycje (/dev/sda2) D: 200 GB i jeszcze raz odpaliłem instalacje super instalator widzie tą partycje 200 GB jako C
Jestem w domu, ale się pomyliłem, dalej ten sam błąd, czytając jakieś forum trafiłem na coś takiego że ktoś wyciągnął pendrive wsadziłem do swojego kompa, zmienił wpis w boot.ini
na taki
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
Ale co z tego aby go odpalić trzeba uruchamiać system z USB, gdyż nie wiem dlaczego ale tam jest zapisany dobry MBR i bez tego ani rusz. Nawet po instalacji powyższe zabiegi nie pomogły...
Pisząc tego posta znalazłem to systemy-operacyjne/problem-z-bootowaniem-t6143.html
Sprawdzę w domu możne się uda, oraz zrobię instalacje USB z instrukcji jakie znalazłem na tym forum.
Skończyło się na tym że przywróciłem wszystko do ustawień fabrycznych i znowu mam Windows 7 starter, dzisiaj będę walczył 3 dzień z tym