Instalacja Windows Xp z USB - Problem z MBR

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
pixel

Użytkownik

Post05 kwie 2012, 08:57

Dzień dobry. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałaś.

Posiadam Lenovo IdeaPad S100 z Windows 7 starter. Wchodząc w mój komputer system pokazuje dwie partycje C: (Windows 7) D: (Sterowniki od Lenovo)

Postanowiłem zainstalować XP w tym celu zrobiłem instalacje Xp z USB. System przygotowałem tak, za pomocą nLite wgrałem sterowniki do dysków ze strony Lenovo, i odpaliłem instalacje. Menadżer Dysków pokazał prawdziwy układ partycji i wyglądał mniej więcej tak:

C: 200 MB
D: 200 GB
D: 100 GB
E: 25 GB - Ukryta partycja Lenovo

Wielkości podaje z pamięci gdyż ich teraz nie pamiętam, ale to mało istotne to 200 MB z literą C wiem 7 robi sobie taką partycje zawsze, zmartwiło mnie to że instalator widzi jako ten dysk jako C, ale to zignorowałem. Lecimy dalej format D tam gdzie jest Windows 7 instalator przegra pliki i następuje restart, dostaje komunikat

"Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguacji dysku.
Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego.
Sprawdź ścieżkę oraz dysk.
Sprawdź w dokumentacji systemu Windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku. "

Trochę zacząłem szukać w Google, i okazało się że przyczyną takiego błędów może być zły wpis w boot.ini
No to dawaj konsola odzyskiwania i komendy

Kod: Zaznacz cały

fixboot fixmbr
nie pomogły,

fixboot D: fixmbr D:
nic, znalazłem na stronie Microsoftu jeszcze inna wskazówkę mianowicie

Wpisz polecenie bootcfg /rebuild, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Po zlokalizowaniu instalacji systemu Windows wyświetlane są następujące instrukcje:
Czy dodać instalację do listy rozruchu? (Tak/Nie/Wszystkie)
[Wpisz T po wyświetleniu tego komunikatu.]

Wprowadź identyfikator ładowania:
[To jest nazwa systemu operacyjnego. Wpisz Windows XP Professional lub Windows XP Home Edition.]

Wprowadź opcje ładowania systemu operacyjnego:
[Pozostaw to pole puste, a następnie naciśnij klawisz ENTER.]

I dalej nic, przypomniałem sobie że mam Gparted no to dawaj, odpaliłem no i widzę flaga boot na partycji 200MB zmieniłem, na partycje (/dev/sda2) D: 200 GB i jeszcze raz odpaliłem instalacje super instalator widzie tą partycje 200 GB jako C
Jestem w domu, ale się pomyliłem, dalej ten sam błąd, czytając jakieś forum trafiłem na coś takiego że ktoś wyciągnął pendrive wsadziłem do swojego kompa, zmienił wpis w boot.ini

na taki

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
dokładnie z 1 zrobiłem 2 i ruszało, system się zainstalował.

Ale co z tego aby go odpalić trzeba uruchamiać system z USB, gdyż nie wiem dlaczego ale tam jest zapisany dobry MBR i bez tego ani rusz. Nawet po instalacji powyższe zabiegi nie pomogły...

Pisząc tego posta znalazłem to systemy-operacyjne/problem-z-bootowaniem-t6143.html
Sprawdzę w domu możne się uda, oraz zrobię instalacje USB z instrukcji jakie znalazłem na tym forum.

Skończyło się na tym że przywróciłem wszystko do ustawień fabrycznych i znowu mam Windows 7 starter, dzisiaj będę walczył 3 dzień z tym

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post05 kwie 2012, 11:05

Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
Lecimy dalej format D tam gdzie jest Windows 7 instalator przegra pliki i następuje restart, dostaje komunikat

"Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguacji dysku.
Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego.
Sprawdź ścieżkę oraz dysk.
Sprawdź w dokumentacji systemu Windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku. "

Ten sam problem oraz komunikat miałem niedawno podczas naprawy laptopa synowi kolegi:
problemy/problem-z-instalacja-windows-xp-na-laptopie-acer-aspie-5737z-t18029.html
Poradnik:
Zmiana trybu kontrolera SATA z IDE na AHCI w Windows
1. W BIOS-ie przechodzimy do sekcji Integrated Peripherals
2. Przechodzimy do sekcji On-Chip ATA Devices
3. W pozycji RAID Mode zmianiamy domyślny tryb IDE na AHCI
4. Wracamy do ekranu głównego BIOS-u i zapisujemy zmianę ustawień (F10), po czym uruchamiamy system

U mnie pomogło:
na tym laptopie jest odwrotnie, w BIOS-ie Main --> SATA Mode Selection: [AHCI]
przestawiłem na [IDE] i zainstalowałem Windowsa XP bez żadnych problemów :D

Po instalacji nowego systemu ustaw ponownie w BIOS-ie jako pierwszy rozruch z dysku twardego.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

pixel

Użytkownik

Post05 kwie 2012, 11:43

Odnośnie przestawiania w biosie to wiem, tylko że on jest bardzo ubogi.
Odnośnie dysków mam tak :

AHCI
Compatybile

AHCI musi być jak chce odpalić lub przywrócić Windows 7

Wiec zostaje na czas instalacji ustawić Compatybile, i użyć i tak płyty zrobionej nLite.
A co do rozruchu to nie mogę ustawić kolejności mogę wyłączyć to co zbędne.

Dodam że w trybie AHCI też przeprowadzę instalację Windows Xp gdyż mam wgrane sterowniki do dysku, w płytę instancyjną systemu.
Tylko ten cholerny MBR....

Support Lenovo nic mi nie pomógł bo już tak sobie myślę aby usunąć partycje

/dev/sda1

/dev/sda2
i zrobić z tego jedna. Wtedy będę miał 3 partycje. C-Windows Xp D: oraz ukrytą od Lenovo ale boję się że jak tak zrobię to wtedy nie uruchomię, ani nie dostanę się do narzędzie przywracania systemu.

Na tej partycji 200mb która teraz jest z flagą boot są pliki boot.ini oraz cała reszta odpowiedzialna za rozruch oraz katalog boot.

-- 05 kwi 2012, 10:43 --

A może inaczej jak przenieść MBR z pendrive na partycje systemową

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 23:13

Po pierwsze zrób kopię oryginalnego MBR:

W systemie Linux kopię całego sektora startowego dysku MBR możemy wykonać programem dd, np.:

dd if=/dev/hda of=mbr bs=512 count=1
,
zapisze kopie MBR pierwszego dysku PATA (hda) w pliku mbr.

dd if=mbr of=/dev/hda bs=512 count=1
,
odtworzy MBR pierwszego dysku PATA (hda) ze zbioru mbr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Dominik132

Użytkownik

Post22 mar 2014, 17:53

Wiem, że temat stary ale czy ktoś rozwiązał ten problem?

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”