Jak bezpiecznie czyścić niektóre foldery systemowe ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post21 sty 2013, 16:53

Tak więc jestem w trakcie porządkowania dysku C, usunąłem już stamtąd kilka zbędnych folderów, głównie gier.
Lecz teraz podczas operacji przenoszenia zainstalowanych przeze mnie programów z C:\Program Files do folderu o nowej nazwie na na D:\ - występuje ten komunikat, o którym już pisałem a który znam z doświadczenia i powiem szczerze nie wiem co mam z tym zrobić.
Na przykładzie folderu z C:\Program Files, czyli znany CCleaner, który zaznaczam i wybieram w obszarze Zadania plików i folderów > Przenieś ten plik -pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, po czym wskazuję miejsce docelowe i wtedy po chwili wyskakuje: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników komunikat.

Nie bardzo wiem jakie to programy mogą przestać działać i dlaczego ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 sty 2013, 16:58

CCleanera oraz inne programy systemowe nie przenosisz, powinny być na dysku C w C:\Program Files\ :!:
Podałem screeny jak mam zainstalowane...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post21 sty 2013, 18:21

XMan pisze: powinny być na dysku D w C:\Program Files\ :!:

Nie rozumiem, na dysku D w C - coś mi tutaj nie gra. Chyba powinno być w na dysku D:\Program Files, tak ?

CCleaner to program aż systemowy, oj chyba nie bardzo - pierwsze słyszę.
No dobrze, ale takich programów tzn. podobnych jest wiele u mnie na tym C:\, czy jeszcze w czasie instalacji powinienem wybrać jako miejsce docelowe dysk D:\ i folder np. Program Files ? Bo przecież jest taka możliwość.
Chyba, że zreinstalować CCleanera itp. na D:\ ?

Tutaj dotykamy bardzo konkretnych rzeczy, programów. Nie da się tego za bardzo uogólnić.
Bo czy np. oprogramowanie Java czy FlashPlayerlub np. K-Lite Codec Pack są to obiekty systemowe ?

Bo to jest ogólnie problem gdzie i jakie pliki i programy należy instalować dokładnie. Przyznam, że mam z tym trochę kłopot zawsze podczas instalacji. Staram się wybierać D:\, ale czy zawsze ?! :doh:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post22 sty 2013, 14:41

Wszystkie programy o których p/w piszesz mam w C:\Program Files\.
Miałeś podany screen:

XMan pisze: powinny być na dysku D w C:\Program Files\ :!:

Błąd przy drukowaniu - poprawiłem ;)
powinny być na dysku C w C:\Program Files\ :!:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post22 sty 2013, 16:25

To w takim razie zostawmy CCleanera, Eusing F.R.C i Odkurzacz, u mnie na dysku C:\, choć nie wiem gdzie jest napisane, że te programy te mają atrybut systemowy i wolno je instalować tylko właśnie na C, jest przecież możliwość wyboru w trakcie instalacji.
Poza tym to Ja przecież je zainstalowałem, nikt inny, prawda.
Są to małe programy 3-4 MB, w sensie rozmiaru więc nie jest to wielki problem.

Część obiektów usunąłem, jedna pozostałość po grze, to był największy folder w Program Files ok. 700 MB , odinstalowałem ją kiedyś ale dawno już i widocznie nie zauważyłem, że został jakiś folder po niej z zapisanymi wynikami.
Kilka mniejszych pozostałości po grach też usunąłem.
Kilka folderów programów, które ja sam instalowałem udało się przenieść do folderu o nowej nazwie - dla porządku na D:\Program Files.

Przejrzałem również twoje screeny i oczywiście dobrze pozostawię te foldery, które są identyczne jak u Ciebie.
No bo czy to, że jakiegoś mojego folderu nie ma na tym Twoim screenie to znaczy, że inne mogę przenieść ?
Chyba nie, np. u mnie przeglądarki, te instalują się tam domyślnie.

I chciałbym żebyś w oparciu o te screeny, które Ja dałem napisał lub zaznaczył konkretnie które z tych pozostałych folderów Twoim zdaniem mogę i powinienem przenieść na D:\.
Ewentualnie jak mogę sprawdzić czy dany folder nadaje się do tego przeniesienia, bo sam pisałeś przecież, że mogę przenosić tylko to co się da. No więc nie bardzo wiem co się da.

I to jest tylko folder Program Files, później zapewne przyjdzie pora i na folder C:\Documents and Settings\Moje dokumenty. W swoim czasie dostarczę z niego szczegółowy screen bo jeszcze go nie dałem.

Jeszcze BTW ukrytego folderu o nazwie pliki, bo pisałeś że ma on u mnie aż 1,8 GB,to prawda oczywiście, ale no tutaj to niewiele mogę zrobić bowiem zawiera on arcyważne pliki systemowe, choćby pagefile.sys. A ja plik pamięci wirt. o czym już pisałem tutaj mam na wartość stałą ustawiony czyli min i max 1280 MB (czyli 1,25 GB - to większość tego folderu).
Taka wartość jest zapewne prawidłowa, ustawiłem ją wg pewnej instrukcji z tego forum.

I jeszcze bym prosił o jakąś radę na przyszłość. czyli skąd mam wiedzieć jak instaluję jakiś nowy program czy plik w której lokalizacji powinien być on zainstalowany, bo ja mam z tym trochę kłopot ? :roll:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 sty 2013, 19:03

manitu pisze:u mnie na dysku C:\, choć nie wiem gdzie jest napisane, że te programy te mają atrybut systemowy i wolno je instalować tylko właśnie na C, jest przecież możliwość wyboru w trakcie instalacji.

Każdy program możesz sobie zainstalować na partycji, jakiej tylko chcesz, niezależnie jaki to program i do czego służy.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post22 sty 2013, 23:48

seba86mu pisze:Każdy program możesz sobie zainstalować na partycji, jakiej tylko chcesz, niezależnie jaki to program i do czego służy.

Instalować być może tak, choć z pewnością nie każdy. Przeglądarki np. instalują się domyślnie i nie mogę tego zmieniać.
Ale np. przenosić, zmieniać nazwy czy usuwać już nie. Niektóre programy i pliki mogę w ten sposób modyfikować, inne nie - z czego to wynika ?
Np. CCleaner - wyrzuca komunikat przy przenoszeniu który już pokazałem.

Czyli pozostaje tylko reinstalacja tych folderów, ale być może uda się to łatwiej i szybciej jednak zrobić poprzez to przenoszenie, tylko nie wiem jak mogę sprawdzić uprzednio co w ogóle mogę przenieść z C:\Program Files i Moje dokumenty ? :x

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 sty 2013, 00:23

manitu pisze:Przeglądarki np. instalują się domyślnie i nie mogę tego zmieniać.

To dziwny przypadek, bo ja akurat wszystkie przeglądarki (oprócz Chrome) mam na innej partycji niż systemowa.

manitu pisze:Niektóre programy i pliki mogę w ten sposób modyfikować, inne nie - z czego to wynika ?

Nie przeniesiesz folderów programów, które przykładowo aktualnie działają w tle.
Po przeniesieniu większości katalogów głównych programów nie powinno być problemów z ich odpaleniem, ale w kilku przypadkach problem taki może wystąpić. Oczywiście musisz zmienić ścieżkę skrótów na pulpicie. Niemożliwa będzie również obsługa przeniesionego programu z poziomu listu zainstalowanych programów w menu Start, ponieważ zostanie zgubiona lokalizacja.
Przeniesionych programów nie odinstalujesz z poziomu Dodaj lub usuń programy, ponieważ zostanie zmieniona lokalizacja względem informacji instalatora.

Dzieje się tak ponieważ zmieniasz pierwotną lokalizację instalacji danego programu i taki może wywalać informację o błędzie przy próbie uruchomienia.

W takim wypadku najlepiej odinstalować program i zainstalować go ponownie w nowej lokalizacji.

manitu pisze:tylko nie wiem jak mogę sprawdzić uprzednio co w ogóle mogę przenieść Moje dokumenty ?

Cały folder Moje dokumenty w Windows XP przenosi się bardzo łatwo na inną partycję.
Kliknij prawym myszki na ikonie Moje dokumenty na pulpicie => Właściwości => Element docelowy => zmień lokalizację domyślną na np. D:\Moje dokumenty
Całą zawartość Moich dokumentów zostanie przeniesiona na partycję D o czym zostaniesz poinformowany komunikatem.
Przenoszenie może potrwać w zależności od objętości folderu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 sty 2013, 10:44

Moim zdaniem nie ma w tym nic dziwnego. Podczas instalacji przeglądarki nie wyskakuje okienko do wskazania lokacji folderu i skrótów, nie mam możliwości wyboru - instaluje się więc ona domyślnie.
A gdzie to już jest inna kwestia i zależy m.in. od instalatora.
Ja nie mam tej możliwości, chyba że jednak istnieje takowa - napisz o tym ?

Poza tym, czy chcesz powiedzieć, że także zintegrowanego z Windą Internet Explorera masz na dysku innym niż systemowy ?
To jest ciekawe nie słyszałem o tym.

Generalnie chyba masz rację i ja też się ku temu skłaniam, że lepiej już za każdym razem reinstalować programy do nowej lokalizacji, niż np. przenosić z C na D, co może skutkować różnymi zmianami w lokalizacji ich elementów np. w Autostarcie, a w konsekwencji problemy z działaniem.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 sty 2013, 11:39

manitu pisze:Podczas instalacji przeglądarki nie wyskakuje okienko do wskazania lokacji folderu i skrótów, nie mam możliwości wyboru - instaluje się więc ona domyślnie.

Oprócz Google Chrome przeglądarki dają możliwość zmoany domyślnej lokalizacji instalacji.
Może po prostu nie zauważyłeś przycisku Opcje lub instalacja własna podczas instalacji i dlatego masz je na dysku C.

manitu pisze:Poza tym, czy chcesz powiedzieć, że także zintegrowanego z Windą Internet Explorera masz na dysku innym niż systemowy ?
To jest ciekawe nie słyszałem o tym.

Jak sam napisałeś IE jest zintegrowany z systemem i jest w nim domyślnie na dysku C, więc jak chciałbyś zainstalować go na innej partycji ? Ja piszę tylko o programach, które sam instalujesz.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 sty 2013, 14:41

seba86mu pisze:Oprócz Google Chrome przeglądarki dają możliwość zmoany domyślnej lokalizacji instalacji.
Może po prostu nie zauważyłeś przycisku Opcje lub instalacja własna podczas instalacji i dlatego masz je na dysku C.

Być może rzeczywiście masz rację, że są takie możliwości wyboru dowolnego miejsca instalacji tych przeglądarek.
Ja instalowalem je już dość dawno, a dużo instaluję ogólnie więc zwyczajnie już zapomniałem o tym.
Ale myślę, że to raczej nie kwestia mojego przeoczenia czegoś, tylko tego o czym już tutaj wspominałem czyli tego dylematu gdzie powinienem to instalować, na C czy może np. na D. Teraz już wiem, że to bez znaczenia, no może poza Chrome, ale wtedy po prostu miałem ten problem z wyborem, więc wybierałem dysk C. Pisałem już tutaj o tym, uważnie czytając zauważył byś to.

Czyli teraz gdybym chciał przenosić te przeglądarki z C na D, a mam tam oczywiście IE - tej w żadnym wypadku nie ruszam, Google Chrome - tej też nie (to jest z instalatora msi), Firefoxa i Operę, to raczej powinienem je czyli FF i Operę zreinstalować aniżeli przenosić, prawda ?
Zresztą są one połączone zsynchronizowanym kontem Google, które posiadam i mogłyby powstać jakieś problemy w prawidłowym ich działaniu lub uruchamianiu. A Google mam jako domyślną. Być może to akurat nie ma tu znaczenia, ale mogą wystąpić i inne problemy choćby z uwagi na możliwość pogubienia różnych katalogów, nigdy nie wiadomo.
Czy w przypadku FF i Opery wzorem np. Chrome jest możliwość reinstalacji bez utraty wszelkich danych prywatnych i ponownym zainstalowaniu np. na D:\Program Files ?

Jak sam napisałeś IE jest zintegrowany z systemem i jest w nim domyślnie na dysku C, więc jak chciałbyś zainstalować go na innej partycji ? Ja piszę tylko o programach, które sam instalujesz.

Jasne, oczywiście że tak jest - przepraszam za tę pomyłkę, opacznie zrozumiałem twoje słowa.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”