Jak bezpiecznie czyścić niektóre foldery systemowe ?

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 sty 2013, 12:57

Witam.
Ponieważ mam u siebie ciągłe problemy z brakującym wolnym miejscem na dysku, zwłaszcza systemowym, postanowiłem wziąć się za bardziej zaawansowane czyszczenie dysku ze zbędnych obiektów.
Używam oczywiście regularnie różnych programów czyszczących system i rejestr np. typu CCleaner, EFRC i in., ale mimo to choć zyskuję na tym kilka GB, to dość szybko miejsce wolne zapełnia się.
Usuwam także zbędne i stare punkty Przywracania systemu z katalogu SVI z wyjątkiem ostatniego, co jeszcze zwiększa to wolne miejsce.

Ale jednak widzę, że np. na dysku C:\ jest jakaś różnica pomiędzy faktyczną ilością zajętego miejsca przez różne obiekty, a wolnym miejscem i w zestawieniu z całkowitym rozmiarem tej partycji i wynosi kilka GB.
Wygląda na to, że jakieś być może ukryte obiekty zajmują cenne miejsce na dysku.
Wiem, że można dokonywać dalszej optymalizacji dysku poprzez czyszczenie zawartości np. katalogu Installer ( u mnie ma on prawie 2 GB) z lokalizacji C:\WINDOWS, lub SoftwareDistribution (u mnie 180 MB) z C:\ WINDOWS. Ale czy to jest zawsze bezpieczne to nie wiem.
Folder Installer jest ukryty i systemowy - to wiem.

Czy poza tym jeszcze z jakichś innych folderów systemowych i innych lokalizacji mogę bezpiecznie usuwać ich zawartość ?
Np. słyszałem że akurat dla XP folderu WinSxS z powodu raczej małych rozmiarów, a także ważnej zawartości nie zaleca się nic usuwać.
Rzadko też czyściłem tego rodzaju zawartość, a więc mogło się tych zbędnych obiektów trochę zebrać.

Jest jeszcze kwestia plików zbublowanych z bardziej istotnych np. program Odkurzacz 13 v.23 w zakładce Wstępne czyszczenie >> Wyszukiwanie zbędnych folderów plików i systemu wykrył takie obiekty o łącznym rozmiarze ponad 2 GB.
Ale nie wiem czy mogę to bezpiecznie usunąć ? Program tworzy kopie - wiem, ale mimo wszystko ?

I to jest właśnie moje pytanie: z jakich folderów i co zawierających mogę bezpiecznie usuwać ręcznie ich zawartość ? :roll:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 sty 2013, 14:34

Nigdy nie czyszczę żadnych folderów systemowych.
Jedynie programami CCleaner oraz Eusing Free Registry Cleaner.
Wrzuć screeny z każdego dysku tzn. ilość zajętego oraz wolnego miejsca.
Na jakim dysku masz system ?
Ile masz programów do czyszczenia komputera i jakie ?
Dodatkowo wrzuć screena z C:\Program Files\.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 sty 2013, 12:04

No tak ja też nie czyszczę takich folderów, ale słyszałem że czasem gdy zachodzi taka sposobność MOŻNA, ale nie znaczy to że TRZEBA usuwać coś np. z folderu Installer na dysku C:\. Bądź też z innych jeszcze lokalizacji.
I tutaj chciałbym ewentualnie w oparciu o jakieś analizy poradzić się, potwierdzić lub zaprzeczyć tym zaleceniom.

System Windows XP Pro SP3 jest zainstalowany na dysku C:\.

Z programów czyszczących oprócz wymienionych używam jeszcze EasyCleanera oraz Odkurzacza aktualnie w wersji 13.23, z którego nie korzystam jednak z reguły w trybach zaawansowanych pomimo nawet, że program robi backupy bezpieczeństwa.
Ponadto czasem korzystam do czyszczenia z funkcji Oczyszczanie dysku z prawokliku na dysk w Mój komputer.
Wybieram tam co chcę czyścić i klikam OK.

Obrazek z C:\Program Files: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obrazki z Właściwości dysków: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników :)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, 23:33 przez manitu, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 sty 2013, 16:16

Nie możesz podać czytelniejszego ?
Jak powiększam to wszystko jest zamazane a mam słaby wzrok ;)
Obrazek

Fix00ser

VIP

Post12 sty 2013, 18:28

AFT Cleaner
Bleach Bit

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post12 sty 2013, 18:50

Manitu, a nie możesz zwiększyć partycji systemowej używając jakiegoś programu do tego przeznaczonego?

Folderów systemowych raczej nie ruszaj.

ATF Cleaner, to bardzo dobry program na Windows XP.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 sty 2013, 23:54

XMan pisze:Nie możesz podać czytelniejszego ?

Powiększyłem bo rzeczywiście mogły być niewyraźne. Znajdziesz je w tym samym miejscu.

stukot pisze:Manitu, a nie możesz zwiększyć partycji systemowej używając jakiegoś programu do tego przeznaczonego?

Ok, oczywiście, że mogę jeżeli tylko jest taka możliwość. Tylko podaj proszę trochę więcej szczegółów odnośnie tego softu.

Folderów systemowych raczej nie ruszaj.

Dobrze, ale dlaczego wyjaśnij, przecież jeżeli np. w Installer są jakieś zbędne pliki instalatorów to chyba mogę je usunąć bez szkody ? Pytanie tylko jakie to są konkretne pliki. Jeśli jest potrzeba - mogę dać tu z tego screena, napisz tylko jak ?
Bo zajmują one sporo cennego miejsca.
Sporo miejsca zabierają też np. pliki zdublowane.

ATF Cleaner, to bardzo dobry program na Windows XP.

Przejrzałem podane programy, czy ten ATF Cleaner który moim zdaniem ma podobne możliwości i opcje co np. CCleaner czyli czyści większość zbędników typu pliki Temp czy pamięć Cache ma też opcje automatycznego czyszczenia tych obiektów, o które mi chodzi ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post13 sty 2013, 14:07

Przenieś wszystko co możliwe z dysku C na dysk D.
Tzn. gry, zdjęcia (Moje dokumenty), muzykę, filmy, etc.
Moje dokumenty (folder, podfoldery systemowe - pozostawiasz) możesz zrobić np. Moje dokumenty 2 na dysku D
i tam wszystko przenieść tak jak ja to zrobiłem. Było tego aż 2.5 GB :)
W C:\Program Files\ widzę gry, domyślnie tam się instalują ale podczas instalacji jest możliwość
przekierowania/zainstalowania na innym dysku.
Teraz musisz je usunąć, użyć programy do czyszczenia komputera i zainstalować na dysku D.
Ja mam na nim folder pod nazwą GRY i tam wszystkie instaluję.

Zwróć uwagę czy podczas instalacji jest utworzony folder z nazwą gry, jeżeli nie to utwórz, zmień nazwę
z Nowy folder na nazwę gry i tam ją wypakuj/zainstaluj...
Obrazek

waldemar.bajdecki

Użytkownik

Post13 sty 2013, 20:04

a ja polecam do tego analize logów oraz google gdzie mozna znalezc wszytskie cieakwe dane

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post13 sty 2013, 22:13

Manitu, do zwiększenia rozmiaru partycji systemowej, kosztem tej drugiej, możesz użyć EASEUS Partition Master Home lub Pro.

Swego czasu przy użyciu tego softu zwiększyłam rozmiar partycji C w moim starszym kompie.

Jednak trzeba uważać, aby nic nie przerwało pracy tego programu, aby nie było potem problemów z partycjami.

Na portalu hotfix znalazłam ten poradnik:

Kod: Zaznacz cały

http://www.hotfix.pl/instrukcja-easeus-partition-master-a339.htm

Inny poradnik:

http://programs.pl/forum/showthread.php?20-Zmiana-rozmiaru-partycji-za-pomoc%B1-Easeus-Partition-Master-Home-Edition&p=20

Swoją drogą sama się zapytałam, czy ten soft jest bezpieczny:

http://forum.hotfix.pl/oprogramowanie/czy-easeus-partition-master-home-to-bezpieczny-program-t12107.html

Reasumując, z użyciem tego softu zawsze wiąże się ryzyko, jednak czasem jego użycie jest konieczne.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post14 sty 2013, 11:26

Nie widzę potrzeby zmiany partycji, podzielona prawidłowo.
Mam tak samo na C a dużo większy dysk:

Obrazek

Lepiej nie kombinuj - możesz utracić dane lub jeszcze gorzej.
Zrób to co p/w radzę i powinno wystarczyć.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 sty 2013, 15:30

stukot pisze:Reasumując, z użyciem tego softu zawsze wiąże się ryzyko, jednak czasem jego użycie jest konieczne

Przepraszam Cię, ale na razie nie skorzystam z tego programu EASEUS P. M. H. chociaż jest jest on z pewnością dobry, jednak wiele się tutaj mówi o tym, że można narazić się przy tym na dość poważne błędy systemu plików i błędy logiczne dysków, tym bardziej, że są inne bezpieczniejsze chyba sposoby, a w moim przypadku to i tak byłoby niezbyt celowe (niezbyt duży pułap dysku).
Raczej skorzystam tutaj z rady XMana, chociaż mam w tym względzie jeszcze kilka pytań.

XMan pisze:Przenieś wszystko co możliwe z dysku C na dysk D.
Tzn. gry, zdjęcia (Moje dokumenty), muzykę, filmy, etc.
Moje dokumenty (folder, podfoldery systemowe - pozostawiasz) możesz zrobić np. Moje dokumenty 2 na dysku D
i tam wszystko przenieść tak jak ja to zrobiłem. Było tego aż 2.5 GB :)

Właśnie nie bardzo wiem co jest możliwe bo chodzi o to, że po pierwsze nigdy na taką skalę czegoś takiego nie robiłem. Po drugie jest tam tyle różnych folderów, niektóre to są chyba pozostałości po czymś już odinstalowanym, że ja nawet nie pamiętam z czym dany folder jest związany. Poza tym jest coś takiego, że czasem jak coś przenosimy to może wyskoczyć taki komunikat, że "Po zmianie nazwy, przeniesieniu, niektóre programy mogą przestać działać" a więc nie wiem czy w takim razie mogę to bezp. zrobić.
Sam folder C:\Program Files ma rozmiar u mnie 5,1 GB (ale rozmiar na dysku to 3,58 GB) - przy okazji chciałbym wyjaśnić skąd ta różnica i który rozmiar jest tym prawdziwym, który należy uwzględniać ? Wydaje mi się, że ten drugi.
Słyszałem o tzw. klastrach dla systemu NTFS w moim przypadku 1 klaster to 512 B. Czy to o to chodzi ?

Większość plików i programów własnych staram się instalować na D:\, choć niektóre np. przeglądarki - te na pewno instalują się domyślnie czyli na C:\, piszesz o Moich dokumentach - nie wiem skąd ci się wzięły one w Program Files, na obrazku przecież ich nie ma, to niemający nic wspólnego z nim folder znajdujący się na C:\Documents and Settings\user.
Folder C:\Documents and Settings\user waży u mnie 3,64 (3.44 GB), z czego - o czym zapomniałem może dodać znajdujące się tam moje konto zajmuje 3,0 (2,82 GB), a resztę ale to już niewiele jeszcze alternatywnie dwa inne konta no i Wbudowany Administrator.
Może pokażę jak to ogólnie u mnie wygląda na dysku C:\: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W C:\Program Files\ widzę gry, domyślnie tam się instalują ale podczas instalacji jest możliwość
przekierowania/zainstalowania na innym dysku.
Teraz musisz je usunąć, użyć programy do czyszczenia komputera i zainstalować na dysku D.
Ja mam na nim folder pod nazwą GRY i tam wszystkie instaluję.

Tak oczywiście ja też mam tam tzn. na D:\ oddzielny folder, na którym dla porządku instaluję wszystko.
Tylko pytanie co tam mogę i czy w ogóle z C:\ Program Files ? Czy np. folder Google mogę przenieść na D:\ wydaje mi się, że chyba nie ?
Nitro Family to jest folder gry, którą kiedyś miałem ale już odinstalowałem, a zajmuje on tam najwięcej miejsca spośród wszystkich. To dziwne co tam jeszcze robi ? Usunąć ?
Dalej spośród tych większych Davilex to gra, którą używam - mogę przenieść na D:\ ?
Common Files - nie wiem ? Java, MS Office, Adobe, Quick Time, sam CCleaner i wiele, wiele innych - to nie tylko są gry, ale i inne programy - czy większość z nich, przynajmniej tych największych mogę przenieść ?
Pokażę to może na bardziej szczegółowych screenach wraz z danymi rozmiaru i in.: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Zwróć uwagę czy podczas instalacji jest utworzony folder z nazwą gry, jeżeli nie to utwórz, zmień nazwę
z Nowy folder na nazwę gry i tam ją wypakuj/zainstaluj...

Jeśli chodzi o GRY to taki folder chyba zawsze jest tworzony, ale nie wiem od dość dawna nie instaluję żadnych gier. Jeśli już to uruchamiam je z CD. W przypadku innych jest możliwość jeszcze w fazie instalatora wyboru miejsca instalacji, ale nie wiem np. w przypadku oprogramowania Flash czy Java czy one nie powinny być właśnie na C:\ ?
To może powiedzmy tak ogólnie na przyszłość jakiego typu programy mogę instalować na C:\, a jakie nie ?

Poza tym piszesz ogólnie o przenoszeniu czegoś, rozumiem ale od przenoszenia miejsca nie przybędzie. Przybędzie na C:\ bo to partycja podstawowa, ważniejsza, ale mnie tu raczej chodzi o to czy i które zbędne elementy z całą pewnością mogę całkiem USUNĄĆ. Moje pytanie było raczej jak i co bezpiecznie usuwać, czyścić ?

Jest jeszcze Kosz systemowy, którego rozmiar zmniejszyłem z domyślnego 10 na 3 % dla dysków C i D.
Rozmiar pliku stronicowania czyli pamięci wirtualnej (pagefile.sys) mam ustawiony na wartość stałą czyli 1280 MB min. i max, co jak sprawdziłem przekłada się na 1,25 GB na dysku.
Rozmiar punktów Przywracania systemu dla C:\ i D:\ mam ustawiony na zalecane max 12 % czyli 2,4 GB przy ogółem 80-GB hdd. Punkt Przywracania systemu staram się mieć tylko jeden - najnowszy.
Czy to są dobre, właściwe ustawienia ?

No i jeszcze są te pliki zdublowane, które u mnie zabierają też ok. 2-3 GB łącznie ukrytego miejsca. ;)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post16 sty 2013, 18:06

@manitu:
dużo napisałeś na tym forum oraz innym i moja jedyna rada to format i instalacja systemu od nowa
(nie żadna nakładka).
Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja
Już wyjaśniam dlaczego:

porównaj moje screeny/miejsca zajętego dysku ze swoimi i się dowiesz jaka jest różnica.
Instalowałem nowy system równe rok temu i już widzę że jest zaśmiecony, tak ale jestem Moderatorem
i często pozostawiam różne screeny, programy, testuję programy aby dobrze doradzić innym...

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Twoje:

Co najważniejsze to u mnie jest w WINDOWS 2.89 GB a u Ciebie aż 6.8 GB :shock:
<Pliki> masz 1.8 GB a przecież możesz przenieść i dalej zapisywać na dysku D.
Ogólnie to jest niezły śmietnik :(
Na Twoim miejscu to bym również sformatował dysk D wcześniej zapisując z niego najważniejsze dane
np. na inny lub zewnętrzny dysk a jeżeli nie posiadasz to płytki DVD lub pendrive.
Później możesz je wrzucić.

Po instalacji systemu na dysku C instalujesz wg. kolejności:
1. Chipset do swojej płyty głównej.
2. Service Pack 3 dla Windows XP PL
Wcześniej musisz posiadać SP1 lub Service Pack 2 dla Windows XP PL
+ Aktualizacje automatyczne (później wyłącz i sprawdzaj co drugą środę m-ca, czyli raz na m-c).
4. Sterowniki do karty graficznej.
5. Sterowniki do karty dźwiękowej.
6. DirectX 9.0c
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.

Po każdej instalacji uruchamiasz ponownie komputer.
7. Flash Player, Javę, przeglądarki, programy do czyszczenia komputera, odtwarzacze, komunikatory oraz inne...
Programy do obróbki grafiki możesz instalować na dysku D.
Resztę co, jak i gdzie instalować napisałem p/w.

Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 sty 2013, 16:19

Jestem nieźle zszokowany tym, bowiem nie tego się spodziewałem. XManie mam do Ciebie wielki szacunek, ale Formatu i reinstalu systemu w tym przypadku to JA NA PEWNO NIE BĘDĘ ROBIŁ.
Ja piszę o przenoszeniu lub jeśli trzeba usuwaniu czegoś z dysku C na D, nie o zaraz reinstalacji systemu.
DZIĘKUJĘ, ALE NIE TYM RAZEM.
Format to najradykalniejsze z możliwych rozwiązań, a ja nie połknąłem dostatecznie dobrze jeszcze tego bakcyla.
Format zawsze można zrobić, lecz to raczej dla mocno zaawansowanych, którym ja raczej nie jestem.

Dlatego też zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami będę po prostu starał się według uznania przenosić foldery z dysku C na D do Program Files lub usuwać te, które usunąć można bo są zbędne.
Oraz też z folderu Moje dokumenty.
Zacznę przede wszystkim od tych plików i folderów, które sam zainstalowałem.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 sty 2013, 16:26

O przenoszeniu plików, czyszczeniu również wystarczająco napisałem tak więc rób co chcesz ;)
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”