stukot pisze:Reasumując, z użyciem tego softu zawsze wiąże się ryzyko, jednak czasem jego użycie jest konieczne
Przepraszam Cię, ale na razie nie skorzystam z tego programu
EASEUS P. M. H. chociaż jest jest on z pewnością dobry, jednak wiele się tutaj mówi o tym, że można narazić się przy tym na dość poważne błędy systemu plików i błędy logiczne dysków, tym bardziej, że są inne bezpieczniejsze chyba sposoby, a w moim przypadku to i tak byłoby niezbyt celowe (niezbyt duży pułap dysku).
Raczej skorzystam tutaj z rady
XMana, chociaż mam w tym względzie jeszcze kilka pytań.
XMan pisze:Przenieś wszystko co możliwe z dysku C na dysk D.
Tzn. gry, zdjęcia (Moje dokumenty), muzykę, filmy, etc.
Moje dokumenty (folder, podfoldery systemowe - pozostawiasz) możesz zrobić np.
Moje dokumenty 2 na dysku D
i tam wszystko przenieść tak jak ja to zrobiłem. Było tego aż 2.5 GB

Właśnie nie bardzo wiem co jest możliwe bo chodzi o to, że po pierwsze nigdy na taką skalę czegoś takiego nie robiłem. Po drugie jest tam tyle różnych folderów, niektóre to są chyba pozostałości po czymś już odinstalowanym, że ja nawet nie pamiętam z czym dany folder jest związany. Poza tym jest coś takiego, że czasem jak coś przenosimy to może wyskoczyć taki komunikat, że "
Po zmianie nazwy, przeniesieniu, niektóre programy mogą przestać działać" a więc nie wiem czy w takim razie mogę to bezp. zrobić.
Sam folder
C:\Program Files ma rozmiar u mnie 5,1 GB (ale rozmiar na dysku to 3,58 GB) - przy okazji chciałbym wyjaśnić skąd ta różnica i który rozmiar jest tym prawdziwym, który należy uwzględniać ? Wydaje mi się, że ten drugi.
Słyszałem o tzw. klastrach dla systemu
NTFS w moim przypadku 1 klaster to 512 B. Czy to o to chodzi ?
Większość plików i programów własnych staram się instalować na
D:\, choć niektóre np. przeglądarki - te na pewno instalują się domyślnie czyli na
C:\, piszesz o
Moich dokumentach - nie wiem skąd ci się wzięły one w
Program Files, na obrazku przecież ich nie ma, to niemający nic wspólnego z nim folder znajdujący się na
C:\Documents and Settings\user.
Folder
C:\Documents and Settings\user waży u mnie 3,64 (3.44 GB), z czego - o czym zapomniałem może dodać znajdujące się tam moje konto zajmuje 3,0 (2,82 GB), a resztę ale to już niewiele jeszcze alternatywnie dwa inne konta no i
Wbudowany Administrator.
Może pokażę jak to ogólnie u mnie wygląda na dysku
C:\:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówW C:\Program Files\ widzę gry, domyślnie tam się instalują ale podczas instalacji jest możliwość
przekierowania/zainstalowania na innym dysku.
Teraz musisz je usunąć, użyć programy do czyszczenia komputera i zainstalować na dysku D.
Ja mam na nim folder pod nazwą GRY i tam wszystkie instaluję.
Tak oczywiście ja też mam tam tzn. na
D:\ oddzielny folder, na którym dla porządku instaluję wszystko.
Tylko pytanie co tam mogę i czy w ogóle z
C:\ Program Files ? Czy np. folder
Google mogę przenieść na
D:\ wydaje mi się, że chyba nie ?
Nitro Family to jest folder gry, którą kiedyś miałem ale już odinstalowałem, a zajmuje on tam najwięcej miejsca spośród wszystkich. To dziwne co tam jeszcze robi ? Usunąć ?
Dalej spośród tych większych Davilex to gra, którą używam - mogę przenieść na
D:\ ?
Common Files - nie wiem ? Java, MS Office, Adobe, Quick Time, sam
CCleaner i wiele, wiele innych - to nie tylko są gry, ale i inne programy - czy większość z nich, przynajmniej tych największych mogę przenieść ?
Pokażę to może na bardziej szczegółowych screenach wraz z danymi rozmiaru i in.:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników,
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ,
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Zwróć uwagę czy podczas instalacji jest utworzony folder z nazwą gry, jeżeli nie to utwórz, zmień nazwę
z Nowy folder na nazwę gry i tam ją wypakuj/zainstaluj...
Jeśli chodzi o GRY to taki folder chyba zawsze jest tworzony, ale nie wiem od dość dawna nie instaluję żadnych gier. Jeśli już to uruchamiam je z CD. W przypadku innych jest możliwość jeszcze w fazie instalatora wyboru miejsca instalacji, ale nie wiem np. w przypadku oprogramowania Flash czy Java czy one nie powinny być właśnie na C:\ ?
To może powiedzmy tak ogólnie na przyszłość jakiego typu programy mogę instalować na C:\, a jakie nie ?
Poza tym piszesz ogólnie o przenoszeniu czegoś, rozumiem ale od przenoszenia miejsca nie przybędzie. Przybędzie na
C:\ bo to partycja podstawowa, ważniejsza, ale mnie tu raczej chodzi o to czy i które zbędne elementy z całą pewnością mogę całkiem USUNĄĆ. Moje pytanie było raczej jak i co bezpiecznie usuwać, czyścić ?
Jest jeszcze
Kosz systemowy, którego rozmiar zmniejszyłem z domyślnego 10 na 3 % dla dysków
C i
D.
Rozmiar pliku stronicowania czyli pamięci wirtualnej (
pagefile.sys) mam ustawiony na wartość stałą czyli 1280 MB min. i max, co jak sprawdziłem przekłada się na 1,25 GB na dysku.
Rozmiar punktów
Przywracania systemu dla
C:\ i
D:\ mam ustawiony na zalecane max 12 % czyli 2,4 GB przy ogółem 80-GB hdd. Punkt
Przywracania systemu staram się mieć tylko jeden - najnowszy.
Czy to są dobre, właściwe ustawienia ?
No i jeszcze są te pliki zdublowane, które u mnie zabierają też ok. 2-3 GB łącznie ukrytego miejsca.