Jak usunąć program mks_vir 2k7 Demo ? (logi)

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Jak usunąć program mks_vir 2k7 Demo ?

Post25 cze 2012, 13:33

Po instalacji CCleanera nic nie zmieniaj w jego opcjach - to są już opcje bezpieczne.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 cze 2012, 13:34

manitu pisze:ale tutaj chcę się skupić tylko na tym pliku.

Czy po odznaczeniu tych czterech wpisów w Autoruns, które podałem wyżej i ponownym uruchomieniu komputera nadal nie można usunąć pliku ręcznie ? Również za pomocą Unlocker-a ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post25 cze 2012, 14:21

seba86mu pisze:
manitu pisze:ale tutaj chcę się skupić tylko na tym pliku.

Czy po odznaczeniu tych czterech wpisów w Autoruns, które podałem wyżej i ponownym uruchomieniu komputera nadal nie można usunąć pliku ręcznie ? Również za pomocą Unlocker-a ?

Pisałem wyraźnie że dopiero po wszystkim czyli jak będzie OK po tym co seba86mu pisze.
Unlocker integruje się z menu kontekstowym Eksploratora Windows. Aby odblokować plik lub folder wystarczy go wskazać, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy i z menu kontekstowego wybrać opcję Unlocker. Po jej wybraniu uzyskujemy podgląd przyczyny problemu tj. procesów i aplikacji blokujących element oraz możliwość ich zamknięcia, co pozwala na wykonywanie już dowolnych operacji na pliku lub folderze. Co ważne, do odblokowania elementów nie jest wymagany restart systemu - program przeprowadza całą operację "w locie".
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 cze 2012, 17:54

seba86mu, ale ja nie mogę odznaczyć tych pozycji, bo się pojawia to okienko które pokazałem (zajrzyj tam) coś o Winsock-u. Unlockera nie sprawdzałem jeszcze.

XMan, mnie nie chodzi o opcje własne CCleanera, tylko które pozycje zaznaczyć ptaszkiem w tym konkretnym przypadku, te do usunięcia bądź naprawy ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 cze 2012, 17:59

Upewnij się jeszcze raz czy na pewno wyłączyłeś wszystkie procesy MKS-a w Autoruns, o których pisałem na poprzedniej stronie.
Jeżeli chodzi o te cztery ostatnie wpisy, to uruchom Autoruns, jako administrator.
Spróbuj również w trybie awaryjnym.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 cze 2012, 19:19

Faktycznie jeden wpis jakoś mi umknął, nie odznaczyłem go. Jednak po sprawdzeniu i ponownym odznaczeniu i oczywiście restarcie komputera nadal pojawia się to okienko w Autoruns -> zakładka Everything. Uruchomiłem także program jako administrator i wciąż pojawia się to okienko.
W takim razie pozostaje tryb awaryjny, ale co dokładnie masz na myśli, co powinienem zrobić ?
Program Unlocker 1.9.1 ściągnąłem lecz sorry, ale nie miałem możliwości używania go, więc gdybyś mógł powiedzieć co muszę w nim zrobić.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 cze 2012, 19:23

manitu pisze:W takim razie pozostaje tryb awaryjny, ale co dokładnie masz na myśli, co powinienem zrobić ?

Spróbuj usunąć ręcznie plik MksFwallWeb.dll, ewentualnie przy pomocy Unlocker-a, jeżeli nie da rady, to w trybie awaryjnym spróbuj odznaczyć te cztery pozycje w Autoruns.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 cze 2012, 19:52

Ręcznie nie da się, przez Unlocker - gdybyś powiedział jak to zrobić przez Unlockera.
Natomiast w trybie awaryjnym - wybacz ale nadal nia łapię, podaj konkrety.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 cze 2012, 20:10

manitu pisze:gdybyś powiedział jak to zrobić przez Unlockera.

Pobierz i zainstaluj program Unlocker:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom ponownie komputer.
Teraz w menu podręcznym (po kliknięciu prawym przyciskiem myszki na pliku MksFwallWeb.dll) powinna być pozycja Unlocker. Wybierz ją, po czym w oknie powinieneś zobaczyć, jakie procesy powiązane są z plikiem MksFwallWeb.dll, czyli które blokują jego usunięcie. Zaznacz procesy, wybierz Delete.
Teraz spróbuj usunąć plik.

manitu pisze:Natomiast w trybie awaryjnym - wybacz ale nadal nia łapię, podaj konkrety.

Chodzi o tryb awaryjny systemu.
Uruchom ponownie komputer i naciskaj klawisz F8 przed rozpoczęciem ładowania system.
Z listy wybierz Tryb awaryjny.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post26 cze 2012, 10:33

XMan, mnie nie chodzi o opcje własne CCleanera, tylko które pozycje zaznaczyć ptaszkiem w tym konkretnym przypadku, te do usunięcia bądź naprawy ?

Nic nie zaznaczasz tylko:
u góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Sam czyści to co potrzebne podobnie jak Eusing Free Registry Cleaner.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 cze 2012, 12:53

Pomimo użycia programu Unlocker pliki MksFwallWeb.dll oraz MksLsp.dll nie chcą się usunąć z systemu. Unlocker nie może uwolnić niektórych procesów współdziałających z nimi.
Jest też inny problem - zalogowałem się do systemu jako Administrator i jako taki mogę się do niego zalogować. Problem w tym, że w wyniku chyba jakiegoś mojego wcześniejszego błędu - w Panelu sterowania > Konta użytkowników mam jako typ konta Konto z ograniczeniami a wcześniej był to Nieznany typ konta i nie mam dostępu do ustawień konta Administratora takich jak zmiana opcji czy usunięcie konta. Chciałbym już usunąć status konta Administratora i utworzyć konto typu zwykłego użytkownika, ale nie mam dodtępu do tych opcji.
Jak uzyskać dostęp do tego, później wylogować się z konta Admina usunąć je a wcześniej utworzyć jeszcze konto zwykłego użytkownika tak żeby przejść w tryb użytkownika ?
Czy włączenie komputera w trybie awaryjnym i wybranie tam odpowiedniej opcji mogłoby przywrócić komputer do stanu najlepszej użyteczności jeśli chodzi o konto ?
To jest w tej chwili u mnie priorytetem ponieważ do uruchomienia wielu narzędzi system. nie mam uprawnień.

Fix00ser

VIP

Post26 cze 2012, 14:37

proszę spróbować appremover
lub z Comodo Cleaning Essentials (CCE) wykorzystać moduł KillSwitch z buttona tool wybrać opcję <find handle or dll>
i wklepać nazwę uciążliwych bibliotek , następnie usunąć je z poziomu programu
lub z CCE wykorzystać moduł AutoRun Analyzer i z buttona Everything także usunąć uciążliwe obiekty,
można profilaktycznie sprawdzić czy w usługach systemowych nie pozostaje aktywny moduł mks-a
który blokuje możliwość pozbycia się <balastu>
Ostatnio zmieniony 26 cze 2012, 20:31 przez Fix00ser, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post26 cze 2012, 14:51

Proponuję jeszcze w razie dalszych problemów:
bezpieczenstwo/regulamin-bezpiecze-stwa-t19001.html
Logi OTL.txt i Extras.txt:
http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
Może "a nóż" koledzy z działu Bezpieczeństwo jeszcze coś "wydrapią" i pomoże ;)
Log z Autoruns został już podany...
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 cze 2012, 20:53

XMan:
Nic nie zaznaczasz

Tak, ale jeżeli nic nie zaznaczę to nic nie zostanie poddane analizie i nie usunięte. Czy po instalacji CCleanera w zakładce Cleaner domyślnie jakieś pozycje są zaznaczone, czy żadne ?
Sam czyści to co potrzebne

A może program sam tam zaznacza te pozycje które oczyszcza ? Czyli ja sam nie powinienem tam nic zaznaczać ?
Bo w zakładce Rejestr to chyba domyślnie wszystko jest zaznaczone - czy tak ?
No a co jeśli ja nie chcę żeby jakaś pozycja była oczyszczona ?
Co do Eusing Free Registry Cleaner- to tam też nie powinienem nic zaznaczać ani odznaczać - tak ?
proszę spróbować appremover

lub z Comodo Cleaning Essentials (CCE)

Jeśli chodzi o podane programy to chciałem zapytać czy ich instalacja jest bezpieczna tzn. czy nie instalują się tam jakieś niechciane dodatki itp. a także jak u nich z deinstalacją bo to zawsze warto wiedzieć ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post26 cze 2012, 21:44

Po instalacji CCleanera oraz Eusing Free Registry Cleanera masz już zaznaczone to co jest bezpieczne.
Nic więcej nie zaznaczasz w ich opcjach tylko czyścisz komputer tak jak już kilka razy podałem.
Jeżeli nie jesteś pewien czy dobrze zrobisz to wcześniej zapisz punkt przywracania systemu ;)
XMan pisze:Proponuję jeszcze w razie dalszych problemów:
bezpieczenstwo/regulamin-bezpiecze-stwa-t19001.html
Logi OTL.txt i Extras.txt:
http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
Może "a nóż" koledzy z działu Bezpieczeństwo jeszcze coś "wydrapią" i pomoże ;)
Log z Autoruns został już podany...

:?:
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”