Jak usunąć program mks_vir 2k7 Demo ? (logi)

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 lip 2012, 20:31

Ok, zrobione, nie rozumiem czy muszę odinstalować AdwCleaner ? Nie chcę tego, chyba, że jest taka potrzeba. AdwCleanera miałem już pobranego wcześniej.

Takie oprogramowanie pobiera się świeże w razie potrzeby.

Jakie wnioski, czy wszystko od Mks_vir 2k7 udało się usunąć a także inne niepotrzebne pliki z systemu i rejestru ?

Tak.

Jeśli chodzi o logi - jak rozumiem to już wszystko tak ?

Jak najbardziej. djarta odstawił kawał świetnej roboty.

Optymalizacja.

Czy pragniesz optymalizacji?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 lip 2012, 23:58

Ale optymalizacji czego - łącza czy Autostartu, a może jeszcze czegoś innego ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 lip 2012, 12:56

Ale optymalizacji czego - łącza czy Autostartu, a może jeszcze czegoś innego ?

Optymalizacja komputera poprzez potężne odchudzanie autostartu (ale nie tylko podstawowe, ale wraz z usługami, itp.) . Wpływa to głównie na prędkość komputera, a co za tym idzie często na prędkość internetu.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 lip 2012, 13:06

kominekl pisze:Optymalizacja komputera poprzez potężne odchudzanie autostartu (ale nie tylko podstawowe, ale wraz z usługami

Ok. jeżeli tylko to będzie bezpieczne i skuteczne dla mojego komputera to owszem czemu nie, log z Autoruns już w tym wątku od dość dawna jest wstawiony. Podaj tylko jakieś konkrety ci mam robić ?
Wcześniej dobrze byłoby wiedzieć jakie programy zwłaszcza te np. z Autostartu działają źle, wadliwie, są niepotrzebne lub mają jakieś zbędne pozostałości po np. deinstalacji no ale ja sam nie mam tutaj pewności które.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 lip 2012, 13:10

Ok. jeżeli tylko to będzie bezpieczne i skuteczne dla mojego komputera to owszem czemu nie, log z Autoruns już w tym wątku od dość dawna jest wstawiony. Podaj tylko jakieś konkrety ci mam robić ?

Poproszę o nowy log, gdyż po wcześniejszych działaniach prowadzącego mogło się tu wiele zmienić. Log oczywiście w formie pliku .ARN.

Wcześniej dobrze byłoby wiedzieć jakie programy zwłaszcza te np. z Autostartu działają źle, wadliwie, są niepotrzebne lub mają jakieś zbędne pozostałości po np. deinstalacji no ale ja sam nie mam tutaj pewności które.

Złe i wadliwe zostały usunięte. Nasz optymalizacja ma natomiast na celu wyrzucenie (ale tylko z autouruchamiania) tych wpisów od oprogramowania, które nie są do niczego potrzebne.

ale ja sam nie mam tutaj pewności które.

Jeśli chcesz to Ci będę opisywał, które są tu zbędne i w razie czego skorygujesz sobie, czy Ci to naprawdę potrzebne.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 lip 2012, 15:32

Dobrze zrobi się chwilunia. :)
No więc masz tu nowy log z Autoruns w formacie .arn. Podawaj co nadaje się do usunięcia:

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/mMGfk/AutoRuns-3.7z
Ostatnio zmieniony 07 lip 2012, 15:45 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 lip 2012, 15:44

manitu pisze:Dobrze zrobi się chwilunia. :)

OK. Czekamy ;) .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 lip 2012, 15:46

Jest powyżej.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 lip 2012, 18:39

Autoruns.

W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało) kolejno wpisy -> Adobe ARM, Alcmtr, APSDaemon, Malwarebytes Anti-Malware (reboot), QuickTime Task, RTHDCPL, SunJavaUpdateSched, UnlockerAssistant, Książka adresowa 6, Microsoft Outlook Express 6, ALLUpdate, Google Update, MSMSGS, NBJ, QuickTime Task, swg, Adobe PDF Link Helper, Adobe PDF Reader Link Helper, Google Toolbar Helper, Google Toolbar Notifier BHO, IplexToALLPlayer, Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper, Java(tm) Plug-In SSV Helper, Google Toolbar, Windows Messenger, wszystko z zakładki -> Task Scheduler, gupdate1c9d7af38890, gupdatem, gusvc, Nero BackItUp Scheduler 4.0. Postanowiłem nei opisywać wszelkich wpisów. Jeśli chcesz to zapytaj o te, których nie rozumiesz. W celach optymalizacyjnych poproszę jeszcze o nowe logi z OTL.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 lip 2012, 19:14

Ojej, aż tyle tego jest. A czy to na pewno bezpieczne. Czy to są działające programy, czy tylko jakieś pozostałości po deinstalacji ? :o
Wybacz, ale podałeś to w tak ogólny sposób, że ja zupełnie nie wiem co, gdzie i od czego zacząć; wiesz, że w Autoruns są różne zakładki oraz oraz ścieżki kluczy w rejestrze - gdybyś podał dokładnie gdzie i który wpis ma zostać wyłączony. :(
Wiesz przecież, że wyłączanie pozycji w Autoruns nie zawsze jest możliwe i skuteczne, gdyż współdzielone z innymi programami procesy itp. mogą to uniemożliwiać. Tutaj skuteczny może być (choć nie zawsze), program Unlocker który posiadam. :P Posiadam również w razie czego program Comodo Cleaning Essentials.
Poza tym mimo tych wyłączeń w Autoruns w rejestrze może pozostać jeszcze wiele wpisów, no ale tu w sukurs mogą przyjść być może właśnie nowe logi z OTL i Extras.txt.
Jeśli chodzi ogólnie o te wpisy w Autoruns sam nie jestem pewien, które należy i można wyłączyć na pewno, które na mniej pewno, a które wcale - i tu bym prosił o jakieś sugestie i wyjaśnienia na podstawie ogólnie loga z Autoruns. :think:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 lip 2012, 19:37

W Autoruns odznacz:

Zakładka Logon:
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
=> Adobe ARM
=> Alcmtr
=> APSDaemon
=> Malwarebytes Anti-Malware (reboot)
=> QuickTime Task
=> SunJavaUpdateSched
=> UnlockerAssistant
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
=> ALLUpdate
=> Google Update
=> MSMSGS
=> NBJ
=> QuickTime Task
=> swg

Zakładka Internet Explorer:
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects
=> Adobe PDF Link Helper
=> Adobe PDF Reader Link Helper
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions
=> Windows Messenger

Jest tutaj jeszcze kilka rzeczy do odznaczenia, ale wiem, że korzystasz z przeglądarki IE, więc je pozostawię (Google Toolbar, Senbit Download Direct itp)

Zakładka Services:
=> AdobeFlashPlayerUpdateSvc
=> gupdate1c9d7af38890
=> gupdatem
=> gusvc
=> JavaQuickStarterService
=> MozillaMaintenance
=> Nero BackItUp Scheduler 4.0
=> ose
=> Quick Config Service
=> WMPNetworkSvc

Uruchom ponownie komputer.

P.S.
Przepraszam speców od logów za igraszki w nie swoim dziale :mrgreen:

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 lip 2012, 20:00

Nie przepraszaj, temat logów w tym wątku jest już zakończony - nie ma o czym mówić. ;)

Ale czy tylko odznaczyć, czy również prawym na wpis i usunąć ?

Jeśli chodzi o te wpisy związane z Internet Explorerem 8 to co to są za wpisy i czy są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tej przeglądarki ?
Pytałem też czy wyłączenie i usunięcie któregokolwiek z tych wpisów, zwłaszcza tych od przeglądarki IE jest po prostu bezpieczne.
A co w razie gdybym zauważył, że w rejestrze mogą być jeszcze jakieś zbędne pozostałości - czy tutaj przyda się nowy log z OTL ? Programy czyszczące system i rejestr owszem są dobre, ale mimo to coś w rejestrze może jeszcze pozostać - wiem to z doświadczenia.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 lip 2012, 20:08

manitu pisze:Ale czy tylko odznaczyć, czy również prawym na wpis i usunąć ?

Tylko odznacz.
W razie czego zawsze możesz zaznaczyć z powrotem.

manitu pisze:Jeśli chodzi o te wpisy związane z Internet Explorerem 8 to co to są za wpisy i czy są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tej przeglądarki ?

=> Adobe PDF Link Helper
=> Adobe PDF Reader Link Helper
To wpisy wtyczki Adobe Reader w przeglądarce IE umożliwiające bezpośrednie otwierania plików PDF w przeglądarce IE. Odznaczenie tych wpisów powoduje otwarcie potencjalnego PDF-a w samym programie.

=> Windows Messenger
To wtyczka komunikatora Windows Messenger w przeglądarce IE. Zakładam, że nie korzystasz z niego.

manitu pisze:Pytałem też czy wyłączenie i odznaczenie któregokolwiek z tych wpisów, zwłaszcza tych od przeglądarki IE jest po prostu bezpieczne.

Jest bezpieczne. Jeżeli coś będzie nie tak, zawsze możesz przywrócić zaznaczenie, jeżeli nie usuniesz wpisu.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 lip 2012, 23:44

Ojej, aż tyle tego jest. A czy to na pewno bezpieczne. Czy to są działające programy, czy tylko jakieś pozostałości po deinstalacji ? :o

Wpisy działających programów.

Wybacz, ale podałeś to w tak ogólny sposób, że ja zupełnie nie wiem co, gdzie i od czego zacząć; wiesz, że w Autoruns są różne zakładki oraz oraz ścieżki kluczy w rejestrze - gdybyś podał dokładnie gdzie i który wpis ma zostać wyłączony. :(

Podałem Ci kolejność z zakładki Everything.

Wiesz przecież, że wyłączanie pozycji w Autoruns nie zawsze jest możliwe i skuteczne, gdyż współdzielone z innymi programami procesy itp. mogą to uniemożliwiać. Tutaj skuteczny może być (choć nie zawsze), program Unlocker który posiadam. :P Posiadam również w razie czego program Comodo Cleaning Essentials.

Bzdura. Autoruns usuwa to, co potrzeba, czyli sam wpis. Nie narusza struktury plików.

Poza tym mimo tych wyłączeń w Autoruns w rejestrze może pozostać jeszcze wiele wpisów, no ale tu w sukurs mogą przyjść być może właśnie nowe logi z OTL i Extras.txt.

To dopiero po odznaczeniu wpisów w Autoruns.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 lip 2012, 13:28

seba86mu
Wyłączam na próbę w Autoruns te pozycje, które podałeś, te od IE zostawię mimo, że nie korzystam z Messengera.

kominekl pisze:Bzdura. Autoruns usuwa to, co potrzeba, czyli sam wpis. Nie narusza struktury plików.

kominekl
No myślę, że są słowa które ładniej to określają. To akurat jest brzydkie - grzeczniej.
Tu bym troszeczkę dyskutował, sam miałem przypadek kiedy nie dało się czegoś odznaczyć a cóż dopiero usunąć i trzeba było się za to wziąć w inny sposób. Na ogół jednak rzeczywiście tak jest. Ale może zostawmy to.

Zaznaczyłem wszystkie wpisy, które podałeś z wyjątkiem tych od przeglądarki IE, z której korzystam. Ale tu proszę też o opinię czy i te mogę spokojnie wyłączyć ?

Masz tutaj też nowe logi z OTL , o które prosiłeś:
Nowy log z OTL-a.txt:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nowy log z Extras-a.txt:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

BTW: nie wiem dlaczego ale choć miałem zainstalowany programik OTL, szukałem go ale zniknął i musiałem go znów pobierać - czy to ma jakiś związek z tymi wyłączeniami w Autoruns, a może to przez te wcześniejsze czyszczenie logów ? Jeśli nie to to co w takim razie, ja go nie usuwałem ?
Również prosiłbym o kilka słów nt. sterowników i programów emulujących napędy wirtualne słyszałem bowiem, że takie programy mogą przeszkadzać we właściwym skanowaniu odczytywaniu logów np. z OTL. Wiem, że ten sterownik emulatorów to sptd.sys - sprawdzałem u mnie go nie ma w systemie. Czy są jeszcze jakieś inne sterowniki ? Ponieważ nie bardzo się na tym znam pytam czy są jakieś sposoby lub programy sprawdzające i wykrywające jakie programy emulacyjne są w systemie i rejestrze oraz jakie są metody ich eliminacji i czy lepiej jest je wyłączyć czy też usunąć ?

Tak więc jak już mówiłem odznaczę te wpisy celem sprawdzenia czy szybkość komputera a co za tym idzie także szybkość Internetu wyraźnie się polepszyła, ale to wymaga czasu.
Zatem za kilka dni odezwę się i dam w tej sprawie odpowiedź. Sprawa logów oczywiście jest jak najbardziej bieżąca.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”