Problem z migajacymi oknami w Windows 7 x64

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 kwie 2012, 18:29

Odinstaluj FRAPS-a i sprawdź czy jest poprawa.

aen

Użytkownik

Post04 kwie 2012, 18:31

seba86mu pisze:Odinstaluj FRAPS-a i sprawdź czy jest poprawa.

Wątpię czy ten maleńki program ma jakiś wpływ na to co się dzieje z systemem a poza tym jest wyłączony

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 kwie 2012, 18:42

Skoro to taki maleńki program, to jest taki duży problem aby go odinstalować i sprawdzić ?
Lepiej od razu zrobić formata, tak jak to napisałeś wcześniej ?
Naprawdę nie mam już siły do tych Twoich komentarzy.

Skoro jesteś takim niedowiarkiem odnośnie tego co piszę, to sobie zobacz tutaj -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2012, 18:48 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.

aen

Użytkownik

Post04 kwie 2012, 20:51

seba86mu pisze:Skoro jesteś takim niedowiarkiem odnośnie tego co piszę, to sobie zobacz tutaj

Tylko jak wyłączony program może powodować problemy??? autor tamtego tematu nie napisał czy go usunął czy co z nim zrobił. Otóż nie nie jest lepiej zrobić formata jak pisałem wcześniej nie jestem zwolennikiem robienia formata z byle powodu autor tamtego tematu nie napisał czy go usunął czy co z nim zrobił

Edit

Fraps usunięty i problem dalej jest

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 kwie 2012, 21:06

aen pisze:Zanim założyłem temat na tym forum robiłem rożne kombinacje min zamykałem komunikator AQQ i nic problem dalej był

Próbowałeś zamknąć wszystkie zewnętrzne programy (instalowane przez Ciebie) działające w tle ?
Chodzi tu o wszelkiego rodzaju komunikatory, Winampy, akceleratory pobierania plików, przeglądarki, jakieś monitory systemu, również program antywirusowy oraz zaporę sieciową.

Przed wystąpieniem problemu korzystałeś z jakiś programów rzekomo optymalizujących działanie systemu (przyspieszających system) ?

aen

Użytkownik

Post04 kwie 2012, 21:34

Nie nie używałem nigdy programów niby to optymalizacjach system zamknąłem wszystkie programy jakie mam w tle Winampa, AQQ Nortona, Acronis Ture Image cFosSpeed, Internet Download Managera wszystko co zbędne w tle i nic dalej to samo już mi brakuje pomysłów pewnie to ten niewczesny menadżer okien pulpitu

Zauważyłem że na pasku zadań pojawia się pusty przycisk bez żadnej ikony po czym znika w momencie gdy okno aktywne np przeglądarki internetowej zaczyna mrugać w Menadżerze zadań Windows w tej chwili na zakładce Aplikacje nic się nie pojawia w procesach też nic nie zauważyłem

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 kwie 2012, 21:57

aen pisze:Zauważyłem że na pasku zadań pojawia się pusty przycisk bez żadnej ikony po czym znika w momencie gdy okno aktywne np przeglądarki internetowej zaczyna mrugać

Być może przyczyną jest jakaś infekcja.

Wykonaj logi z:
-> Obsługa programu OTL
-> Obsługa programu GMER
Logi wklej na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Poczekaj, aż ktoś sprawdzi logi.

aen

Użytkownik

Post05 kwie 2012, 10:09

OTL.txt Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras.txt Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
GMER Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Combofix Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Log Combofixa z wczoraj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Edit
W logu Combofixa została usunięty plik win32update.exe i na tym logu z wczoraj też coś usunęło jak na razie wygląda na to że jest ok zobaczymy jak będzie później

Dodatkowo skan Malwarebytes pokazał Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2012, 10:09 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: logi, przeniosłem temat z działu Systemy operacyjne --> Bezpieczeństwo.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 10:48

W logu Combofixa została usunięty plik win32update.exe i na tym logu z wczoraj też coś usunęło jak na razie wygląda na to że jest ok zobaczymy jak będzie później

Nie należy używać Combofix`a tak sobie bez nadzoru i wskazania. Skoro Go już użyłeś to teraz trzeba Go odinstalować. W tym celu wejdź w START -> URUCHOM -> i wpisz -> "m:\3.03.12\ComboFix.exe" /uninstall .

Dodatkowo skan Malwarebytes pokazał

Usuń Wszystko.

SRV:64bit: - [2009-07-14 03:41:27 | 001,011,712 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [On_Demand | Stopped] -- C:\Program Files\Windows Defender\MpSvc.dll -- (WinDefend)
SRV - [2012-03-01 02:02:00 | 002,348,352 | ---- | M] (NVIDIA Corporation) [Auto | Running] -- C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\NVIDIA Update Core\daemonu.exe -- (nvUpdatusService)
SRV - [2012-02-29 09:16:46 | 000,158,856 | R--- | M] (Skype Technologies) [Auto | Stopped] -- C:\Program Files (x86)\Skype\Updater\Updater.exe -- (SkypeUpdate)
SRV - [2011-09-23 18:37:42 | 000,641,832 | ---- | M] (Nero AG) [Auto | Stopped] -- C:\Program Files (x86)\Nero\Update\NASvc.exe -- (NAUpdate) @C:\Program Files (x86)
O4:64bit: - HKLM..\Run: [AdobeAAMUpdater-1.0] C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\OOBE\PDApp\UWA\UpdaterStartupUtility.exe (Adobe Systems Incorporated)
O4:64bit: - HKLM..\Run: [Usługa Acronis Scheduler2] C:\Program Files (x86)\Common Files\Acronis\Schedule2\schedhlp.exe (Acronis)
O4 - HKLM..\Run: [AdobeCS5ServiceManager] C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\CS5ServiceManager\CS5ServiceManager.exe (Adobe Systems Incorporated)
O4 - HKLM..\Run: [CTxfiHlp] C:\Windows\SysWow64\Ctxfihlp.exe (Creative Technology Ltd)
O4 - HKLM..\Run: [SAOB Monitor] C:\Program Files (x86)\Acronis\OnlineBackupStandalone\TrueImageMonitor.exe (Acronis)
O4 - HKLM..\Run: [SwitchBoard] C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\SwitchBoard\SwitchBoard.exe (Adobe Systems Incorporated)
O4 - HKLM..\Run: [TrueImageMonitor.exe] C:\Program Files (x86)\Acronis\TrueImageHome\TrueImageMonitor.exe (Acronis)
O4 - HKLM..\Run: [vmware-tray] C:\Program Files (x86)\VMware\VMware Workstation\vmware-tray.exe (VMware, Inc.)
O4 - HKLM..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files (x86)\Winamp\winampa.exe (Nullsoft, Inc.)
O4 - HKCU..\Run: [DAEMON Tools Pro Agent] C:\Program Files (x86)\DAEMON Tools Pro\DTAgent.exe (DT Soft Ltd)
O4 - HKCU..\Run: [IDMan] C:\Program Files (x86)\Internet Download Manager\IDMan.exe (Tonec Inc.)

To zbędniki w autostarcie. Usuniemy je, ale najpierw podaj log z Autoruns -> http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm.

"HitmanPro36" = HitmanPro 3.6
"Shop for HP Supplies" = Shop for HP Supplies
"Driver Genius Professional Edition Retail DimitryDMT_is1" = Driver Genius Professional Edition
"Driver Genius Professional Edition_is1" = Driver Genius Professional Edition
"Driver San Francisco" = Driver San Francisco
"Malwarebytes' Anti-Malware_is1" = Malwarebytes Anti-Malware wersja 1.60.1.1000
"TweakNow RegCleaner 2011_is1" = TweakNow RegCleaner 2011
O4 - HKCU..\Run: [AlcoholAutomount] C:\Program Files (x86)\Alcohol Soft\Alcohol 120\AxAutoMntSrv.exe (Alcohol Soft Development Team)

To zbędne oprogramowanie. HitmanPro jest słabszy od Malwarebytes`a. Shop for HP Supplies to zdecydowanie zbędne oprogramowanie. Driver Genius i Driver San Francisco to nie rzetelne oprogramowania. Malwarebytes Anti-Malware jest zainstalowany w złej formie. Potem zainstalujemy Go w poprawnej. TweakNow RegCleaner kiepski program. Alcohol 120% jest zbędny, bo masz Daemon`a. Odinstaluj wszystkie te oprogramowania.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKCU\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings: "ProxyOverride" = <local>
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF64_11_1_102.dll File not found
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=3: C:\Program Files (x86)\Google\Update\1.3.21.111\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=9: C:\Program Files (x86)\Google\Update\1.3.21.111\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {10EDB994-47F8-43F7-AE96-F2EA63E9F90F} - No CLSID value found.
O4 - HKLM..\Run: [TaskTray] File not found
O4 - HKCU..\Run: [PlayNC Launcher] File not found
O8:64bit: - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~2\MICROS~3\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000 File not found
O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~2\MICROS~3\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000 File not found
O16 - DPF: {D4B68B83-8710-488B-A692-D74B50BA558E} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Creative Software AutoUpdate Support Package 2)
O16 - DPF: {E705A591-DA3C-4228-B0D5-A356DBA42FBF} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Creative Software AutoUpdate 2)
O16 - DPF: {F6ACF75C-C32C-447B-9BEF-46B766368D29} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Creative Software AutoUpdate Support Package)

:Files
C:\Program Files (x86)\Google\Update
C:\temp
c:\users\Default\AppData\Local\temp
c:\users\UpdatusUser\AppData\Local\temp
c:\users\Marcin\AppData\Local\Akamai
C:\Program Files (x86)\TweakRAM
C:\Program Files (x86)\PC Tools Security
C:\ProgramData\PC Tools
C:\Program Files\HitmanPro
C:\ProgramData\HitmanPro
C:\Users\Marcin\AppData\Roaming\win32.exe
C:\Windows\tasks\*.job

:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

aen

Użytkownik

Post05 kwie 2012, 13:22

Driver San Francisco to jest gra a nie nierzetelne oprogramowanie :)

Log z Autoruns Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Log z usuwania OTL Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jak Malware Bytes źle zainstalowany instalatorem tego programu :shock:

HitmanPro, Alcohol, TweakNow RegCleaner usunięty.

Nowe logi

Edit
Nie wiem dlaczego ale jak skanuje system programem OTL to na belce tytułowej okna pojawia się napis OTL - Nie odpowiada czy Malwarebytes Anti-Malware - Nie odpowiada. A jak skanuje system Nortonem to nie ma tego problemu

Znalazłem w Google informację że to może byc spowodowane wartosciami takimi jak HungAppTimeout

Jeżeli chodzi o ustawienia w rejestrze tej wartości HungAppTimeOut opisane tu>Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to mam domyślną wartości 5000ms

Usunąłem te wartość HungAppTimeout zrobiłem wcześniej jej kopie i obserwuje zobaczę co się będzie działo. Dziwne jest to że nic nie zmieniałem a to powoduje dosyć irytujący problem
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2012, 18:53 przez aen, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 13:43

Driver San Francisco to jest gra a nie nierzetelne oprogramowanie :)

Oczywiście. Moja niedopatrzenie.

Jak Malware Bytes źle zainstalowany instalatorem tego programu :shock:

Nie chodzi o to. Chodzi o to, że zgodziłeś się na wersję testową, co jest błędem. Odinstaluj Malwarebytes`a.

Nie wiem dlaczego ale jak skanuje system programem OTL to na belce tytułowej okna pojawia się napis OTL - Nie odpowiada czy Malwarebytes Anti-Malware - Nie odpowiada. A jak skanuje system Nortonem to nie ma tego problemu

OTL, a Norton to różnica. OTL nie jest programem antywirusowym.

Log z Autoruns.

W Autoruns odznacz (jeśli coś jest już odznaczone to tylko usuń), a następnie usuń (co się będzie dało) kolejno wpisy -> AdobeAAMUpdater-1.0, BCSSync, Usługa Acronis Scheduler2, Adobe ARM, Adobe Reader Speed Launcher, AdobeCS5ServiceManager, CTxfiHlp, hpqSRMon, KeePass 2 PreLoad, NBAgent, SAOB Monitor, TrueImageMonitor.exe, WinampAgent, HP Digital Imaging Monitor.lnk, Microsoft Windows, Microsoft Windows, ALLUpdate, DAEMON Tools Pro Agent, NCsoft Launcher, NvCplDesktopContext, Groove GFS Browser Helper,Windows Live ID Sign-in Helper, Adobe PDF Link Helper, Groove GFS Browser Helper, IplexToALLPlayer, Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper, Java(tm) Plug-In SSV Helper, Skype Browser Helper, Windows Live ID Sign-in Helper, wszystko z zakładki -> Task Scheduler, gupdate, gupdatem, NAUpdate, nvsvc, nvUpdatusService, SkypeUpdate, Stereo Service, WinDefend, bmdrvr i catchme.

Logi.

Po wykonaniu wszelkich powyższych kroków podaj nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

aen

Użytkownik

Post05 kwie 2012, 19:00

kominekl pisze:OTL, a Norton to różnica. OTL nie jest programem antywirusowym.

No tak ale mruga mi też okno przeglądarki co jest upierdliwe jak mrugająca żarówka wtedy gdy potrzebujesz stałego oświetlenia.

Wiem że usuniecie tej wartości HungAppTimeout nie jest rozwiązaniem problemu ale wiadomo już o co chodzi bo przy skanie Malwarebytes AntiMalware tez są dziwne akcje jak napisałem wyżej co nie jest normalne

Te pliki programu Acronis nie są przecież szkodliwe jak Windows Live ID Sign-in Helper też raz jak to wyłączyłem to mi się niektóre gry wymagające do działania Games for Windows LIVE nie chciały uruchamiać tak że wyłączać
trzeba z głową a nie wszystko jak leci to samo do reszty :) tylko wyłączyłem nic nie usuwałem i zapytam w jakim celu mam usunąć rzeczy z Autostartu?

Zauważyłem że po usunięciu tej wartości HungAppTimeout okna OTL Malwarebytes nie zachowują się tak jakby cały czas wciskał F5

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2012, 20:10

Te pliki programu Acronis nie są przecież szkodliwe jak Windows Live ID Sign-in Helper też raz jak to wyłączyłem to mi się niektóre gry wymagające do działania Games for Windows LIVE nie chciały uruchamiać tak że wyłączać

To nie ma nic do rzeczy. Jest to po prostu zbędne.

trzeba z głową a nie wszystko jak leci to samo do reszty :) tylko wyłączyłem nic nie usuwałem i zapytam w jakim celu mam usunąć rzeczy z Autostartu?

W celu optymalizacji komputera i odciążenia jego "mózgu".

Logi.

Bez wprowadzenia zmian w autostarcie nie mogę przejść dalej (póki co).

aen

Użytkownik

Post08 kwie 2012, 13:12

Jak nie ma nic do rzeczy jak ma ;] i ja nie mam problemu z wydajnością komputera ;] szybko się uruchamia więc po co dalej coś zmieniać?? poza tym niektóre programy i tak to przywrócą ponownie przy pierwszym ich uruchomieniu swoje wpisy w autostarcie przykład Adobe Reader i wpis Adobe Acrobat SpeedLauncher został usunięty uruchomiłem ten program a ten wpis znowu jest. A poza tym sam doszedłem co powoduje problem z oknami zbędna wartość rejestru HungAppTimeout

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2012, 20:09

przywrócą ponownie przy pierwszym ich uruchomieniu swoje wpisy w autostarcie przykład Adobe Reader i wpis Adobe Acrobat SpeedLauncher został usunięty uruchomiłem ten program a ten wpis znowu jest.

Zależy, jak to się usunie.

Jak nie ma nic do rzeczy jak ma ;] i ja nie mam problemu z wydajnością komputera ;] szybko się uruchamia więc po co dalej coś zmieniać??

Cieszę się, że dobrze chodzi Twój komputer, ale, jak już porządki to dokładnie.

A poza tym sam doszedłem co powoduje problem z oknami zbędna wartość rejestru HungAppTimeout

Wiemy ;) . Jednakże zaczęliśmy sprawy z logami to je skończmy.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”