Problem z poprawnym uruchomieniem komputera

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 cze 2012, 10:13

Co do tego MHDD to próbować wypalać jeszcze tym Ashampoo, czy to nie wina nero?

Możesz to odpuścić.

Mam nadzieję tylko że to nie wady sprzętu, ponieważ dysk jest nowy kupiłem go jakieś 4 miesiące temu, wymieniałem wtedy też zasilacz.

Z ciekawości spytam na jaki?

Jakby co to usunąłem Avasta ponieważ przeszkadzał programowi ComboFix

Właściwie to przeszkadzał usuwać mu to, co trzeba ;) .

Combofix.

Wejdź w START -> URUCHOM -> i wklej tam -> "c:\documents and settings\Michał\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall .

Tak się zastanawiam avast mógł być przyczyną problemów???Czy teraz zainstalować go z powrotem?

Zainstaluj Go ponownie po skończeniu naszych działań.

Warto robić defragmentacje dysku

Tak.

czy programy z serii Auslogics są dobre

Jedne z najlepszych do optymalizacji, ale tutaj nie ma takiej potrzeby.

Co z tych rzeczy warto zrobić

1, 3, 4 i ostatnie.

SRV - [2012-06-07 19:12:14 | 000,160,944 | R--- | M] (Skype Technologies) [Auto | Stopped] -- C:\Program Files\Skype\Updater\Updater.exe -- (SkypeUpdate)

Wejdź w START -> URUCHOM -> Msconfig -> Usługi -> odznacz usługę -> Skype Update.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\MICHA~1\USTAWI~1\Temp\catchme.sys -- (catchme)
O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Reg Error: Key error.)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-0017-0000-0004-ABCDEFFEDCBA} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Reg Error: Key error.)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Reg Error: Key error.)
@Alternate Data Stream - 137 bytes -> C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\TEMP:07BF512B

:Files
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\TEMP
RECYCLER /alldrives
C:\WINDOWS\temp
C:\Qoobox
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVAST Software

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"ChomikBox"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"GrooveMonitor"=-
"SkyTel"=-
"RTHDCPL"=-
[HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"CTFMON.EXE"=-
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^All Users^Menu Start^Programy^Autostart^BlueSoleil.lnk]
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^All Users^Menu Start^Programy^Autostart^ComproRemote.lnk]
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^All Users^Menu Start^Programy^Autostart^ComproScheduler.lnk]
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^All Users^Menu Start^Programy^Autostart^DFX.lnk]
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^All Users^Menu Start^Programy^Autostart^Ralink Wireless Utility.lnk]
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^All Users^Menu Start^Programy^Autostart^TweakYC.lnk]
[-HKLM\~\startupfolder\C:^Documents and Settings^Michał^Menu Start^Programy^Autostart^GameRanger.lnk]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\KernelFaultCheck]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\SRS Audio Sandbox]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\SRSHDAudioLab]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\Adobe ARM]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\ALLUpdate]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\APSDaemon]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\ATICCC]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\ChomikBox]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\CTFMON.EXE]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\GrooveMonitor]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\IPLA!]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\IPLA!]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\NeroFilterCheck]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\QuickTime Task]
[-HKLM\~\services\sharedaccess\parameters\firewallpolicy\standardprofile\AuthorizedApplications\List]
[HKLM\~\services\sharedaccess\parameters\firewallpolicy\standardprofile\AuthorizedApplications\List]

:Commands
[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
samel15

Użytkownik

Post23 cze 2012, 11:02

Wcześniej miałem Samsunga 80GB8MB Cache Sata II, ale po tych 6 latach miał już jakieś trwałe wady i w końcu padł
Teraz mam coś takiego: Western Digital Caviar Green WD15EARS 1.5TB 64MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5", diabelnie drogie przez te powodzie, ale nie miałem wyjścia i musiałem kupić.
A zasilacz AC~230V 4A 50Hz (PC Power Supply model: take me 400W) - stary miał podobno jakieś spadki napięć powiedzieli w serwisie że lepiej wymienić i dali mi ten

OTL Usuwanie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze od innych.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 cze 2012, 11:32

A zasilacz AC~230V 4A 50Hz (PC Power Supply model: take me 400W) - stary miał podobno jakieś spadki napięć powiedzieli w serwisie że lepiej wymienić i dali mi ten

Mam mieszane uczucia, co do Niego, no ale nie ma tragedii.

Combofix.

Pobierz Combofix, tam, gdzie był wcześniej -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a następnie wejdź w START -> URUCHOM -> i wklej tam -> "c:\documents and settings\Michał\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall . Dopiero po tym podaj nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
samel15

Użytkownik

Post23 cze 2012, 14:06

A co z tym zasilaczem może sprawiać jakieś kłopoty??

Logi z programu OTL:

Mam jeszcze pytanie co do tego ustrojstwa wiesz może co to może być i czy jest to potrzebne?? Od jakiegoś czasu właśnie na partycji ,,E" tworzy mi się cuś takiego:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A w procesach jest wszystko w porządku bo komputer jeszcze się trochę muli i niepokoi mnie ten proces plugin container strasznie dużo pamięci zżera:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 cze 2012, 14:54

A co z tym zasilaczem może sprawiać jakieś kłopoty??

Zasilacz Take Me należy do "czarnej listy". Po pewnym czasie może sprawiać poważne problemy, oraz może doprowadzić do uszkodzenia innych podzespołów. Chociaż różnie to bywa.

Mam jeszcze pytanie co do tego ustrojstwa wiesz może co to może być i czy jest to potrzebne?? Od jakiegoś czasu właśnie na partycji ,,E" tworzy mi się cuś takiego:

Są to "części aktualizacyjne". Usuń je śmiało, będą się tworzyć dopóki system się aktualizuje.

A w procesach jest wszystko w porządku bo komputer jeszcze się trochę muli i niepokoi mnie ten proces plugin container strasznie dużo pamięci zżera:

Po pierwsze nie wrzucaj do autostartu tego ChomikBox`a, bo co go usunę to jest z powrotem ;) . Jest on "ramożerny". Co do Plugin Container to jest to część Firefox`a. Odinstaluj Firefox`a za pomocą Revo Uninstaller`a w trybie zaawansowanym -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Usuń wszystkie pozostałości znalezione przez program, a następnie zainstaluj ponownie najnowszą wersję Firefox`a -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Logi.

C:\TEMP
RECYCLER /alldrives
C:\WINDOWS\erdnt
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\avast_free_antivirus_setup.exe

:Reg
[HKEY_USERS\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"ChomikBox"=-

[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.

Awatar użytkownika
samel15

Użytkownik

Post23 cze 2012, 17:26

Zasilacz Take Me należy do "czarnej listy". Po pewnym czasie może sprawiać poważne problemy, oraz może doprowadzić do uszkodzenia innych podzespołów. Chociaż różnie to bywa.

Uważasz, że lepiej byłoby go wymienić na inny?
Po pierwsze nie wrzucaj do autostartu tego ChomikBox`a, bo co go usunę to jest z powrotem ;) .

Co do chomikBox'a to on miał w ustawieniach taką funkcję włączoną już ją odznaczyłem

Mam jeszcze pytanie dało by się jakoś sprawdzić czy w komputerze zostały jakieś pozostałości po usuniętym koncie?? I co z tym ustrojstwem: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Usuwanie OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 cze 2012, 17:46

Uważasz, że lepiej byłoby go wymienić na inny?

Jeśli byłaby taka możliwość to oczywiście, ale nie jest to znowu jakaś konieczna praca.

Co do chomikBox'a to on miał w ustawieniach taką funkcję włączoną już ją odznaczyłem

OK.

Mam jeszcze pytanie dało by się jakoś sprawdzić czy w komputerze zostały jakieś pozostałości po usuniętym koncie?? I co z tym ustrojstwem

Zależy, co jest w tych folderach i czy są one pozostałością po kontach. Jeśli tak to po prostu usuń te foldery. Jeśli w trakcie usuwania napotkasz błąd to użyj Unlocker`a -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Logi.

RECYCLER /alldrives
C:\WINDOWS\TEMP
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\TEMP

[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.

Kroki Finalizujące.

Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware (nie gódź się na wersję testową) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.

Awatar użytkownika
samel15

Użytkownik

Post23 cze 2012, 18:01

Wszędzie były Dane aplikacji a dalej jakieś tam winampy i jakiś vclr czy coś. W każdym razie usunąłem.

Usuwanie OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Resztę podam jak się zrobi.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 cze 2012, 18:36

Reasumacja.

OK. Wykonaj resztę instrukcji.

Awatar użytkownika
samel15

Użytkownik

Post23 cze 2012, 22:01

Log z Malwarebytes Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jakby co to to jest z filmu ,,Lie with me" :D ,a nie tak jak tam pisze :P
I jak wszystko jest w porządku to chciałbym tylko jeszcze raz podziękować za współpracę ;) i zapytać co robić przynajmniej pokrótce, żeby utrzymać system w dobrej kondycji. CCleaner raz na jakiś czas wystarczy, czy lepiej stosować coś jeszcze?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 cze 2012, 10:21

CCleaner raz na jakiś czas wystarczy, czy lepiej stosować coś jeszcze?

To wystarczy. Ponadto profilaktyczna analiza logów ;) .

Malwarebytes.

Opróżnij kwarantannę Malwarebytes`a (Usuń Wszystko).

jak wszystko jest w porządku to chciałbym tylko jeszcze raz podziękować za współpracę ;)

Nie ma sprawy. Jeśli nie ma już żadnych problemów to jest to już wszystko.

Awatar użytkownika
samel15

Użytkownik

Post26 cze 2012, 23:50

Niestety muszę odświeżyć temat. Od wczoraj pojawia mi się błąd eksploratora windows wywala wszystkie foldery to chyba coś z procesem explorer. Komputer też się dość często muli dostrzegłem też że czasami procesor ma bardzo duże zużycie pomimo braku jakichś obciążających programów, czy też procesów akurat w tym momencie.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 cze 2012, 09:16

Od wczoraj pojawia mi się błąd eksploratora windows wywala wszystkie foldery to chyba coś z procesem explorer

Pokaż mi ten błąd.

Komputer też się dość często muli dostrzegłem też że czasami procesor ma bardzo duże zużycie pomimo braku jakichś obciążających programów, czy też procesów akurat w tym momencie.

Wykonaj reperację nakładkową -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
samel15

Użytkownik

Post27 cze 2012, 14:08

Na początku wyskakuje cuś takiego : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
później wiadomo cuś takiego : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na końcu : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
no i pulpit wraca czasami sam, a czasami dopiero jak coś uruchomię.
Może to dziwne, ale wydaje mi się jakby błąd ten pojawiał się tylko przy przeglądaniu jednego z folderów(mam w nim muzykę do karaoke) w innych do tej pory nie zauważyłem żeby się włączał jeśli to pomoże to tu screen folderu:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników .
Acha mam jeszcze pytanie odnośnie myszy i klawiatury, ostatnio jak grałem zauważyłem że czasami komputer wykonuje czynności jakich ja nie zatwierdziłem kliknięciem np na klawiaturze tzn. np jak jadę samochodem to auto skręca mi w prawo pomimo iż nie wcisnąłem ,,D" który odpowiada za skręcanie. I teraz czy może to być jakiś błąd w kompie, czy po prostu mam wysłużoną klawiaturę.
Acha od jutra najpewniej do ?niedzieli? nie mogę odpisywać gdyż mam wyjazd i nie będę miał dostępu do komputera ani internetu.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 cze 2012, 14:33

Reasumacja.

Do wszelkich problemów można się od nieść dopiero wtedy, jeżeli reperacja nakładkowa nie rozwiąże problemów.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”