Witam chciałem się tutaj doradzić w następującej sprawie otóż jeszcze wczoraj mój komputer chodził bez zarzutu natomiast dzisiaj nagle po włączeniu komputer ładuje się a następnie staje i wygląda to tak widzę pulpit i ikonki kursor itd. , ale nie ma paska Startu tzn jest ale cały niebieski tak jakby się nie doładował dodatkowo pomimo iż mogę ruszać kursorem to nie mogę nic włączyć, czy wyłączyć.Dodam, że dzień wcześniej zainstalowały mi się jakieś aktualizacje. Mam oryginalny Windows XP. Czy ktoś może wie co może być przyczyną tego dziwnego zjawiska? Acha teraz piszę w trybie awaryjnym.
Bardzo proszę o pomoc
Problem z poprawnym uruchomieniem komputera
- samel15
- XMan
Sprawdzałeś przywracanie systemu z wcześniejszą datą ?
- samel15
Wielkie dzięki jest już pewien przełom ponieważ cofnąłem go jak napisałeś do 13.06 i otworzył mi się w normalnym trybie jednak dalej występuje problem z paskiem startu jak najeżdżam na niego kursorem to ten zmienia się w klepsydrę komputer jest też spowolniony. Co jeszcze mógłbym zrobić aby był w pełni sprawny?
-- 17 cze 2012, 14:13 --
Komputer po zrestartowaniu działa już z paskiem jest jednak sporo spowolniony. Jednak naprawdę dzięki za podsunięcie pomysłu
-- 17 cze 2012, 14:13 --
Komputer po zrestartowaniu działa już z paskiem jest jednak sporo spowolniony. Jednak naprawdę dzięki za podsunięcie pomysłu
- XMan
1. Start --> Panel sterowania --> System --> Przywracanie systemu --> Wyłącz Przywracanie systemu
na wszystkich dyskach - Zastosuj - OK.
Włącz przywracanie systemu w tym miejscu - Zastosuj - OK.
Utwórz tylko jeden punkt przywracania systemu.
Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Przywracanie systemu -> Utwórz punkt przywracania -> Dalej - wpisujesz dowolną nazwę - Utwórz.
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
5. Wykonaj gruntowny scandisk :

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C -> Właściwości -> Narzędzia -> Sprawdzanie błędów -> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie -> Rozpocznij -> Tak.
Restart komputera - czekaj...
6. Wykonaj defragmentację za pomocą Auslogics Disk Defrag 3.2.1.10
Łatwy, bezpieczny, za free i PL.
Inne programy do defragmentacji :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... w-pc49.htm
Poradnik :
Darmowe programy do defragmentacji dysków twardych.
7. Po defragmentacji Utwórz nowy punkt przywracania systemu i użyj ponownie CCleanera.
8. W razie dalszych problemów wrzuć logi:
bezpieczenstwo/regulamin-bezpiecze-stwa-t19001.html
OTL + Extras:
http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
na wszystkich dyskach - Zastosuj - OK.
Włącz przywracanie systemu w tym miejscu - Zastosuj - OK.
Utwórz tylko jeden punkt przywracania systemu.
Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Przywracanie systemu -> Utwórz punkt przywracania -> Dalej - wpisujesz dowolną nazwę - Utwórz.
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
3. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK :
5. Wykonaj gruntowny scandisk :

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C -> Właściwości -> Narzędzia -> Sprawdzanie błędów -> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie -> Rozpocznij -> Tak.
Restart komputera - czekaj...
6. Wykonaj defragmentację za pomocą Auslogics Disk Defrag 3.2.1.10
Łatwy, bezpieczny, za free i PL.
Inne programy do defragmentacji :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... w-pc49.htm
Poradnik :
Darmowe programy do defragmentacji dysków twardych.
7. Po defragmentacji Utwórz nowy punkt przywracania systemu i użyj ponownie CCleanera.
OTL + Extras:
- samel15
O ja dzięki wielkie za to wszystko na pewno się przyda. To jedyne forum na którym w ogóle udzielono mi jakiś sensownych odpowiedzi pozdro samel15
-- 17 cze 2012, 18:29 --
Kurcze tyle że doszedłem do 5 kroku sprawdził mi ten dysk i powróciłem do momentu w którym po najechaniu na pasek startu mam tylko klepsydrę, a nawet czarny pasek zanikają też ikonki
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 17 cze 2012, 18:29 --
Kurcze tyle że doszedłem do 5 kroku sprawdził mi ten dysk i powróciłem do momentu w którym po najechaniu na pasek startu mam tylko klepsydrę, a nawet czarny pasek zanikają też ikonki
Ostatnio zmieniony 17 cze 2012, 18:46 przez samel15, łącznie zmieniany 1 raz.
- XMan
Wykonaj:
Czekaj za odpowiedzią fachowców z działu Bezpieczeństwo.
OTL + Extras:
Czekaj za odpowiedzią fachowców z działu Bezpieczeństwo.
- samel15
yyy to znaczy mam linki z tymi logami wstawić tu? Bo nie do końca rozumiem w razie błędu proszę mnie poprawić.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników OTL
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników EXTRAS
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników EXTRAS
Ostatnio zmieniony 17 cze 2012, 19:10 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ze względu na logi przenoszę temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo
Powód: ze względu na logi przenoszę temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo
- kominekl
- Kontaktowanie:
SRV - [2012-01-31 16:09:34 | 000,158,856 | R--- | M] (Skype Technologies) [Auto | Stopped] -- C:\Program Files\Skype\Updater\Updater.exe -- (SkypeUpdate)
O4 - HKLM..\Run: [Alcmtr] C:\WINDOWS\ALCMTR.EXE (Realtek Semiconductor Corp.)
O4 - HKU\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004..\Run: [ChomikBox] C:\Program Files\ChomikBox\chomikbox.exe ( )
O4 - HKU\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004..\Run: [DAEMON Tools Lite] D:\Programy\Daemon\DAEMON Tools Lite\DTLite.exe (DT Soft Ltd)
To zbędne wpisy w autostarcie. Wejdź w START -> URUCHOM -> Msconfig -> Usługi -> odznacz usługę -> Skype Update. Resztę usunę skryptem.
Logi.
Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\cmdatp.sys -- (ATP)
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
IE - HKU\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,SearchDefaultBranded = 1
IE - HKU\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004\..\SearchScopes,DefaultScope = {A46F8CDA-6579-437C-9C07-5D4E7183B2FE}
IE - HKU\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src=IE-SearchBox&Form=IE8SRC
IE - HKU\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004\..\SearchScopes\{A46F8CDA-6579-437C-9C07-5D4E7183B2FE}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&form=B8DFDF&pc=B8DF&src=IE-SearchBox
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@real.com/nsJSRealPlayerPlugin;version=: File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=3: C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.111\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=9: C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.111\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
[2012-02-08 11:05:46 | 000,000,000 | ---D | M] (Softonic Toolbar) -- C:\Documents and Settings\Michał\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\2vzdkdrt.default\extensions\ffxtlbra@softonic.com
O2 - BHO: (no name) - Disabled:{61DB16C5-B733-43F4-872E-B20DC9E72740} - No CLSID value found.
O2 - BHO: (no name) - Disabled:{761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - No CLSID value found.
O2 - BHO: (no name) - Disabled:{8E5E2654-AD2D-48bf-AC2D-D17F00898D06} - No CLSID value found.
O2 - BHO: (no name) - Disabled:{DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - No CLSID value found.
O2 - BHO: (no name) - Disabled:{DF925EF3-7A87-44E4-9CAF-8D7B280BF616} - No CLSID value found.
O4 - HKLM..\Run: [GEST] m‘|Lë File not found
:Files
C:\Program Files\Google\Update
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\disk-defrag-setup.exe
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\ccsetup319.exe
C:\WINDOWS\tasks\*.job
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\Silverlight.exe
:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"Alcmtr"=-
[HKEY_USERS\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"ChomikBox"=-
"DAEMON Tools Lite"=-
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]
:Commands
[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL + log z TDSSKiller -> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- samel15
Jest pewien problem ponieważ nie mam loga z usunięcia bo gdy usunąłem i komputer się zrestartował to wyświetlił mi tekst i się zmulił więc musiałem go zrestartować
Tu nowe logi
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Extras
TDSSKiler
I co warto w ogóle coś z tym robić czy lepiej sformatować twardziela?
Tu nowe logi
TDSSKiler
- kominekl
- Kontaktowanie:
Tego na pewno nie będziemy robić

Logi.
DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd)
:Services
gupdate
gupdatem
:Files
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\TDSSKiller.exe
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\RegASSASSIN.exe
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\SPTDinst-v179-x86.exe
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\tdsskiller.zip
C:\Documents and Settings\Michał\Pulpit\EFRCSetup.exe
[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- samel15
Kurde tylko jest taki problem że komputer chodzi tylko na awaryjnym i po usunięciu log z usuwania w ogóle mi się nie włączył nie wiem, czy to przez tryb czy nie,( nie włączam normalnie bo komputer nie jest w stanie się rozbujać zaraz się wiesza i nic nie mogę zrobić) w każdym razie nowe logi :
Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze od innych.
- kominekl
- Kontaktowanie:
Reasumacja.
Wykonaj instalację nakładkową -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Następnie podaj nowe logi z OTL.
- samel15
nie mogę pisać na klawiaturze OTL Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Extras Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- kominekl
- Kontaktowanie:
Logi.
DRV - File not found [Kernel | Disabled | Unknown] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd)
:Services
sptd
:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"Alcmtr"=-
"AlcWzrd"=-
"SoundMan"=-
[HKEY_USERS\S-1-5-21-1645522239-1482476501-839522115-1004\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"ChomikBox"=-
[emptyflash]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.
Windows XP Home Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstation
Zainstaluj SP3 -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Internet Explorer (Version = 6.0.2900.2180)
Zaktualizuj IE do najnowszej wersji (nawet, jeśli Go nie używasz) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216022FF}" = Java(TM) 6 Update 30
"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217004FF}" = Java(TM) 7 Update 4
Odinstaluj to i zainstaluj najnowszą wersję -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
"KLiteCodecPack_is1" = K-Lite Codec Pack 6.2.0 (Basic)
Odinstaluj to i zainstaluj najnowszą wersję -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
"{EE7257A2-39A2-4D2F-9DAC-F9F25B8AE1D8}" = Skype™ 5.8
"Mozilla Firefox 12.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 12.0 (x86 pl)
Kroki Finalizujące.
Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware (nie gódź się na wersję testową) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.
- samel15
Z powodu wielkiej potrzeby dostępu do komputera z klawiaturą spróbowałem instalacji nakładkowej jeszcze raz i klawiatura działa. Dlatego też mogę napisać że przy końcu tej instalacji komputer wiesza się, gdy mamy logo z windowsem (takie pomniejszone na czarnym tle) i informację czekaj było tak dwa razy czekałem ok. 1 godz. Jest też kursor w kształcie klepsydry, którym można ruszać ale co z tego. Gdy później uruchamiałem komputer w trybie normalnym po mozolnym włączaniu wyskoczyło tylko okienko z mniej więcej taką informacją ,,konfigurowanie ustawień osobistych programu Internet Explorer 6" po 15 min. bez zmian powróciłem do trybu awaryjnego.
Logi po drugiej instalacji nakładkowej:
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Usuwanie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Mam teraz problem z instalacją. Zainstalowałem SP3 i IE i to nastąpiło bez żadnych problemów teraz natomiast kiedy chciałem zainstalować javę wyskakuje informacja tej treści: ,,administrator skonfigurował założenia systemowe, aby zapobiec tej instalacji", jestem na koncie administratora, próbowałem też tworzyć nowe konto z takimi uprawnieniami wchodziłem także na konto administrator i tam też próbowałem zainstalować ale się nie da wszędzie ten sam komunikat dodam, że Skype np. ma to samo, K-lite codec jednak zainstalował się już poprawnie. Pracuję oczywiście na trybie awaryjnym.
Logi po drugiej instalacji nakładkowej:
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Usuwanie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Mam teraz problem z instalacją. Zainstalowałem SP3 i IE i to nastąpiło bez żadnych problemów teraz natomiast kiedy chciałem zainstalować javę wyskakuje informacja tej treści: ,,administrator skonfigurował założenia systemowe, aby zapobiec tej instalacji", jestem na koncie administratora, próbowałem też tworzyć nowe konto z takimi uprawnieniami wchodziłem także na konto administrator i tam też próbowałem zainstalować ale się nie da wszędzie ten sam komunikat dodam, że Skype np. ma to samo, K-lite codec jednak zainstalował się już poprawnie. Pracuję oczywiście na trybie awaryjnym.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 21:37 przez samel15, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Reklama