Przypadkowy błąd systemu

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Przypadkowy błąd systemu

Post10 wrz 2013, 19:55

Co myślisz ?

Trzeba wykluczyć sprawę z kościami RAM. Nie zamierzasz tego wykonać, tak, jak pisałeś wiec temat traktuje za zakończony.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Przypadkowy błąd systemu

Post10 wrz 2013, 20:03

kominekl pisze:
Trzeba wykluczyć sprawę z kościami RAM. Nie zamierzasz tego wykonać, tak, jak pisałeś wiec temat traktuje za zakończony.

Rozumiem i boleję nad tym, ale nie mogę niestety tego zrobić.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Przypadkowy błąd systemu

Post10 wrz 2013, 20:06

manitu pisze:Rozumiem i boleję nad tym, ale nie mogę niestety tego zrobić.

Temat można zamknąć?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Przypadkowy błąd systemu

Post10 wrz 2013, 20:18

kominekl pisze:
Temat można zamknąć?

Na razie nie, jeszcze się zastanowię nad tymi kośćmi dobrze ? :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Przypadkowy błąd systemu

Post11 wrz 2013, 20:20

manitu pisze:
kominekl pisze:
Temat można zamknąć?

Na razie nie, jeszcze się zastanowię nad tymi kośćmi dobrze ? :)

Czekamy.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Przypadkowy błąd systemu

Post11 wrz 2013, 23:20

Zaraz, zaraz nie stawiaj mnie w ten sposób pod ścianą. :naughty: Pisałeś:
kominekl pisze:
Problem z systemem operacyjnym (konieczność użycia Konsoli Odzyskiwania) lub problem ze sprzętem, typu jedna z kości RAM wadliwa.

Chociaż pisałem dwukrotnie, że sam nie ruszam sprzętu, nigdy tego nie robiłem bo się na tym znam dość słabo i powierzam to co najwyżej jedynie obsłudze serwisu branżowego jeśli już, to Ty zakładasz że to jest wina kości RAM-u i basta !
Pamięć RAM zresztą kiedyś niedawno zwiększałem z 256 do 512 MB i wątpię by z nią było coś nie tak.
Do tej pory nie miałem zresztą tego typu zgłoszeń problemu.

A ten drugi sposób, z Konsolą odzyskiwania nie jest dobry ? Mogę ją zastosować choćby od zaraz.
Chyba, że są inne sposoby. Ten bug jest dość przypadkowy i występuje dość rzadko, sporadycznie. Więc nie martwię się nim zbyt nadzwyczajnie. Poczytaj parę postów wyżej - pisałem o zmianie rozmiaru pliku wymiany, dysku hdd z dużym kontem i bad sectorem, narzędzie sfc to raczej mało prawdopodobne. Ale opcja Sprawdzanie dysku we Właściwościach tego dysku jest jak najbardziej możliwa do wykonania.

Także, jeśli miałbym coś sam robić z tą kością RAM, musiałbym dokładnie wiedzieć co i jak, bo nie mam w tym kompletnie doświadczenia w praktyce i nie chcę sobie przez to tylko nagrabić w systemie i sprzęcie.
Naprawdę każesz mi robić coś w czym ja jestem średniopoczątkujący. :doh:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Przypadkowy błąd systemu

Post12 wrz 2013, 18:41

Chociaż pisałem dwukrotnie, że sam nie ruszam sprzętu, nigdy tego nie robiłem bo się na tym znam dość słabo i powierzam to co najwyżej jedynie obsłudze serwisu branżowego jeśli już, to Ty zakładasz że to jest wina kości RAM-u i basta !

Diagnostyka polega na wykluczaniu hipotez. Tej nie wykluczymy - każdy ma kiedyś swój pierwszy raz, a akurat to zadanie jest dość banalne.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Przypadkowy błąd systemu

Post12 wrz 2013, 19:58

kominekl pisze:Diagnostyka polega na wykluczaniu hipotez. Tej nie wykluczymy - każdy ma kiedyś swój pierwszy raz, a akurat to zadanie jest dość banalne.

Może dla ciebie to błahe, ale nie dla mnie. :P
Nie chcesz mówić o szczegółach, co i jak, odrzucasz moje sugestie oraz fakty które przytaczam, więc się nie dziw że tak to odbieram.
Chyba, że jednak napiszesz na czym polega dokładnie i ze wszelkimi tego okolicznościami to zresetowanie jednej z kości RAM ?
Bo jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, których unikasz a im więcej ich podasz, tym większe są szanse na pozytywny efekt tego.

A jeśli nie - tematu nie będę zamykał bo nie ma takiego powodu. Bardzo proszę także innych uczestników forum o propozycje innych rozwiązań. :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Przypadkowy błąd systemu

Post12 wrz 2013, 20:40

Może dla ciebie to błahe, ale nie dla mnie. :P
Nie chcesz mówić o szczegółach, co i jak, odrzucasz moje sugestie oraz fakty które przytaczam, więc się nie dziw że tak to odbieram.
Chyba, że jednak napiszesz na czym polega dokładnie i ze wszelkimi tego okolicznościami to zresetowanie jednej z kości RAM ?
Bo jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, których unikasz a im więcej ich podasz, tym większe są szanse na pozytywny efekt tego.

Na co komu szczegóły skoro nie chcesz nawet spróbować? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Gdzie filozofia? A no w szczegółach - wykonywaniu poleceń. Mniej gadania, więcej pracy.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Przypadkowy błąd systemu

Post15 wrz 2013, 11:13

Zrobię inaczej, i to jest jak najbardziej realne. Zaniosę "budę" do serwisu i dołożę jeszcze więcej pamięci operacyjnej RAM co szczerze od dawna planowałem jeszcze na tej budzie i tym systemie bo pomału przenoszę się na nowszy system - do 1024 MB - jak myślisz wystarczy ?
Bo swoją drogą teraz z czasem komputer okazuje się potwornie czasem zamulać, same przeglądarki zużywają prawie całą pamięć + pamięć wirtualną, a ostatnio zwiększałem z powodu m.in. gier kilka lat temu.
A teraz okazuje się, że nawet nie do gier to jest za mało na tym systemie.

I przy okazji każę wyjąć, jedną z tych kostek, by ją zresetować tak bo o to tu głównie chodzi, tak ?
Przy okazji jedna taka kostka ile zawiera tej pamięci ?
I jak się okaże w co wątpię, że jest nie wiem wadliwa lub wyskakują jakieś błędy to każę wymienić i już.

Także przy okazji każę wyjąć w celach resetu baterię BIOS-u, bo podejrzewam że tutaj ale to w innej kwestii może być coś na rzeczy ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Przypadkowy błąd systemu

Post15 wrz 2013, 13:06

Zrobię inaczej, i to jest jak najbardziej realne. Zaniosę "budę" do serwisu i dołożę jeszcze więcej pamięci operacyjnej RAM co szczerze od dawna planowałem jeszcze na tej budzie i tym systemie bo pomału przenoszę się na nowszy system - do 1024 MB - jak myślisz wystarczy ?

Może być.

I przy okazji każę wyjąć, jedną z tych kostek, by ją zresetować tak bo o to tu głównie chodzi, tak ?

Nie. Chodzi o sprawdzenie zachowywania się komputera - czy błąd występuję wyjmując jedną z kości, a potem drugą.

Przy okazji jedna taka kostka ile zawiera tej pamięci ?

Zależy od gości, jeśli masz 2 kości i łączną pamięć 1GB, więc 1024 MB / 2 = 512 MB.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Przypadkowy błąd systemu

Post15 wrz 2013, 15:22

kominekl pisze:Nie. Chodzi o sprawdzenie zachowywania się komputera - czy błąd występuję wyjmując jedną z kości, a potem drugą.

Ten błąd występuje przecież rzadko, sporadycznie - na te efekty trzeba będzie pewnie dłuuugo poczekać...

A czy da się stwierdzić inaczej czy dana kostka jest wadliwa i ją najwyżej wymienić... ?
Zależy od gości, jeśli masz 2 kości i łączną pamięć 1GB, więc 1024 MB / 2 = 512 MB.

Mam dwie kostki łącznie na 512 MB, a więc wychodzi 2 po 256... Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zatem chcąc zwiększyć, muszę dołożyć jeszcze 2 po 256 to razem 4..., albo wywalić to i dać 2 x 512 MB ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Przypadkowy błąd systemu

Post16 wrz 2013, 17:56

A czy da się stwierdzić inaczej czy dana kostka jest wadliwa i ją najwyżej wymienić... ?

Nie. Na tym polegają testy.

Zatem chcąc zwiększyć, muszę dołożyć jeszcze 2 po 256 to razem 4..., albo wywalić to i dać 2 x 512 MB ?

Raczej ta druga opcja.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Przypadkowy błąd systemu

Post18 wrz 2013, 14:17

kominekl pisze:Nie. Na tym polegają testy.

Raczej ta druga opcja.

Ja niczego nie będę testował, tylko wymienię jeszcze te dwie kostki na 1 lub 2GB łącznej pamięci w nowych modułach z powodów o których pisałem - przyspieszenie działania komputera.
Tak to dobry sposób będzie, całkiem wymienić ten RAM ?
Ja mam układ RAM typu DDR, czy zamiana na wydajniejszy DDR 2 itd. też byłaby dobra ?
Proc to Intel Pentium 4 3.CPU 00GHz.

A jak to jest z samymi kostkami, czy między tymi 256 a 512 jest jakowaś różnica ?
Bo dochodzą mnie słuchy, iż tych 256 jako takich już nie spotkam nowych na rynku, tylko te 512 MB no i większe ?
Czy ten dobór typu i rozmiaru tych kostek od czegoś zależy, np. od płyty głównej, wersji systemu czy dokładniejszych cech samej tej pamięci (nie wiem poradź coś ?, CPU-Z chyba mi pokazuje że obecnie mam ten minimalnie wolniejszy rodzaj pamięci czyli DRAM ?) ?
Natomiast ilość gniazd czy slotów pamięci w tej płycie głównej o ile wiem to 2.
Czyli jeśli chciałbym mieć nawet 4 Giga RAM-u to musiałbym wziąć 2x2GB tak ? :jupi:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Przypadkowy błąd systemu

Post18 wrz 2013, 14:19

A jak to jest z samymi kostkami, czy między tymi 256 a 512 jest jakowaś różnica ?

No w wielkości.

Czyli jeśli chciałbym mieć nawet 4 Giga RAM-u to musiałbym wziąć 2x2GB tak ? :jupi:

Tak.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”