Przypadkowy błąd systemu
- manitu
Przypadkowy błąd systemu
Podczas surfowania w sieci, wyskoczył mi w pewnym momencie jakiś błąd systemu jak się okazało później bo w folderze zrzutów pamięci utworzył się raport z tego.
Blue Screena jednak nie było, natomiast komputer sam się zrestartował i wyświetlił komunikat, że `system odzyskał sprawność po poważnym błędzie`.
Dokładnie jak pamiętam to nastąpiło podczas zamykania jednej z kart.
Dlatego chciałbym zapytać z czego wynikać mógł ten błąd i jak można się przed tym uchronić ?
Czy to jest coś normalnego i po prostu zdarza się - bug, czy to jest jednak jakiś objaw czegoś innego ?
A także proszę o interpretację tego co zawiera ten raport .dmp, który podaję: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Blue Screena jednak nie było, natomiast komputer sam się zrestartował i wyświetlił komunikat, że `system odzyskał sprawność po poważnym błędzie`.
Dokładnie jak pamiętam to nastąpiło podczas zamykania jednej z kart.
Dlatego chciałbym zapytać z czego wynikać mógł ten błąd i jak można się przed tym uchronić ?
Czy to jest coś normalnego i po prostu zdarza się - bug, czy to jest jednak jakiś objaw czegoś innego ?
A także proszę o interpretację tego co zawiera ten raport .dmp, który podaję: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
- kominekl
- Kontaktowanie:
Przypadkowy błąd systemu
Zwykły bug. Należy obserwować i nic więcej. Jeśli się to powtórzy, podaj kolejny odczyt.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- manitu
Przypadkowy błąd systemu
kominekl pisze:Zwykły bug. Należy obserwować i nic więcej. Jeśli się to powtórzy, podaj kolejny odczyt.
Tak właśnie powtórzył się, jakiś czas później w podobnych okolicznościach wystąpił chyba podobny, a nawet ten sam bug: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest ten raport z Minidump.
Napisz proszę dlaczego takie błędy występują, tak przypuszczalnie ?
Chciałbym wiedzieć jak ustrzegać się przed takimi zdarzeniami.
To znaczy czy np. wina jest w systemie, jakimś oprogramowaniu (być może nawet złośliwym), czy to tylko zbieg okoliczności wywołany przez użytkownika ?

- kominekl
- Kontaktowanie:
Przypadkowy błąd systemu
Napisz proszę dlaczego takie błędy występują, tak przypuszczalnie ?
Nie da się w tym przypadku stwierdzić. Powodów może być około 20. Na początek reinstaluj za pomocą Revo Uninstaller w trybie zaawansowanym (usuwając wszelkie resztki) przeglądarkę

Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- manitu
Przypadkowy błąd systemu
Jasne, czyli rozumiem że reinstalka tylko tej, w której zdarzenie wystąpiło czyli w tym przypadku Chrome (akurat z tej wtedy korzystałem, teoretycznie mogło to wystąpić w każdej), bo poza tym korzystam też z innych - tam jednak tego nie było ?
Dobrze, zrobię co się da bo to nic nie szkodzi przecież czy to w Revo czy inaczej, ale na pewno w Revo - będzie dokładniej, ale napisz może bo Chrome mam dla All Users - czy po deinstalce w Revo będę mógł ponownie zainstalować z zachowaniem całej personalizacji przeglądarki na czym mi zależy ?
Chrome przed deinstalką zdaje się pyta czy chcę też usunąć dane prywatne, czy nie - więc jeśli oczywiście Nie to uruchamiam po prostu ten instalator, który już posiadam i wszystko wróci na swoje miejsce ?
Czy lepiej wziąć świeży instalator ? Poradź, tak samo jak to, czy lepiej wziąć dla wszystkich czy dla jednego usera ?
Dobrze, zrobię co się da bo to nic nie szkodzi przecież czy to w Revo czy inaczej, ale na pewno w Revo - będzie dokładniej, ale napisz może bo Chrome mam dla All Users - czy po deinstalce w Revo będę mógł ponownie zainstalować z zachowaniem całej personalizacji przeglądarki na czym mi zależy ?
Chrome przed deinstalką zdaje się pyta czy chcę też usunąć dane prywatne, czy nie - więc jeśli oczywiście Nie to uruchamiam po prostu ten instalator, który już posiadam i wszystko wróci na swoje miejsce ?
Czy lepiej wziąć świeży instalator ? Poradź, tak samo jak to, czy lepiej wziąć dla wszystkich czy dla jednego usera ?

- kominekl
- Kontaktowanie:
Przypadkowy błąd systemu
Jasne, czyli rozumiem że reinstalka tylko tej, w której zdarzenie wystąpiło czyli w tym przypadku Chrome (akurat z tej wtedy korzystałem, teoretycznie mogło to wystąpić w każdej), bo poza tym korzystam też z innych - tam jednak tego nie było ?
Tak.
Tak. Wykonaj działanie w Revo Uninstaller, o którym mówię.
A ja bym popierał usunięcia również danych (to się nazywa pełna reinstalacja).
- manitu
Przypadkowy błąd systemu
Wracam do wątku i przyklejam tu dalszą jakby część, bo dziś wystąpił u mnie podobnego typu bug systemu, który sam się także zrestartował.
Po restarcie wyskoczył komunikat "System odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie".
I w folderze Minidump powstał log ze zdarzenia. Podaję jego odczyt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ze swej strony pozwolę sobie skomentować, że bug ten mógł wyniknąć z jakiegoś przypadkowego zbiegu okoliczności wynikłego z wykonywanych czynności manualnych przez użytkownika czyli mnie w zestawieniu być może ze zbyt małym w tamtym momencie przydziałem pamięci wirtualnej z puli ogólnej pamięci RAM.
Z: tego poradnika wyczytałem, ze teoretycznie może być to coś z którymś ze sterowników lub nawet nieaktualnym BIOS-em.
Jaki wniosek więc płynie z tego zdarzenia i co pokazuje ten odczyt oraz czy to jest coś na tyle poważnego by było się czym martwić ? Przypomnę podobne bugi wystąpiły u mnie kilka razy.
Po restarcie wyskoczył komunikat "System odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie".
I w folderze Minidump powstał log ze zdarzenia. Podaję jego odczyt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ze swej strony pozwolę sobie skomentować, że bug ten mógł wyniknąć z jakiegoś przypadkowego zbiegu okoliczności wynikłego z wykonywanych czynności manualnych przez użytkownika czyli mnie w zestawieniu być może ze zbyt małym w tamtym momencie przydziałem pamięci wirtualnej z puli ogólnej pamięci RAM.
Z: tego poradnika wyczytałem, ze teoretycznie może być to coś z którymś ze sterowników lub nawet nieaktualnym BIOS-em.
Jaki wniosek więc płynie z tego zdarzenia i co pokazuje ten odczyt oraz czy to jest coś na tyle poważnego by było się czym martwić ? Przypomnę podobne bugi wystąpiły u mnie kilka razy.

- kominekl
- Kontaktowanie:
Przypadkowy błąd systemu
Probably caused by : win32k.sys ( win32k+62276 )
Problem z systemem operacyjnym (konieczność użycia Konsoli Odzyskiwania) lub problem ze sprzętem, typu jedna z kości RAM wadliwa.
- manitu
Przypadkowy błąd systemu
Czyli co zatem jeśli zakładać, że to kość RAM jest przyczyną, to czy należy ją wymienić ?
Czy może cały moduł RAM do wymiany, naprawy ?
A w Konsoli jaka opcja(-e) czy komenda(-y) tutaj byłaby potrzebna ?
A może to wynika z niewłaściwego przydziału pliku pamięci wirtualnej, jaki ustawiłem ?
Być może też (ale to mało możliwe), że dysk uległ częściowej fragmentacji i dlatego ? System to NTFS, więc mało możliwe, ale kto tam wie ?
A być może też ten hdd powoli zużywa (ma sporo na liczniku) się i w ten sposób daje do zrozumienia że się starzeje... ?
Czy może cały moduł RAM do wymiany, naprawy ?
A w Konsoli jaka opcja(-e) czy komenda(-y) tutaj byłaby potrzebna ?

A może to wynika z niewłaściwego przydziału pliku pamięci wirtualnej, jaki ustawiłem ?
Być może też (ale to mało możliwe), że dysk uległ częściowej fragmentacji i dlatego ? System to NTFS, więc mało możliwe, ale kto tam wie ?
A być może też ten hdd powoli zużywa (ma sporo na liczniku) się i w ten sposób daje do zrozumienia że się starzeje... ?

- kominekl
- Kontaktowanie:
Przypadkowy błąd systemu
Czyli co zatem jeśli zakładać, że to kość RAM jest przyczyną, to czy należy ją wymienić ?
Ile masz kości pamięci?
A w Konsoli jaka opcja(-e) czy komenda(-y) tutaj byłaby potrzebna ?![]()
CHKDSK /R.
Realne, ale o tym na końcu w razie czego.
- manitu
Przypadkowy błąd systemu
kominekl pisze:
Ile masz kości pamięci?
No według CPU-Z dwie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, ale to są dane sprzętowe tak mówię bo nigdy nie otwierałem osobiście kompa.
CHKDSK /R.
Całkiem niedawno użyłem tam tej komendy, więc to by raczej wykluczało problem po stronie samego systemu.
Czy tego polecenia można używać tak często, ile razy się tylko potrzebuje ?
Ale np. sfc /scannow nie miałem okazji testować, a to jest jednak innego rodzaju polecenie naprawcze.
Wymaga jednak płyty z systemem, której ja nie mam bo to system licencji OEM.
Teoretycznie mógłbym ją wypalić i aktywować, ale nie wiem skąd i jak się w ogóle za to zabrać ?
Realne, ale o tym na końcu w razie czego.
Mogę wrzucić już teraz aktualny screen z HD Tune.

- kominekl
- Kontaktowanie:
Przypadkowy błąd systemu
No według CPU-Z dwie: tutaj, ale to są dane sprzętowe tak mówię bo nigdy nie otwierałem osobiście kompa.
Wyjmij jedną z nich i zobacz jak wygląda sytuacja.
Czy tego polecenia można używać tak często, ile razy się tylko potrzebuje ?
Tak.
Ale np. sfc /scannow nie miałem okazji testować, a to jest jednak innego rodzaju polecenie naprawcze.
To polecenie nie działa w Konsoli Odzyskiwania tylko z poziomu Wiersza Polecenia w systemie.
Teoretycznie mógłbym ją wypalić i aktywować, ale nie wiem skąd i jak się w ogóle za to zabrać ?
Pełno portali warezowych, pirackich,tam można znaleźć śmiało obraz płyty, choćby na chomikuj.
Mogę wrzucić już teraz aktualny screen z HD Tune.
Na razie zbędne, ale jeśli chcesz to wrzucaj.
- manitu
Przypadkowy błąd systemu
kominekl pisze:Wyjmij jedną z nich i zobacz jak wygląda sytuacja.
Łatwo mówić, ale ja tego nigdy nie robiłem, nie znam się i dlatego mówiąc krótko nie zrobię tego.

A swoją drogą, jakieś mankamenty w sterownikach, czy BIOS-ie - nie mają tu nic do rzeczy ? Tak też zakłada ten schematyczny poradnik, który pokazałem.
Np. ster grafiki mam nieaktualny, i zamierzam go uaktualnić ? Tylko mam z tym pewien problem.

Tak.

To polecenie nie działa w Konsoli Odzyskiwania tylko z poziomu Wiersza Polecenia w systemie.
Czy ja mówię, że tam działa ?, nie no pewnie że przez interfejs tekstowy Wiersza.
Tylko czy zastosowanie tego polecenia będzie miało odniesienie tutaj do tego rzekomego problemu z systemem i czy da jakiekolwiek tego efekty ?
Bo w ogóle to pewnie warto, tylko trzeba mieć czym.
Czym w ogóle różni się narzędzie sfc od narzędzia Konsoli ?
Bo i to i to można uruchomić np. gdy padnie system i nie działa, ale potrzebny jest wtedy nośnik zewn. z tymi narzędziami naprawy, który trzeba mieć.
Pełno portali warezowych, pirackich,tam można znaleźć śmiało obraz płyty, choćby na chomikuj.
No zaraz, zaraz dobrze. Ale czy to w ogóle jest takie proste, no i legalne w ogóle ? Na Chomiku to się naciąłem, uważam że jest trochę nierzetelny.
Bo o ile wiem w przypadku OEM-ów nawet to sam M$ zaleca jeśli potrzeba dotwarzanie właśnie obrazów .iso analog. systemów z odp. SP itd. i aktywację swoim kluczem systemowym, tak ? Klucz ten i numer PID znam.
Tutaj na pewno szkopuł tkwi w szczegółach, a ja nie mam w tym kompletnie doświadczenia.
No, ale jak to ma w ogóle wyglądać ?, z p2p oraz torrentów, warez-ów itp. nie korzystam i nie zamierzam bo to nielegalne, w każdym razie na ogół.
Jak więc to pogodzić ze sobą, z jednej strony jest to zalecane, z drugiej nie zawsze legalne ?
Na razie zbędne, ale jeśli chcesz to wrzucaj
Pokażę obrazek z aktualnego stanu tego hdd z zakładki Health: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zwracam uwagę na opcję Power on time, która wskazuje w godz., że to już dość "wiekowy" dysk jest, ale ogólny jego stan jest określany jako dobry.
Ten dysk ma także dwa bad sectory (prawdopodobnie logiczne), które jednakże przeniesione są do obszarów zewnętrznych dysku gdzie są omijane przez sektor rozruchowy i bezpiecznie remapowane.
Tak pokazuje bowiem także HD Tune w zakładce Benchmark, gdzie wyskakuje error zaraz na początku testu.
Ale remapu i w ogóle diagnostyki MHDD nie robiłem bo jednak się na tym nie znam.
A słuchaj: jak z debugowaniem ewentualnym ? Np. Debugging Tools for Windows-em (x86), którym robiłem odczyt ?
Czy będzie potrzebne ?

- kominekl
- Kontaktowanie:
Przypadkowy błąd systemu
Łatwo mówić, ale ja tego nigdy nie robiłem, nie znam się i dlatego mówiąc krótko nie zrobię tego.![]()
To jest do wykonania instrukcja. Nie chcesz jej wykonać - nie mamy o czym gadać.
- manitu
Przypadkowy błąd systemu
No, nie tyle że nie chcę czy to tak trudno pojąć. Pisałem, nie znam się więc dla własnego bezpieczeństwa nie ruszę tego. Nie jestem niestety "sprzętowcem". Wiem, że są tacy którzy wszystko często nawet nie mając o tym pojęcia robiliby własnoręcznie, ja do nich nie należę.
Jeśli naprawdę nie mamy o czym to nie gadajmy.
Edit:
Być może coś w tym jest jednak jeśli to chodzi o kości RAM-u, których wyjęcie musiałbym powierzyć komuś kto się na tym zna - ja nie czuję się bowiem z tym na siłach. W ogóle mam zasadę - nie ruszam tego (ze sprzętu i podzespołów), na czym tak naprawdę do końca nie znam się i nie mam absolutnej pewności.
Dziś znów zdarzenie się powtórzyło, czyli w pewnym momencie będąc w sieci komputer się wyłączył (zupełnie niespodziewanie) i po restarcie wyświetlił: "System odzyskał sprawność po poważnym błędzie."
I w Minidump powstał zrzut pamięci wyglądający bardzo podobnie, jeśli to nie ten sam błąd.
Podaję ten odczyt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zastanawiam się też czy na fakt wystąpienia tego błędu nie ma wpływu z kolei fakt iż nie tak dawno zmieniałem przydział pliku pamięci wirtualnej z rozmiaru stałego czyli 1280 min. i max, na 768 min. i 1536 max ?
Chociaż z drugiej strony wiem, że z tymi przydziałami to bywa bardzo różnie, są różne systemy, potrzeby i nie ma jednoznacznej na to odpowiedzi.
A może jednak to jest to ?
Co myślisz ?
Jeśli naprawdę nie mamy o czym to nie gadajmy.

Edit:
Być może coś w tym jest jednak jeśli to chodzi o kości RAM-u, których wyjęcie musiałbym powierzyć komuś kto się na tym zna - ja nie czuję się bowiem z tym na siłach. W ogóle mam zasadę - nie ruszam tego (ze sprzętu i podzespołów), na czym tak naprawdę do końca nie znam się i nie mam absolutnej pewności.
Dziś znów zdarzenie się powtórzyło, czyli w pewnym momencie będąc w sieci komputer się wyłączył (zupełnie niespodziewanie) i po restarcie wyświetlił: "System odzyskał sprawność po poważnym błędzie."
I w Minidump powstał zrzut pamięci wyglądający bardzo podobnie, jeśli to nie ten sam błąd.
Podaję ten odczyt: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zastanawiam się też czy na fakt wystąpienia tego błędu nie ma wpływu z kolei fakt iż nie tak dawno zmieniałem przydział pliku pamięci wirtualnej z rozmiaru stałego czyli 1280 min. i max, na 768 min. i 1536 max ?
Chociaż z drugiej strony wiem, że z tymi przydziałami to bywa bardzo różnie, są różne systemy, potrzeby i nie ma jednoznacznej na to odpowiedzi.
A może jednak to jest to ?
Co myślisz ?
-
- Reklama