deFco247 pisze:Tu winny zdaje się być
ten skrypt do OTL + to co usunął AdwCleaner (stare wersje do 2.005 włącznie posiadały ten bug, że mylnie usuwały Bing/Live Search).
Sugerujesz zatem, że to ten skrypt z jednej ze wcześniejszych wersji
OTL, nie pamiętam już której gdyż parę razy aktualizowałem program, a nie ta nowsza wersja - może za tym stać, cóż niewykluczone. Ja jednak czegoś tu nie rozumiem, z dwóch conajmniej powodów:
1. Po zastosowaniu tego skryptu ze starszej wersji programu problem z uszkodzonym domyślnym dostawcą wyszukiwania (u mnie
Google) +
Zarządzanie dodatkami nie występował.
2. Problem nie występował do czasu wykonania skryptu w wersji
3.2.70.1, którą pobrałem bo było to konieczne do zbadania innego problemu z
FF, a poprzednia wersja nie obsługiwała tej funkcji.
Skrypt do wykonania w
FF nie miał w ogóle nic wspólnego z kluczami dostawcy wyszukiwania. Dlatego tym większe było moje zdziwienie kiedy po uruchomieniu
IE zaczęly pojawiać się te komunikaty.
Raz jeszcze powtórzę domyślnym dostawcą wyszukiwania było u mnie
Google, poza tym nic więcej. Co chyba okazało się ostatecznie nieszczęśliwe.
Poza tym po każdym uruchomieniu
IE po wyłączeniu tych komunikatów jakby samoistnie zaczęło mi dodawać do
Paska ulubionych po jednym przycisku
Sugerowane witryny. W ten sposób nabiłem ich sobie chyba z kilkadziesiąt. To już ewidentnie świadczyło, że coś jest tu nie tak. Pierwszy raz bowiem spotykam się z czymś takim.
Bo trzeba dodać, że to nie spowodowało jakiejś dysfunkcji w działaniu przeglądarki czy czegokolwiek innnego - nie tyle tylko, że wyskakiwały te natrętne komunikaty.
No dobrze, ale skąd pewność, że to te stare skrypty są praprzyczyną tego - co prawda tyczą się one dostawców wyszukiwania i to domyślnych, ale
faktem jest też, że to ta felerna nowa wersja, która zawiera zapewne jakieś bugi, mogła doprowadzić do tego, że w niektórych przypadkach dochodzi nawet do niemożności działania całego systemu ?
Są takie potwierdzone przykłady. A u mnie omal do tego nie doszło. No bo gdybym na nieszczęście wcisnął
Sprzątanie ...Każda z tych operacji z osobna nie jest szkodliwa, gdyż IE po prostu przełączy się na inną wyszukiwarkę.
U Ciebie jednak wystąpiła ta wyjątkowa sytuacja, że usunięte zostały wszystkie te, które posiadałeś, i to z obydwu kluczy HKEY_LOCAL_MACHINE i HKEY_CURRENT_USER/HKU (lub S-1-5-21-1659004503-117609710-725345543-1003).
Zgadza się z tym, że mała poprawka - wówczas miałem jako jedyną domyślnie
Google. Zresztą zawsze ustawiam tylko jedną, teraz też tak mam.
Ale wracając jeszcze do tych skryptów - jak to się stało, że wszystkie domyślne zostały usunięte ? Czy to jakaś wada samego programu, czt też powiedzmy perfidny "wypadek przy pracy" ?
Poza tym jeszcze to co już opisałem powyżej, czyli że wcześniej aż do nowego skryptu nic się nie działo. Czyli coś wywołało problem, ale co ?
Dokonałem podobnej operacji u siebie, tj usunięcie wszystkich gałęzi z danymi dostawców wyszukiwania + wyzerowanie wartości ustawiającej danego dostawcę jako domyślnego (czynności zrobione w HKEY_LOCAL_MACHINE + HKEY_CURRENT_USER).
Sprawdziłeś to może na maszynie wirtualnej ? Tak, i jaki jest generalny wniosek, czy to te stare skrypty są przyczyną (bo rozumiem, że to sprawdzałeś), ale na której wersji ? Mimo wszystko to dziwne, bo u mnie to wystąpiło dopiero po użyciu tej nowszej wersji (jw.). Efekty owszem znam, ale wciąż nie znam prawdziwej przyczyny tego bugu.
Czyli rozumiem, że jeżeli to sprawdziłeś i się potwierdziło to należy uznać, że to właśnie to i tylko to jest źródłem tego problemu ?
Czy program
OTL należy uznać generalnie za niebezpieczny i
a priori zrezygnować z niego ?
Tak rozumiem, że to są te linki. Ale skąd mam wiedzieć, czy w jakiejś wersji
OTL-a znów nie pojawi się jakiś skrypt groźny nawet dla systemu ?