Wadliwa wersja OTL

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Wadliwa wersja OTL

Post12 lis 2012, 22:39

Witam. Moje pytanie dotyczy narzędzia OTL, a dokładnie jednej z jego wadliwych wersji.
Na początku miałem wersję programu 3.2.59.1, potem zaktualizowałem ją do wersji 3.2.70.1 - która okazała się nieoczekiwanie wersją felerną i na tyle groźną, że wciskając w niej Sprzątanie mogło to być jednoznaczne nawet z unicestwieniem całego systemu lub innych jeszcze szkód. Znam również przykłady, że ta wersja uszkodziła komuś system. Sam nawet miałem z tym (zapewne, bo tego nie jestem pewien) problem, kiedy raz tylko użyłem OTL-a po włączeniu Wykonaj skrypt w OTL-u, ale dla Firefoxa to najprawdopodobniej ubocznym skutkiem u mnie było to, że w IE zaczął mi ciągle wyskakiwać komunikat o uszkodzonym domyślnym dostawcy wyszukiwania.
Ale z tym problemem sobie poradziłem, już go nie ma. Jest jednak pytanie o przyczynę, jest nieznana - czyżby to ta zła wersja OTL ?
Na stronie pobierania OTL-a nie było żadnego ostrzeżenia czy chociażby przypuszczenia o ewentualnej, problematycznej wersji. Zastanawiam się skąd to się mogło wziąć zatem.
O tym, że wersja ta jest wadliwa dowiedziałem się już po jej pobraniu.
W międzyczasie jednak wycofano tę wadliwą wersję, a ja zaktualizowałem ją do wersji 3.2.70.2, która jednak po pobraniu i uruchomieniu okazała się inną czyli 3.2.69.0. I tę aktualnie posiadam.
Więc zastanawiam się co tu jest grane - pobieram jedną wersję, a okazuje się być nią inna.

I pytanie: która wersja OTL-a jest obecnie aktualna, najnowsza i bezpieczna, i jak na przyszłość wystrzegać się tego rodzaju przykrych niespodzianek z OTL-em ? ;)

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Wadliwa wersja OTL

Post13 lis 2012, 16:58

kiedy raz tylko użyłem OTL-a po włączeniu Wykonaj skrypt w OTL-u, ale dla Firefoxa to najprawdopodobniej ubocznym skutkiem u mnie było to, że w IE zaczął mi ciągle wyskakiwać komunikat o uszkodzonym domyślnym dostawcy wyszukiwania.
Tu winny zdaje się być ten skrypt do OTL + to co usunął AdwCleaner (stare wersje do 2.005 włącznie posiadały ten bug, że mylnie usuwały Bing/Live Search).
Ze skryptu OTL:
IE - HKU\S-1-5-21-1659004503-117609710-725345543-1003\..\SearchScopes,DefaultScope = {6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}
IE - HKU\S-1-5-21-1659004503-117609710-725345543-1003\..\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-US&ie=utf8&oe=utf8&rlz=1I7GGHP_plPL489
AdwCleaner:
Key Deleted : HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{006EE092-9658-4FD6-BD8E-A21A348E59F5}
Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{006EE092-9658-4FD6-BD8E-A21A348E59F5}

Każda z tych operacji z osobna nie jest szkodliwa, gdyż IE po prostu przełączy się na inną wyszukiwarkę.
U Ciebie jednak wystąpiła ta wyjątkowa sytuacja, że usunięte zostały wszystkie te, które posiadałeś, i to z obydwu kluczy HKEY_LOCAL_MACHINE i HKEY_CURRENT_USER/HKU (lub S-1-5-21-1659004503-117609710-725345543-1003).

Dokonałem podobnej operacji u siebie, tj usunięcie wszystkich gałęzi z danymi dostawców wyszukiwania + wyzerowanie wartości ustawiającej danego dostawcę jako domyślnego (czynności zrobione w HKEY_LOCAL_MACHINE + HKEY_CURRENT_USER).
Efekty pewnie znasz?
Wyświetlający się komunikat, iż klucz domyślnego dostawcy wyszukiwania został uszkodzony + wyskakujące okno z dodatkami.

która wersja OTL-a jest obecnie aktualna, najnowsza i bezpieczna
Jedynymi oficjalnymi mirrorami są te ze strony autora + Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (podane zresztą tutaj.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Wadliwa wersja OTL

Post13 lis 2012, 19:35

deFco247 pisze:Tu winny zdaje się być ten skrypt do OTL + to co usunął AdwCleaner (stare wersje do 2.005 włącznie posiadały ten bug, że mylnie usuwały Bing/Live Search).

Sugerujesz zatem, że to ten skrypt z jednej ze wcześniejszych wersji OTL, nie pamiętam już której gdyż parę razy aktualizowałem program, a nie ta nowsza wersja - może za tym stać, cóż niewykluczone. Ja jednak czegoś tu nie rozumiem, z dwóch conajmniej powodów:
1. Po zastosowaniu tego skryptu ze starszej wersji programu problem z uszkodzonym domyślnym dostawcą wyszukiwania (u mnie Google) + Zarządzanie dodatkami nie występował.
2. Problem nie występował do czasu wykonania skryptu w wersji 3.2.70.1, którą pobrałem bo było to konieczne do zbadania innego problemu z FF, a poprzednia wersja nie obsługiwała tej funkcji.
Skrypt do wykonania w FF nie miał w ogóle nic wspólnego z kluczami dostawcy wyszukiwania. Dlatego tym większe było moje zdziwienie kiedy po uruchomieniu IE zaczęly pojawiać się te komunikaty.
Raz jeszcze powtórzę domyślnym dostawcą wyszukiwania było u mnie Google, poza tym nic więcej. Co chyba okazało się ostatecznie nieszczęśliwe.

Poza tym po każdym uruchomieniu IE po wyłączeniu tych komunikatów jakby samoistnie zaczęło mi dodawać do Paska ulubionych po jednym przycisku Sugerowane witryny. W ten sposób nabiłem ich sobie chyba z kilkadziesiąt. To już ewidentnie świadczyło, że coś jest tu nie tak. Pierwszy raz bowiem spotykam się z czymś takim.
Bo trzeba dodać, że to nie spowodowało jakiejś dysfunkcji w działaniu przeglądarki czy czegokolwiek innnego - nie tyle tylko, że wyskakiwały te natrętne komunikaty.

No dobrze, ale skąd pewność, że to te stare skrypty są praprzyczyną tego - co prawda tyczą się one dostawców wyszukiwania i to domyślnych, ale faktem jest też, że to ta felerna nowa wersja, która zawiera zapewne jakieś bugi, mogła doprowadzić do tego, że w niektórych przypadkach dochodzi nawet do niemożności działania całego systemu ?
Są takie potwierdzone przykłady. A u mnie omal do tego nie doszło. No bo gdybym na nieszczęście wcisnął Sprzątanie ...
Każda z tych operacji z osobna nie jest szkodliwa, gdyż IE po prostu przełączy się na inną wyszukiwarkę.
U Ciebie jednak wystąpiła ta wyjątkowa sytuacja, że usunięte zostały wszystkie te, które posiadałeś, i to z obydwu kluczy HKEY_LOCAL_MACHINE i HKEY_CURRENT_USER/HKU (lub S-1-5-21-1659004503-117609710-725345543-1003).

Zgadza się z tym, że mała poprawka - wówczas miałem jako jedyną domyślnie Google. Zresztą zawsze ustawiam tylko jedną, teraz też tak mam.
Ale wracając jeszcze do tych skryptów - jak to się stało, że wszystkie domyślne zostały usunięte ? Czy to jakaś wada samego programu, czt też powiedzmy perfidny "wypadek przy pracy" ?
Poza tym jeszcze to co już opisałem powyżej, czyli że wcześniej aż do nowego skryptu nic się nie działo. Czyli coś wywołało problem, ale co ?
Dokonałem podobnej operacji u siebie, tj usunięcie wszystkich gałęzi z danymi dostawców wyszukiwania + wyzerowanie wartości ustawiającej danego dostawcę jako domyślnego (czynności zrobione w HKEY_LOCAL_MACHINE + HKEY_CURRENT_USER).

Sprawdziłeś to może na maszynie wirtualnej ? Tak, i jaki jest generalny wniosek, czy to te stare skrypty są przyczyną (bo rozumiem, że to sprawdzałeś), ale na której wersji ? Mimo wszystko to dziwne, bo u mnie to wystąpiło dopiero po użyciu tej nowszej wersji (jw.). Efekty owszem znam, ale wciąż nie znam prawdziwej przyczyny tego bugu.
Czyli rozumiem, że jeżeli to sprawdziłeś i się potwierdziło to należy uznać, że to właśnie to i tylko to jest źródłem tego problemu ?
Czy program OTL należy uznać generalnie za niebezpieczny i a priori zrezygnować z niego ?
Jedynymi oficjalnymi mirrorami są te ze strony autora + Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (podane zresztą tutaj.

Tak rozumiem, że to są te linki. Ale skąd mam wiedzieć, czy w jakiejś wersji OTL-a znów nie pojawi się jakiś skrypt groźny nawet dla systemu ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wadliwa wersja OTL

Post13 lis 2012, 20:27

Czy program OTL należy uznać generalnie za niebezpieczny i a priori zrezygnować z niego ?

Zdecydowanie nie.

Tak rozumiem, że to są te linki. Ale skąd mam wiedzieć, czy w jakiejś wersji OTL-a znów nie pojawi się jakiś skrypt groźny nawet dla systemu ?

To tak jakby bać się życia. Przykład w każdym Windowsie są giga bugi bezpieczeństwa. Czy to jednak każę ci zrezygnować Ci z systemu?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Wadliwa wersja OTL

Post13 lis 2012, 21:44

Wersja OTL-a użyta do wykonania skryptu nie ma nic do tego, a jego całkowitego bezpieczeństwa nikt nie może zagwarantować - jak każdy program może mieć błędy, które muszą zostać najpierw wykryte i naprawione.

Zgadza się z tym, że mała poprawka - wówczas miałem jako jedyną domyślnie Google. Zresztą zawsze ustawiam tylko jedną, teraz też tak mam.
To potwierdza moją tezę, chociaż z logów wynikało, że miałeś Google i helperbar (adware).

Sprawdziłeś to może na maszynie wirtualnej ?
Nie, ręcznie poprzez edycję rejestru.

Problemu z Sugerowanymi Witrynami w IE to ja już nie chcę wspominać... :shock:

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Wadliwa wersja OTL

Post14 lis 2012, 00:24

kominekl pisze:Zdecydowanie nie.

Tak, to uzasadnij wiarygodnie swoją wypowiedź. Bo ja po tych ostatnich doświadczeniach z OTL-em czuję się nawet bym powiedział zagrożony.

To tak jakby bać się życia. Przykład w każdym Windowsie są giga bugi bezpieczeństwa. Czy to jednak każę ci zrezygnować Ci z systemu?

Dość filozoficznie to ująłeś. Ale myślę, że to nie w tych kategoriach należy rozumować. To tylko materialna rzecz.
Gdyby iść jednak dalej tą linią, to okazałoby się że człowiek nie może nic zrobić, bo zawsze i wszędzie zakładałby jakieś zagrożenia.
Poza tym o jakich to megabugach systemu mówisz bo dobrze jest też mówić o faktach i konkretach ?
Tutaj to co innego, no bo czym innym jest popełnienie zupełnie nieświadomej, pozornie małej pomyłki, ale w dobrej wierze - a tu tak było, a czym innym jest świadome podejmowanie jakiegoś większego ryzyka z jakąś premedytacją.
Chociaż czy ona rzeczywiście była nieświadoma - śmiem już wątpić.

deFco247 pisze:Wersja OTL-a użyta do wykonania skryptu nie ma nic do tego, a jego całkowitego bezpieczeństwa nikt nie może zagwarantować - jak każdy program może mieć błędy, które muszą zostać najpierw wykryte i naprawione.

No to ładny mi błąd - taki, który może całkowicie uwalić system. To ja dziękuję za taki błąd !
Jeżeli wersja nic nie ma tu do rzeczy, chociaż słyszałem inną opinię, to co ma w takim razie ?

To potwierdza moją tezę, chociaż z logów wynikało, że miałeś Google i helperbar (adware).

Zapomniałem może dodać, że ten drugi skrypt dla FF po którym pojawił się ten bug wykonywałem na innym forum.
Ale zapewne praprzyczyną był ten stary skrypt, tak ? Czyli wychodzi też na to, że każda wersja OTL ma jakiś błąd własny, tak - niesamowite ?

Problemu z Sugerowanymi Witrynami w IE to ja już nie chcę wspominać... :shock:

Dlaczego, byłbym ci naprawdę bardzo zobowiązany gdybyś zechciał spojrzeć jeszcze łaskawym okiem na te tematy, o które ci zapewne chodzi: Klik i ten temat: Klik. Pisałem też w tej sprawie do ciebie na PW, ale nie odpowiedziałeś.
Problem ten wciąż pozostaje dla mnie nierozwiązany ale istotny. Dlatego jeszcze raz proszę cię pomóż mi dokończyć tamten niedokończony wtedy temat. :) :oops:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wadliwa wersja OTL

Post14 lis 2012, 18:05

Tak, to uzasadnij wiarygodnie swoją wypowiedź. Bo ja po tych ostatnich doświadczeniach z OTL-em czuję się nawet bym powiedział zagrożony.

"Przykład w każdym Windowsie są giga bugi bezpieczeństwa. Czy to jednak każę ci zrezygnować Ci z systemu?".
"Wersja OTL-a użyta do wykonania skryptu nie ma nic do tego, a jego całkowitego bezpieczeństwa nikt nie może zagwarantować - jak każdy program może mieć błędy, które muszą zostać najpierw wykryte i naprawione."

Poza tym o jakich to megabugach systemu mówisz bo dobrze jest też mówić o faktach i konkretach ?

Off topic`owe pytanie. Ponadto dość dziwne. Na zapytanie w Google na temat bug`ów w Windows jest kilka milionów wyników.

Czyli wychodzi też na to, że każda wersja OTL ma jakiś błąd własny, tak - niesamowite ?

Teoretycznie niekoniecznie. Powiedzmy, że nie każdy na DP posiada mózg.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Wadliwa wersja OTL

Post15 lis 2012, 21:45

Ponieważ w dalszym ciągu tak naprawdę tego nie wiem chciałbym poznać i zrozumieć skąd się wział ten problem - czy możesz mi wyjaśnić dokładniej skąd się w ogóle wziął ten błąd z dostawcą wyszukiwania i co było jego prawdziwą przyczyną ?
1. Jeżeli to wina jakoby tego skryptu z poprzedniej wersji OTL + jeszcze tam AdwCleaner, to czemu między jego zastosowaniem, a skryptem z innej wersji w zupełnie innym problemie niemającym z tym nic wspólnego komunikaty te nie pojawiały się ? Wystąpiły one dopiero po tym drugim skrypcie.

Ad vocem: ale czy rzeczywiście problem mógł się wziąć z z jakiejś wady technicznej programu w tej czy innej wersji, czy też to raczej błąd człowieka polegający na podaniu pewnego, konkretnego skryptu, który jest błędny czy niewłaściwy ?

2. Jednak chciałbym żebyś napisał jak ustrzec się przed takimi "pomyłkami" ?
Bo ja rozumiem OTL jak każdy program może zawierać błędy jeśli zdarzy on się raz może dwa razy, ale jeżeli błędy te powtarzają się często, a z tym zdaje się mamy tutaj do czynienia to już nie ma mowy o błędach, ale o zupełnie czymś innym.
Ale czy ja za każdym razem gdy robię coś z OTL-em i spółką powinienem wpierw zapytać się sprawdzającego logi czy aby na pewno jakaś wersja nie zawiera błędów ?

3. Chciałbym jeszcze jeśli można i taka moja wielka prośba żebyś przynajmniej zerknął jeszcze do tych tematów, które podałem wyżej bo zostały one zaczęte, ale niedokończone. Poniekąd są one związane z tym obecnym, gdyż to właśnie wtedy zaczęły się problemy z Sugerowanymi witrynami w IE. Pozmieniało mi tam favicony tego skrótu z domyślnego na Binga. Bo wcześniej w ogóle ten skrót nie działał, ale teraz już jest dobrze, działa. Chodzi o to, że jak tworzę w folderze Ulubione nowy skrót internetowy to domyślnie mi tworzy na ten od Binga. Jak to zmienić ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wadliwa wersja OTL

Post16 lis 2012, 21:45

1. Jeżeli to wina jakoby tego skryptu z poprzedniej wersji OTL + jeszcze tam AdwCleaner, to czemu między jego zastosowaniem, a skryptem z innej wersji w zupełnie innym problemie niemającym z tym nic wspólnego komunikaty te nie pojawiały się ? Wystąpiły one dopiero po tym drugim skrypcie.

To raczej losowy ciąg zdarzeń, który spowodował błąd. Niemożliwe jest określenia w 100% etymologii błędu.

Ale czy ja za każdym razem gdy robię coś z OTL-em i spółką powinienem wpierw zapytać się sprawdzającego logi czy aby na pewno jakaś wersja nie zawiera błędów ?

Tylko w tej wersji taki problem był ;) .

Chodzi o to, że jak tworzę w folderze Ulubione nowy skrót internetowy to domyślnie mi tworzy na ten od Binga.

Tak zbudowany jest Windows, głupio, ale cóż.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Wadliwa wersja OTL

Post17 lis 2012, 10:58

kominekl pisze:Tylko w tej wersji taki problem był ;) .

Ale którą wersją masz na myśli ? 3.2.70.1

Chodzi o to, że jak tworzę w folderze Ulubione nowy skrót internetowy to domyślnie mi tworzy na ten od Binga.

Tak zbudowany jest Windows, głupio, ale cóż.

To znaczy jak ? - głupio czyli jak konkretnie tutaj ? Może ja coś tutaj przytoczę, to kolega deFco247 dał mi to do wklejenia w Notatniku i odtąd mam tam tego favicona Binga
Chodziło o to, ze wcześniej ten skrót nie działał no ale przez to rownież to się pojawiło, czego nie chcę:

Kod: Zaznacz cały

[InternetShortcut]
URL=https://ieonline.microsoft.com/#ieslice
IDList=
IconFile=https://ieonline.microsoft.com/favicon.ico
IconIndex=1
[{000214A0-0000-0000-C000-000000000046}]
Prop3=19,11
[MonitoredItem]
FeedUrl=https://ieonline.microsoft.com/#ieslice
PreviewSize=320x240
IsLivePreview=true

Ten zapis skrótu chyba u mnie wszystko pozmieniał, również to że jak tworzę nowy skrót w folderze skrótów to mi wyskakuje ten od Binga. Napisz jak zmienić coś w tym zapisie, albo jak w ogóle coś zrobić by skrót Sugerowanych witryn wyglądał u mnie tak jak dawniej czyli tak: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tylko w folderze Ulubione oczywiście ze strzałką skrótu, a w przeglądarce IE bez niej.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 19:52 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wadliwa wersja OTL

Post17 lis 2012, 15:20

Ale którą wersją masz na myśli ? 3.2.70.1

Tak.

To znaczy jak ? - głupio czyli jak konkretnie tutaj ?

Bing to produkt należący do firmy Microsoft. Budując swój system jednocześnie promują swój produkt, którym jest właśnie Bing. Nie jest istotne to, że jest to produkt słabej klasy, ale to, że zarabiają na tym.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Wadliwa wersja OTL

Post17 lis 2012, 20:00

Tak coś słyszałem o słabościach wyszukiwarki Bing, o tym jaka to ona jest słaba np. w porównaniu do Google.
Mniejsza z tym. Nie korzystałem i nie mam zamiaru korzystać z Binga, więc nie mówmy już o tym.

No dobrze, ale tak zmierzając do rzeczy jeśli można. Jak zmienić domyślną ikonę i favicon tego skrótu na tę, którą pokazałem ? :chaja:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wadliwa wersja OTL

Post18 lis 2012, 11:57

manitu pisze:[InternetShortcut]
IDList=
IconFile=https://ieonline.microsoft.com/favicon.ico
IconIndex=1
Prop3=19,11
[MonitoredItem]
PreviewSize=320x240
IsLivePreview=true

Dość eksperymentalnie ;) .

[InternetShortcut]
IDList=
IconFile=http://wstaw.org/m/2012/11/18/favicon.ico
IconIndex=1
Prop3=19,11
[MonitoredItem]
PreviewSize=320x240
IsLivePreview=true

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Wadliwa wersja OTL

Post18 lis 2012, 21:41

Ok, ale jak z nazwą tego skrótu ? Czy muszę go zapisać też pod nazwą taką jak wtedy zasugerował mi deFco247 czyli "Sugerowane witryny.url" po to by mogło zapisać się z określonym rozszerzeniem - koniecznie wraz z cudzysłowami ?

Właściwie jakie to jest rozszerzenie ?

Eksperymentalnie ? Czy ten zapis utworzy mi właśnie ikonę do skrótu, o którą mi chodzi ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wadliwa wersja OTL

Post19 lis 2012, 16:57

Eksperymentalnie ? Czy ten zapis utworzy mi właśnie ikonę do skrótu, o którą mi chodzi ?

Zapis favicony jakiej chciałeś ;) .

koniecznie wraz z cudzysłowami ?

Tak.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”