Często pojawiające się różne bluescreeny

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 lip 2015, 14:30

Jeżeli posiadasz jakieś programy do aktualizacji sterowników to usuń.
Zainstaluj te sterowniki które podał
djkamil09061991

Wcześniej poprzednie musisz odinstalować.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jakly

Użytkownik

Post24 lip 2015, 15:41

djkamil09061991 pisze:Sterownik to tylko sterownik, program jak to program z automatu coś zainstalował złego i tyle, sterowniki komputera Ci nie zepsują co najwyżej sam system i wykrywanie danego urządzenia z tym można poradzić sobie w domu za pomocą forum albo kogos kto się zna, szkoda tracic pieniedzy na serwis :D

Wiem że dosłownie komputera nie zepsuje, to był skrót myślowy ;P Chodzi o to że może narobić problemów, a ja sama wolę się za takie rzeczy nie brać, bo znając moje szczęście, zepsuję jeszcze bardziej.

djkamil09061991 pisze:Podaj identyfikatory tych urządzeń żeby były wszystkie stery zainstalowane. Daj właściwosci na dany wpis potem zakładka szczegóły z listy wybierasz identyfikator sprzetu skopiuj i wklej nam.

Chciałam sprawdzić, a tu już tych wykrzykników nie ma o_O Wtedy sprawdzałam je w trybie awaryjnym, może to dlatego się pokazywały? To możliwe?

A co do bluescreenów, jak na razie pojawił się jeden (tylko jeden! xD). Poczekam do wieczora i wtedy wrzucę wam minidumpa z wszystkimi jakie ewentualnie się jeszcze dzisiaj pojawią.

Jest jeszcze jedna niesamowita rzecz. Wcześniej podczas włączania laptopa, po ekranie "zapraszamy" przez dłuższy czas był czarny ekran. Po aktualizacji sterownika grafiki, pulpit pojawia się od razu. Aż nie mogę się nadziwić xD Nawet nie myślałam, że to mogło być związane z kartą graficzną.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 lip 2015, 15:52

Jakly pisze:Chciałam sprawdzić, a tu już tych wykrzykników nie ma o_O Wtedy sprawdzałam je w trybie awaryjnym, może to dlatego się pokazywały? To możliwe?

Być moze sterownik do chipsetu który podałem załatwił sprawe :D

Jakly pisze:A co do bluescreenów, jak na razie pojawił się jeden (tylko jeden! xD)

Sprawdz czy bsody pojawiają się przy mniejszym obciązeniu komputera , wtedy łatwiej bedzie stwierdzić czy to problem z temperaturami ale oczywiście raporty podawaj, zobaczymy co tym razem :)

Jakly pisze:Jest jeszcze jedna niesamowita rzecz. Wcześniej podczas włączania laptopa, po ekranie "zapraszamy" przez dłuższy czas był czarny ekran. Po aktualizacji sterownika grafiki, pulpit pojawia się od razu. Aż nie mogę się nadziwić xD Nawet nie myślałam, że to mogło być związane z kartą graficzną

Czasem tak jest, może panel opózniał start albo jakaś usługa sterownika . Wszystko zostało zaktualizowane i jest lepiej :p

Podaj dla pewności jeszcze screen z programu HDTune zakładka HEALTH tak zeby bylo wszystko widac. Jak będzie pusta ta zakładka to uzyj programu crystal disk info (tylko wcześniej zmień w programie w opcjach Function > Advanced Feature > Raw Values > 10 [DEC].)

Jakly

Użytkownik

Post24 lip 2015, 21:20

No dobra, macie wszystkie minidumpy z dzisiaj: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pierwszym jaki pojawił się po instalacji sterownika karty graficznej to ten z 14:41.

Po tym pierwszym, dwa następne pokazały się gdy chciałam uruchomić grę, konkretnie Avencast ze Steama (więcej razy nie próbowałam). Po tym raz się zawiesił, raz wyłączył i zaczął dalej nawalać bluescreeny. Ale przynajmniej nie jest na tyle tragicznie, żebym musiała w trybie awaryjnym siedzieć...

Co do obciążenia, poza tymi dwoma próbami odpalenia gry, nie robiłam raczej nic co mogłoby laptopa jakoś przeciążyć. Używałam głównie Firefoxa i Media Player Classic. Przez chwilę zagrałam w Minecrafta, ale wszystko było w porządku.
W ogóle, to chyba powinnam dodać, o czym zapomniałam, że dotąd bluescreeny wywalało z reguły kiedy spokojnie przeglądałam sobie internet, albo nawet nic nie robiłam - wychodzę na chwilę z pokoju, wracam, a tu bluescreen, albo siedzę, czytam coś, nawet nie mam ręki na myszce, bluescreen... Za to NIGDY wcześniej nie zdarzyło mi się, żeby bs przerwał mi grę. Więc w sumie już nie wiem, czy to przegrzewanie może brać w tym udział.

Zrzut z Crystal Disk Info:
I tak przy okazji, jak byście mogli ocenić jak trzyma się mój dysk przenośny, bo jestem ciekawa, a nic z tego czegoś nie rozumiem:

Jeszcze może wspomnę, że ciągle crashuje mi się Firefox i tak się zastanawiam, czy nie ma czegoś wspólnego z tymi bsami. Do tego od czasu pierwszego loopa parę razy wyskoczyło mi coś takiego:
Przy wcześniejszych razach podawał jakieś inne pliki, jeden to był avgui.exe. Kojarzy ktoś co ten AVG chce? I czy przypadkowo on też tu czegoś nie miesza...?

No i jeszcze przeczyściłam w końcu rejestr tym programem i na szczęście komp działa :P Ale po tym (podczas pisania odpowiedzi...) wywaliło jeszcze jednego bsa, takiego samego co ten z 14:41.

A, i pośpieszyłam się trochę z radością co do tych czarnych ekranów przy włączaniu. Wciąż się pokazują, a raz na parę razy od razu wczytuje pulpit.
I podczas edytowania kolejny bs, znowu taki sam, coś z usbport.sys. Domyślam się że muszę uaktualnić jakiś sterownik od usb, ale to już jutro...

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 lip 2015, 21:48

Dziwi mnie to ze laptop działa oki w trybie awaryjny,Czyli wychodzi jakby jakies oprogramowanie wpływało na bsody, ja bym na twoim miejscu sprawdził jak bedzie bez tego AVG, więc może warto go usunąć dla testu. Mówie to ponieważ w jednym z raportów wyskakuje iż to on jest problemem oraz coś z siecią a jak wiadomo antywirus wpływa na działanie sieci więc może to on coś psuje. Usuń go normalnie a potem możesz dla pewności jeszcze tym:

Ps. Dyski wyglądają oki.

Jakly

Użytkownik

Post25 lip 2015, 08:54

Się robi. A moglibyście mi polecić jakiś inny darmowy antywirus?

-- 25 lip 2015, 09:54 --

I jeszcze jedno - nie ma w tych raportach nic co wskazywałoby na Firefoxa? Szczególnie dzisiaj się na mnie uwziął i ciągle wywala awarie. Właśnie instaluję Chrome'a i wywalam Ffa. Zobaczymy czy to coś zmieni.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post25 lip 2015, 10:26

Jak jest teraz ?
Obrazek

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post25 lip 2015, 10:43

Jakly pisze:Się robi. A moglibyście mi polecić jakiś inny darmowy antywirus?

Avasta zainstaluj i wystarczy. Nie o firefoxie nic nie ma. Daj znac z efektami jak jest bez tego avg i z chrome.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post25 lip 2015, 11:31

Jak Firefox nie działa do tego różne bluescreeny to myślę że warto sprawdzić konfigurację komputera/laptopa a co najważniejsze pamięć.

Wrzuć screena z:
Start --> Panel sterowania --> System.

Sprawdź pamięć:
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm

Wydaje mi się że warto jeszcze sprawdzić logi :think:
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
Obrazek

Jakly

Użytkownik

Post25 lip 2015, 12:13

Bluescreeny jak się pojawiały, tak się pojawiają...

Oesu, toż to czarne magie jakieś D: Nie da się jej sprawdzić bez grzebania w BIOSie? Wolę się sama nie brać za takie rzeczy...

Tu masz screena:

I logi:

A tak w ogóle, to raz podczas włączania sprawdziło mi spójność danych. Z tego zapisuje się gdzieś jakiś raport?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post25 lip 2015, 12:26

Odnośnie sprawdzania pamięci przeczytaj dokładnie poradnik.

FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html

Logi/raporty wklejasz na:
a na forum podajesz tylko linki do nich.

Warto sprawdzić, nauczyć się, kiedyś również byłem :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post26 lip 2015, 10:58

Czekaj za sprawdzeniem logów przez fachowca.
Widzę dużo pozostałości po AVG lub posiadasz jeszcze do tego Avasta.
Zapewne znajdą się jeszcze inne problemy :think:
Obrazek

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 lip 2015, 19:32

1. Do odinstalowania AVG tym:

Oraz Avasta tym:

2. Użyj >Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.
Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S].txt

3. Uruchom Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Wciśnij dowolny klawisz i czekaj, aż skończy się operacja. (UWAGA: podczas pobierania, programy mogą wskazywać, że to jest zagrożenie, proszę to zignorować). Pokaż raport.

4. Wyczyść Firefox:
  • menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Odśwież program Firefox. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone.
  • menu Historia > Wyczyść historię przeglądania

5. Wykonaj i wklej nowe logi z FRST.

Jakly

Użytkownik

Post27 lip 2015, 08:49

Tego do AVG już używałam, ale użyłam jeszcze raz, tu masz raport jakby coś: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

AdwCleaner: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

JRT: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Firefoxa, tak jak pisałam, odinstalowałam. Chociaż widać, że coś z niego musiało zostać. Tylko jak to teraz usunąć? (użyłam już CCleanera).

FRST:

• Reklama

Wróć do „Problemy”