Często pojawiające się różne bluescreeny

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Jakly

Użytkownik

Post23 lip 2015, 19:04

Od samego początku mój laptop raczył częstować mnie bluescreenami. Już się właściwie do tego przyzwyczaiłam. Ciekawostką jest, że częstotliwość ich pojawiania się jest bardzo różna. Bywa że przez parę tygodni mam prawie spokój, po czym przez jakiś czas pojawia się przynajmniej po kilka dziennie (jakby miał okres...). Ale to co teraz wyprawia to jest już przesada...
Ostatnio było dość spokojnie, aż wczoraj (środa) parę razy się zawiesił i walnął bluescreena, a późnym wieczorem wpadł w loopa. Wywalał bluescreena zanim jeszcze zdążył się włączyć (zazwyczaj przed pojawieniem się pulpitu, raz na parę razy dało się zobaczyć tapetę i ikony, a nawet na chwilę włączyć przeglądarkę). Dałam mu przez noc odpocząć (gdyby to była wina przegrzania się), ale nic to nie dało. W trybie awaryjnym, w którym bs się nie pojawiają, cofnęłam system do poprzedniego dnia (wtorek), kiedy to zainstalowała się aktualizacja Windowsa. Spokój. Przynajmniej przez chwilę. Po kilku godzinach znowu bluescreen, po kilku następnych kolejny, no ale dobra, może to tylko te "gorsze dni". Aż tu znowu loop... Myślałam że to była wina tamtej aktualizacji, ale nie instalowałam jej ponownie, więc raczej nie (choć wiele razy się zdarzyło, że właśnie po aktualizacji nachodziły go gorsze dni).
No to przychodzę z prośbą o pomoc do was, bo już nawet nie mam sił samej szukać rozwiązania.
W paczce załączam pliki z ostatnich 4 miesięcy, ale oczywiście najbardziej zależy mi na sprawdzeniu tych z dziś i wczoraj. Dodam, że są to przeróżne bluescreeny, z różnymi kodami (patrzyłam w bluescreenview, ale sama nie potrafię nic z tego zinterpretować).
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2015, 12:40 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Atak bluescreenów

Post23 lip 2015, 19:34

U ciebie bulescteenów jest kilka razy w godzinie, no po prosty masakra :doh: :doh: :doh: .

Weź pokaz Menadżer Urządzeń czy nie ma radnych wykrzykników, a jak nie na to zainstaluj SlimDrivers i aktualizuj.

-- 23 lip 2015, 18:34 --

Polecam również:

1. Przeczyść komputer programem CCleaner.

Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" potem dole Analiza - Uruchom Cleaner
Później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.

Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

3. Wykonaj scandisk :

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia --> Sprawdzanie błędów
--> Sprawdź zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...

Trwa bardzo długo, nie przerywaj !!!.

kliknij aby powiększyć:

4. Defragmentacja:
http://www.hotfix.pl/darmowe-programy-d ... h-a129.htm
Za pomocą Auslogics Disk Defrag lub Defraggler itp. .

Po defragmentacji utwórz/zapisz nowy punkt przywracania systemu.

5. Wrzuć loga z Autoruns:

AutoRuns pobieramy i rozpakowywanemu i włączamy. W chwili, kiedy program skończy (widać to na 1) piszę "Ready" wtedy wciskamy (2) zapisz.

Następnie spakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.

Plik do pobrania:

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html

Wykonaj wszystko w podanej kolejności.

:doh: :doh: :doh: :doh: :lol: :lol:
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Jakly

Użytkownik

Atak bluescreenów

Post23 lip 2015, 20:37

W menedżerze wykrzykniki mam:
pod "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" przy "Uknown Device",
pod "Sterowniki niezgodne z Plug and Play" przy "Security Processor Loader Driver"
i pod "Urządzenia systemowe" przy urządzenie elektroniczne na podczerwień".

SlimDrivers wolę nie używać, bo wiem, jak używanie tego typu programów może się skończyć...

CCleaner używam, nic nie daje.

EFRC ściągnęłam i znalazło 414 problemów ale... czy to naprawdę bezpieczne? W necie piszą że nie powinno się tym programem usuwać czego popadnie. Jak mogę rozpoznać co mogę usunąć, a co lepiej nie?

Scandisk i tak wykonam dopiero jutro skoro trwa bardzo długo, już nie mówiąc o defragmentacji... której też się boję. Mam takie doświadczenia z tym laptopem że boję się sama cokolwiek przy nim robić ;_; BTW, jak długiego "bardzo długo" mogę się spodziewać? Bliżej kilkudziesięciu minut, czy kilku godzin? Jak coś mam dysk 0,5TB podzielony na dwie "równe" partycje.

Użyłam za to Autoruns (może trochę nie po kolei jak kazałeś, no ale...), może coś znajdziecie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Atak bluescreenów

Post23 lip 2015, 21:08

Ja tylko proponuje programy które na 99% chodzą i nie szkodzą komputerowi. Warto ich użyć. :) :)

-- 23 lip 2015, 20:08 --

Zakładka Logon
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
--> HotKeysCmds
--> IgfxTray
--> SmartMenu
--> SysTrayApp
--> APSDaemon
--> BrStsMon00 (jeśli nie używasz)
--> ControlCenter3
--> HP Quick Launch
--> QuickTime Task
--> Raptr
--> StartCCC
--> DAEMON Tools Lite
--> f.lux
--> Sidebar

wszystko --> HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components
wszystko --> HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Zakładka Explorer
(żółte wyłączyć)
Odznacz:

Zakładka Internet Explorer
(żółte wyłączyć)
(jeśli nie używasz tej przeglądarki to wyłącz wszystko)
Odznacz:

Zakładka Scheduled Tasks
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
-->

Zakładka Services
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
--> AdobeARMservice
--> AdobeFlashPlayerUpdateSvc
--> cvhsvc
--> EasyAntiCheat
--> FLEXnet Licensing Service
--> FLEXnet Licensing Service 64
--> GameConsoleService
--> HP Health Check Service
--> HPDrvMntSvc.exe
--> LightScribeService
--> MozillaMaintenance
--> Origin Client Service (jeśli nie używasz)
--> osppsvc
--> PnkBstrA
--> PnkBstrB
--> rpcapd
--> STacSV
--> Steam Client Service (jeśli nie używasz)
--> vcsFPService
--> WinDefend (jeśli nie używasz)
--> wlidsvc
--> WMPNetworkSvc
--> WTabletServiceCon

Zakładka Drivers
(żółte wyłączyć)
Odznacz:

Zakładka Sidebar Gadgets
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
--> Miernik CPU (jeśli nie używasz)

Wykonaj restart systemu.
W razie jak by coś miało chodzić a nie chodzi to włącz to z powrotem.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Atak bluescreenów

Post23 lip 2015, 21:54

Przeglądałem twe raporty i jest dużo błędów od sterowników do grafiki po sterowniki do sieci.
Tak o podaj screen z programu HWMonitor i nam wstaw.
Dodatkowo podaj jaki to laptop, dokładny model, jaki system operacyjny i ilu bitowy.

Jakly

Użytkownik

Atak bluescreenów

Post24 lip 2015, 09:18

Powyłączałam właśnie co radził robiwielki i jak na razie bluescreenów nie widać. Co jest sukcesem, bo normalnie nie byłabym w stanie napisać tej odpowiedzi poza trybem awaryjnym. Ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca...

djkamil09061991, masz screena:
Model to bodajże HP Pavilion dv7-4130ew, Windows 7 64-bit.

Jeszcze może tak dopowiem zanim skomentujesz temperatury, że to cholerstwo zawsze się nieźle grzało. Ostatniego października miało wymienianą pastę, rok wcześniej wiatraczek, jest regularnie czyszczone sprężonym powietrzem w puszce, stoi na podparciu tak, że ma pełny dostęp powietrza, do tego za nim stoi jeszcze mały wiatraczek na USB który dodatkowo go chłodzi. Trochę podejrzewam, że przegrzewanie może mieć swój udział w tych bs, ale co ja mogę więcej zrobić...? Chyba wyciąć dziurę pod spodem obudowy xD

-- 24 lip 2015, 10:18 --

E, wywalił bluescreena. I jeszcze zainstalował mi aktualizację bez mojego pozwolenia, przy czym walnął drugiego bs'a podczas konfiguracji...

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Atak bluescreenów

Post24 lip 2015, 09:37

No tak temperatury są wysokie, dodatkowo jesli są to temperatury w spoczynku to być może one są problemem bo i tak są wysokie a co dopiero gdy laptop wykonuje jakieś operacje. Samo to iż raporty z bs pokazują aż tak wiele róznych rzeczy może wskazywać na temperatury.

Na poczatek przeinstaluj podstawowe sterowniki które były wskazane w raportach:
chipset:
wifi(jeśli się nie bedzie chciał zainstalować to idz do kolejnego ponieważ lapek ma rózne karty wifi i nie wiem czy podałem do odpowiedniej):
sterownik LAN:
grafika:

Jeśli po przeinstalowaniu sterowników pojawią sie bs to podawaj ciągle najnowsze raporty, może coś innego z nich jeszcze wyjdzie.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Atak bluescreenów

Post24 lip 2015, 10:11

No temperatury są bardzo wysokie i to w spoczynku a co dopiero gdy był by "stres". :think: :think:

I to jednocześnie procesor i płyta główna. A organoleptycznie też taka temperatura jest. ???

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 lip 2015, 10:44

jw
Windows 7 64-bit

Nie sprawdzałem.
Zainstalowany Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników :?:

Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne - zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ja mam zaznaczone tylko 3 pozycje:

I jeszcze zainstalował mi aktualizację bez mojego pozwolenia,

Wyłącz aktualizacje automatyczne.

EFRC ściągnęłam i znalazło 414 problemów ale... czy to naprawdę bezpieczne?

Wcześniej usuń wszystkie punkty przywracania systemu oprócz ostatniego, dodatkowo zapisz nowy...
Dużo błędów - użyj tego programu (również zapisuje punkt przywracania systemu).
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Jakly

Użytkownik

Post24 lip 2015, 11:33

robiwielki pisze:No temperatury są bardzo wysokie i to w spoczynku a co dopiero gdy był by "stres". :think: :think:

I to jednocześnie procesor i płyta główna. A organoleptycznie też taka temperatura jest. ???

Nie powiedziałbym że w spoczynku, bo miałam wtedy włączonego Firefoxa (nie pamiętam czy coś jeszcze). W takim prawdziwym spoczynku trzyma się ok. 50 stopni. Ale wystarczy coś włączyć i skacze pomiędzy 50-90 stopniami. A organoleptycznie... czyli czy jest gorący? Aktualnie jest tylko ciepły. Bywał o wiele gorętszy. Potrafił nawet prawie parzyć podczas grania.

Sterowniki właśnie instaluję, jak mi nie popsują komputera to dam znać czy wszystko gra :P Z tym że djkamil09061991, podałeś mi ten sam link do wi-fi i LAN.

SP1 jest.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 lip 2015, 11:54

Jakly pisze:Sterowniki właśnie instaluję, jak mi nie popsują komputera to dam znać czy wszystko gra

Sterowniki komputera nie psują, po to producent je udostępnia zeby instalowac ;p

Jakly pisze:podałeś mi ten sam link do wi-fi i LAN.

juz poprawiłem :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 lip 2015, 12:42

Wcześniej wykonaj to o czym p/w pisałem ponieważ Windows Update
w między czasie może zainstalować inne sterowniki...
Obrazek

Jakly

Użytkownik

Post24 lip 2015, 13:16

djkamil09061991 pisze:Sterowniki komputera nie psują

Taa, a opowiedzieć ci moje przygody? :P Raz po użyciu programu podobnego do SlimDrivers komputer przestał całkiem wykrywać mi kartę graficzną. Skończyło się na wizycie u fachowca. Niedawno chciałam zaktualizować sterowniki do niej i nawet nie myśląc o programach tego typu, ambitnie weszłam na stronę producenta karty, gdzie od razu w oczy rzuciła się informacja o programie automatycznie wszystko wykrywającym i instalującym odpowiedni sterownik. Pomyślałam, że skoro jest z pewnego źródła i pochodzi od samego producenta, to musi być "legitny" i wszystko powinno być ok. Lol nope. Zainstalowało mi chyba zły sterownik, przez co karta przestała działać poprawnie i musiałam przywracać stary w menedżerze urządzeń. Więcej wolałam nie kombinować.
Za to teraz ładnie instalowałam sobie ten który ty podlinkowałeś. Sam sterownik chyba zainstalowało, po czym zamuliło się przy instalacji programu Catalyst Control Center. I to cały komputer się zamulił, otwarcie Firefoxa zajęło mu 15 minut, załadowanie częściowo tej strony 20, po czym prawie po godzinie (łącznie) czekania aż instalator się ruszy wkurzyłam się i anulowałam. Komp dalej zamulał, na szczęście po resecie działa już chyba normalnie, ale stracha mi narobił xP
W każdym razie czekam teraz czy pokażą się następne bsy. Jak tak to będę działać dalej.

XMan, oczywiście zrobiłam to od razu. Aczkolwiek wybrałam sobie żeby informowało mnie o aktualizacjach i pytało czy chcę je ściągnąć i zainstalować. Tak chyba niczego sam nie zainstaluje?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 lip 2015, 13:32

W każdym razie czekam teraz czy pokażą się następne bsy. Jak tak to będę działać dalej.

XMan, oczywiście zrobiłam to od razu. Aczkolwiek wybrałam sobie żeby informowało mnie o aktualizacjach i pytało czy chcę je ściągnąć i zainstalować. Tak chyba niczego sam nie zainstaluje?

No to czekamy czy problem ustąpił, jak nie to również będziemy działać dalej ;)
Jeżeli masz tak ustawione Windows Update to nie powinien aktualizować sterowników
oraz innych...
Nie mniej jednak warto całkowicie wyłączyć ponieważ niepotrzebnie obciąża komputer,
pamięć, procesor oraz łącze...
Obrazek

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 lip 2015, 14:06

Jakly pisze:Taa, a opowiedzieć ci moje przygody? Raz po użyciu programu podobnego do SlimDrivers komputer przestał całkiem wykrywać mi kartę graficzną.

Sterownik to tylko sterownik, program jak to program z automatu coś zainstalował złego i tyle, sterowniki komputera Ci nie zepsują co najwyżej sam system i wykrywanie danego urządzenia z tym można poradzić sobie w domu za pomocą forum albo kogos kto się zna, szkoda tracic pieniedzy na serwis :D

Dodatkowo:
Jakly pisze:W menedżerze wykrzykniki mam:
pod "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" przy "Uknown Device",
pod "Sterowniki niezgodne z Plug and Play" przy "Security Processor Loader Driver"
i pod "Urządzenia systemowe" przy urządzenie elektroniczne na podczerwień".

Podaj identyfikatory tych urządzeń żeby były wszystkie stery zainstalowane. Daj właściwosci na dany wpis potem zakładka szczegóły z listy wybierasz identyfikator sprzetu skopiuj i wklej nam.

• Reklama

Wróć do „Problemy”