Niemożliwa reinstalacja systemu

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post10 kwie 2015, 17:20

XMan pisze:No, ma już trochę/dużo latek i być może bateryjka od BIOS-u jest już wyczerpana

yyyy nie przesadzajcie :) Po pierwsze by sie resetował czas, po drugie ciągle by się resetowały ustawienia biosu i pewnie przy każdym uruchamianiu wyskakiwałby błąd CMOS checksum error i takie tam gdzie trzeba byłoby przywracać ustawienia optymalne w biosie plus ustawianie daty.
Dodatkowo nawet bez baterii system powinien uruchamiać się bez problemu z powyższymi objawami które opisałem.
Więc troche mnie dziwi wpis:
XMan pisze:Wymieniłem baterię, akurat kupiłem dwie nowe na Allegro dla siebie oraz jedną w zapasie.
System zainstalował się bez problemów

No ale mniejsza o to :)

Tutaj:
MarJoz pisze:Podczas ładowania plików z instalatora po kilku chwilach zawiesza się i tym razemm pojawił się obraz grubych pasków kolorowych na całym ekranie.

Sprawa jest jasna, są artefakty i uszkodzenie mechaniczne, nic nie poradzimy.

Pablo922

Użytkownik

Post10 kwie 2015, 17:29

Niestety... Jedynie co można w tej kwestii zrobić to wykluczyć awarię pamięci i jak to nie to oddać laptopa do serwisu, tylko proponowałbym ustalić do jakiej kwoty ma zostać przeprowadzona naprawa, bo jak serwis sobie krzyknie 5 stówek to ie ma sensu tyle pakować IMO w ten sprzęt.

-- 10 kwi 2015, 17:29 --

djkamil09061991 pisze:yyyy nie przesadzajcie Po pierwsze by sie resetował czas, po drugie ciągle by się resetowały ustawienia biosu i pewnie przy każdym uruchamianiu wyskakiwałby błąd CMOS checksum error i takie tam gdzie trzeba byłoby przywracać ustawienia optymalne w biosie plus ustawianie daty.
Dodatkowo nawet bez baterii system powinien uruchamiać się bez problemu z powyższymi objawami które opisałem.
Więc troche mnie dziwi wpis:

Dlatego właśnie 3 czy 4 raz powtarzam, że nie wydaje mi się, że to jest to. Jak pisałem, pierwsze co ja bym zrobił to wymiana termopadów na blaszki miedziane i sprawdzenie RAM, ponieważ tutaj mogą się po prostu nakładać dwie usterki, a minanowice przegranie grafiki z uszkodzoną pamięcią RAM.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2015, 17:31 przez Pablo922, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 kwie 2015, 17:30

Takie paski nie świadczą od razu że karta graficzna jest uszkodzona.
Mogą to być nie raz nieprawidłowe sterowniki, wirusy itp. itd.
Komputer nie został dokładnie sprawdzony wg. powyższych zaleceń.
Tak więc proponuję już więcej się nie podniecać tylko czekać na odpowiedź autora tematu ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pablo922

Użytkownik

Post10 kwie 2015, 17:32

XMan pisze:Takie paski nie świadczą od razu że karta graficzna jest uszkodzona.

Gdzie ja tak napisałem? Ja napisałem wyraźnie, że może, a może nie równa się jest.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post10 kwie 2015, 17:33

XMan pisze:Mogą to być nie raz nieprawidłowe sterowniki, wirusy itp. itd.

yyy wirusy i sterowniki na poziomie początkowej instalacji systemu? Przeciez pisał iż zaraz po Napisie "nacisnij dowolny klawisz aby rozpocząc instalacje systemu" to ma.

Pablo922

Użytkownik

Post10 kwie 2015, 17:37

djkamil09061991 pisze:
XMan pisze:Mogą to być nie raz nieprawidłowe sterowniki, wirusy itp. itd.

yyy wirusy i sterowniki na poziomie początkowej instalacji systemu? Przeciez pisał iż zaraz po Napisie "nacisnij dowolny klawisz aby rozpocząc instalacje systemu" to ma.

Nom, też fakt...

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 kwie 2015, 18:17

Autor tematu pisał również:
Podczas ładowania plików z instalatora po kilku chwilach zawiesza się

Wiecie w jakim momencie/kiedy jest ładowanie plików ?

XMan pisze:jw

Padła grafika, pamięć, dysk lub jeszcze coś innego.
Brak sprawdzenia wg. podanych p/w wskazówek :(

Podczas ładowania plików z instalatora po kilku chwilach zawiesza się

Sprawdź jeszcze:

1. Format komputera za pomocą GParted

2. Zmiana trybu kontrolera SATA z IDE na AHCI w Windows
II. Zmiana trybu kontrolera z IDE na AHCI w BIOS-ie

lub odwrotnie AHCI na IDE.
(na niektórych laptopach często tak bywa)

Po instalacji możesz sprawdzić:
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

- Load Optimized Defaults...

Witam, mam od 2008 roku laptop Fujitsu Siemens Esprimo Mobile v5355, W miare dobrze działał do tej pory.

No, ma już trochę/dużo latek i być może bateryjka od BIOS-u jest już wyczerpana :?:

Dlaczego czepiacie się byle czego/pierdół jak jeszcze nic nie sprawdzone i brak odpowiedzi
na wszystkie porady, Wasze oraz moje :?: :(
Obrazek

MarJoz

Użytkownik

Post10 kwie 2015, 20:38

XMan pisze:Autor tematu nic nie wspomina o czasie.

W biosie czas był ustawiony godzinę do tyłu.Dziś przestawiłem czas na normalny.

-- 10 kwi 2015, 20:38 --

XMan pisze:jw

Padła grafika, pamięć, dysk lub jeszcze coś innego.
Brak sprawdzenia wg. podanych p/w wskazówek :(

Nie mam jak sprawdzić, posiadam właśnie ten laptop tylko , myśle o zakupie tableta. Jakby mi się udało kiedyś :D załadować jakiś system to przechodzę na linux, dość mam windowsa, tym bardziej, że windows xp już nie jest wspierany, na linuxie nawet nie potrzeba mieć antywirusa, linux jest niezawodny, tak, że nawet nie potrzeba mu antywirusa.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 kwie 2015, 21:00

Przy prawidłowym ustawieniu zegara na czas letni, przy prawidłowym ustawieniu zegara
na odpowiedni serwer czas w BIOS-e również powinien zostać prawidłowo ustawiony :?:

Cytat z innego tematu:
Wybrałeś strefę czasową w zegarze:
(UTC+01.00) Sarajewo, Skopie, Warszawa, Zagrzeb

Sprawdzałeś inny serwer do aktualizacji czasu ?
Czas ustawiony na letni ?

Jak nie trzyma to bateria od BIOS-u do wymiany :(
Koszt kilka złotych i nie warto się paprać aby sprawdzić.

Sprawdzałeś/próbowałeś:
1. Format komputera za pomocą GParted

2. Zmiana trybu kontrolera SATA z IDE na AHCI w Windows
II. Zmiana trybu kontrolera z IDE na AHCI w BIOS-ie

lub odwrotnie AHCI na IDE.
(na niektórych laptopach często tak bywa)

Po instalacji możesz sprawdzić:
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

- Load Optimized Defaults...

Nie mam jak sprawdzić, posiadam właśnie ten laptop tylko , myśle o zakupie tableta. Jakby mi się udało kiedyś :D załadować jakiś system to przechodzę na linux, dość mam windowsa, tym bardziej, że windows xp już nie jest wspierany, na linuxie nawet nie potrzeba mieć antywirusa, linux jest niezawodny, tak, że nawet nie potrzeba mu antywirusa.

Tu akurat bym wiele polemizował i rozwinął temat w nieskończoność :D
Obrazek

Pablo922

Użytkownik

Post10 kwie 2015, 21:29

MarJoz pisze:Nie mam jak sprawdzić, posiadam właśnie ten laptop tylko

Nie masz nikogo żeby Ci chodziaż na chwilę jedną kostkę pamięci pożyczył? Piszę po raz trzeci - najpierw to go otwórz, powymieniaj thermopady na blaszki miedziane dając po obu stronach pastę(cieńka warstwa) i podmień RAM. Przypuszczam, że nie ma takiej opcji, aby to nie rozwiązało problemy, ponieważ to jest naprawdę rzadkość, aby ot tak sam z siebie padł chipset, czy cokolwiek innego, pomijając grafikę, bo to akurat się częściej zdarza... Jak to nic nie da, no to na tym trzeba zakończyć temat, ponieważ bez części nic nie zrobisz. tak więc albo zostaje Ci wymiana komputera, albo wizyta w serwisie celem naprawy tego.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 kwie 2015, 21:43

A jak tam wyczyszczenie komputera pomogło coś ?? . Jeśli dalej pokazuje że "system ma mało pamięci i wyskakiwał komunikat o stronicowaniu" to tak jak kolega "Pablo922" pożyczył bym od kogoś na momencik i sprawdził bym. A co do kwestii "kolorowe pionowe kreski" to może być wina karty graficznej, sterowników lub wirusa. To wiec bym odinstalował kartę i dał bym logi do działu bezpieczeństwo.

OTL - http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
FRST - http://forum.hotfix.pl/bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html

Po podaniu/wrzuceniu logów temat zostanie przeniesiony do działu --> Bezpieczeństwo.
Po wrzuceniu logów czekaj za odpowiedzią fachowców z tego działu.

A jak nie to instalacja od nowa system. 8-)
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Pablo922

Użytkownik

Post10 kwie 2015, 21:53

robiwielki pisze:A co do kwestii "kolorowe pionowe kreski" to może być wina karty graficznej, sterowników lub wirusa. To wiec bym odinstalował kartę i dał bym logi do działu bezpieczeństwo.

OTL - http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
FRST - bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html

Po podaniu/wrzuceniu logów temat zostanie przeniesiony do działu --> Bezpieczeństwo.
Po wrzuceniu logów czekaj za odpowiedzią fachowców z tego działu.

A od kiedy to sterownik i wirusy mają jakikolwiek wpływ na działanie komputera poza Windowsem? Przecież autor wyraźnie napisał, że robi mu się to poza Windowsem przy próbie uruchomienia instalatora, tak więc na bank to jest problem sprzętowy.

MarJoz

Użytkownik

Post11 kwie 2015, 09:03

Pablo922 pisze:A od kiedy to sterownik i wirusy mają jakikolwiek wpływ na działanie komputera poza Windowsem? Przecież autor wyraźnie napisał, że robi mu się to poza Windowsem przy próbie uruchomienia instalatora, tak więc na bank to jest problem sprzętowy.

Mogę odkręcić go i wyczyszczę jakoś ten ram albo spróbuję i część ramu pozostawię poza laptopem jeśli się da :)

-- 11 kwi 2015, 09:00 --

Jakiś czas temu jak udawało się wchodzić do systemu to podczas jednego z restartu pojawił się komunikat, że jeden z dysków wymaga sprawdzenia spójności danych, trwa usuwanie uszkodzonego rekrutu atrybutów 12835316 i.t.d.

Pablo922

Użytkownik

Post11 kwie 2015, 11:50

Możesz mieć też w takim razie rozwalony dysk. Pasowałoby żebyś proflikatycznie wkleił jego smart, który możesz odczytać programem crystal disk info, ale skoro system się wykrzacza musiałbyś podpiąć dysk pod inny komputer i dopiero. Dyski w laptopach mają takie samo złącze jak te w stacjonarkach, więc bez problemu podłączysz go do każdego jednego komputera stacjonarnego posiadającego złącze SATA na płycie głównej, oraz zasilacz z wtyczką do takiegoż dysku.

MarJoz

Użytkownik

Post12 kwie 2015, 10:23

Jutro daję komuś ten laptop do sprawdzenia.Jeśli jest problem z matrycą lub kartą graficzną to naprawa pewnie jest nieopłacalna.Wywalę ten laptop i kupuję tablet.
Co się robi z laptopami nieużytecznymi takimi jak mój ? Do kosza się :D wyrzuca czy co ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”