Niemożliwa reinstalacja systemu
-
Witam, mam od 2008 roku laptop Fujitsu Siemens Esprimo Mobile v5355, W miare dobrze działał do tej pory.Od jakiegoś czasu pojawiała sie informacja, że system ma mało pamięci i wyskakiwał komunikat o stronicowaniu. Do tego na dysku C tylko kilka GB wolne, dziwne no bo mało mam zainstalowanych programów.W ostatnich dniach zaczęły się coraz częściej zawieszenia albo zrzuty pamięci fizycznej, co chwilę restart.W końcu postanowiłem zrobić reinstalację wraz z formatem.Nie mam aż tak ważnych danych na dysku.Mogę zaryzykować utratę danych.Tylko, że nawet nie idzie wykonać reinstalacji systemu windows xp albo zainstalować system linux Knoppix no bo się zawiesza po wyjściu z biosu.Czasem się pojawiają np. kolorowe pionowe kreski albo inne obrazki mniej kolorowe.Może jeden z dysków wymaga spójności danych i zostały uszkodzone jakieś rekruty atrybutów ?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A kiedy był czyszczony ??. A i jak bateria, trze było ja wymienić, koszt 2.50 zł . 

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Po pierwsze przywróć bios do ustawień domyślnych jest taka opcja, potem sprawdz czy można zrobić wykonać szybkie bootowanie jakimś klawiszem aniżeli przez ustawienie kolejności w biosie i zobacz czy płytka wystartuje.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- robiwielki
- Kontaktowanie:
I po kolei:
1. Przeczyść komputer programem CCleaner.
Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" potem dole Analiza - Uruchom Cleaner
Później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Wykonaj scandisk :
PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia --> Sprawdzanie błędów
--> Sprawdź zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...
Trwa bardzo długo, nie przerywaj !!!.
kliknij aby powiększyć:
4. Defragmentacja:
http://www.hotfix.pl/darmowe-programy-d ... h-a129.htm
Za pomocą Auslogics Disk Defrag lub Defraggler itp. .
5. Wrzuć loga z [b]Autoruns:
AutoRuns pobieramy i rozpakowywanemu i włączamy. W chwili, kiedy program skończy (widać to na 1) piszę "Ready" wtedy wciskamy (2) zapisz.
Następnie spakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
A na końcu zrób screeny z programów HD Tune i HWMonitor.
1. Przeczyść komputer programem CCleaner.
Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" potem dole Analiza - Uruchom Cleaner
Później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
2. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Wykonaj scandisk :
PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia --> Sprawdzanie błędów
--> Sprawdź zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...
Trwa bardzo długo, nie przerywaj !!!.
kliknij aby powiększyć:
4. Defragmentacja:
http://www.hotfix.pl/darmowe-programy-d ... h-a129.htm
Za pomocą Auslogics Disk Defrag lub Defraggler itp. .
5. Wrzuć loga z [b]Autoruns:
AutoRuns pobieramy i rozpakowywanemu i włączamy. W chwili, kiedy program skończy (widać to na 1) piszę "Ready" wtedy wciskamy (2) zapisz.
Następnie spakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
A na końcu zrób screeny z programów HD Tune i HWMonitor.

- leon1956
Witam .
To wskazuje na uszkodzenie karty graficznej lub problem ze sterownikami do niej . Można spróbować przeinstalować sterowniki do karty graficznej na nowe lub starsze. Oprócz tego może być problem z dyskiem .
Tak więc proponowałbym zrobić test np. programem HD Tune i podać wyniki testu na forum .
No i jeszcze wykonać porady "robiwielkiego" . Chociaż bez sprawdzenia karty graficznej i dysku HDD to one nie wiele dadzą .
Ponieważ z opisu wynika że jest to raczej problem sprzętowy a nie związany z softwarem czyli oprogramowaniem .
.MarJoz pisze:Czasem się pojawiają np. kolorowe pionowe kreski albo inne obrazki mniej kolorowe
To wskazuje na uszkodzenie karty graficznej lub problem ze sterownikami do niej . Można spróbować przeinstalować sterowniki do karty graficznej na nowe lub starsze. Oprócz tego może być problem z dyskiem .
MarJoz pisze:Tylko, że nawet nie idzie wykonać reinstalacji systemu windows xp albo zainstalować system linux Knoppix no bo się zawiesza po wyjściu z biosu.
Tak więc proponowałbym zrobić test np. programem HD Tune i podać wyniki testu na forum .
No i jeszcze wykonać porady "robiwielkiego" . Chociaż bez sprawdzenia karty graficznej i dysku HDD to one nie wiele dadzą .
Ponieważ z opisu wynika że jest to raczej problem sprzętowy a nie związany z softwarem czyli oprogramowaniem .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
- LupeR
Posty dotyczące CClenera i optymalizacji wydzieliłem do osobnego wątku --> post191667.html#p191667
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
robiwielki pisze:A kiedy był czyszczony ??. A i jak bateria, trze było ja wymienić, koszt 2.50 zł .
Jeśli chodzi o wnętrze to nigdy nie był czyszczony, tym ccleaner to od czasu do czasu czyściłem.Zobaczę w goggle o jaką baterię ci chodzi

Bateria czyli akumulator po wyłączeniu zasilania starcza mi na około 2 minuty.Przez 7 lat nie wyciągałem z laptopa. Co to za bateria za 2,50 zł, o jaką baterię ci chodzi ?
-- 10 kwi 2015, 10:11 --
djkamil09061991 pisze:Po pierwsze przywróć bios do ustawień domyślnych jest taka opcja, potem sprawdz czy można zrobić wykonać szybkie bootowanie jakimś klawiszem
Bios został przywrócony do ustawień domyślnych.Nacisnąłem dowolny klawisz podczas rozruchu z cd.Instalator zaczął wgrywać pliki.Na dole za każdym razem pisze ”Naciśnij klawisz F6 aby zainstalować sterownik scsi lub raid innej firmy”
Podczas ładowania plików z instalatora po kilku chwilach zawiesza się i tym razemm pojawił się obraz grubych pasków kolorowych na całym ekranie.
Czy brak sterownika scsi, raid może powodować objawy pionowych kolorowych pasków ?
-
MarJoz pisze: o jaką baterię ci chodzi ?
Na pewno chodziło mu o baterię CR2032 podrzymującą CMOS. Problem jest tej natury, że niestety aby dobrać się do niej prawopodobnie trzeba rozkręcić całego laptopa żeby dobrać się do płyty gł., bo na niej jest przymocowana ta bateria. Mimo wszystko przed wymianą proponuję ją zmierzyć miernikiem - jej nominalne napięcie to 3V. bo mnie osobiście nie wydaje się aby to była jej wina. Osobiście sądzę, że skoro Windows wali Ci bsody i komp wiesza się na biosie to masz walnięty RAM, tak więc prędzej proponowałbym pożyczyć od kogoś jedną kostkę i podstawić, ewentualnie swoją dać do serwisu laptopów żeby sprawdzili. Jeżeli chodzi o te kolorowe paski, to z kolei sugeruje na problemy z chipem graficznym i opcje są tutaj dwie - albo się przegrzewa, albo jest uszkodzony, ewentualnie połączenia BGA puściły i trzeba dać do dowolnego serwisu elektroniki gdzie mają hotair na stanie aby ktoś podgrzał go, ale często to niestety przynosi taki efekt, że dziala pół roku-rok i znowu to samo jest, tak więc najrozsądniej dać do serwisu laptopów gdzie mają sprzęt do lutowania elementów BGA i po prostu od nowa go polutować. Osobiście w tym momecie tutaj stawiałbym na przegrzanie, ponieważ ja sam niedawno wymieniałem w 8 letnim laptopie termopady, który w ogóle nie był konserwowany i efekt był taki, że już przy odklejaniu zaczęły się rozrywać i z elastycznej niczym silikon podkładki zamieniły się w coś a'la modelina, tak więc proponowałbym wymienić te termopady na miedziane blaski, dać z obu stron cieniuszieńką wartwę pasty i będzie git. Ostatnio takie blaszki miedziane widziałem na Allegro po bodaj złotówka-dwa złote plus wysyłka.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2015, 12:55 przez Pablo922, łącznie zmieniany 1 raz.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
MarJoz pisze: i tym razemm pojawił się obraz grubych pasków kolorowych na całym ekranie.
Nie grzeje się? wygląda jakby grafa padała.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Pablo922, w biosie jeszcze mi się nie zawiesił, tuż po wyjściu z biosu się zawiesza jak insalator ładuje pliki windows albo w ogole nie zdąży rozpocząć ładowania i się zawiesza.
-- 10 kwi 2015, 15:57 --
[/quote]
Nie grzeje się? wygląda jakby grafa padała.[/quote]
Nie wyczułem by coś się grzało.Z przeprowadzonego śledztwa wynika na podstawie opini informatyków, że być może jest uszkodzona płyta główna, uszkodzona karta graficzna, uszkodzona matryca, uszkdzony chipset.
-- 10 kwi 2015, 15:57 --
[/quote]
Nie grzeje się? wygląda jakby grafa padała.[/quote]
Nie wyczułem by coś się grzało.Z przeprowadzonego śledztwa wynika na podstawie opini informatyków, że być może jest uszkodzona płyta główna, uszkodzona karta graficzna, uszkodzona matryca, uszkdzony chipset.
-
No to jak wiesza się na ładowaniu plików instalatora to tym bardziej może być walnięty RAM. To co Ty napisałeś jak najbardziej też jest prawdopodobne, ale RAM w pierwszej kolejności bym sprawdził. Tak normalnie to komputer może się włączać, bo sytuacja może być taka, że masz gdzieś np. jedną ,pojedynczą komórkę uszkodzoną i wszystko będzie działać ładnie pięknie, ale jak coś spróbuje zaadresować tą komórkę to wtedy komputer się zawiesza.
- XMan
jw
Padła grafika, pamięć, dysk lub jeszcze coś innego.
Brak sprawdzenia wg. podanych p/w wskazówek
Sprawdź jeszcze:
1. Format komputera za pomocą GParted
2. Zmiana trybu kontrolera SATA z IDE na AHCI w Windows
lub odwrotnie AHCI na IDE.
(na niektórych laptopach często tak bywa)
Po instalacji możesz sprawdzić:
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
- Load Optimized Defaults...
No, ma już trochę/dużo latek i być może bateryjka od BIOS-u jest już wyczerpana
Padła grafika, pamięć, dysk lub jeszcze coś innego.
Brak sprawdzenia wg. podanych p/w wskazówek

Podczas ładowania plików z instalatora po kilku chwilach zawiesza się
Sprawdź jeszcze:
1. Format komputera za pomocą GParted
2. Zmiana trybu kontrolera SATA z IDE na AHCI w Windows
II. Zmiana trybu kontrolera z IDE na AHCI w BIOS-ie
lub odwrotnie AHCI na IDE.
(na niektórych laptopach często tak bywa)
Po instalacji możesz sprawdzić:
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
- Load Optimized Defaults...
Witam, mam od 2008 roku laptop Fujitsu Siemens Esprimo Mobile v5355, W miare dobrze działał do tej pory.
No, ma już trochę/dużo latek i być może bateryjka od BIOS-u jest już wyczerpana

-
XMan pisze:No, ma już trochę/dużo latek i być może bateryjka od BIOS-u jest już wyczerpana
Nie sądzę. Na 100% jakby tak było bios nie omieszkałby poinformować o tym - to raz, a dwa przecież w tym momencie w Windowsie zegarek nie trzymałby godziny, a kalendarz daty. W życiu nie miałem jeszcze takiej sytuacji, że padła bateria od biosu i bios nie zgłosił tego poprzez stosowny komunikat.
- XMan
Autor tematu nic nie wspomina o czasie.
To jedno a drugie to za chwilę ta bateria padnie, jak już nie padła
A ja miałem taką sytuację kilka m-cy temu podczas naprawy komputera synowi kolegi.
Wymieniłem baterię, akurat kupiłem dwie nowe na Allegro dla siebie oraz jedną w zapasie.
System zainstalował się bez problemów
To jedno a drugie to za chwilę ta bateria padnie, jak już nie padła

W życiu nie miałem jeszcze takiej sytuacji, że padła bateria od biosu i bios nie zgłosił tego poprzez stosowny komunikat.
A ja miałem taką sytuację kilka m-cy temu podczas naprawy komputera synowi kolegi.
Wymieniłem baterię, akurat kupiłem dwie nowe na Allegro dla siebie oraz jedną w zapasie.
System zainstalował się bez problemów

- robiwielki
- Kontaktowanie:
Tak, o bateryjkę od płyty głównej, czyli od BIOS-u mi chodziło.
I w jakim etapie teraz zatrzymałeś się.

I w jakim etapie teraz zatrzymałeś się.

-
- Reklama