Pendrive 16 GB - problem z pojemnością.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 00:28

cosik_ktosik pisze:No sprawdź na linuxie, raczej nic nie tracisz.

Przynajmniej spróbuj sformatować. Może tam da się zrobić exFAT.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
ToGor

Użytkownik

Post06 mar 2012, 02:51

Witam ponownie - tych "Linuxowych" wersji jest kilka - nie wiem, którą wersję spróbować zgrać na płytkę - dopiero teraz czytam o tym trochę - możecie dać mi namiar na możliwie "przyjazną" PL wersję? Pracowałem na różnych Windows od 95 do XP / i 7 teraz/, ale Linux trochę inaczej wygląda. Muszę najpierw "przerobić" teorię, żeby spróbować naprawić pendrive'a?
Z mojej perspektywy, szanse oceniam jako marne - sam już nie wiem czy jest sens - "pendrak" kosztował ok. 30€ wtedy, a teraz wkurzam się już któryś dzień z kolei, bo czuję się jakbym tłukł głową w mur :sciana: i efektu nadal nie ma. Fakt - zawziąłem się trochę, ale z drugiej strony marnuję masę czasu, żeby "naprawić bubla". Może go wyrzucić do "fajansu" i kupić nowy?
Z drugiej strony - pożytek jest, bo trafiłem na fajne forum i ludzi, którzy pomagają... :think:
Jednak czuję się nie w porządku, że zawracam głowę takim drobiazgiem i to przez tyle dni z rzędu.
Nawet jak "instalnę" w końcu Linuksa, to i tak nie bardzo wiem co potem ...
Jak sądzicie? Warto? :twisted:

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 08:02

ToGor pisze:Nawet jak "instalnę" w końcu Linuksa, to i tak nie bardzo wiem co potem ...

Nie musisz instalować, możesz uruchomić w tzw. ramdysku, bez instalacji.
Spróbujesz sformatować albo naprawić i zobaczysz. Takie uruchomienie Linuksa nie zapisze nic na dysku, więc żadne Twoje dane nie zostaną naruszone.

Awatar użytkownika
ToGor

Użytkownik

Post06 mar 2012, 21:30

@greh - dzięki.
Ok. Chcę nagrać Linuksa na płytę i odpalić go. Chodziło mi o procedurę formatowania "pena" z Linuksa - czy jest taka sama jak pod Windows? Nie znam się na Linuksie. Nie wiem, który z Linuksów /jakieś Mandrivy, Ubuntu, Mint czy jakoś tak... :roll: /. Może mi ktoś z Was "dobre duszki" zapodać link, żeby przeszło wszystko po PL i zupełnie bezboleśnie? :pray:
Rozumiem, że potrzebny mi obraz płyty, który mam wypalić na płycie i odpalić to po restarcie kompa. Potem zrobić format "pena" - tylko nie wiem na razie, jak to wygląda pod Linuksem. :think: :oops:

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 21:40

Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 21:43

Aby sformatować pena pod Linuksem, lub inny nośnik np dysk (Linuks Ubuntu) obejrzyj to (niestety tylko eng):

Awatar użytkownika
ToGor

Użytkownik

Post10 mar 2012, 01:58

@voluu - I o coś takiego mi chodziło ... :cool:
@greh - chyba dam radę - :think:
Dzięki wielkie - dam znać jaki był efekt.
P.S. Miałem zadziałać dziś, ale jak zwykle "coś wyskoczyło" /mam gości/. :mrgreen:

-- 09 mar 2012, 03:39 --

Witam ponownie. Wygląda na to, że problem może być trochę bardziej złożony. Zacząłem szykować pendrive'a /2 GB - nowy/ z Emtec-a na wgranie Linuksa. Pen był w systemie FAT - więc chciałem go sformatować do FAT 32 /systemowym WIN 7 /x64/ /. Wywaliło mi błąd - tzn. operacja niemożliwa do wykonania - system Windows nie mógł ukończyć zadania.
Odpaliłem HP USB Disk Storage Format Tool i udało się sformatować do FAT 32. Pobrałem LILI USB Creator i ...
No właśnie - trzeba będzie wybrać konkretnego Linuksa - musi wejść na 2 GB /~1,9 GB/ i wolałbym, żeby "poszedł po PL".
Nie musisz instalować, możesz uruchomić w tzw. ramdysku, bez instalacji.

- czyli mam wybrać opcję "Wypróbuj"?
Jest Ubuntu 11.04PL Niebiańska Nimfa /x64/ - zajmuje chyba 1.12 GB - czy to może być ta wersja? /Wygląda przyjaźnie/.
Oczywiście pamiętając o tym, że robię to /teraz już "między innymi"/ dlatego, żeby sformatować "pena" 16 GB /pod Linuksem/ chciałbym się upewnić, czy ta wersja jest odpowiednia?
Poza tym spróbowałem jeszcze różnego rodzaju formatowania przez cmd.exe :roll:
Efekt załączam:
Obrazek

-- 10 mar 2012, 01:58 --

Tylko "się przypomnę". Mimo wszystko chcę spróbować ... :clever:

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 mar 2012, 16:33

Tak, Ubuntu jest odpowiedni. Jeśli masz Win 7 x64 to spróbuj opcji z HP USB Disk Storage Format Tool i alternatywną metodą - u mnie zadziałała na 100% przy tworzeniu tego poradnika i później przy tworzeniu bootowalnego Ubuntu również.
Obrazek
Sounds Better

Awatar użytkownika
ToGor

Użytkownik

Post12 mar 2012, 01:05

@voluu - w alternatywnej metodzie jest coś takiego /pod koniec/:
Po zakończeniu działań wyświetlony zostanie komunikat o zakończeniu procesu tworzenia bootowalnego pendrive'a. Mamy również możliwość sprawdzenia rozruchu z QEMU.

Podpowiesz mi co w tej sytuacji / bo raczej tego nie rozumiem/ ?
To "QEMU" :?:
Thx. :)

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 mar 2012, 16:36

QEMU to program umożliwiający bootowanie trybu tekstowego z USB.
Jeśli cały proces przebiegł pomyślnie to nie musisz tego robić, rzecz bardziej do zabawy.
Obrazek
Sounds Better

Awatar użytkownika
ToGor

Użytkownik

Post13 mar 2012, 00:08

Pod Linuksem format zrobiłem bez problemu do FAT 32. Nagrałem jakieś pliki video na próbę /prawie do pełna/. Po powrocie do Win 7 dysk przestał działać zupełnie /przez chwilę pojawiła się informacja o pliku ".wdb" i koniec. Wyświetla się tylko ikona w widoku dysków /BOOTICE pokazuje Error i tylko widok w API/ ale pen nie ma znanego systemu plików i nawet dioda w nim nie świeci się jak to miało miejsce wcześniej. Próbowałem wrócić pod Linuksem, ale zarówno w Linuksie jak i pod Windows system nakazuje podłączenie urządzenia. Wygląda, że pena szlag trafił na amen. :@
Proponuję najlepsze /według mnie/ wyjście w tej sytuacji - zakup nowego "pena" - tym razem firmowego. :jupi:
To zdecydowanie poprawi mi nastrój. :mrgreen:
Chyba, że jeszcze macie jakieś propozycje? :twisted:
Na podsumowanie dodam, że Linuks podoba mi się bardziej niż Win 7 - ale muszę jeszcze wiele się dowiedzieć o Jego obsłudze /Linuksa oczywiście/.
Zapytam jeszcze o 2 rzeczy - który z Linuksów ma najlepsze efekty wizualne, jest po PL i daje się odpalić bez instalacji z pena? /wielkość pliku instalacyjnego nie ma znaczenia, byle działały multimedia i net/. I o co chodzi z płatną wersją Linuksa?
P.S. Dziękuję wszystkim, którzy starali mi się pomóc z tym penem i pokazali mi Linuksa. 8-)

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post13 mar 2012, 08:25

Nie działa na kompie z Windą, bo tam mało co działa, a w odtwarzaczu próbowałeś?

ToGor pisze:który z Linuksów ma najlepsze efekty wizualne, jest po PL i daje się odpalić bez instalacji z pena?

Na to rozbudowane pytanie jest jedna odpowiedź - wszystkie (prawie). ;)

ToGor pisze:ale muszę jeszcze wiele się dowiedzieć o Jego obsłudze

No to formacik dysku z Windą, płytkę wywal przez okno co by Cie nie kusiło ponownie zainstalować Windy i do nauki Linuksa. ;)

ToGor pisze: Dziękuję wszystkim, którzy starali mi się pomóc z tym penem i pokazali mi Linuksa

nmzc :D

Awatar użytkownika
ToGor

Użytkownik

Post14 mar 2012, 23:12

Dzięki greh - aż tak radykalnych zmian nie planuję - nie wiem nawet jak ustawić radio pod Linuksem /może bez instalacji nie odpala, a może nie wiem jak ustawić lub brak dodatkowych kodeków/. Inaczej może - jeszcze nie wiem. Pod "windą" nie mam /i nigdy chyba nie używałem /"PROXY", więc jeszcze nie wiem jak to się ustawia, skąd pobiera adres i takie tam. W związku z powyższym WIN 7 zostaje, ale Linuksa chyba odpalę do testowania na drugim kompie, gdzie mam Win XP Pro SP3. :)
W związku z brakiem propozycji i dalszych sugestii odnośnie pendrive'a proponuję zamknięcie tematu.
P.S. Nie oznacza to jednak, że nie zajrzę czasem na forum hotfix /po radę lub po prostu - towarzysko/. :naughty:
Pozdrawiam.
P.S. nr 2 - Chodziło mi o Linuksa z najbardziej wypasioną grafiką i funkcjami multimedialnymi po PL - link do najnowszej wersji na pena /na razie "do nauki"/. :think: :idea: :mrgreen:

skarpel123

Użytkownik

Post14 mar 2012, 23:43

Spróbuj Z Formatować przez Repair_v2.9.1.1 Mi Pomógł :) :D

Awatar użytkownika
ToGor

Użytkownik

Post16 mar 2012, 21:22

@skarpel123 - pokazuje brak urządzenia - włóż urządzenie ... itd.

@ forum HOTFIX :idea: - czyżby "światełko w tunelu"? :faja:
Mam teraz dokładnie to samo jak jest to opisane tutaj:
Gość rozwiązał problem, ale ja nie bardzo rozumiem jak to zrobił. Nie chcę tam opisywać wszystkiego "od nowa" i stąd mój wpis tutaj. Pomożecie mi to zrozumieć i wykonać?
P.S. PID u tego gościa ma 0163 u mnie 0165. Poza nr seryjnym to jedyna różnica /nawet pojemność jest ta sama-16 GB/.
Tego nie kumam: "Problemem okazał się zainstalowany ActiveSync.
Powodowało to jakiś konflikt. Po odinstalowaniu znalazł urządzenie i można było naprawić UT165 MP Tool'em"
Przy okazji - nie mam możliwości uruchamiania PPM - Mój komputer - uruchom jako administrator /nie wiem czy jest to powiązane jakoś z uruchamianiem programów do naprawy dysku ale .../

• Reklama

Wróć do „Problemy”