problem z pikaniem czy mam dobry sprzęt ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 12:30

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wiem że już wiesz jaki mam model tak tylko przesłałem może pomoże ;D
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników te kable już ogarnąłem opaską zaciskową
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wiem wiatrak od procka trochę syfu ma wystarczy że odkręcę wiatraczek bez radiatora i wyczyszczę wykałaczką + dojadę odkurzaczem ? :think:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników przy tych kablach po kilku godzinach miałem ciepłą strefę tzn pamięć ram i ta część procka była bardzo ciepła
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak zaczepiłem kable mogą być tak trochę sztywne ? :D
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to kabel od usb z przodu jeżeli zauważysz jednej dziurki nie ma i nie wiem gdzie to podłączyć
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników zrobiłem kilka ss żeby było widać coś co mogłem ominąć
chyba styknie :D jeżeli coś trza to zrobię kolejne :P

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 13:04

Stan zakurzenia całego sprzętu jest poważny.
To wszystko jest do gruntownego czyszczenia.
Wcale nie dziwię się, że co jakiś czas komputer nie uruchamia się za pierwszym razem przy takich warstwach kurzu.
Takie warstwy kurzu mogą zawyżać temperatury podzespołów nawet o 10'C - 20'C.

Wyjdź z jednostką centralną na balkon albo przed dom, bo cały pokój będzie w kurzu.

Pierwszy do czyszczenia jest radiator oraz wentylator na procesorze:

Obrazek

Odłącz wentylator od płyty głównej i ściągnij go z radiatora.
Ściągnięty wentylator odkurz odkurzaczem z końcówką z włosami.
Na łopatkach wentylatora zapewne pozostaną resztki tłustego brudu. Wyczyść je wilgotną szmatką.

Po ściągnięciu wentylatora zobaczysz kołtuny kurzy na radiatorze procesora.
Bardzo uważnie wciągnij je odkurzaczem, ale uważaj, aby nie dotknąć rurą radiatora. Rób to z pewnej odległości.
Później pozostałości kurzu możesz usunąć jakimś pędzelkiem.

Najlepiej byłoby jakbyś ściągnął całkowicie radiator z procesora i umył go pod wodą i dokładnie osuszył.
Jeżeli jednak nie posiadasz świeżej pasty termoprzewodzącej, którą trzeba nałożyć na procesor przed ponownym założeniem radiatora, nie ściągaj go.

Dobrze byłoby, gdybyś pozbył się tej wiązki kabli znad pamięci RAM:

Obrazek

Skutecznie blokuje ona cyrkulację powietrza w okolicy procesora i pamięci.

Najlepiej odepnij wszystkie przewody zasilacza od płyty głównej, dysku twardego i napędu i poukładaj je jakoś sensownie, aby nie było takich bezładnych wiązek nad podzespołami.
Kable pospinaj zaciskami do kabli, aby miały jak najmniejszą objętość.

Wypnij kartę graficzną z portu i wyczyść jej chłodzenie:

Obrazek

Użyj do tego pędzelka. Dobrze byłoby przedmuchać chłodzenie karty sprężony powietrzem.
Jeżeli Twój odkurzacz ma funkcję wydmuchu powietrza, to przedmuchaj odkurzaczem, oczywiście na balkonie, albo przed domem, bo cały pokój będzie w kurzu.

Odkręć dysk twardy od obudowy i przetrzyj jego srebrną powierzchnię szmatką:

Obrazek

Z dyskiem uważaj, nie trzep nim, nie rzucaj.

Gdy dysk będzie wyciągnięty odkurz dokładnie podłogę obudowy. Uważaj, aby nie dotknąć rurą odkurzacza płyty głównej.

Jeżeli odkurzacz ma funkcję wydmuchu powietrza przedmuchaj płytę główną:

Obrazek

Uważaj, aby rurą odkurzacza nie dotknąć jakiegoś podzespołu.

Adkins pisze:http://imageshack.us/photo/my-images/14/hpim4064v.jpg/ to kabel od usb z przodu jeżeli zauważysz jednej dziurki nie ma i nie wiem gdzie to podłączyć

Wtyczkę panelu przedniego USB możesz podłączyć do jednego z trzech gniazd:

Obrazek

Zanim zamkniesz obudowę, nigdzie nie powinno być szarej warstwy kurzu.

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 13:20

nie idzie tego od usb podłączyć do tych wejść w płycie na twoim rysunku i mojej płycie głównej szpilek nie ma tylko w rogu a w wejściu od usb w środku nie ma 1 dziurki więc podłączyć do F_USB1 i 2 połowę do F_USB2 ? a zwykłym suchym ręcznikiem papierowym czyścić zakurzone części jak np powierzchnia grafiki ? (ta szara warstwa kurzu bez kłębów)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 13:25

Adkins pisze:a zwykłym suchym ręcznikiem papierowym czyścić zakurzone części jak np powierzchnia grafiki ? (ta szara warstwa kurzu bez kłębów)

Można.

Adkins pisze:http://imageshack.us/f/9/beztytuu6o.jpg/
nie idzie tego od usb podłączyć do tych wejść w płycie na twoim rysunku i mojej płycie głównej szpilek nie ma tylko w rogu a w wejściu od usb w środku nie ma 1 dziurki więc podłączyć do F_USB1 i 2 połowę do F_USB2 ?

Rzeczywiście, nie przyjrzałem się wcześniej wtyczce.
To nie jest wtyczka od USB, tylko od przedniego panela audio, a podłączysz ją tutaj:

Obrazek

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 13:27

mi się wydaje że to od przodu usb leci ten kabelek dopatrzę dokładniej przy czyszczeniu pasty termocoś nie mam i wolę radiatora nie wyciągać bo znów wyjdzie z prockiem i znów będę musiał prostowac :@ :mrgreen:
dzięki za poradę a te kable od zasilacza tak jak na którymś ss widać mogą być tak trochę sztywno ? chyba nie przeszkadza w niczym nie ? :D

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 13:32

Adkins pisze:na którymś ss widać mogą być tak trochę sztywno ? chyba nie przeszkadza w niczym nie ?

Mogą być.

Najlepiej jakbyś, je wszystkie odpiął, rozprostował / rozplątał, podłączył na nowo i pospinał.

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 16:29

ok już wyczyściłem miałeś rację z tym syfem wgl wyjąłem czytnik kart bo był w środku zardzewiały bo kiedyś mi pies nalał na kompa :@
teraz trzymam kompa z dala od psa znaczy psa zdala od kompa :D
tylko jak wyjąłem ten czytnik kart to jest dziura w kompie i mogą tam psa włosy i kurz dochodzić i nie wiem czy jakbym taśmą zakleił ten kawałek byłoby ok ? czy może się komputer przydusić :(
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to przed wyczyszczeniem ;)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników czyściłem papierem toaletowym ale pierw odkurzaczem i wykałaczką
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników dysk wyjąłem jak radziłeś tylko papierem przeczyściłem i zaraz po odpaleniu kompa dysk mi się drapał takie odgłosy dziwne były jakby się coś instalowało czy coś podobnego
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to ta stacja kart oczywiście była odłączona wyjąłem ją nie wiem czy ją włożyć czy lepiej jak będzie wyjęta i zakleić lukę taśmą
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a to już po uruchomieniu chciałem sprawdzić czy wszystkie wiatraki się kręcą i podczas robienia zdjęcia położyłem go na bok teraz stoi normalnie :D
i to wszystko aktualnie u mnie w domu duchota cały się spociłem podczas czyszczenia dodatkowo używałem sprężonego powietrza z własnych płuc :(

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 17:05

Adkins pisze:http://imageshack.us/photo/my-images/6/hpim4076.jpg/ to ta stacja kart oczywiście była odłączona wyjąłem ją nie wiem czy ją włożyć czy lepiej jak będzie wyjęta i zakleić lukę taśmą

Możesz włożyć ale nie podłączaj do płyty głównej, jeżeli nie korzystasz z tego.
Będzie to lepiej wyglądało.

Dużo lepiej to wszystko wygląda.
Sporo przestrzeni zrobiło się po uporządkowaniu kabli zasilacza.
Teraz temperatura procesora spadnie na pewno o ładnych kilka / kilkanaście stopni.

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 17:19

już jak dotąd za pierwszym razem się uruchamiał komputer i chyba wszystko ok obudowa mniej ciepła najbardziej w okolicach zasilacza dokupię chyba w poniedziałek wentylatory i oby było lepiej najcieplej jest koło zasilacza i ciepło koło dysku po przeczyszczeniu na górze obudowy nie jest już ciepły a co do tych wentylatorów to chyba lepiej kupię w serwisie tam gdzie ten zasilacz kupiłem mówili że będzie wydajni i jak mi napisałeś że jest porządny to widzę że mnie w jajo nie zrobili pójdę do serwisu i co im najlepiej powiedzieć ? 2x wentylator cichy i wydajny od AAB tak ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 17:34

Adkins pisze:2x wentylator cichy i wydajny od AAB tak ?

Z tego co wiem, to produkty AAB nie są w obiegu, jedynie u jednego sprzedawcy na Allegro lub innych sklepach internetowych, ponieważ są to produkty własne firmy AAB COOLING.

Niech Ci dadzą, jakie mają. Około 20 zł. zapłacisz za jeden wentylator 120mm w sklepie.

Adkins pisze:obudowa mniej ciepła najbardziej w okolicach zasilacza

To normalne. W okolicach zasilacza obudowa jest najbardziej ciepła i nie zmieni tego nawet dokupienie dwóch wentylatorów.
Wentylatory wytworzą ciąg powietrza w obudowie, przez co spadnie temperatura pozostałych podzespołów.

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 17:41

aha jeszcze czasem jak mam okno gg i gry w moim przypadku metin2 to mi część okna gg która jest zakryta w grze tak szybko mryga że ją widać sekundę i sekundę nie tak czasem potrafi mrygać albo jak oglądam film na youtubie i jest jakiś film w słabej rozdzielczości to czasem ekran się pauzuje choć głos ciągle normalnie słychać i co ruszę myszką i się pojawi np suwak przewijania filmu to to zostaje rozmazane nie wiem jak to wytłumaczyć kiedyś zrobię ss oraz jak mam kilka zakładek chyba tak tylko się robi jak mam youtube odpalone to mi myszka mryga a czasem znika po kilku kliknięciach kursor się pojawia lub po wyłączeniu lub jak kliknę na pulpit to się pojawia czy to wina sterowników czy może czegoś mi brak ?

-- 04 sie 2012, 17:41 --

udało mi się uchwycić akurat zegmarka oglądałem tak się rozmazuje a dzwięki normalnie słychać bez problemów

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 18:38

Odinstaluj Flash Playera narzędziem:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zainstaluj Flasha ponownie:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Sprawdź czy problem ustąpił.

Zainstalowałeś sterownik do karty graficznej AMD Catalyst 12.6 do którego link podałem na początku ?
Wcześniej miałeś jakiś inny sterownik ?

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 19:35

właśnie nie instalowałem twoich sterowników bo ty mi chyba podałeś na win7 a jeszcze mam xp czekam na siostry chłopaka kiedy mi przyniesie win7 i sobie zainstaluje wszystko co mi podałeś zaraz odinstaluję flash playera i znów zainstaluję a póżniej zobaczę sterownik

-- 04 sie 2012, 19:35 --

już tak się nie robi zobaczymy przy dalszej eksploatacji :D
pewnie miałem flasha nie na ten windows czy coś w tym stylu choć jak pobierałem pisało że xp
prawdopodobnie jutro będę mieć płytę win 7 zainstaluję wszystko po kolei co mi podałeś kilka wiadomości wyżej i już chyba w poniedziałek kupię wentylatorki a dodam jeszcze że komputer się włącza normalnie za 1 razem pika i mi się wydaje bo kiedyś poszedłem do serwisu innego nie tego co kupiłem zasilacz i kartę graficzną bo miałem jakiś problem i tam mi stwierdzili że mam uszkodzone albo płytę główną albo ramy albo procesor i tak mi informatyk powiedział że albo to albo to albo to i wziął chyba 30 zł oddał mi komputer z odłączoną płytą główną że nie mogłem go włączyć poszedłem znów z komputerem i mówię żeby podłączyli powiedzieli że komputer jest uszkodzony byłem dalej za podłączeniem i podłączyli było ok i po jakimś czasie miałem problem z grafiką diagnozę mi zrobili gratis za to że kupiłem zasilacz grafikę za 270 zł łącznie chyba i powiedzieli że wszystko ok że sprawdzone napięcia itp i ok a problem z włączeniem był dalej teraz jak mi podałeś specyfikę gdzie podłączyć te kabelki od obudowy to po tym jak mi ten pierwszy serwis podłączył były odwrotnie podłączone czyli specjalnie podłączyli żeby mnie naciągnąć na "naprawę" a tam gdzie kupiłem zasilacz i kartę to myślę że sprawdzili wszystko tylko nie kolejność podłączenia kabli ale mogę się mylić choć żyjemy w kraju o nazwie Polska :o

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 19:45

To miałeś już kilka perypetii z komputerem.
Niestety dziś trafić na rzetelny serwis komputerów, który ma robić to co powinien, ciężko.
Znam te realia, bo sam miałem przyjemność pracować półtora roku w jednym z serwisów i właśnie współpracowaliśmy z takimi partaczami.
Swoją drogą w tym drugim zasilacz dobrali Ci całkiem całkiem.

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 21:40

problem z ekranem się powtórzył włączyłem znów komputer i nadal to samo nie wiem czy jeszcze coś robić bo może jak się uda win 7 załatwić to jutro wieczorem zrobię format dysku

-- 04 sie 2012, 21:40 --

a jeszcze słyszałem że lepiej zrobić partycję dysku osobną na windowsa i jak coś instalować to na tą drugą osobną zrobić taką partycję jak tak to ile GB na system dać ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”