problem z pikaniem czy mam dobry sprzęt ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 22:01

Adkins pisze:a jeszcze słyszałem że lepiej zrobić partycję dysku osobną na windowsa i jak coś instalować to na tą drugą osobną zrobić taką partycję jak tak to ile GB na system dać ?

To zależy od Ciebie, jednak zawsze lepiej zrobić co najmniej dwie partycje, aby w przyszłości przy ponownej instalacji systemu nie stracić wszystkich danych.
Masz dysk 250 GB, więc 50GB partycja systemowa, reszta na dane.
Możesz podzielić na trzy partycje, np. na 50GB (system), 50GB (programy), 150GB (gry), czy jeszcze jakoś inaczej.
W takim wypadku musisz pamiętać, aby na partycji systemowej nie instalować nic, ponieważ szybko się zapełni.

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 22:42

aha a ile byś mi polecił jak gram w góra 2-3 gry typu cod4 gta4 i tylko metin ale to mmorpg online nie ma single playera a system sam system dać czy te programy typu net framework java flash player przeglądarka w moim przypadku firefox i te inne dodatki czy one już do programów ?
i jakim programem robić podobno partiton magic czy jak to się pisze jest najlepsza nie wiem wgl. czy są jakieś inne ile w moim przypadku jak gram w 2 gry i ile GB najlepiej żeby było wydajnie :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 sie 2012, 22:45

Adkins pisze:a ile byś mi polecił jak gram w góra 2-3 gry typu cod4 gta4 i tylko metin ale to mmorpg online nie ma single playera

W takim wypadku możesz zrobić wspólną partycję na gry i programy.

Adkins pisze:a system sam system dać czy te programy typu net framework java flash player przeglądarka w moim przypadku firefox i te inne dodatki czy one już do programów ?

To również zależy od Ciebie, ale to co instalujesz sam instaluj na innej partycji niż systemowej.

Adkins pisze:i jakim programem robić podobno partiton magic czy jak to się pisze jest najlepsza nie wiem wgl. czy są jakieś inne ile w moim przypadku jak gram w 2 gry i ile GB najlepiej żeby było wydajnie

Dysk będziesz mógł podzielić na partycje z poziomu instalatora systemu Windows 7.

Adkins

Użytkownik

Post04 sie 2012, 23:10

czyli sam system windows 7 na 1 partycji a te flashe nie flashe net dodatki wtyczki do programów i gier tak ?
na sam windows dać 50 GB ? czy wystarczy mniej ?

-- 04 sie 2012, 23:10 --

oraz sterowniki na osobnej tak czy na tej co system zrozumiałem tyle że osobno ale wolę się upewnić ?
a co do wentylatorów to
seba86mu pisze:Niech Ci dadzą, jakie mają. Około 20 zł. zapłacisz za jeden wentylator 120mm w sklepie.

o co chodzi z tym 120mm wymiar jakiś czy co to jest uniwersalne i będzie pasować do mojego kompa ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 sie 2012, 23:27

To średnica wentylatora.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 sie 2012, 00:15

Adkins pisze:o co chodzi z tym 120mm wymiar jakiś czy co to jest uniwersalne i będzie pasować do mojego kompa ?

To wymiar boku wentylatora - 12 cm.

Adkins pisze:oraz sterowniki na osobnej tak czy na tej co system zrozumiałem tyle że osobno ale wolę się upewnić ?

Sterowniki instalują się automatycznie na partycji systemowej i nie masz możliwości wskazania lokalizacji ich instalacji.

Adkins

Użytkownik

Post05 sie 2012, 14:55

kolejny problem dziś miałem podczas grania gdy nagrzałem trochę kompa pomyślałem żeby wyłączyć komputer i niech odpocznie trochę jak włączyłem nie chciał znów piknąć za 2gim razem włączył się tylko przez kilkanaście a nawet kilkadziesiąt sekund był ten pierwszy ekran chyba jak się bios ładuję tzn pisało żebym nacisnął delete żeby wejść w bios nic nie klikałem po kilkunastu sekundach pojawił się drugi obraz z tymi cyferkami co piszę jaki mam procesor itp
i po kilkunastu sekundach pojawił się taki tekst: "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" dodam że nie działała klawiatura próbowałem kliknąć capslock i się nie zaświecił co się mogło stać że doprowadził się do takiego stanu i nie chce się włączyć zrobić format ? próbowałem tak 3 razy i nic może to przez to że go nagrzałem może przez to że czyściłem i coś uszkodziłem ?

-- 05 sie 2012, 14:35 --

znajomi mi podpowiadają że mi windows padł i musze format robić tylko ja tam mam ważne dane na tamtym kompie teraz siedzę na zapasowym 8letnim złomie :( jeżeli będę robić format to na nową partycję przez xp da radę ? bo tego win 7 nie mam nie może koleś znależć

-- 05 sie 2012, 14:55 --

kolega polecił mi włożyć płytę z windowsem i kliknąć enter jakbym miał klawiaturę na ps2 podłączyłem dvd bo normalnie mam odłączone włączyłem komputer włożyłem płytę i pisało dowolny przycisk spowoduje rozruch cd klawiatura na usb mi nie działała podczas tej operacji a się sam włączył nie wiem co to może być kolega widocznie dobrze mi polecił z zawodu technik informatyk

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 sie 2012, 20:26

Adkins pisze:włączyłem komputer włożyłem płytę i pisało dowolny przycisk spowoduje rozruch cd klawiatura na usb mi nie działała podczas tej operacji a się sam włączył nie wiem co to może być

Czyli komputer uruchomił się normalnie ?

Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
Odczyt SMART wklej w tym temacie => sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30-2925.html

Adkins

Użytkownik

Post05 sie 2012, 22:21

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 sie 2012, 22:28

Widzę błędy w komunikacji dysku twardego z płytą główną.
Wymień kabelek SATA łączący dysk z płytą na nowy.

Na analizę całego raportu SMART poczekaj na ekspertów od dysków twardych.

Adkins

Użytkownik

Post05 sie 2012, 22:44

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obrazek
a dobrze jest podłączony chociaż ?
tzn dobre wejście sata ? bo jak czyściłem dysk to go odpinałem i podpięty jest tu jak widać na ss 1 wejście sata od dołu

-- 05 sie 2012, 22:44 --

jaka jest odpowiednia temperatura dysku ? u mnie dochodzi do 45 stopni przy średnim zużyciu komputera

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 sie 2012, 22:49

To bez różnicy do którego gniazda podepniesz.
Porty SATA na płycie powinieneś mieć podpisane: SATAII0, SATAII1, SATAII2, SATAII3.
Podepnij do portu 0, aby zachować kolejność.

Tak czy inaczej błędy w komunikacji nie oznaczają tego, że dysk podłączony jest do złego portu, bo to bez znaczenia.

jaka jest odpowiednia temperatura dysku ? u mnie dochodzi do 45 stopni przy średnim zużyciu komputera

To optymalna temperatura, jeżeli to temperatura w obciążeniu, jednak byłoby lepiej, gdyby była niższa.
Jak zamontujesz wentylatory na obudowę temperatura dysku znacznie powinna spaść.

Adkins

Użytkownik

Post05 sie 2012, 23:28

teraz 49 pokazuje ten program a jeszcze jedno dałoby radę jakimiś programami sprawdzić wszystkie podzespoły tak jak z tym dyskiem ? czy coś nie jest uszkodzone może jakiś program wykryje przez co komp nie zawsze pika win 7 nie znalazł jeszcze koleś mam nadzieje że w tym tygodniu znajdzie i zrobię formata kabelek jutro z rana wymienię w nocy grzebać nie będę bo jeszcze komar wleci do kompa :mrgreen:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 sie 2012, 23:42

Adkins pisze:a jeszcze jedno dałoby radę jakimiś programami sprawdzić wszystkie podzespoły tak jak z tym dyskiem ? czy coś nie jest uszkodzone może jakiś program wykryje przez co komp nie zawsze pika

Niestety nie ma takiej możliwości, jak w przypadku dysków twardych, dla których można określić sprawność sprzętu na podstawie odczytu SMART.

W przypadku procesora i karty graficznej możesz sprawdzić stabilność sprzętu przy obciążeniu.
Dla procesora => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dla karty graficznej => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pamięć RAM pod kątem błędów możesz sprawdzić aplikacją MemTest:
=> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm

Adkins

Użytkownik

Post06 sie 2012, 09:18

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
takie coś mi wyskoczyło po 10 minutach takiej samej pracy jak dysk się nagrzewał do 49-50 stopni

-- 06 sie 2012, 09:18 --

kabelek wymieniony do wejścia sata0 i podczas włączenia kompa pokazało że znaleziono nowy sprzęt czyli dysk

• Reklama

Wróć do „Problemy”