problem z pikaniem czy mam dobry sprzęt ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Adkins

Użytkownik

Post02 sie 2012, 18:35

witam otóż mam problem z komputerem podczas włączania (nie zawsze tak jest) komputer się nie uruchamia (nie pika) kiedyś jakieś 3-4 lata temu ja głupi chcąc wyczyścić dokładnie komputer próbowałem wyciągnąć wiatrak procesora i na siłę wyrwałem razem z procesorem i wygiąłem igiełki poszedłem od razu do serwisu miły pan mi wyprostował za darmo wygięty procesor :jupi: i nie pamiętam dokładnie czy po tym wybryku miałem problemy z włączaniem ostatnio miałem problemy że komputer mi mulił 5 min się ładował pasek windows (z zegarkiem w ręku) :@ zrobiłem formata a że nie mogłem uruchomić płytki poprzez first boot device czy jakoś tak (dowolny przycisk spowoduje rozruch cd) próbowałem wyjąć i włożyć do innego gniazda klawiaturę i podczas nie pamiętam czy to było jak wyjąłem czy wsadziłem komputer sam się włączył nie wiem czy to płyta uszkodzona czy co ale jak póżniej przeczytałem w necie że potrzeba wejścia ps2 jakoś się udało jeszcze innym razem robiłem reset biosa a kilka razy (2-3) miałem problem z włączeniem że aż z nerwów za mocno przycisnąłem że przycisk się wbił do środka (za słabo przykręcony) :mrgreen: że jak odbiłem to kabelki od przycisku się wyrwały szwagier mi przylutował ale póżniej jakoś miałem problem z podłączeniem przedniej części obudowy (te gówniane kabelki) :( próbowałem kilka kombinacji i jakoś się udało a dziś usłyszałem że żle zrobiłem ponieważ jest do każdej płyty głównej inna kombinacja (układ tych kabelków) i moje pytanie czy komputer się nie odpala za każdym razem (nie pika) to jest problem że ten procesor uszkodziłem tym wyjęciem czy może przez układ tych kabelków że aż po włożeniu klawiatury włączył się komputer kiedyś miałem wentylator 250 chyba rok temu kupiłem 330 Wat czy jak to się pisze z tych tańszych za 110 zł bo spalił mi się od razu z kartą radeona dodatkowo kupiłem używaną kartę geforce nie pamiętam modelu też za jakieś 100-120 zł i co 3-4 miesiące miałem problem z pixelami :@ naprawa kosztowała w granicach 20-40 zł naprawiłem tak 2-3 razy i stwierdziłem kupno nowej karty w sklepie esc gościu mi polecił radeona eah5670 512mb GDDR5 nie wiem czy mam słaby zasilacz mówili że 330 wystarczy nie wiem czy wkręcali ale ok zaraz podam mój sprzęt i proszę o podpowiedż co to może być że nie włącza się za pierwszym razem choć żadko się to robi a jak już nie chce odpalić to za 2-3 razem odpala z piknięciem i dodatkowo proszę o układ tych kabelków od przodu obudowy nie wiem jak to się nazywa czy panel przedni czy jak chodzi o te usb z przodu i włącznik i te lampeczki zaraz podam nazwę płyty dziękuję za przeczytanie mojego wypracowania :D

-- 02 sie 2012, 18:35 --

Pole Wartość
Komputer
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera MATI
Nazwa użytkownika Adkins

Płyta główna
Typ procesora Unknown, 2700 MHz
Nazwa płyty głównej Nieznane
Mikroukład płyty głównej Nieznane
Pamięć fizyczna 2048 MB
Typ BIOS'u Award Modular (11/22/07)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran
Karta wideo ASUS EAH5670 Series (1024 MB) tu jest błąd mam 512 mb
Karta wideo ASUS EAH5670 Series (1024 MB)
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (V8912954SL0)

Multimedia
Karta dźwiękowa Realtek HD Audio output

Magazyn
Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny WDC WD2500AAJS-00YFA0 (232 GB, IDE)
Status dysków SMART OK

Partycje
C: (NTFS) 238464 MB (216954 MB wolne)

Urządzenia wejściowe
Klawiatura Urządzenie klawiatury HID
Mysz Mysz zgodna z HID

Sieć
Karta sieciowa Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC (192.168.1.3)

Urządzenia zewnętrzne
Drukarka Microsoft XPS Document Writer
Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID
Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 sie 2012, 18:43

Na temat swoich perypetii z komputerem mógłbyś napisać książkę, mało tego, można nakręcić film :D

Rozumiem, że obecnie komputer po naciśnięciu przycisku Power na obudowie uruchamia się, ale nie zawsze ?
To jest główny problem ?

Adkins pisze:problem z podłączeniem przedniej części obudowy (te gówniane kabelki) próbowałem kilka kombinacji i jakoś się udało a dziś usłyszałem że żle zrobiłem ponieważ jest do każdej płyty głównej inna kombinacja

Akurat przycisk Power podłącza się zawsze w to samo miejsce.

Adkins pisze:proszę o układ tych kabelków od przodu obudowy nie wiem jak to się nazywa czy panel przedni czy jak chodzi o te usb z przodu i włącznik i te lampeczki zaraz podam nazwę płyty dziękuję

Podaj model płyty głównej.
Model odczytasz programem => CPU-Z => zakładka Mainboard

Adkins

Użytkownik

Post02 sie 2012, 18:57

@up tak rzadko się dzieje ostatnio że się nie uruchomi za 1 razem czyli że nie pika a co do przycisku to miałem odłączony przez jakiś tydzień i używałem starego zapasowego kompa i nie zapamiętałem gdzie co było próbowałem pierw podłączyć i byle gdzie i włączyć się nie chciał za 2/3 kombinacją się udało oczywiście podłączałem w tym miejscu gdzie to było przedtem tzn nie podłączałem tam gdzie jest karta czy gdzie się procka podłącza :P tylko tych szpilek jest tyle że się pogubiłem Obrazek dodatkowo nie wiem czy mam wszystkie sterowniki itp przed formatem zainstalowałem do karty graf z płytki i działało jak miałem win xp sp3 po formacie miałem xp sp2 i podczas instalacji mi się komputer resetował póżniej zkminiłem że to może być wina sp3 zainstalowałem i pobrałem dla bezpieczeństwa z neta sterowniki grafiki i wszystko ok a jak miałem starą kartę ati miałem kontroler ati póżniej zmieniłem na geforce i nadal pisało jakiś kontroler ati teraz tego nie ogarniam a mam znów ati

-- 02 sie 2012, 18:57 --

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 sie 2012, 19:11

Schemat podłączenia panelu obudowy:

Obrazek

Adkins pisze:dodatkowo nie wiem czy mam wszystkie sterowniki itp

Zainstaluj:

=> Chipset => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Grafika => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> ATI HDMI => http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... r-p379.htm
=> LAN => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Adkins

Użytkownik

Post02 sie 2012, 19:24

dzięki podłącze najszybciej jak się da a co z tym pikaniem bo kiedyś ktoś mi kazał zrobić reset biosa zrobiłem i nie pomogło dodatkowo ten problem że jak podłączyłem klawiaturę do kompa i się uruchomił co może być problemem czy to uszkodzona płyta ? i jeszcze ten zasilacz 330 czy wystarczy ? słyszałem że musi być pobór mocy wszystkich części + chyba co pamiętam 20% tzw luzów dodam że dvd mam odłączone bo się popsuło uruchamiając kompa mi wczytywało płytę której nie było i się windows ładował długo i mulił komp

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 sie 2012, 19:46

Jakie konkretnie jest to pikanie ?
Ile dźwięków ? Pojedyncze czy ciągłe ?

Jeżeli dźwięki występują nie zawsze, tylko co jakiś czas, to może dochodzi do samoczynnego resetu BIOS-u, której powodem jest rozładowana bateryjka na płycie głównej.
Bardzo często samoczynny reset BIOS-u sygnalizowany jest niestandardowym dźwiękiem.
W tym wypadku rozwiązaniem będzie wymiana bateryjki na płycie. Jej koszt, to około 5 zł.
Nie zarzekam się, że to jest przyczyną, a jedynie podejrzewam to, bo oznaki mogą na to wskazywać.

Pokaż zdjęcie naklejki tego zasilacza albo napisz co to konkretnie za producent i model.

Adkins

Użytkownik

Post02 sie 2012, 20:19

dzwięk jest normalny pojedyncze piknięcie krótkie i po nim pojawia się czarny obraz i pokazuje mój sprzęt a jak piknięcia nie ma to komputer dalej chodzi słychać "wirowanie" a ekran na monitorze tak jak by był komputer wyłączony dodatkowo nie wiem czy mam na te pikanie fobię czy faktycznie tak jest ale jak szybko i do końca naciskam przycisk to się włącza a jak nacisnę normalnie tak jak monitor i nie do końca to się nie chce uruchomić tak zauważyłem

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 sie 2012, 20:24

Nie podkręcałeś czegoś ?
Masz możliwość sprawdzenia na innym zasilaczu ?

Adkins

Użytkownik

Post02 sie 2012, 20:53

takiej możliwości nie mam bo mam 8 letni komputer i tam o wiele słabszy zasilacz zmieniłem kabelki od obudowy i działa ładnie tylko do tego speaker connector mam podłączone takie czarne coś podobne do bryloka to chyba to piszczy podczas włączania :jupi: a co do podkręcania nic nie robiłem mam komputer od nowości i dodam że kiedyś miałem dużo wirusów że na czas mi się komputer wyłączał zaraz po włączeniu było to ze 3 lata temu a i jeszcze ciągle mi się dioda od myszki świeci nawet jak wyłączę komputer a mój kolega ma taką samą z tego samego sklepu tej samej firmy i mu się nie świeci po wyłączeniu nie wiem już co myśleć a to spisałem z zasilacza : 100-240 VAC
seasonic electronics
100-240V~5A 50-60 hz

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 sie 2012, 20:56

Adkins pisze:tylko do tego speaker connector mam podłączone takie czarne coś podobne do bryloka to chyba to piszczy podczas włączania :jupi:

Podłączony masz głośniczek.

Adkins pisze:seasonic electronics

Zasilacz porządny, ale skoro komputer ma osiem lat, to może wypadałoby przeczyścić zasilacz z kurzu wewnątrz.
Zabrudzenie zasilacza w jego wnętrzu również może wywoływać takie objawy.

Adkins

Użytkownik

Post03 sie 2012, 14:24

żle mnie zrozumiałeś pytałeś czy mam inny zasilacz to mam drugi komputer 8 letni a ten co nie pika to ma 4-5 lat a zasilacz dokładnie rok temu kupiłem w sierpniu

-- 03 sie 2012, 14:24 --

to co mam z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 sie 2012, 17:19

Przeczyść komputer z kurzu wewnątrz.
Wyjmij kartę graficzną i pamięć RAM ze slotów, przedmuchaj sloty.
Przeczyść radiator procesora oraz karty graficznej.

Adkins pisze:i jeszcze ciągle mi się dioda od myszki świeci nawet jak wyłączę komputer a mój kolega ma taką samą z tego samego sklepu tej samej firmy i mu się nie świeci po wyłączeniu nie wiem już co myśleć

To nie jest wina myszki, taki urok płyty głównej. Myszka po prostu jest cały czas zasilana.
W niektórych płytach głównych była możliwa zmiana opcji zasilania portów PS/2 poprzez przestawienie odpowiedniej zworki, jednak przejrzałem instrukcję Twojej płyty i nie zauważyłem takiej zworki.

Adkins

Użytkownik

Post03 sie 2012, 17:59

już kiedyś czyściłem i po przeczyszczeniu i uruchomieniu nie chciał się włączyć a wyjmować tego chłodzenia z procesora wole nie tykać bo znów wyjmę z procesorem bez odpinania :doh: jeszcze mam prośbę niedługo chcę się przenieść z xp na 7 i nie wiem jak ze sterownikami i po formacie jakie dodatki instalować tzn adobe reader direct net framework co jeszcze potrzebne do windows 7 ? i czy można pełną wersję pobrać z internetu za free ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 sie 2012, 18:46

Adkins pisze:jeszcze mam prośbę niedługo chcę się przenieść z xp na 7 i nie wiem jak ze sterownikami

Sterowniki do płyty głównej znajdziesz na stronie producenta płyty:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Sterownik do karty graficznej znajdziesz tutaj:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (32-bit)
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (64-bit)

Adkins pisze:i po formacie jakie dodatki instalować tzn adobe reader direct net framework co jeszcze potrzebne do windows 7

=> Service Pack 1 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> .NET Framework 4.0 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Java => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Flash Player => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pozostałe oprogramowanie według uznania i według potrzeb innych aplikacji.

Adkins pisze:czy można pełną wersję pobrać z internetu za free ?

Możesz pobrać, ale musisz posiadać licencję na system, czyli certyfikat COA z kluczem licencyjnym, a domyślam się, że takiej nie posiadasz, więc musisz kupić cały pakiet, czyli płytę z instalatorem systemu oraz certyfikatem COA:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Adkins

Użytkownik

Post03 sie 2012, 18:54

okey dziękuję i jeszcze jedno co do ram kiedyś przy czyszczeniu podłączyłem byle gdzie czy to ważne w jakim gniezdzie ? oraz mieszkam na 3 piętrze na poddaszu od tej strony co świeci cały dzień słońce i w dzień po prostu nie mogę wytrzymać komputer mam dosyć ciepły kiedyś miałem problem z przegrzewaniem się kupiłem tą nową kartę miałem maxymalnie 60 stopni przy graniu np w gta4 i komputer był dosyć zimny teraz jak są upały po 35 stopni to komputer się strasznie grzeje najgorzej dysk procesor i karta nawet przy ramach czuje ciepłe powietrze może to też przez to że mam dużo odstających kabli od zasilacza ? czy takie nagrzewanie w takie dni to normalne czy idzie jakoś zapobiec ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”