witam otóż mam problem z komputerem podczas włączania (nie zawsze tak jest) komputer się nie uruchamia (nie pika) kiedyś jakieś 3-4 lata temu ja głupi chcąc wyczyścić dokładnie komputer próbowałem wyciągnąć wiatrak procesora i na siłę wyrwałem razem z procesorem i wygiąłem igiełki poszedłem od razu do serwisu miły pan mi wyprostował za darmo wygięty procesor

i nie pamiętam dokładnie czy po tym wybryku miałem problemy z włączaniem ostatnio miałem problemy że komputer mi mulił 5 min się ładował pasek windows (z zegarkiem w ręku)

zrobiłem formata a że nie mogłem uruchomić płytki poprzez first boot device czy jakoś tak (dowolny przycisk spowoduje rozruch cd) próbowałem wyjąć i włożyć do innego gniazda klawiaturę i podczas nie pamiętam czy to było jak wyjąłem czy wsadziłem komputer sam się włączył nie wiem czy to płyta uszkodzona czy co ale jak póżniej przeczytałem w necie że potrzeba wejścia ps2 jakoś się udało jeszcze innym razem robiłem reset biosa a kilka razy (2-3) miałem problem z włączeniem że aż z nerwów za mocno przycisnąłem że przycisk się wbił do środka (za słabo przykręcony)

że jak odbiłem to kabelki od przycisku się wyrwały szwagier mi przylutował ale póżniej jakoś miałem problem z podłączeniem przedniej części obudowy (te gówniane kabelki)

próbowałem kilka kombinacji i jakoś się udało a dziś usłyszałem że żle zrobiłem ponieważ jest do każdej płyty głównej inna kombinacja (układ tych kabelków) i moje pytanie czy komputer się nie odpala za każdym razem (nie pika) to jest problem że ten procesor uszkodziłem tym wyjęciem czy może przez układ tych kabelków że aż po włożeniu klawiatury włączył się komputer kiedyś miałem wentylator 250 chyba rok temu kupiłem 330 Wat czy jak to się pisze z tych tańszych za 110 zł bo spalił mi się od razu z kartą radeona dodatkowo kupiłem używaną kartę geforce nie pamiętam modelu też za jakieś 100-120 zł i co 3-4 miesiące miałem problem z pixelami

naprawa kosztowała w granicach 20-40 zł naprawiłem tak 2-3 razy i stwierdziłem kupno nowej karty w sklepie esc gościu mi polecił radeona eah5670 512mb GDDR5 nie wiem czy mam słaby zasilacz mówili że 330 wystarczy nie wiem czy wkręcali ale ok zaraz podam mój sprzęt i proszę o podpowiedż co to może być że nie włącza się za pierwszym razem choć żadko się to robi a jak już nie chce odpalić to za 2-3 razem odpala z piknięciem i dodatkowo proszę o układ tych kabelków od przodu obudowy nie wiem jak to się nazywa czy panel przedni czy jak chodzi o te usb z przodu i włącznik i te lampeczki zaraz podam nazwę płyty dziękuję za przeczytanie mojego wypracowania
-- 02 sie 2012, 18:35 --Pole Wartość
Komputer
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera MATI
Nazwa użytkownika Adkins
Płyta główna
Typ procesora Unknown, 2700 MHz
Nazwa płyty głównej Nieznane
Mikroukład płyty głównej Nieznane
Pamięć fizyczna 2048 MB
Typ BIOS'u Award Modular (11/22/07)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)
Ekran
Karta wideo ASUS EAH5670 Series (1024 MB) tu jest błąd mam 512 mb
Karta wideo ASUS EAH5670 Series (1024 MB)
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (V8912954SL0)
Multimedia
Karta dźwiękowa Realtek HD Audio output
Magazyn
Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
Napęd dyskietek Stacja dyskietek
Dysk fizyczny WDC WD2500AAJS-00YFA0 (232 GB, IDE)
Status dysków SMART OK
Partycje
C: (NTFS) 238464 MB (216954 MB wolne)
Urządzenia wejściowe
Klawiatura Urządzenie klawiatury HID
Mysz Mysz zgodna z HID
Sieć
Karta sieciowa Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC (192.168.1.3)
Urządzenia zewnętrzne
Drukarka Microsoft XPS Document Writer
Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID
Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID