Problem z przeglądarkami

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Bombaas

Użytkownik

Problem z przeglądarkami

Post11 lis 2010, 20:10

Witam wszystkich, mam problem z przeglądarkami. Mam wrażenie, że coś mnie napadło mam Nortona IS na licencji co chwile wykrywa mi ataki z powiadomieniem, że są blokowane.. przed chwilą się zaczęło tak, że dosłownie co chwilę.. ;/
Explorer się tnie jak tylko nową kartę otwieram i totalnie blokuje, trzeba usuwać go z menadżera w procesach. Norton ukazuje to tak ( kilka przykładowych raportów, niestety nie mogę kopiować więc linki):
ataki:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
1atak:
2atak:
3atak:

LOGI:
otl- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
dds- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
gmer - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Męczy mnie to już od wczoraj w nocy, po skanowaniu tych plików nic się nie pojawiło.. na początku było jeszcze pokazywana lokalizacja Iexplorer ale przestałem korzystać na rzecz mozilli gdyż nan tamtym z blokadą po nowej karcie nie da rady normalnie funkcjonować.. ;//

Proszę o szybką pomoc co z tym zrobić jeśli potrzebne jakieś dodatkowe informacje to proszę pytać i ew. napisać jak je uzyskać gdyż informatykiem nie jestem i się nie znam jakoś nieesamowicie :p
Błagaaam... 'Umiera' mi komputer :((

Wybrałem wasze forum z nadzieją, że znajdę tu ludzi, którzy znają się na rzeczy jeśli nie to może chociaż powiedzcie mi gdzie mi ktoś pomoże..
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, 21:53 przez Bombaas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z przeglądarkami

Post11 lis 2010, 20:55

Witam, podaj logi z OTL, Gmer itd czyli o wszystkim co napisano tutaj (tam są linki do instrukcji) bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpieczenstwo-t1887.html
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Problem z przeglądarkami

Post12 lis 2010, 19:13

465 GB \\.\PhysicalDrive0 MBR Code Faked!
SHA1: CCF356FEC6D9BBB29EF3EF1E4270A2B799955EA4

Może Rootkit, może nie.

Do MBRCheck:
wpisz: Y (i naciśnij ENTER)
wpisz cyfrę: 2 (i naciśnij ENTER)
wpisz nr dysku: 0 (i naciśnij ENTER)
wpisz nr Systemu: 5 (i naciśnij ENTER)
wpisz: YES (i naciśnij ENTER)
wciśnij ENTER na klawiaturze
zrestartuj komputer.
zrób nowy log z MBRCheck.exe i pokaż go na Forum

Bombaas

Użytkownik

Problem z przeglądarkami

Post13 lis 2010, 01:37

__________________________________---
ten log bez restartu się już pojawił... to nie wiem po co było restartować
mbrcheck - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jakieś podejrzenia co to jest? zostało mi 7 dni licencji norton'a także muszę się wybronić do tego czasu bo potem mnie to coś zje :D
Patrzyłem adres ip z ataków wynika z niego, że ruskie mnie atakują! xD
194.60.205.232 - Geo Information
IP Address 194.60.205.232
Host 194.60.205.232
Location RU RU, Russian Federation
City -, - -
Organization Baltic Center of Innovations TechPromInvest LTD
ISP Baltic Center of Innovations TechPromInvest LTD
AS Number AS49017 Baltic Center of Innovations TechPromInvest LTD
Latitude 60°00'00" North
Longitude 100°00'00" East
Distance 5314.36 km (3302.19 miles)

Coraz więcej się dzieje złego.. :/ jak wcześniej czasami nie mogłem mozilli otworzyć i musiałem z trybu awaryjnego tak niedawno w ogóle nic nie mogłem włączyć.. dopiero po restarcie, a teraz błąd mozilli:
Add-ons: {BBDA0591-3099-440a-AA10-41764D9DB4DB}:2.0,{2D3F3651-74B9-4795-BDEC-6DA2F431CB62}:4.6,{972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd}:3.6.12
BuildID: 20101026210630
CrashTime: 1289610153
EMCheckCompatibility: true
FramePoisonBase: 00000000f0de0000
FramePoisonSize: 65536
InstallTime: 1289487266
ProductName: Firefox
ReleaseChannel: release
StartupTime: 1289604281
Theme: classic/1.0
Throttleable: 1
URL: problemy/problem-z-przegladarkami-t9381.html
Vendor: Mozilla
Version: 3.6.12

Zgłoszenie to zawiera ponadto informacje na temat stanu programu w momencie wystąpienia awarii.

Nie wiem czy te rzeczy mają coś wspólnego z tym ruskim cosiem w każdym razie piszę bo może się przyda..
Oczywiście ataki non-stop....

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Problem z przeglądarkami

Post13 lis 2010, 07:13

MBRCheck nie naprawił tego.
Ale to raczej nie jest Rootkit, żeby on był MBRCheck na pewno by go naprawił.

Tak więc = to nie raczej wirusy.

Pełne skanowanie MalwareBytes: http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-m ... re-a55.htm

Bombaas

Użytkownik

Problem z przeglądarkami

Post13 lis 2010, 13:33

Okey, skanuje..log malware- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Nic.. ;/

Kolega mi jeszcze coś mówił o skanowaniu przy rozruchu macie jakieś pomysły na taki scan? próbowałem szukać tej opcji w Nortonie i znalazłem skan przy starcie komputera ale gdy to zaznaczyłem to jakoś nic się nie stało przy starcie.. ;// Jakieś inne pomysły? Jakiś boot scan czy coś.. :P

treść ataków się zmieniła ale to by było na tyle jeśli chodzi o zmiany.. :p

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z przeglądarkami

Post13 lis 2010, 18:07

Hotfix

Bombaas

Użytkownik

Problem z przeglądarkami

Post14 lis 2010, 15:31

skan dr. web.. niestety za dużo nie wykryło.. przeniosłem wsszystko na kwarantanne, ataki dalej obecne.. co z tym teraz? bo tutaj jak mi się wydaje to większość jest bazą nortona.. w atakach mi pokazuje lokalizację firefox.exe (wcześniej iexplorer.exe ale przestałem używać..) także nic takiego mi nie wykryło.. tylko trojana kopii mbrcheck'a ..
W tym raporcie na końcu w sumie tylko te 4 pliki nortona pokazało a trochę więcej ich było w okienku skanu..
pomóżcie jak przeskanować komputer podczas rozruchu czy coś w tym stylu może.. nie wiem kurde, ja nie mam pomysłów.. wiedza mnie ogranicza.. ;d

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z przeglądarkami

Post14 lis 2010, 16:35

Poczekaj na kogoś od logów.
Być może komenda bootrec /fixmbr
pomogłaby na tego mbrcheck ale niech spece to ocenią.
Hotfix

Bombaas

Użytkownik

Problem z przeglądarkami

Post14 lis 2010, 21:24

Szkoda tylko, że spece już od kilku dni nie przychodzą.. :(
Pozatym tu nie chodzi głównie o tego mbrcheck'a bo przecież to mam od niedawna, sami mi powiedzieliście, żebym to zrobił a problem pojawił się już wcześniej, mbrcheck to mogę usunąć i będzie chyba po kłopocie.. mi chodzi o te ruskie ataki na przeglądarki.. ;//

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z przeglądarkami

Post14 lis 2010, 21:31

Masz stałe czy zmienne IP?
Może przestaw się na Comodo, jest to niezwykle silny firewall, który nic nie przepuści, poblokujesz w nim porty i bodajże także niechciane IP.
Pozatym aktualizacja pełna wszystkiego na kompie.

Samych ataków nie zatrzymasz, możesz się tylko bronić. Coś musi być u Ciebie, że skanują tego kompa, może właśnie jakaś luka.
Hotfix

Bombaas

Użytkownik

Problem z przeglądarkami

Post15 lis 2010, 19:28

mam stałe aczkolwiek używałem ostatnio proxy do oglądania filmów 'nielimitowanych' :P na każdym ip który zmieniałem były ataki.. mam pełną aktualizacje, mam nowego kompa i jeszzcze 3 dni dokońca wszystkich licencji.. oni korzystają z tego co widzę z jakichś 4-5 ip.. ustawiłem teraz w nortonie blokowanie danych ip co 4h. mogę na 30h ale chce patrzeć i tak co chwilę czy coś się dzieje nadal, pozatym co chwile nowy z tych 4-5 ip się pokazuje i mi napada mozille.exe.. planuję się przenieść na Avasta no i myślałem o firewallu i chyba jak mówisz wezmę Comodo.. trochę robią się irytujące te okienka o blokowanych atakach ;p nie chcą mi dać spokoju te ruskie.. ciekaw jestem co się stanie jakby mi się norton skończył i bym nie miał już żadnej ochrony.. komp by padł? ale nie będę próbował, dzień przed zaopatrzę się w nową ochronę..
w ogóle to dzisiaj jak wszedłem na komputer to net mi nie działał chociaż lampka na modemie się paliła, kabel działający do końca, podpięty a tu czerwone krzyżyki w trayu i tak samo wifi włączam i nic kolor się nie zmieni na "aktywny" .. ale zrobiłem restore w bootcie no już działa ale to już było przegięcie.. odcinają mnie od neta? czy całkowicie inna przyczyna, ale jak dla mnie to i tak dosyć nie spotykana, żeby wszystko było ok a tu nagle mimo tego padł net.. ;// no i czemu explorer się wiesza totalnie teraz już nawet przy samym wlaczeniu nie to, że przy nowej karcie..;// mam wrażenie, że nie tyle, że mnie atakują ale wyniszczają mnie powoli od d*py strony po cichu... takie odnoszę wrażenie, bo za dużo zbiegów okoliczności jak na ostatni tydzień..

@edit kurde szkoda, że Comodo nie jest darmowy..triale tylko widzę na comodo.com

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Problem z przeglądarkami

Post15 lis 2010, 20:10

Bombaas, Comodo Firewall jest darmowy- o tym piszą na stronie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jest również coś takiego, jak Comodo Internet Security- można z tego pakietu zainstalować tylko zaporę. Ten zestaw ma dobrą ochronę defence. Również jest darmowy i można go pobrać ze strony: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Niestety ponoć firma Comodo zbiera informacje o użytkownikach, dlatego nie korzystam z ich produktów.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Bombaas

Użytkownik

Problem z przeglądarkami

Post15 lis 2010, 20:23

No właśnie już znalazłem mam Comodo Firewall i jakieś geekbuddy jednak po diagonstyce w comodo wystąpił błąd nie dało się z diagnozować... (?) no i ten geek nie chce się włączyć
oto raport z tej nieudanej diagnostyki :
oczywiście nic z tego nie rozumiem i nie wiem czemu mi to nie działa...
w głównym okienku Comodo jest napisane z lewej sstrony Defense+ nie działa prawidłowo...
może wciąż działający norton go blokuje czy coś?

@edit firewall już wykrył w ciągu kilkumin 23 intruzów.... ale żaden spod ip które mnie atakują, tylko na nortonie są ataki stamtąd..
to tak rzeczywiście jest, że komputer jest non stop atakowany czy tylko u mnie jest coś nie tak? :D
@edit2 już działają w pełni comodo i geek.. ale widzę, że nikt mi nie może pomóc z tymi atakami? :// i z powolnym psuciem się komputera przez to? ;//
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 14:28 przez Bombaas, łącznie zmieniany 2 razy.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”