Kernel-Power 41 Zamrożenie systemu W7 (64bit)
- seba86mu
Czy sprawdzałeś na innym zasilaczu ?
-
jeszcze nie ponieważ miałem problem z przekonaniem znajomego (nie zgadzał się zbytnio).
Udało się mi go przekonać i zasilacz będę miał dopiero w czwartek wieczorem.
Udało się mi go przekonać i zasilacz będę miał dopiero w czwartek wieczorem.
- greh
- Kontaktowanie:
Może od razu powiedz, jaki znajomy ma zasilacz, żebyś czasem go nie spalił, a jak ma totalny szajs, to może pociągnąć i Twój sprzęt.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
-
ja dam mu na ten czas swój zasilacz jak będę miał jego.
-- 29 maja 2012, 20:33 --
wiedziałem ale zapomniałem bo dziwna jest ta nazwa zasilacza. Jak się ponownie dowiem to podam tu nazwę.
-- 29 maja 2012, 20:33 --
wiedziałem ale zapomniałem bo dziwna jest ta nazwa zasilacza. Jak się ponownie dowiem to podam tu nazwę.
- seba86mu
Czy posiadasz konkretnie takie kości RAM: 1600MHz, 9-9-9-24, 1.5V:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
Sprawdź w BIOS-ie jakie jest napięcie zasilania pamięci:
BIOS => Advanced => DRAM Configuration
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
Sprawdź w BIOS-ie jakie jest napięcie zasilania pamięci:
BIOS => Advanced => DRAM Configuration
-
To o ten zasilacz będzie mi służył pomocą:
LC-POWER LC6550 v1.3
Proszę o opinie na temat tego zasilacza.
-- 29 maja 2012, 21:48 --
Dokładnie to mam niebieskie, poniżej daję link do nich:
LC-POWER LC6550 v1.3
Proszę o opinie na temat tego zasilacza.
-- 29 maja 2012, 21:48 --
Dokładnie to mam niebieskie, poniżej daję link do nich:
- seba86mu
Prawdę powiedziawszy pierwszy raz widzę taką markę zasilacza.
Ciężko cokolwiek mi powiedzieć na ten temat.
W certyfikacji 80 PLUS zasilacz ten nie jest uwzględniony, więc jego sprawność jest niższa niż 80%, a przy takiej mocy, jaką producent podaje na etykiecie, to kiepsko.
Jeżeli masz możliwość podaj specyfikację linii zasilających (3,3V, 5V, 12V) tego zasilacza natężenie na liniach (podane w Amperach), ewentualnie moc tych linii (podawaną w Watach).
W Sieci znalazłem, ale jedynie z rewizji 2.2 tego zasilacza, a napisałeś, że to 1.3.
A podaj jeszcze napięcie zasilania tych pamięci z BIOS-u.
Ciężko cokolwiek mi powiedzieć na ten temat.
W certyfikacji 80 PLUS zasilacz ten nie jest uwzględniony, więc jego sprawność jest niższa niż 80%, a przy takiej mocy, jaką producent podaje na etykiecie, to kiepsko.
Jeżeli masz możliwość podaj specyfikację linii zasilających (3,3V, 5V, 12V) tego zasilacza natężenie na liniach (podane w Amperach), ewentualnie moc tych linii (podawaną w Watach).
W Sieci znalazłem, ale jedynie z rewizji 2.2 tego zasilacza, a napisałeś, że to 1.3.
enzox pisze:Dokładnie to mam niebieskie, poniżej daję link do nich:
A podaj jeszcze napięcie zasilania tych pamięci z BIOS-u.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, 22:00 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Niestety w Adwanced nie było DRAM Configuration lecz szukając znalazłem to w "OC Tweaker"
Tutaj zrzut jak to wygląda u mnie:
Dodam jeszcze, że wszystko mam ustawione po prawej stronie na "Auto"
Tutaj zrzut jak to wygląda u mnie:
Dodam jeszcze, że wszystko mam ustawione po prawej stronie na "Auto"
- seba86mu
Napięcie pamięci 1.5V, czyli w porządku.
-
Szczerze, to nie wiem nic więcej o tym zasilaczu oprócz nazwy i tego, że ma 550W. Musiałbym zapytać właściciela lecz trudno mi powiedzieć czy on to będzie wiedział bo on nie zajmuje się dogłębnie takimi szczegółami sprzętu (zwłaszcza zasilaczy) więc sądzę że nie będzie wiedział.
-- 29 maja 2012, 22:05 --
Dziś już miałem 3 przypadki że po uruchomieniu sprzętu minęło jakieś 5 sekund, nie zdążyłem włączyć nawet mozilli i zaciął się już, tylko restart pozostał. : /
-- 29 maja 2012, 22:08 --
A jakbym wyciągnął kartę graficzną i pracował bez niej kilka godzin i sprawdził czy zacina się tez sprzęt bez gpu?
Bo i5 w moim przypadku ma integre gpu i bym z niej korzystał 1 dzień aby sprawdzić czy bez hd 7870 też wystąpi zacinanie, wtedy miałbym przekonanie do gpu że ona jest nie winna jeśli zacinanie by również było bez gpu.
Mogę chyba takie coś zastosować?
-- 29 maja 2012, 22:05 --
Dziś już miałem 3 przypadki że po uruchomieniu sprzętu minęło jakieś 5 sekund, nie zdążyłem włączyć nawet mozilli i zaciął się już, tylko restart pozostał. : /
-- 29 maja 2012, 22:08 --
A jakbym wyciągnął kartę graficzną i pracował bez niej kilka godzin i sprawdził czy zacina się tez sprzęt bez gpu?
Bo i5 w moim przypadku ma integre gpu i bym z niej korzystał 1 dzień aby sprawdzić czy bez hd 7870 też wystąpi zacinanie, wtedy miałbym przekonanie do gpu że ona jest nie winna jeśli zacinanie by również było bez gpu.
- seba86mu
Kurcze, 23 maja 2012, czyli sześć dni temu wyszła nowa wersja BIOS-u (3.10) dla Twojej płyty głównej - może aktualizacja by pomogła, ale przy obecnym stanie (nagłych zamrożeniach systemu) aktualizacja BIOS-u nie wchodzi w grę, bo uśmiercisz płytę, gdyby w czasie aktualizacji doszło do zawieszenia.
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Aktualizacja niby dodaje jedynie wsparcie dla 3 generacji procesorów Ivy Bridge.
No nic, na chwilę obecną pozostaje jedynie przetestowanie sprzętu na innym zasilaczu. Nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy.
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Aktualizacja niby dodaje jedynie wsparcie dla 3 generacji procesorów Ivy Bridge.
No nic, na chwilę obecną pozostaje jedynie przetestowanie sprzętu na innym zasilaczu. Nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy.
-
Czyli aktualizacja biosu nie przyda się mi bo mam procesor z sandy bridge a poprawek jakich dokonano to takich jak wyżej napisałeś, czyli "wsparcie dla 3 generacji procesorów Ivy Bridge."
Na obecną chwilę bardzo dziękuję Wam i jestem wdzięczny za rady i wskazówki. W czwartek zamontuje zasilacz o którym wcześniej mowa i dam znać jakie efekty.
Na obecną chwilę bardzo dziękuję Wam i jestem wdzięczny za rady i wskazówki. W czwartek zamontuje zasilacz o którym wcześniej mowa i dam znać jakie efekty.
- seba86mu
enzox pisze:A jakbym wyciągnął kartę graficzną i pracował bez niej kilka godzin i sprawdził czy zacina się tez sprzęt bez gpu?
Niestety nie ma możliwości wykorzystania zintegrowanego układu graficznego z procesorem CPU na Twojej płycie głównej, ponieważ fizycznie nie miałbyś do czego podłączyć monitora. Ponadto chipset Intel P67 nie wspiera zintegrowanych z procesorem CPU układów graficznych. Jedynie seria Intel H....
-
Racja, bo nie mam wejścia pod dvi lub vga na mobo. czyli bez karty graficznej nie obejdzie się. A jakbym podłączył gainward 9400 GT zamiast hd 7870?
Wiem, jest różnica co do wydajności ale tylko taką mam możliwość na obecną chwilę.|
Czy nie mógłbym podłączyć jej ?
-- 29 maja 2012, 22:27 --
Racja, bo nie mam wejścia pod dvi lub vga na mobo. czyli bez karty graficznej nie obejdzie się. A jakbym podłączył gainward 9400 GT zamiast hd 7870?
Wiem, jest różnica co do wydajności ale tylko taką mam możliwość na obecną chwilę.|
-- 29 maja 2012, 22:27 --
- seba86mu
Oczywiście, że możesz podłączyć inną kartę graficzną na próbę.
Pamiętaj, aby przed wyjęciem karty i włożeniem nowej odinstalować sterowniki od tej, która aktualnie jest włożona.
To przynajmniej wykluczy problem z HD 7870, jeżeli na 9400GT system również się zamrozi.
Pamiętaj, aby przed wyjęciem karty i włożeniem nowej odinstalować sterowniki od tej, która aktualnie jest włożona.
To przynajmniej wykluczy problem z HD 7870, jeżeli na 9400GT system również się zamrozi.
-
- Reklama