Kernel-Power 41 Zamrożenie systemu W7 (64bit)

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 19:14

A reset po instalacji był?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

enzox

Użytkownik

Post31 maja 2012, 19:22

Tak.
Instaluję ponownie.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post31 maja 2012, 19:24

Zainstaluj program Diver Sweeper, ale na razie go nie uruchamiaj:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Odinstaluj ponownie sterownik poprzez Programy i funkcje oraz kartę graficzną z Menadżera Urządzeń.
Teraz uruchom ponownie komputer w trybie awaryjnym (naciskaj klawisz F8 przed rozpoczęciem ładowania systemu).
W trybie awaryjnym uruchom Driver Sweeper => ATI - Display => Analyse => zaznacz wszystko => Clean
Po tych zabiegach uruchom system w trybie normalnym i zainstaluj Catalyst 12.4.

enzox

Użytkownik

Post01 cze 2012, 16:28

Działa już, zainstalowałem po raz drugi wersję 12,4 i podczas klikania na aktualizację wyskakuje komunikat, że wersja jest aktualna i nie ma nowszej.

Miałem ponowne zawieszenie przed chwilą, zmiana sterowników nie pomogła niestety. : (

Teraz włożę 9400GT i na niej będę testował komputer.

-- 01 cze 2012, 16:28 --

Po korzystaniu z kompa (z gpu 9400GT) ani razu nie zawiesił się.
Jak na obecną chwilę to było około 6 godzin i ani jednego błędu nie sypnął aby się zawiesić.
Popracuję przez kolejne godziny z tą kartą.

Ale jak możecie wyjaśnić to że HD 7870 tylko zacina kompa podczas pracy na systemie???
A podczas obciążenia, metro 2033 (ultra detale), GTA IV (najwyższe ustawienia) wszystko ładnie, pięknie śmiga ale jak zamknę grę i wyjdę z niej to minie troszkę czasu (1-15 minut) i się zawiesza ?
Dlaczego w grach się nie zawiesza tylko podczas korzystania z Windows 7?
Mógłby ktoś przedstawić konkretne wyjaśnienie ?

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 17:49

enzox pisze:Ale jak możecie wyjaśnić to że HD 7870 tylko zacina kompa podczas pracy na systemie???

Możliwe, że karta nie współgra z MoBo, ale to tylko moje luźne przypuszczenia.

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post01 cze 2012, 19:02

greh pisze:Możliwe, że karta nie współgra z MoBo, ale to tylko moje luźne przypuszczenia.

Jest to bardzo prawdopodobne, tym bardziej, że użytkownik z innego tematu, który przytoczyłem na początku:
=> systemy-operacyjne/zawieszanie-sie-komputera-blad-kernel-power-id-41-63-t18456.html?hilit=7870
miał identyczny problem z tą samą kartą na tej samej płycie głównej (ASRock P67 Pro3 (B3)), z tym że tamten gościu pożyczył kartę HD 7870 swojemu koledze i problem się powtarzał, więc padło na wadę fabryczną karty.
Być może i Ty trafiłeś na tą samą felerną partię.

enzox, dobrze byłoby skontaktować się mailowo z pomocą techniczną AMD oraz ASRock-a i przedstawić sprawę.
Czy masz możliwość sprawdzenia karty na innym komputerze ?

Na chwilę obecną oprócz sprawdzenie karty na innym komputerze, aktualizacji BIOS-u płyty lub oddania karty na gwarancje innego wyjścia nie widzę.

enzox

Użytkownik

Post01 cze 2012, 21:35

Oprócz tego komputera mam jeszcze 1 ale dużo gorszy, który ma około 7 lat. Zasilacz ma 350W, więc będę musiał włożyć z ten XFX 550W zamiast tamtego 350W w starym kompie. CPU tam mam e2180 (2x 2,0GHz) i mobo z gigabyta (GA-945GCM-S2L). + 2GB Ram.
Nie jest zbyt dobrze, gdy jest duża różnica między dobrym procesorem a słabą kartą graficzną i na odwrót.
Podłączając HD 7870 do "starego kompa" który jest zbudowany z powyższych części będzie to jakoś wszystko kompatybilne ze sobą ?
Nic niebezpiecznego się nie stanie ?
Nie będzie jakiegoś przesilenia?

-- 01 cze 2012, 21:35 --

Najpierw podejmę się tego aby przetestować HD 7870 na innym komputerze, tylko on musi spełnić wymagania odpowiednie. Do starego kompa mógłbym ją zamontować czy nie powinienem?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post01 cze 2012, 21:38

enzox pisze:Do starego kompa mógłbym ją zamontować czy nie powinienem?

Tak, możesz zamontować kartę do tamtego komputera.
Jeżeli płyta posiada złącze PCI-E na kartę graficzną, przełożysz zasilacz XFX 550W, to nie widzę żadnych przeciwwskazań.

enzox

Użytkownik

Post04 cze 2012, 20:31

Trudno mi określić, że to wina GPU. Jednoznacznie muszę stwierdzić, że aktualizacje na bieżąco się pobierały, tapety na pulpicie brak (wcześniej był co 10 sekund pokaz slajdów), zrobiłem dodatkowo test gpu ( rozgrzewając ją max do 57 stopni Celsjusza - więcej się nie dało) za pomocą programu FunMark i problem zniknął od 3 dni. Pisząc tego posta to trzeci dzień w którym nie spotkałem się z błędem w temacie. Coś pomogło. Ale co ? Tego nie wiem. :D
Ale najważniejsze, że udało się rozwiązać błąd.
W piątek włożyłem na cały dzień 9400GT i komputer ani razu się nie zaciął.
W sobotę włożyłem z powrotem HD 7870 i ani razu się nie zaciął.
Od soboty do poniedziałku korzystam z HD 7870 (w między czasie włożyłem zasilacz swój -> XFX do kompa zamiast próbnego) i nadal nie spotkałem się z błędem. Od wtorku zajmę się poszukiwaniem przyczyny tego zawieszania.
To co było winą to jestem pewien, że nie sprzęt był winny lecz system. Dlaczego ?
Obecnie nie wiem ale będę pracował w tym kierunku aby się dowiedzieć bo nie zostawiam nie zamkniętych spraw bez odpowiedzi. Może głupie by się wydawało to, że szybki pokaz slajdów co 10s był winny całej przyczynie "zamrażania"
Tylko dlaczego komunikat taki o zasilaniu ?
W jednostce nic nie grzebałem aby cokolwiek przestawiać.
To czego jestem pewien, że pomogło to może być:

a) wyłączenie szybkiego pokazu slajdów co 10s
b) rozgrzanie karty graficznej za pomocą FunMark do 57 stopni
c) aktualizacje

Jedno z tych pomogło, lecz nie jestem pewien, co dokładnie.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 cze 2012, 20:46

enzox pisze:c) aktualizacje

Z tych trzech, które wymieniłeś najprędzej aktualizacje.
Być może Microsoft wydał jakąś poprawkę dla systemu korygującą konflikt z układem HD 7870 lub ze sterownikami Catalyst.
W końcu HD 7870, to jeszcze "świeżynka" na rynku, więc może napływało wiele zgłoszeń od użytkowników mających identyczny problem z tym układem i wreszcie wykryli powód.

enzox

Użytkownik

Post06 cze 2012, 07:14

Twoim zdaniem instalacja sterów do HD 7870 + aktualizacje pomogły lecz z początku po instalacji sterów Catalysta nie pomogło. Najdziwniejsze jest to, że w grach się nie zacinał...
Tylko przy pracy na systemie. Cóż. Włączę ruch slajdów i będzie wiadome więcej bo odpadnie jedna z alternatyw.

-- 06 cze 2012, 07:14 --

niestety problem powrócił ponownie. Zawieszanie nadal się pojawiło. (Przy uruchomieniu pc 2 razy)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 cze 2012, 11:21

Spróbuj obniżyć taktowanie układu graficznego o 100MHz.
Wejdź w Catalyst Control Center (prawoklik na pulpicie => CCC) => Wydajność => AMD OverDrive => ptaszek przy Włącz funkcję Graphic OverDrive => suwakiem Ustawienia taktowania GPU dla wysokiej wydajności zmniejsz taktowanie o 100MHz (z 1100MHz na 1000MHz) => Zastosuj

Testuj działanie programem FurMark.

Czy nie masz zainstalowanego programu FRAPS ?

Tak z czystej ciekawości: sprawdź czy wszystkie trzy wentylatory na karcie graficznej pracują.

Jeżeli to nie pomoże, to napisz który dokładnie model płyty głównej posiadasz ?

Obrazek

Obrazek

enzox

Użytkownik

Post06 cze 2012, 18:49

mam ten pierwszy model płyty głównej

Obrazek

A jeśli chodzi o panel CCCto mam w taki sposób ustawione (standardowe, fabrycznie)

(Zrzut wygląda powyżej PRZED zmianą taktowania)

Obecnie ustawiłem zgodnie jak powyżej napisałeś, czyli zamiast 1100 jest 1000MHz w Ustawienia taktowania GPU dla wysokiej wydajności, zastosowałem.
Od razu po złożeniu sprzętu w całość sprawdziłem czy działają wszystkie 3 wentylatorki i tak, działają. Sprawdziłem ponownie pisząc tego posta i działają 3.
Tak, zgadza się. Mam Frapsa.

Jeśli chodzi o FunMark, to na jakich ustawieniach mam zrobić ponowny test?
I o co chodziło z frapsem ?
Ostatnio zmieniony 06 cze 2012, 19:32 przez enzox, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 cze 2012, 18:53

enzox pisze:Tak, zgadza się. Mam Frapsa.

Odinstaluj FRAPS-a i testuj. Być może on powoduje problem.

enzox pisze:Jeśli chodzi o FunMark, to na jakich ustawieniach mam zrobić ponowny test?

AntyAliasing ustaw na X8 MSAA.
Test wykonaj w rozdzielczości odpowiedniej dla Twojego monitora.

P.S.
Pytałem o model Twojej płyty, bo w ostateczności zalecałbym aktualizację BIOS-u płyty głównej.
Jeżeli nadal nic nie będzie skutkowało, to nic innego nam nie pozostaje. Przynajmniej mnie na razie nic na myśl nie przychodzi.

enzox

Użytkownik

Post06 cze 2012, 19:35

Jeśli chodzi o Frapsa to ciężko mi stwierdzić, że akurat on jest tym głównym problemem, który zamraża kompa.
Przy uruchomieniu nie mam go włączonego (nie uruchamia się automatycznie podczas startu systemu) tylko go włączam sam czasem dla pomiaru fps w grze. A zawieszanie najczęściej teraz jest po uruchomieniu w ciągu 2 minut od uruchomienia.

-- 06 cze 2012, 19:35 --

seba86mu wejdź w powyższy linki i zwróć uwagę na ikonkę zasilanie. Jest na 0%.
Tak powinno być na 0% ?
Bo głównie to tutaj mamy komunikat kernel-power (chodzi o zasilanie)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”