Ok, w związku z tym, że każda wersja Firefox, ta oferowana przez Zorin OS, oraz wersja flathub mają oddzielne profile, doinstalowałam sobie Firefoxa flathub- przynajmniej jest aktualny. Potem zainstaluję w nim resztę rozszerzeń. Jednak tego aktualnego Firefox nie mogę ustawić jako domyślną przeglądarkę, więc na razie nie zrezygnuję z tego wstecznego. Mozilla Thunderbird co chwila się aktualizuje, po tym jak dodałam ją do repozytorium. Chyba jest zainstalowana z tamtym wsparciem dla systemu Linux, którego instalację zawsze odhaczam na systemie Windows.
Eh, nie wiem czy chcę tworzyć kopie zapasowe, zwłaszcza że nie ingeruję już zanadto w system... Głównie go personalizuję, pobrałam dużo ikon, kursorów, oraz tapet. Jeśli chodzi o tapety, to na stronie gnome-look.org przeważały te w rozdzielczości HD, czyli 1920:1080, czy jakoś tak, rozdzielczość mojego monitora przy starszym kompie to: 1366:768, 16:9, chociaż ponoć mogę ją zmienić, na systemie Linux, ale to chyba jakiś błąd.

Przecież nie mogę mieć rozdzielczości 1920:1080, o niższych proporcjach.

Zupełnie się na tym nie znam. Ok, kupię kiedyś dysk przenośny o dużej pojemności i wówczas zrobię kopię zapasową pobranych motywów, ikon, kursorów, tapet, z systemu Zorin OS. Aha, jak pobierałam i instalowałam kursory, to one wypakowały mi się do folderu: icons, nie wiem czy dobrze... Z kolei ikony nie wiem czy dobrze wypakowałam do folderu usr/local/share, czy jakoś tak, bo tam były rozpakowane nowe ikony, z kompozycji. Czyli na razie kursory i ikony są w oddzielnych folderach. (Może powinny być w jednym? Ale to mi odpowiada.)
Wiem, że instalacja aktualizacji może położyć system Linux, ale na razie cieszę się że odzyskałam tak dużo miejsca na dysku twardym, po odinstalowaniu SystemBack i skasowaniu wielkiej kopii zapasowej, którą utworzył... Wówczas miałam wolne: około 369 GB, a teraz mam wolne ponad 400 GB.
------Połączono posty------Ok, wczoraj Firefox, oferowany przez Zorin OS, zaktualizował mi się do wersji 94.0.2, więc dziś zaktualizowałam Firefox na systemie Windows. Firefox, oferowany przez flathub, wczoraj nie był aktualny, może niedługo się zaktualizuje.
Zmieniłam rozdzielczość wszystkich tapet pobranych na gnome-look.org, niektóra była kosmiczna, czyli wielka, obecnie one zajmują ponad 800 MB, a nie 2.2 GB. Starałam się je podzielić na kategorie. Stwierdziłam że kopie zapasowe z Zorin OS będę umieszczać na dysku z Windows XP, na razie tak zrobiłam z tapetami. Potem skopiuję na właściwy dysk twardy pobrane motywy, ikony, kursory, itp. Na XP mam dysk o pojemności 2 TB, więc szybko go nie zapełnię.
Aha, czy to normalne, że jak ręcznie aktualizuję bazę danych clam.av, to pobiera tylko jedną dziennie?

Na razie nie rozwiązałam problemu z jego automatycznymi aktualizacjami...