Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post19 paź 2021, 20:37

Można spróbować poszukać takiego pliku:
1. Menadżer plików ma na pewno opcję szukania. Jeśli nie daje to żadnego skutku. Przechodzimy do następnego punktu.
2. "sudo updatedb"
3. "sudo locate freshclam"

Można się logować. Oczywiście nadal ostrożność jakaś musi zostać czy to na stronach czy to pobierania aplikacji spoza repozytorium.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19751
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post20 paź 2021, 10:40

Ok, później włączę kompa z Zorin OS i poszukam tamtego pliku konfiguracyjnego.

Oprogramowanie głównie pobieram ze sklepu, albo w przypadku antywirusa clam.av i przeglądarek, z ich stron domowych. Chyba że chcę zainstalować jakąś aplikację na Windows, wówczas instaluję ją dzięki Wine.

Jeśli chodzi o logowanie się, to nie będę się logować na stronach różnych sklepów i tych bankowych, do tego będzie służył mi Windows 10... Chciałabym kiedyś zalogować się na forum hotfix używając kompa z systemem Zorin OS, albo tego z XP, bo niedawno tam doinstalowałam KeyScrambler Personal, mimo że nie mogę tam poprawnie zaktualizować wzorców rozpoznawania (mam tam antywirusa Comodo), oraz bardzo dobrą zaporę, ostatnią jej darmową wersję.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post20 paź 2021, 20:32

Przy używaniu Wine zawsze można użyć oprogramowania takiego jak firejail, który jest dostępny raczej normalnie w repozytorium jako .deb . Firejail czyli coś podobnego do sandboxie. Uruchamia polecenie, program czy też program przy pomocy Wine w piaskownicy.
1. Używa się go wpisując: "firejail nazwa programu"
2. W przypadku Wine: "firejail wine nazwapliku(lokalizacja)"

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19751
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post21 paź 2021, 10:49

Mój komp znów zaczął lepiej działać, szybciej mogłam uruchomić przeglądarkę i terminal. więc wiedziałam, że znów jest coś nie tak z clam.av. Znów w terminalu wpisałam taką komendę:

Kod: Zaznacz cały

sudo systemctl status clamav-daemon.service
i znów był błąd:

Kod: Zaznacz cały

● clamav-daemon.service - Clam AntiVirus userspace daemon
     Loaded: loaded (/lib/systemd/system/clamav-daemon.service; enabled; vendor preset: enabled)
    Drop-In: /etc/systemd/system/clamav-daemon.service.d
             └─extend.conf
     Active: failed (Result: exit-code) since Wed 2021-10-20 19:50:39 CEST; 9min ago
       Docs: man:clamd(8)
             man:clamd.conf(5)
             https://www.clamav.net/documents/
    Process: 1009 ExecStartPre=/bin/mkdir -p /run/clamav (code=exited, status=0/SUCCESS)
    Process: 1035 ExecStartPre=/bin/chown clamav /run/clamav (code=exited, status=0/SUCCESS)
    Process: 1054 ExecStart=/usr/sbin/clamd --foreground=true (code=exited, status=1/FAILURE)
   Main PID: 1054 (code=exited, status=1/FAILURE)

paź 20 19:50:35 KOMPUTER systemd[1]: Starting Clam AntiVirus userspace daemon...
paź 20 19:50:37 KOMPUTER systemd[1]: Started Clam AntiVirus userspace daemon.
paź 20 19:50:39 KOMPUTER clamd[1054]: ERROR: Can't initialize the internal logger
paź 20 19:50:39 KOMPUTER clamd[1054]: ERROR: Can't open /var/log/clamav/clamav.log in append mode (check permissions!).
paź 20 19:50:39 KOMPUTER systemd[1]: clamav-daemon.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
paź 20 19:50:39 KOMPUTER systemd[1]: clamav-daemon.service: Failed with result 'exit-code'.


Jeżeli chodzi o wyszukanie clam.av.conf, to zainstalowałam sobie wyszukiwarkę plików: Catfish i ona wyszukała tylko plik konfiguracyjny tego antywirusa, z dopiskiem: sample, czyli: próbka, bez możliwości skopiowania, zmiany nazwy, albo edycji, plik tylko do odczytu. :sciana:

Jeżeli chodzi o komendy: "sudo updatedb" i "sudo locate freshclam" to był komunikat: brak polecenia. Może coś nie tak wpisałam. W najgorszym wypadku odinstaluję clam.av i usunę wszelkie pozostałości po nim i zainstaluję od razu jego najnowszą wersję. Chyba znów nie mam jakichś uprawnień.

Na razie nie chcę używać piaskownicy, na żadnym systemie... Gdyby tylko antywirus dobrze działał, oraz moduł do bezpiecznego przeglądania internetu, to czułabym się bezpieczniej.

Aha, ręczna aktualizacja baz danych antywirusa raczej dobrze działa.

Jeżeli chodzi o motywy, to pobieram tylko Gnome shell themes, ale czasem jak je aktywuję to menu start źle wygląda, poza tym domyślne motywy wykorzystują nie tylko powłokę, ale i zmieniają wygląd programów. Są bardziej złożone od większości motywów, do pobrania z tamtej strony. Może powinnam poszukać motywów na innej stronie? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post22 paź 2021, 20:37

Nie wiem czy catfish przypadkiem nie ma w opcjach wykluczeń jakiś, ale to tylko moje domysły. Ale nawet nautilus (menadżer plików) posiada opcję szukania. Wystarczy uruchomić i nie klikając nigdzie zacząć wpisywać. Może też pomoże tu wciśniecie przycisku start (na klawiaturze - meta/windows) i wpisanie owej nazwy.

Co do poleceń "sudo locate" i "sudo updatedb" to kwestia instalacji jednego pakietu o nazwie mlocate. Można też spróbować plocate.

Co do motywów podobno można znaleźć co nie co na deviantart, ale nigdy nie szukałem tam... . Natomiast co do złego wyglądu to kwestia tylko i wyłącznie tego czy dany temat jest w odpowiedniej wersji dla Gnome. W sensie, że temat jest dla tej samej wersji środowiska gnome co obecnie używany. Czasami oczywiście mogą być niezbyt dobrze działające, ale te mające w miarę oceny na (look), zazwyczaj powinny działać odpowiednio.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19751
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post24 paź 2021, 11:59

Ok, doinstalowałam mlocate i użyłam komendy: "sudo locate freshclam" i poniżej wklejam wynik.

Kod: Zaznacz cały

http://www.wklejto.pl/920934


Czyli jednak jakieś elementy clam.av są zainstalowane... Ale ów antywirus raczej poprawnie nie działa... Bo komp z Zorin OS nie jest zanadto obciążony. :think:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post24 paź 2021, 20:56

hmm na trzecim jest freshclam.conf w innej lokalizacji. Może tam będzie to co trzeba zmienić?

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19751
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post25 paź 2021, 10:52

freshclam.conf miało być w takiej lokalizacji: /usr/local/etc/freshclam.conf. Może rzeczywiście jest w innej lokalizacji. Ok, później spróbuję zastosować się do porady podanej tutaj:

Kod: Zaznacz cały

https://eitwebguru.com/clamav-error-cant-openparse-the-config-file/
czyli spróbuję zrobić to:

Kod: Zaznacz cały

FROM:
# Comment or remove the line below.
Example

TO:
# Comment or remove the line below.
#Example


------Połączono posty------

Ok, okazało się, że clam.av był zainstalowany podwójnie, przy pomocy terminala oraz sklepu (oprogramowania). Dzisiaj go odinstalowałam, chciałam usunąć pozostałości po nim, ale to było niemożliwe, z powodu braku uprawnień. Zainstalowałam znów jego wsteczną wersję przy pomocy terminala, oraz nakładkę graficzną na niego. Znów był problem z usługą freshclam.

Kod: Zaznacz cały

sudo systemctl stop clamav-freshclam.service
sudo freshclam
sudo systemctl start clamav-freshclam.service


Jednak po zatrzymaniu owej usługi udaje się zaktualizować bazy danych antywirusa, potem restartuję ową usługę. Mogę też zaktualizować bazy danych tego antywirusa przy pomocy clamav.tk. Po prostu na Zorin OS na razie bezproblemowo nie można zainstalować najnowszej wersji clam.av. Przynajmniej działa i nie obciąża zanadto komputera. :) Potem spróbuję naprawić plik konfiguracyjny freshclam.

------Połączono posty------

Ok, nie mogłam jakoś znaleźć pliku konfiguracyjnego freshclam, więc bazy tego antywirusa aktualizuję ręcznie.

Jakiś czas temu dodałam Firefoxa oraz Mozillę Thunderbird do repozytoriów, włączyłam dziś kompa z Zorin OS i Firefox zaktualizował mi się do wersji: 94. Na systemie Windows nadal jest jego wsteczna wersja, czyli: 93. Firefox na Zorin OS działa bez zarzutu, padła tylko strona do pobierania motywów Gnome, dla powłoki... Może to było tymczasowe...

Czasami jak włączam jakąś grę, zainstalowaną przy pomocy sklepu (oprogramowania) to po jej wyłączeniu jest nadal wysoka rozdzielczość, jakby jakiś jej proces był aktywny. Czyli muszę procesy owej gry ubić albo za pomocą htop, albo monitora procesów... Myślałam że to problem jednostkowy, a on dotyczy co najmniej dwóch gier. Z jedną się pożegnałam, ale ponownie ją zainstaluję... Ostatnio nie mam ochoty aby grać w gry, niezależnie od systemu... Lubię czasem na Zorin OS zagrać w grę CatchUp, albo inne wyprodukowane przez justgames.ch. Czasami pojawia się monit, że nie wykryto Adobe Flash Playera, ale bez instalowania go owe gry dobrze działają, uruchomione dzięki Wine. Bardzo lubię grę Kapman, czyli klona pac-mana, naprawdę wciąga. Fajne są też gry nawiązujące do DOS-owej gry BlockOut, kontrolowane za pomocą klawiszy takich jak dawniej.

Ciekawe kiedy ukaże się nowa wersja Firefox, dla systemu Windows. :think:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post31 paź 2021, 20:39

Poprzednie polecenie "sudo locate freshclam" którego wynik został zalinkowany powyżej, posiada plik freshclam.conf w lokalizacji : /etc/clamav/freshclam.conf . Jest pod trójką w tym zalinkowanej liście z poprzedniego Twojego postu.

No ostatnio coś nie chciał działać owa stronka z motywami, ale czasami tak się dzieje i zawsze wraca po "krótkiej chwili".

Co do firefox to jeszcze nie wyszła nowa wersja oznaczona 94. Według kalendarza ma być 2 listopada. Oczywiście może minąć chwila czasu nim aktualizacja trafi na win i inne systemy. Przeważnie kwestia kilku godzin.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19751
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post01 lis 2021, 10:03

Ok, źle się wyraziłam, nie mogłam znaleźć pliku konfiguracyjnego freshclam, w tej lokalizacji: /usr/local/etc/freshclam.conf, więc nie mogłam go edytować. Inny plik konfiguracyjny inaczej wygląda od tego, którego szukałam.

------Połączono posty------

Miewam problemy z niektórymi motywami na Linuksa, pobranymi z:

Kod: Zaznacz cały

https://www.gnome-look.org/browse?cat=134&ord=latest
Problem jest jak jest jakiś ciemny motyw, ciemne menu i nie widać podpisów do ikon, czasami trzeba na nie najechać, czasami ich w ogóle nie ma, rzadziej się zdarza, że ikony są źle wyświetlane. Np. problematyczne bywają ciemne motywy Yaru... Zmieniałam czcionkę, ale to nic nie dało... Na razie nie chcę usuwać tych motywów, bo może jest jakieś rozwiązanie tego problemu? :mrgreen: Zauważyłam, że motywy z Ubuntu w nazwie np. Ubuntu Monterey, oraz Caraspace, są dobre, a także te Maia.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post08 lis 2021, 20:18

Jest może możliwość wciśnięcia prawym przyciskiem myszy na te ikonkę menu? Chodzi mi o tę ikonkę co uruchamia owe menu. Jeśli tak to trzeba sprawdzić czy nie ma tam czegoś do ustawienia. Może jest w tym oddzielne ustawieni/opcje dla motywów. Oczywiście takie moje domysły tylko. Bo nie mam Zorina OS.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19751
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post10 lis 2021, 10:45

Okazało się, że na ikonkę włączającą menu, w systemie Zorin OS mogę do woli klikać prawym, lewym, oraz nawet środkowym przyciskiem myszy i tak menu się włączy, a nie jego ustawienia. Wiem, że owo menu można wyłączyć, na razie na pulpicie umieściłam skróty do: dostrajania, aktualizacji oprogramowania i pakietów, oraz paru najbardziej lubianych przeze mnie gier.

Mimo że do repozytoriów dodałam Firefoxa oraz Mozillę Thunderbird, to Firefox ciągle nie zaktualizował mi się do najnowszej wersji, czyli: 94.0.1. :( W międzyczasie zaktualizował mi się kernel, w Zorin OS, oraz zainstalowałam pomniejsze aktualizacje.

------Połączono posty------

Ok, ponownie dodałam Firefox i Mozillę Thunderbird do repozytoriów, ale to nic nie dało. Ponoć z powodu problemów z aktualizacjami Firefox przejdzie na snapa, czyli nie będzie zewnętrznie instalowany. Podobny los spotkał już przeglądarki chromium i ungoogled chromium. :(

Edit:

Okazało się, że Firefoxa mogę zainstalować z dwóch źródeł, w systemie Zorin OS... Pierwsze źródło to sam system Zorin OS, wersja 94, mogę ją ustawić jako domyślną przeglądarkę i sprawdzać jej aktualizacje. Drugie źródło to flathub, wersja 94.0.1, czyli najnowsza, przeglądarka ponoć zarządzana przez administratora, nie można jej ustawić jako domyślną przeglądarkę, ani aktualizować. Czyli raczej nie do użytku.

Z kolei Mozilla Thunderbird jest zainstalowana za źródła flathub, ale dobrze działa.

Aha, mam mały problem z zainstalowaniem najnowszej wersji SlimJet, pobieram ją ze strony jego producenta, instaluję, a wciąż jest zainstalowana jego wsteczna wersja i ów soft domaga się aktualizacji. Czyli w koło Macieju...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post13 lis 2021, 18:39

Co do Firefox to zawsze można pobrać z ich strony (jest normalne nie snap, tak jak mówiłem wcześniej) . Rozpakować i korzystać. Aktualizacje wówczas są tak szybkie jak na Windows, czyli jak wyjdzie to kilka godzin i jest aktualizacja Windowsowa i Linuksowa itp. Podobnie jeśli chodzi o Thunderbirda.

Jeśli zorin os ma najnowszą wersję w repozytorium, to czemu nie korzystać z takowej? (.deb?)

Co do menu i wyglądu. Może być tak, że motyw ma błędy. Niektóre mogą się tak zachowywać. Warto sprawdzić inne czy też takie problemy mają. Na przykład jasne i ciemne motywy.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 19751
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post14 lis 2021, 09:12

Wersja Firefox, oferowana przez Zorin OS, to raczej nie .deb, ona nie jest aktualna.

Wczoraj i dzisiaj pobrałam całą masę fajnych kursorów z gnome-look.org, niedługo przejrzę ikony, ale nie mogę przesadzić, bo dysk ma pojemność 500 GB, na razie jest sporo wolnego miejsca.

Błędy dotyczą ciemnych motywów, jednak na pulpicie umieściłam skróty do najbardziej potrzebnych rzeczy i lubianych przeze mnie gier. Na pulpicie mam sporo ikon, ale mi to nie przeszkadza. Dopiero niedawno zorientowałam się, że mogę systemowo zmienić rozmiar ikon, on może być: standardowy, duży lub mały; wybrałam ten ostatni i od razu pulpit zaczął lepiej wyglądać. :)

Aha, jak można zmienić pojedynczą, konkretną ikonę, na pulpicie- w menu kontekstowym dobrze się wyświetla? To ikona do gry Gnome Breakout. Kiedy umieszczam ją na pulpicie, to źle się wyświetla.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

heros1303

Stały bywalec
Posty: 734
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:21

Kilka pytań odnośnie Linuxa- początek mojej przygody.

Post14 lis 2021, 18:50

A jaka wersja jest w programie synaptic? Można też sprawdzić polecenie "apt search firefox" (nie trzeba sudo).

Co do zmiany ikon. Można spróbować poprzez prawy przycisk myszy i właściwości. Tam powinno być "zmień ikonę", albo po prostu wcisnąć ikonę ową i powinno pokazać kolejne okienko, gdzie można poszukać odpowiedniej.

Ogólnie w przypadku Gnome, ważne jest patrzenie na wersję. Tak aby pasowała do wersji posiadanego Gnome. Warto też sprawdzać komentarze na gnome-look. Czasem niektórzy piszą o błędach, więc jeśli autor tematu/ikon itp spogląda na komentarze to poprawia (w większości przypadków), jeśli nie to nie.

Warto też sprawdzać Ikony. Bowiem istnieją różne warianty ikon. Nie chodzi mi o kolory a na przykład dark/light albo bez niczego. (tak jest w przypadku papirus-icon).



  • Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość