------Połączono posty------
Dzisiaj, około 3/4 nad ranem, włączyłam mój komputer z Zorin OS i pobrałam aktualizacje zabezpieczeń, czyli kernela i znów po restarcie adapter WiFi nie był widoczny. Naprawiłam to i okazało się, że do tego potrzebne było połączenie internetowe, więc użyłam kabla Ethernet- dobrze że go kupiłam.

------Połączono posty------
Czy jest sens używać blokadę ekranu, na systemie Zorin OS? Jedyny argument za jej włączeniem, to to że mysz, a zwłaszcza klawiatura od mojego starszego kompa znajdują się na niskiej ławie, do której mój kot ma łatwy dostęp... Więc kot mógłby narozrabiać... Zdecydowanym argumentem przeciwko jest to, jak ostatnio byłam zmuszona użyć obrazu ISO super grub*, to po włączeniu się owej blokady było czarne tło i nie było widać postępu instalacji aktualizacji, więc przerwałam ten proces, przekonana że już się skończył. Poza tym owa blokada włączała się nawet w czasie instalacji aktualizacji, jak nic nie robiłam przy komputerze...
* Dzięki heros1303, używając obrazu ISO super grub, naprawiłam mój problem z nieuruchamiającym się Zorin OS, po uszkodzeniu wpisów w menu grub.