uruchomienie podarowanego komputera

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych
Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 wrz 2011, 10:47

Może być jeszcze tak że bateryjka jest wyczerpana i nadaje się do wymiany lub wystarczy reset BIOS-u.
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.
Proponuję najpierw sprawdzić :
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
Load Optimized Defaults.

Będziesz mieć problemy to łatwiejszy :
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.
Zanim zaczniesz to robić to odłącz komputer od prądu/sieci - wszystkie kabelki.
Czynność tą wykonujemy gdy komputer jest wyłączony. Należy również odłączyć zasilanie.

należy pamiętać o wcześniejszym pozbyciu się ewentualnego ładunku elektrostatycznego poprzez złapanie obiema dłońmi kaloryfera, bądź kranu.

Po wyciągnięciu baterii poczekaj najlepiej godzinę, podłącz ją, przykręć obudowę i podłącz komputer do sieci.
Sprawdź.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2011, 11:15

XMan, tylko jak załadować Optimized Defaults, jak stokrotka59, w ogóle wejść do BIOS-u nie może z tego co zrozumiałem z jej postów. Pojawia się przy próbie wciśnięcia del ten sam napis.
Ewentualnie może być jeszcze tak, że do Twojego BIOS-u wchodzi się przez wciśnięcie któregoś z klawiszy funkcyjnych (tych z F w linii z klawiszem esc ;) ) Spróbuj może F12, albo może na ekranie pojawia się przed tym nieszczęsnym komunikatem, jaki klawisz należy wcisnąć by wejść do BIOS-u. Nic w ogóle się nie pojawia, tylko od razu ten nieszczęsny komunikat?
Może jednak odkręcisz obudowę, i sprawdzisz, czy DYSK TWARDY jest w ogóle podłączony do PŁYTY GŁÓWNEJ (największa płyta w komputerze). ;)

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post17 wrz 2011, 11:23

XMan, tylko jak załadować Optimized Defaults, jak stokrotka59, w ogóle wejść do BIOS-u nie może z tego co zrozumiałem z jej postów.

Odpowiedź :
Będziesz mieć problemy to łatwiejszy :
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.
Zanim zaczniesz to robić to odłącz komputer od prądu/sieci - wszystkie kabelki.
Obrazek

konto_usuniete

Post17 wrz 2011, 12:28

Czy na pewno naciskasz klawisz wejścia do BIOS-u na właściwym ekranie ?

Sprawdź też inne klawisze np. F1, F2, nic innego Ci nie pozostało jak po prostu po kolei wciskać klawisze od F1 do F12, oczywiście uruchamiasz komputer klikasz F1 [tak dobrze], czekasz jeśli nic to znowu uruchamiasz kompa i F2.
Najpierw trzeba wejść do BIOS-u, aby coś zadziałać.

Jak dla mnie to albo dysk źle ustawiony albo po prostu się popsuł. :)

stokrotka59

Użytkownik

Post18 wrz 2011, 17:20

Witam,

coś mi się wydaje że na samym początku, przy pierwszym włączeniu popełniłam błąd ale tak działa rutyna (jeśli w moim przypadku można mówić o rutynie) Wydawało mi się, że wiem co należy zrobić. Był obraz z logo American Megatrends Inc (to na pewno bo zapamiętałam logo) no i cała litania wypisana a na końcu było chyba F1 i F2, i przy jednym z nich było continue. No i właśnie to wybrałam a może należało wybrać ten drugi klawisz? nie pamiętam co przy nim było ale ta kontynuacja wydała mi się taka naturalna bo przecież komp był odłączony, zapakowany i wysłany. Po prostu usunięto prace mojej znajomej. Wszystkie programy zostawały. Przynajmniej tak być miało i tak też, zapewniła mnie wczoraj znajoma. Poniedziałek już jutro więc zobaczymy. Naciśniecie obojętnie jakiego klawisza sprawia że ten napis pojawia się tyle razy ile razy na coś nacisnę.Nie pomogło trzymanie klawisza przy uruchomieniu. Na ekranie nie widzę nic, poza czarnym obrazem i tym zdaniem. Jeśli się popsuł to chyba w drodze - przywieziony kurierem z Warszawy do Zabrza.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2011, 20:45

stokrotka59 pisze:Jeśli się popsuł to chyba w drodze - przywieziony kurierem z Warszawy do Zabrza.

Jak jest w Zabrzu, to zapraszam do Raciborza, oczywiście z komputerem, zobaczymy czemu nie trybi. ;)

stokrotka59

Użytkownik

Post18 wrz 2011, 21:35

Dzięki greh :) zapamiętam. Mam nadzieję że jutro okaże się, że powód jego niemocy był banalny. Nie chce mi się wierzyć, że zaszkodziła mu podróż :)

konto_usuniete

Post18 wrz 2011, 21:46

Jak będziesz wiedziała daj znać. :)

stokrotka59

Użytkownik

Post18 wrz 2011, 22:20

Kamyk92 pisze:Jak będziesz wiedziała daj znać. :)

Oczywiście że dam. Jestem strasznie ciekawa. A przy okazji mam pytanie odnośnie tego kompa. Wszystkie nazwy pod ikonami mam na niebieskim tle. Mogę zmienić kolor ale nie mogę ustawić przezroczystego. Nie wiem co się porobiło. Kiedyś już tak miałam ale weszłam w ustawienia i zmieniłam. Teraz nie potrafię. Nie wiem co i kiedy kliknęłam ale jest to juz od miesiąca. Jednocześnie z tym tłem po uruchomieniu nie pokazuje się tak jak kiedyś pulpit tylko muszę najpierw kliknąć w nazwę użytkownika. Wolałam tamtą że tak powiem wersję. Znajdziecie na to sposób? Dzięki :) Wiem, nic samo się nie robi, co najwyżej jakiś wirus może namieszać

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2011, 22:36

stokrotka59 pisze:Mogę zmienić kolor ale nie mogę ustawić przezroczystego.

Mój Komputer [właściwości]-->Zaawansowane-->Wydajność-->Odznacz "Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu"

stokrotka59

Użytkownik

Post18 wrz 2011, 22:47

Było zaznaczone, odznaczyłam i jest nadal. Kliknęłam oczywiście zastosuj i ok

-- 18 wrz 2011, 22:47 --

W ogóle jest tutaj zaznaczone wszystko. Niestandardowe i cała reszta w dół,poza "użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu"

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 wrz 2011, 22:54

Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obrazek

stokrotka59

Użytkownik

Post18 wrz 2011, 23:13

XMan, zrobiłam dokładnie tak jak napisałeś i tak jak było pokazane, niestety. To jest przecież niemożliwe ale jest jak było. Jedyna różnica to taka, że jak przytrzymam myszkę na stronie i przesuwam ją w bok to przesuwa się jakby ramka a dopiero potem wskakuje w nią reszta. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam. Zrobiłam zrzut mogę Ci wysłać. No i widać tam też to nieszczęsne tło :(

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 wrz 2011, 23:15

Wrzuć screena/screeny jak to wygląda.
Obrazek

stokrotka59

Użytkownik

Post18 wrz 2011, 23:19

ok, ale powiedz mi jeszcze jak mam to wrzucić

Patrz str. 3,
XMan.

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”