uruchomienie podarowanego komputera

Wszystko co dotyczy systemów operacyjnych Windows, Unix, Mac OS i innych

stokrotka59

Użytkownik

Post18 wrz 2011, 23:30

to potrwa, jest możliwość wklejenia tutaj zdjęcia?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 wrz 2011, 23:31

Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link lub miniaturkę.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

stokrotka59

Użytkownik

Post19 wrz 2011, 00:05

mam to już na pulpicie znaczy program,tu jest mowa ko rejestracji kupnie, licencji. Nie mam czasu czytać ale na pewno nie jest mi potrzebne w celach komercyjnych. Jeśli już to prywatnie no i może dla fundacji jeśli zajdzie taka potrzeba. Rozumiem że tutaj podaję link i może mi sie to uda.

-- 19 wrz 2011, 00:01 --

Niestety nie da sie w ten sposób zrobić bo mam nacisnąć alt+prt scr a przecież muszę myszką przytrzymać stronę zeby ją zapisać. Wcześniej zrobiłam normalny zrzut,zeskanowałam obraz i umieściłam go tutaj. Może wystarczy Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 19 wrz 2011, 00:05 --

Już i tak uwierzyć nie mogę że to wszystko robię.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2011, 01:02

Mój Komputer >> Właściwości >> Zaawansowane >> Wydajność >> Ustawienia >> Efekty wizualne, zaznaczyć Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu
to powyżej XMan ci podał

PPM na pulpit >> Właściwości >> Pulpit >> Dostosuj Pulpit >> Sieć Web >> zostaw puste pole przy Zablokuj elementy pulpitu, lub PPM na pulpicie >> Rozmieść ikony według >> usuń haczyk przy Zablokuj elementy Sieci Web na pulpicie

PPM na pulpit >> Właściwości >> Pulpit >> Dostosuj Pulpit >> Sieć Web, w zakładce strony sieci Web usunąć pozostałe i wybrać Moja bieżąca strona główna.
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

stokrotka59

Użytkownik

Post19 wrz 2011, 09:19

Teraz to mam dopiero bajzel. Pozostaje mi ściągnąć kogoś do tego kompa. Tło jak było niebieskie tak jest nadal ale od wczoraj, nie chciałam już w nocy pisać,od momentu kiedy zainstalowałam PicPic-a moja przeglądarka zamiast Mozilla Firefox jak pisało wcześniej ma Homepage-Mozilla Firefox i w przeglądarce "na dzień dobry" Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak dalej będę wcielać wszystkie pomysły w zycie na tym kompie to coś mi się wydaje że marnie na tym wyjdę.Nie wiem co sie z nim porobiło ale tak nie było.No chyba ze ściąganie jakiegoś programu wiąże się z otrzymaniem gratisu, jak w tym wypadku homepage. Acha, w pasku przeglądarki jest ikonka lupy. Nie wiem, może da się przywrócić system do ustawień z piątku lub soboty, chociaż o ile się nie mylę to zostało to kiedyś zablokowane przez jakiegoś informatyka że niby nie powinno się tego robić. Tak rozkopałam tego kompa ze nie umiem z nim dojść do ładu.
janpas, niestety Twoje rady nic nie dały. I naprawdę nie trzeba być specem komputerowym żeby akurat to o czym piszesz przeprowadzić, więc nic nie pomyliłam. Tak samo robiłam już wcześniej, teraz zrobiłam to kolejny raz,efekt ten sam czyli żaden.Teraz to już tylko chcę się pozbyć tego Homepage a do tła pod ikonami to albo się przyzwyczaję albo gdy oddam do serwisu do przeglądu to "wyprostują" wszystko

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 wrz 2011, 09:44

PicPick jest Freeware.
Pobierz :
Te kolory na pulpicie są jakieś "rozmazane", może brakuje sterowników do karty graficznej ?
Wrzuć jeszcze screeny z:
1. Dodaj lub usuń programy (wszystko)
2. Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Kolor/tło możesz zmienić.
Start -> Panel sterowania -> Ekran -> zakładka Pulpit :

Mozilla Firefox -> Narzędzia -> Opcje -> Ogólne -> Strona startowa : http://www.google.pl/
- OK.
/możesz wpisać inną/

Obrazek

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2011, 10:44

spróbuj jednego

Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
odznacz jeżeli masz zaznaczone
Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu
i zastosuj
potem ponownie zaznacz i zastosuj
specem nie jestem
tylko amatorem chciałbym pomóc ale
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

stokrotka59

Użytkownik

Post19 wrz 2011, 11:38

janpas pisze:spróbuj jednego

Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
i zastosuj
potem ponownie zaznacz i zastosuj
specem nie jestem
tylko amatorem chciałbym pomóc ale

dokładnie tak robię...i to nie pierwszy raz ale nic z tego. To cholerne(przepraszam) tło jest nadal. A moze ma to coś wspólnego z Start->Panel sterowania->Ekran->Wygląd->Okna i przyciski....tutaj zaznaczony jest "Styl systemu Windows XP" druga opcja to "Styl klasyczny Windows"
Pod spodem jest Schemat kolorów: zaznaczone jest Domyślny niebieski, inne opcje to oliwkowozielony, srebrny. Dalej Rozmiar czcionki. Efekty i tutaj można wybrać efekt przejścia dla menu ...jest "Efekt przejścia" dalej Użyj następującej metody wygładzania...zaznaczone jest "Standardowe"
Pod spodem
Użyj dużych ikon
Pokaż cienie pod menu
Pokaż zawartość okna podczas przeciągania
Ukryj podkreślone litery do nawigacji klawiaturą, dopóki nie nacisnę klawisza Alt
Już było i zaznaczone i odznaczone okno z cieniami. Nie wiem.Wszystko chyba wypróbowane i nic. Dziwne,tym bardziej ze kiedyś miałam taką sytuację i dało sie to zrobić. Też pojawiło sie nie wiadomo skąd i jak ale udało się to zmienić.Tylko że wtedy, po uruchomieniu, automatycznie był pulpit a teraz trzeba kliknąć w nazwę użytkownika. Ta nazwa i cienie pojawiły się jednocześnie.Wieczorem było normalnie a rano jak włączyłam to miałam "nowości" o które nie prosiłam.W ogóle wiele innych dziwnych rzeczy ostatnio się na nim dzieje. Skopiowałam na płyte wszystkie swoje rzeczy. Miałam je przenieść na drugiego kompa. I całe szczęście że sprawdzam za każdym razem zapis. Kolejne zdziwienie.Płyta włożona a nie pokazuje że jest,mało tego nie da się włączyć.Klikam w stację dysków i nic. Włożyłam płytę CD i jest ok. Od razu wyświetla. Dziwne prawda?

-- 19 wrz 2011, 11:24 --

XMan dzięki :) przeglądarka naprawiona

-- 19 wrz 2011, 11:38 --

Chyba tego za duzo jak na jedną osobę. Ale prosze wytłumaczyć taka rzecz. Strona startowa i owszem Mozilla Firefox. Pierwsze okno a jakże Strona startowa programu Mozilla Firefox w pasku Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Otwieram drugie okno a tam ikonka lupy i ...Homepage a w pasku Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kolejne okno ta sama sytuacja. Nie, takich cudów to ja tu nie miałam. I skąd w adresie picpic skoro go wyrzuciłam????

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2011, 15:09

janpas pisze:Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
i zastosuj

To samo napisałem na poprzedniej stronie.

stokrotka59 pisze:I skąd w adresie picpic skoro go wyrzuciłam????

Zostały śmieci.
Może pomoże wyczyszczenie rejestru przy pomocy CCleaner.
A jak nie, to będziesz musiała wygenerować logi z OTL.

Jak to w piosence zespołu Leszcze: "Kombinuj dziewczyno, nim Twe wdzięki przeminą". ;)
W komputerze nie ma co popsuć, jak to powiedział kiedyś znajomy informatyk, zanim ja zostałem informatykiem.

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 wrz 2011, 17:00

Skopiowane z innego tematu ze względu na brak czasu ;)

1. Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware.
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware.
Jeżeli wykaże wirusy to usuń lub kwarantanna i wrzuć z niego logi.

2. Start --> Panel sterowania --> System --> Przywracanie systemu --> Wyłącz Przywracanie systemu
na wszystkich dyskach - Zastosuj - OK.
Włącz przywracanie systemu w tym miejscu - Zastosuj - OK.
Utwórz tylko jeden punkt przywracania systemu.
Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Przywracanie systemu -> Utwórz punkt przywracania -> Dalej - wpisujesz dowolną nazwę - Utwórz.

3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

5. Wykonaj gruntowny scandisk :

Obrazek

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C -> Właściwości -> Narzędzia -> Sprawdzanie błędów -> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie -> Rozpocznij -> Tak.
Restart komputera - czekaj...

6. Wykonaj defragmentację za pomocą Auslogics Disk Defrag 3.2.1.10
Łatwy, bezpieczny, za free i PL.
Inne programy do defragmentacji :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... w-pc49.htm
Poradnik :
Darmowe programy do defragmentacji dysków twardych.

7. Po defragmentacji Utwórz nowy punkt przywracania systemu i użyj ponownie CCleanera.

A jak nie, to będziesz musiała wygenerować logi z OTL.

Obsługa programu OTL
Obrazek

stokrotka59

Użytkownik

Post19 wrz 2011, 22:59

Kombinowanie zostawiłam na jutro :) A co mam zrobić z avastem?

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2011, 23:02

stokrotka59 pisze:A co mam zrobić z avastem?

A gdzie masz napisane, że masz cokolwiek robić z Avastem? :think:

stokrotka59

Użytkownik

Post21 wrz 2011, 22:42

Witam,

greh, podobno przy jednym zainstalowanym antywirusie, drugi instalowany coś niby powoduje. Nie pamiętam co, ale możliwe że to takie bajanie tylko.
Co do podarowanego komputera, kto mówił że trzeba podpiąć dysk? Trafione. Tak, odłączył się. Już jest podłączony. Pozostał internet. Ręce opadają. Nie jestem informatykiem,zainstalowanie routera to jedno a połączenie z drugim czy jak to się fachowo nazywa to drugie. Doszłam do miejsca gdzie trzeba było podać, SSID i była mowa o jakiś 32 znakach. No i stop :)
Dziękuję Wam za wszystkie info. Jesteście super, fajnie że można na Was liczyć.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2011, 23:09

stokrotka59 pisze:Co do podarowanego komputera, kto mówił że trzeba podpiąć dysk? Trafione.

Zaraz wiedziałem :P

stokrotka59 pisze: SSID

Identyfikator sieci składający się maksymalnie z 32 znaków, dodawany do nagłówków pakietów wysyłanych przez bezprzewodową sieć lokalną.
Wszystkie urządzenia mające pracować w jednej sieci muszą używać tego samego SSID.
Sama wymyślasz. Maksymalnie 32 znaki. I na jednym i na drugim kompie MUSI być taki sam.

stokrotka59 pisze:Jesteście super, fajnie że można na Was liczyć.

Staramy się pomóc najlepiej jak potrafimy.
Przynajmniej ja. ;)

• Reklama

Wróć do „Systemy operacyjne”