Jak skutecznie zwolnić miejsce z dysku systemowego

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2013, 10:31

TDSSKiller wykrył tak jak by sptd.sys był zainfekowany... :think:.

Jak wynika z artykułu, który podałem sterownik ten jest podobny w budowie do rootkit`a. Jest to jednak fałszywy alarm w przypadku każdego antywirusa.

Mam usunąć Alcohol 120% i Nero Burning Rom przez Revo Uninstaller w trybie zaawansowanym?

Tak.

później zastosować się do tego pierwszego sposobu?

Tak, bo być może Revo nie poradzi sobie do końca z usuwaniem sterownika emulacji.

Od początku korzystam z Nero Burning Rom 6 i nigdy nie miałem problemu z Autorunem. Sądzę, że to może być wina Alcohol 120%.

Ja też, ale w sieci słyszałem nieraz o problemach z autoodtwarzaniem spowodowanym przez Nero.

Usuń alcohola i sterownik sptd bo pewnie pomimo tego zostanie a to on może blokować

Zgadza się.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post28 kwie 2013, 14:55

Jaki program polecacie za Alcohol 120%? Mam kilka obrazów płyt, które sobie wypaliłem dzięki Alcohol 120%.
Taki, który by odtwarzał obrazy np. .iso itp. Deamon Tools? Czy jakiś inny?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2013, 14:55

Arcadio Morello pisze:Jaki program polecacie za Alcohol 120%? Mam kilka obrazów płyt, które sobie wypaliłem dzięki Alcohol 120%.
Taki, który by odtwarzał obrazy np. .iso itp. Deamon Tools? Czy jakiś inny?

Wrócimy do niego potem, jeśli sytuacja ulegnie poprawie.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post28 kwie 2013, 22:31

Screen z programu Spacesniffer:
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2013, 22:37

Arcadio Morello pisze:Screen z programu Spacesniffer:
Obrazek

Wykonaj to o co prosiłem w Autoruns, a następnie uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

:Files
D:\Found.*

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post28 kwie 2013, 23:00

Jest problem. Revo Uninstaller w ogóle nie widzi Alcohol 120%... To samo program Windows -> Dodaj/usuń program.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2013, 21:17

Arcadio Morello pisze:Jest problem. Revo Uninstaller w ogóle nie widzi Alcohol 120%... To samo program Windows -> Dodaj/usuń program.

Przejdź do metody opisanej w artykule, który Ci podałem.

heros1303

Stały bywalec

Post29 kwie 2013, 22:31

Nie chce tworzyć nowego wątku więc tu napiszę. Czy można jakoś przenieść folder moje dokumenty na drugi dysk? W sposób taki że jak coś nowego co potrzebne jest moje dokumenty szło na te drugie? Ponieważ mam mało miejsca na systemowym a moje dokumenty zajmują mi 7gb chociaż 90% w tym to ukryte pliki systemowe. Chodzi mi o 7 ? Wie ktoś czy tak da się?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2013, 22:38

heros1303 pisze:Nie chce tworzyć nowego wątku więc tu napiszę. Czy można jakoś przenieść folder moje dokumenty na drugi dysk? W sposób taki że jak coś nowego co potrzebne jest moje dokumenty szło na te drugie? Ponieważ mam mało miejsca na systemowym a moje dokumenty zajmują mi 7gb chociaż 90% w tym to ukryte pliki systemowe. Chodzi mi o 7 ? Wie ktoś czy tak da się?

Naturalnie. Trzeba zmienić tylko jego domyślną lokalizację z elementarnej na modyfikacyjną. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post07 maja 2013, 00:00

Witam,
Długo mnie nie było.
Zrobiłem to o co mnie prosiłeś z Autorun i niestety oprogramowanie HP przestało mi prawidło działać to samo z o&O Defrag. Musiałem przeinstalować oba te programy...
Logi z OTL po wykonaniu skryptu:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Logi:
- OTL.Txt

- Extras.Txt

Pytanie. Czy jest możliwość dołączenia wolnego miejsca z partycji F (w moim przypadku prawie 20GB) do partycji systemowej D?
Na partycji F mam prawie 20GB plików. Zamówiłem twardy dysk i te pliki z partycji F chciałbym przerzucić na nowy dysk i wtedy partycja F pozostała by pusta. Jak tak. To jak i jakim programem? :think:
Pozdrawiam

Fix00ser

VIP

Post07 maja 2013, 10:04

Zmiany rozmiaru partycji można wykonać za pomocą Easeus Partition Master
lub skoro będziesz posiadaczem nowego większego twardziela to można za pomocą gparted sklonować partycje
ale w taki sposób by na nowym nośniku w pierwszej kolejności założyć nową większą systemową i dopiero metodą
<copy/paste> wykonać procedurę klonowania partycji systemowej w tle będzie automatycznie uruchomiony <ntfsclone>
Do migracji systemu można także z powodzeniem użyć Easeus Todo Backup

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 maja 2013, 20:11

Zrobiłem to o co mnie prosiłeś z Autorun i niestety oprogramowanie HP przestało mi prawidło działać to samo z o&O Defrag. Musiałem przeinstalować oba te programy...

Dorzuć jeszcze raz nowy log z Autoruns.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post10 maja 2013, 01:54

Już wiem przez co mam tak mało miejsca na partycji systemowej. To wina KAV 2013.
Próbowałem instalować ten program, który mi polecił cosik_ktosik,
cosik_ktosik » 23 kwi 2013, 08:38
Tak, ale kaspersky trzyma swoje dane, on ma narzędzie do ich czyszczenia Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

ale niestety pojawia się błąd podczas instalacji...
Raport błędu:

Było 600MB, próbowałem instalować Kaspersky PURE 2.0 i nagle się zrobiło 1,50GB wolnego miejsca. Sądzę, że dzięki temu programowi jestem w stanie zwolnić jeszcze więcej miejsca z partycji systemowej. Tylko niestety podczas instalacji wyskakuje błąd (raport wyżej).
Później będę chciał prosić o pomoc w sprawie dołączenia wolnej partycji czyli partycja F (prawie 20GB). Na razie jest zapełniona. Czekam na twardy dysk o pojemności 500GB (może to nie jest duża pojemność, ale na tyle pozwoliły mi finanse).

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 maja 2013, 21:51

Arcadio Morello pisze:Już wiem przez co mam tak mało miejsca na partycji systemowej. To wina KAV 2013.
Próbowałem instalować ten program, który mi polecił cosik_ktosik,
cosik_ktosik » 23 kwi 2013, 08:38
Tak, ale kaspersky trzyma swoje dane, on ma narzędzie do ich czyszczenia Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

ale niestety pojawia się błąd podczas instalacji...
Raport błędu:

Było 600MB, próbowałem instalować Kaspersky PURE 2.0 i nagle się zrobiło 1,50GB wolnego miejsca. Sądzę, że dzięki temu programowi jestem w stanie zwolnić jeszcze więcej miejsca z partycji systemowej. Tylko niestety podczas instalacji wyskakuje błąd (raport wyżej).
Później będę chciał prosić o pomoc w sprawie dołączenia wolnej partycji czyli partycja F (prawie 20GB). Na razie jest zapełniona. Czekam na twardy dysk o pojemności 500GB (może to nie jest duża pojemność, ale na tyle pozwoliły mi finanse).

W takim razie tematu nie zamykamy i czekamy ;) .

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post11 maja 2013, 15:29

Pomoże ktoś? :think:

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”