Jak skutecznie zwolnić miejsce z dysku systemowego

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 maja 2013, 15:30

Arcadio Morello pisze:Pomoże ktoś? :think:

W ogóle nie zauważyłem, że potrzebujesz pomocy. Masakra. Pierwsza sprawa:

2,00 Gb Total Physical Memory | 1,33 Gb Available Physical Memory | 66,51% Memory free

To tak dosyć biednie na Kaspersky`iego. Sugeruję instalację innego antywirusa. Poza tym, jaki błąd wyskakuje?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post11 maja 2013, 18:48

kominekl pisze:Sugeruję instalację innego antywirusa.

Korzystam z Kasperskiego od kilku lat i nigdy nie miałem z nim problemów (wcześniej był Norton :doh: ). Poza tym mam wykupioną licencje na dwa lata... Może bierze trochę pamięci RAM, ale praktycznie tego nie odczuwam. Gorzej było z Nortonem. Dlatego przesiadłem się na Kasperskiego.

kominekl pisze:Poza tym, jaki błąd wyskakuje?

Taki -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Było 600MB, próbowałem instalować Kaspersky PURE 2.0 i nagle się zrobiło 1,50GB wolnego miejsca. Sądzę, że dzięki temu programowi jestem w stanie zwolnić jeszcze więcej miejsca z partycji systemowej. Tylko niestety podczas instalacji wyskakuje błąd (raport wyżej).

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 maja 2013, 20:40

Było 600MB, próbowałem instalować Kaspersky PURE 2.0 i nagle się zrobiło 1,50GB wolnego miejsca. Sądzę, że dzięki temu programowi jestem w stanie zwolnić jeszcze więcej miejsca z partycji systemowej. Tylko niestety podczas instalacji wyskakuje błąd (raport wyżej).

Jak to się stało, że z 600 MB, bez użycia programu zrobiło się 1.5 GB?

Logi.

Dokończmy. Czekam na log z Autoruns.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post12 maja 2013, 21:34

kominekl pisze:Jak to się stało, że z 600 MB, bez użycia programu zrobiło się 1.5 GB?

Program się nie zainstalował i później pisało, że trwa jakieś odinstalowanie programu i przybyło dużo wolnego miejsca.

Log z Autoruns:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 maja 2013, 22:05

Autoruns.

W trybie awaryjnym, w Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało):

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

36X Raid Configurer
HP Software Update
RTHDCPL
StartCCC

D:\Documents and Settings\All Users.WINDOWS\Menu Start\Programy\Autostart

HP Digital Imaging Monitor.lnk

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

AlcoholAutomount

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

MozillaMaintenance
SkypeUpdate
StarWindServiceAE

Następnie podajesz nowe logi z OTL.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post13 maja 2013, 14:55

To jest konieczne, żeby usunąć te programy w Autoruns?
Mi bardziej zależy, żeby zainstalować ten program Kaspersky 2.0 PURE, dzięki któremu zwolnię kilka GB z partycji systemowej... Da się to zrobić? Raport już podałem wcześniej drugi raz.
Komputer chodzi bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 18:12

To jest konieczne, żeby usunąć te programy w Autoruns?

Raczej jest.

Mi bardziej zależy, żeby zainstalować ten program Kaspersky 2.0 PURE, dzięki któremu zwolnię kilka GB z partycji systemowej... Da się to zrobić? Raport już podałem wcześniej drugi raz.

Odinstaluj każdy produkt, jaki posiadasz od firmy Kaspersky, a następnie zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post13 maja 2013, 19:30

kominekl pisze:Raczej jest.

Akurat jak usunę te procesy to te programy przestaną mi działać. Ja tam widziałem w logu Autoruns programy oznaczone na żółto i chyba je powinno się usunąć. Czyż nie? :think:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 19:36

Akurat jak usunę te procesy to te programy przestaną mi działać.

No właśnie nie.

Ja tam widziałem w logu Autoruns programy oznaczone na żółto i chyba je powinno się usunąć. Czyż nie? :think:

Nie.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post18 maja 2013, 14:33

kominekl pisze:Odinstaluj każdy produkt, jaki posiadasz od firmy Kaspersky, a następnie zainstaluj to.

Ten Kaspersky PURE 3.0 nic nie pomógł. Będę dołączał wolną partycje do partycje systemowej.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 maja 2013, 16:11

Arcadio Morello pisze:
kominekl pisze:Odinstaluj każdy produkt, jaki posiadasz od firmy Kaspersky, a następnie zainstaluj to.

Ten Kaspersky PURE 3.0 nic nie pomógł. Będę dołączał wolną partycje do partycje systemowej.

Tak myślałem, bo nie ma on nic do rzeczy. I tak - wykonaj instrukcje dotyczącą partycjonowania.

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post13 sie 2013, 16:08

kominekl pisze:
Zrobiłem wszystko i niestety Autorun nadal nie działa...

W Notatniku wprowadź:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoDriveAutoRun"=-
"NoDriveTypeAutoRun"=dword:00000091

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Cdrom]
"AutoRun"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer]
"NoDriveAutoRun"=-
"NoDriveTypeAutoRun"=dword:00000091

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Cdrom]
"AutoRun"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"allocatecdroms"="0"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoSaveSettings"=dword:00000000

Plik -> Zapisz, jako -> Fix.reg (rozszerzenie na wszystkie pliki). Następnie uruchom ten plik. Potwierdź i zrestartuj system.

Co jeszcze można zrobić, żeby Autorun zaczął działać? Alcochol 120% może być winny tego, że Autorun nie działa? :think:

To właśnie jedna z moich myśli zdarzają się takie przypadki:

"Nero - Burning Rom!UninstallKey" = Nero 6
Alcochol 120% (tego typu programy też)

Odinstaluj to oprogramowanie za pomocą Revo Uninstaller`a w trybie zaawansowanym, a następnie zastosuj się do tego (tylko sposobu 1).

Link nie chce się odtworzyć.

U mnie normalnie się otwiera... . Dziwne. Spróbuj ponownie.

Komputer ma 9 lat. Jak odkuje się z pieniędzmi to planuje dokupić twardy dysk. Min. 500GB albo 1TB.

Spokojnie. Wprowadź zmiany narazie dotyczące rozmiarów partycji. Poza tym dokończmy temat logistyczny.

lewy pisze:Usuń alcohola i sterownik sptd bo pewnie pomimo tego zostanie a to on może blokować

Witam.
Kierowałem się według instrukcji na tej stronie -> http://www.hotfix.pl/usuwanie-sterownik ... u-a383.htm (sposobem pierwszym).
Usunąłem Alcohol 120%, później programem SPTDinst odinstalowałem ten sterownik, na końcu programem REGAssassin próbowałem usunąć klucz, ale pojawia mi się taki komunikat:
"REGAssassin could NOT remove the registry key"
Wychodzi na to, że tym programem nie da usunąć tego klucza :(.
Autorun nadal nie działa.

Proszę o pomoc

-- 13 sie 2013, 16:08 --

Nie chciałem zakładać nowego tematu. Można prosić o pomoc? Pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 sie 2013, 11:43

kominekl pisze:Nie chciałem zakładać nowego tematu. Można prosić o pomoc? Pomoże ktoś?

Spróbuj za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik

Post15 sie 2013, 12:35

Uruchamiam ten program i nic się nie dzieje? :think:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 sie 2013, 13:07

Zobacz za pomocą programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Program odblokowuje pliki nie dające się przenieść ani usunąć, przerywając proces powodujący ten problem.

Uwaga:
Podczas instalacji kreator proponuje instalację w przeglądarce dodatkowego paska narzędziowego oraz podmianę domyślnej wyszukiwarki i strony startowej. Odznaczenie odpowiednich opcji pozwala uniknąć instalacji wspomnianych komponentów.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”