Jak usunąć program mks_vir 2k7 Demo ? (logi)

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post11 lip 2012, 20:17

Dobrze ale powiedz mi czy Google Update czy Updater a może jedno i drugie ?
Czy gdybym ściągnął z sieci to dotyczyłoby to wszystkich przeglądarek w Windows ? Mam IE, Chrome i Firefox.
Gdybyś przytoczył jednak jakieś linki. Przeinstalowanie raczej nie wchodzi w grę.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 lip 2012, 15:25

Dobrze ale powiedz mi czy Google Update czy Updater a może jedno i drugie ?

To drugie -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Gdybyś przytoczył jednak jakieś linki. Przeinstalowanie raczej nie wchodzi w grę.

Czemu? Przecież nie stracisz danych prywatnych i rozszerzeń.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 lip 2012, 18:32

Pobrałem to i co dalej, bo w Autoruns wciąż widzę wpisy te od Google Update File not Found.

Natomiast w Chrome w Google Chrome - informacje widzę, że serwer z aktulizacją jest niedostępny (błąd 3). Może jednak powinienem przeinstalować Chrome jak sądzę bezpiecznie, bez utraty danych. Tylko powiedz jak to zrobić ? Ale na pewno nie stracę tam absolutnie niczego po tymczasowej deinstalacji ?

No i oczywiście jak zrobić, żeby we wszystkich przeglądarkach (IE, Chrome, Firefox) oraz w Autoruns było jak po staremu jeśli chodzi o Google Update ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 lip 2012, 22:06

Natomiast w Chrome w Google Chrome - informacje widzę, że serwer z aktulizacją jest niedostępny (błąd 3). Może jednak powinienem przeinstalować Chrome jak sądzę bezpiecznie, bez utraty danych. Tylko powiedz jak to zrobić ? Ale na pewno nie stracę tam absolutnie niczego po tymczasowej deinstalacji ?

Normalnie poprzez aplet w Dodaj/Usuń Programy.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 lip 2012, 09:03

No ok. przeinstalowałem Chrome - problem zniknął - dzięki ! I rzeczywiście żadne dane tej przeglądarki nie zostały utracone. Natomiast z tego linku, który podałeś zainstalował mi się jakiś Aktualizator Google (z tego co wiem program ten nie jest już rozwijany i zaleca się usunięcie go - wiem bo miałem go wcześniej i kiedyś właśnie go odinstalowałem bo pojawiło się takie polecenie).
Zaś w Autoruns jedna z tych pozycji File not found pojawiła się i jest zaznaczona - to ta:

Zakładka Everything:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
=> Google Update

Druga pozycja File not found wciąż jest niedostępna lecz zaznaczona - to jest ta:

Zakładka Services:
HKLM\System\CurrentControlSet\Services
=> gupdatem

Co dalej, aby wszystko było w porządku z tym wpisem i Google Update w ogóle ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 11:26

Natomiast z tego linku, który podałeś zainstalował mi się jakiś Aktualizator Google (z tego co wiem program ten nie jest już rozwijany i zaleca się usunięcie go - wiem bo miałem go wcześniej i kiedyś właśnie go odinstalowałem bo pojawiło się takie polecenie).

To była alternatywna na wypadek, gdybyś nie przeinstalował Chrome`a ;) .

Co dalej, aby wszystko było w porządku z tym wpisem i Google Update w ogóle ?

Wpisy w Autoruns, które podałeś są do usunięcia, gdyż po ponownej rejestracji tego oprogramowania umieściły się one w innym miejscu - z innym wpisem. Już jest w porządku.

Reasumacja.

Czy są jeszcze jakieś problemy?

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post13 lip 2012, 13:20

Czy z tego linku, który podałeś: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ten Aktualizator Google powinienem odinstalować ?, pokazuje mi coś takiego zobacz: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wpisy w Autoruns, które podałeś są do usunięcia, gdyż po ponownej rejestracji tego oprogramowania umieściły się one w innym miejscu - z innym wpisem. Już jest w porządku.

Czy ten wpis w Autoruns, zaznaczony na żółto File not found powinienem usunąć ? Bo ten drugi File not found został chyba zastąpiony nowym zobacz podaję jeszcze jeden log z Autoruns:

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/rWvJu/AutoRuns-5.7z

Powiedziałeś, że są w innym miejscu - które to wpisy ?

Powiedz mi czy po zrobieniu tego wszystkiego już wszystko będzie w porządku z tym Google Update we wszystkich przeglądarkach ?

Mam jeszcze jeden problem korzystając z okazji - niezwiązany z powyższym. Mianowicie w Panelu sterowania na liście Dodaj/Usuń programy i tylko tam (sprawdziłem to systemową wyszukiwarką plików i nigdzie indziej tego nie ma nawet w w miejscu podanym wyżej) mam pusty plik o nazwie Fallout (miałem kiedyś grę o tej nazwie, ale ją odinstalowałem). Plik ten jest pusty bo widzę - 0 bajtów. Mimo to w aplecie Dodaj/Usuń programy on tam jest. No i klikam tam na Usuń/Zmień, ale to w ogóle nie chce się usunąć, może wiedziałbyś jak to zrobić ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 13:52

ten Aktualizator Google powinienem odinstalować ?

Tak.

Czy ten wpis w Autoruns, zaznaczony na żółto File not found powinienem usunąć ?

Tak.

Powiedziałeś, że są w innym miejscu - które to wpisy ?

Są wbudowane w najnowszą wersję Google Chrome.

Powiedz mi czy po zrobieniu tego wszystkiego już wszystko będzie w porządku z tym Google Update we wszystkich przeglądarkach ?

Już wszystko w porządku.

No i klikam tam na Usuń/Zmień, ale to w ogóle nie chce się usunąć, może wiedziałbyś jak to zrobić ?

Najłatwiej zrobić to poprzez odinstalowanie tego za pomocą Revo Uninstaller`a w trybie zaawansowanym -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 lip 2012, 18:48

Więc tak - Aktualizator Google odinstalowany.

Ten wpis gupdatem postanowiłem zostawić niech tam sobie jest, w niczym nie przeszkadza.
Tym bardziej, że powiedziałeś że wszystko jest już w porządku a jest.

Ten plik Fallout wraz z pozostałościami w rejestrze odinstalowałem poprawnie programem Revo Uninstaller 1.94 z systemu i rejestru. Już go tam nie ma w Panelu sterowania - wielkie dzięki!

Na koniec chcę pokazać ci jeszcze coś czyli log z narzędzia Comodo Autorun Analyzer w programie CCE i tylko powiedz co o tym sądzisz ? Tylko on zapisuje w formacie .ard i nie wiem w jaki sposób mogę go przesłać ?
Lub przekonwertować to do innego formatu tylko tak żeby był pokazany oryginalny plik.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 lip 2012, 20:32

Na koniec chcę pokazać ci jeszcze coś czyli log z narzędzia Comodo Autorun Analyzer w programie CCE i tylko powiedz co o tym sądzisz ? Tylko on zapisuje w formacie .ard i nie wiem w jaki sposób mogę go przesłać ?

Praktycznie to samo pokazuje Autoruns.

Lub przekonwertować to do innego formatu tylko tak żeby był pokazany oryginalny plik.

Nie trzeba ;) . Format .ARD w zupełności mi odpowiada.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 lip 2012, 21:21

Comodo Autorun Analyzer jest znacznie dokładniejszy.

Co do formatu .ard to właśnie nie wiem jak to zrobić bo u mnie zapisuje tylko w formacie .ard. Zapisany plik jest nienatywny tzn. niedostępny do otwarcia, a jak klikam na niego to pojawia się takie okienko: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Są tam dwie opcje do wyboru:

- użyć usługi sieci Web do znalezienia odpowiedniego programu
- wybrać program z listy

Co mam wybrać, jeśli program z listy to jaki ?

A może przesłać skompresowany plik takim jaki on już tam jest ? ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 lip 2012, 21:24

A może przesłać skompresowany plik takim jaki on już tam jest ? ;)

Tak. Masz Go przesłać.

Comodo Autorun Analyzer jest znacznie dokładniejszy.

Fakt, ale przegrywa właśnie przez to z Autoruns. Pokazuje nieistotne elementy systemu, które interesują tylko takich dwóch zapaleńców, jak my ;) . Mają mały wpływ na szybkość komputera. Czysta kosmetyka ;) .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 lip 2012, 22:03

Mimo wszystko zależy mi na twojej opinii na ten temat.
Chciałbym również byś powiedział co oznaczają te paski szare, a zwłaszcza czerwone w programie.
Poza tym ogólnie o stanie bo widzę tam sporo pozycji Files not found, ale nie będę ich usuwał co najwyżej wyłączę, a ty powiedz tylko co o tym myślisz.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A tak stricto teoretycznie gdybym chciał uruchomić u siebie ten zapisany plik .ard to za pomocą którego programu ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 11:06

Poza tym ogólnie o stanie bo widzę tam sporo pozycji Files not found, ale nie będę ich usuwał co najwyżej wyłączę, a ty powiedz tylko co o tym myślisz.

Wpisy zawierające File not found są do wyłączenia.

A tak stricto teoretycznie gdybym chciał uruchomić u siebie ten zapisany plik .ard to za pomocą którego programu ?

Comodo Autoruns Analyzer.

Chciałbym również byś powiedział co oznaczają te paski szare, a zwłaszcza czerwone w programie.

U mnie ich nie ma i nigdy się nie spotkałem z nimi w tym oprogramowaniu. Ogólnie rzecz biorąc czerwone to zapewne natywne części systemu, a szare to aktywne wpisy.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 lip 2012, 16:40

A ty jakim programem go otworzyłeś ?

Bo u mnie w tym okienku które pokazałem nie ma na liście Comodo Autorun Analyzer i nawet jak klikam w opcję Przeglądaj i wybieram tam ten program z folderu na dysku to po prostu nic się nie dzieje, nie jest dodawany do listy.

Jest tam też w Zalecanych programach w tym okienku Autostart program viever, ale on to pokazuje nieprawidłowo - po prostu nic nie widać poza oknem klasycznego Autoruns.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”