Jak prawidłowo skonfigurować Comodo Firewall ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2013, 09:53

nie wiem co mam pobrać i zainstalować ?

Nie rozumiem z czym masz problem. Wystarczy sobie przetłumaczyć:

Resolve

Rebuild the list of available counters

Membership in the local Administrators group is required to complete this procedure.

To rebuild the list of counters in the registry:

Click Start, expand All Programs, and expand Accessories.
Right-click Command Prompt, and then click Run as administrator.
At the command prompt, type lodctr /r, and then press ENTER.

Opis problemu również jest na stronie:

Performance counters are collected and used by services and applications. If they are installed incorrectly or with improper permissions, performance counters cannot be loaded, and services or applications cannot collect or interpret the data.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 wrz 2013, 19:48

kominekl pisze:
nie wiem co mam pobrać i zainstalować ?

Nie rozumiem z czym masz problem. Wystarczy sobie przetłumaczyć:

Nie no to ja wiem, ale piszesz pobierz i zainstaluj, "coś" - a ja tam nic takiego nie widzę ?? :pray:
Co tam jest do pobrania ?
Więc po prostu nie wiem co muszę zrobić ?

Rozumiem, że mam wykonać to w Resolve z poleceniem lodctr /r
a to z Verify z typeperf-qx niekoniecznie - czy też ?
Czy mam tylko zrobić to co tam jest wyszczególnione, to wszystko ?

Piszesz też o reinstalu Windows Installer Redistributable Package - o co w tym chodzi ?

I o której wersji .NET Framework-a mówimy, bo ja w ogóle to początkowo myślałem że mam odinstalować którąś wersję Framework-a i ponownie pobrać ? Z errorów wynika, że chyba 4 ? :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2013, 20:10

Czy mam tylko zrobić to co tam jest wyszczególnione, to wszystko ?

Tak.

I o której wersji .NET Framework-a mówimy, bo ja w ogóle to początkowo myślałem że mam odinstalować którąś wersję Framework-a i ponownie pobrać ? Z errorów wynika, że chyba 4 ? :)

Tak.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 wrz 2013, 23:06

Jestem na koncie administratora więc bez opcji Uruchom jako... po wpisaniu w Wierszu lodctr /r, wyświetla mi się to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - czy to przez brak apostrofu i to podwójnego ?, natomiast po sprawdzeniu tam później poleceniem typeperf-qx to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie ma tam żadnej listy.

W konsoli Wydajność dla Monitora systemu ponieważ system to XP zaś jest oczywiście ta lista liczników ale ja na ten temat niewiele wiem.

Chyba nie o to chodziło ?
Czy wszystko jest tak jak być powinno ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2013, 22:09

manitu pisze:Jestem na koncie administratora więc bez opcji Uruchom jako... po wpisaniu w Wierszu lodctr /r, wyświetla mi się to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - czy to przez brak apostrofu i to podwójnego ?, natomiast po sprawdzeniu tam później poleceniem typeperf-qx to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie ma tam żadnej listy.

W konsoli Wydajność dla Monitora systemu ponieważ system to XP zaś jest oczywiście ta lista liczników ale ja na ten temat niewiele wiem.

Chyba nie o to chodziło ?
Czy wszystko jest tak jak być powinno ?

OK. Monitoruj teraz sytuację.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post03 wrz 2013, 22:36

kominekl pisze:
OK. Monitoruj teraz sytuację.

Czyli wszystko dobrze zrobiłem tak ?
Bo zdaje się, że miałem coś sprawdzić..., ale nie wiem czy to się dokonało ? Miała być w Wierszu widoczna ta lista zresetowanych liczników Monitora wydajności...

Dwa. Monitorować gdzie, w czym ?

I po trzecie - czy dać nowe logi z OTL ? Lub inne zrzuty lub raporty ?
Chyba był problem z instalatorem WIRP czyli .NET Frameworka, więc wypadałoby sprawdzić czy coś się poprawiło ? :P

Prosiłbym też o słówko nt. pozostałych errorów w logach no i z tych z konkretnych linijek, które podałem wcześniej oraz także pozycji oznaczonych jako "not found".

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2013, 21:23

Dwa. Monitorować gdzie, w czym ?

Poprzez dziennik zdarzeń.

I po trzecie - czy dać nowe logi z OTL ? Lub inne zrzuty lub raporty ?

Nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post04 wrz 2013, 23:35

Nie chcesz odpowiadać na część moich pytań, jakże dla mnie ważnych. W związku z tym nie dziw się, że zadaję je ponownie.
Nie piszesz czy zrobiłem to co zrobić należało i gdzie szukać efektów tych czynności ?

Raz jeszcze poproszę o odpowiedź na pytania, także inne (wszystkie), które nie doczekały się odpowiedzi.
Ja usiłuję dociec co było przyczyną "czystego Pulpitu", a także innych anomalii (jeśli takie były - wg logów). :P

A co z tym instalatorem, miał zostać zreinstalowany, naprawiony czy też zresetowany. Jak przekonać się, że to się dokonało, jeśli nie poprzez skan z OTL np. ?
Pisałeś"
Reinstaluj tak w ogóle bibliotekę instalatora, czyli Windows Installer Redistributable Package.

No więc ? :?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2013, 21:29

Nie piszesz czy zrobiłem to co zrobić należało i gdzie szukać efektów tych czynności ?

Odpisałem. Monitorujemy sytuację w Dzienniku Zdarzeń.

No więc ? :?

Zastąpiliśmy to czym innym. To już nieaktualny problem.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post05 wrz 2013, 23:00

kominekl pisze:
Zastąpiliśmy to czym innym. To już nieaktualny problem.

No, dobrze wierzę na słowo choć pierwszy raz się z tym spotykam.

Ale jak to sprawdzić, chcę naocznie przekonać się, że ten instalator rzeczywiście jest już naprawiony ?

A pozostałe errory, reg errory, key errory i wpisy "No name found" ? Czy to jest coś ważnego, są powody do niepokoju ?
Czy z Eksploratorem wszystko w porządku wg logów ? :clever:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2013, 22:28

A pozostałe errory, reg errory, key errory i wpisy "No name found" ? Czy to jest coś ważnego, są powody do niepokoju ?

Nie sprawdzam każdego, nie przeprowadzam analizy logów na życzenie.

Ale jak to sprawdzić, chcę naocznie przekonać się, że ten instalator rzeczywiście jest już naprawiony ?

Uruchom problematyczny instalator.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 wrz 2013, 23:02

kominekl pisze:
Nie sprawdzam każdego, nie przeprowadzam analizy logów na życzenie.

Ale na jakie życzenie, przecież te dane mówią o czymś same za siebie.
Jeśli nie chcesz powiedzieć czy wszystko z tymi i wszelkimi "bugami" według logów to rozumiem, ze wszystko w porządku i koniec kropa ?
Jeżeli nie będziemy prowadzili dialogu tylko raczej jakiś rodzaj monologu, to pewnie że do niczego nie dojdziemy. :pray:

Uruchom problematyczny instalator.

Tam chodziło o to, że instalator nie może pobrać aktualizacji. I chyba tylko wówczas można się o tym przekonać, dopiero podczas następnej aktualizacji, tak ?

A ten instalator w jakiej lokacji się znajduje bo nie pamiętam ?

Rozumiem, że ostatecznie wg tego co pokazują te logi wszystko pod kątem errorów i innych błędów jest w najlepszym porządku ? :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2013, 10:28

Tam chodziło o to, że instalator nie może pobrać aktualizacji. I chyba tylko wówczas można się o tym przekonać, dopiero podczas następnej aktualizacji, tak ?

Tak.

A ten instalator w jakiej lokacji się znajduje bo nie pamiętam ?

Ja również nie pamiętam. Ale to wystarczy sprawdzić na jakimkolwiek pliku setup.exe.

Rozumiem, że ostatecznie wg tego co pokazują te logi wszystko pod kątem errorów i innych błędów jest w najlepszym porządku ? :)

Pokaż nowe logi, zobaczymy.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 wrz 2013, 17:22

kominekl pisze:Tak.

Pokaż nowe logi, zobaczymy.

No to zobaczmy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ja również nie pamiętam. Ale to wystarczy sprawdzić na jakimkolwiek pliku setup.exe.

Jakimkolwiek ?, nie wiem o który w ogóle to chodzi instalator ? Nie mogę go w ogóle odnaleźć, być może jest ukryty ?
Choćby w C:\WINDOWS\Microsoft.NET jest tam mnóstwo plików, a i to nie wiem czy o tę lokacją chodzi ?
Być może te pliki instalatorów znajdują się w chronionym folderze Installer, a tam wiadomo jak jest - ciężko coś rozpoznać bo mają zmienione nazwy ?

Nie bardzo wiem czy jest w ten sposób w ogóle co sprawdzać, nie lepiej reinstalować wersję 4 Framework np. tym .NET Framework Cleanup Tool`em ?
Zresztą być może nie ma nawet takiej potrzeby, może obecne logi to pokażą, z tego co ja widzę - nie, ale to dopiero wraz z nową poprawką z MS Update`u się chyba okaże ? :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2013, 21:39

Jakimkolwiek ?, nie wiem o który w ogóle to chodzi instalator ? Nie mogę go w ogóle odnaleźć, być może jest ukryty ?

Jakimkolwiek, bo to był błąd ogólny pakietu instalacyjnego.

Logi.

Pozostałości po odinstalowanym pasku narzędzi, infekcja typu PUP w postaci elementów Ask`a i bzdety we wpisach przeglądarek - kosmetyka.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”