Dobrze to jeszcze chciałbym o czymś konkretnym.
Zamierzam bowiem zainstalować pewien program i przy tej okazji chcę przetestować jak działają te tryby wirtualne w praktyce.
Czy lepiej jest pobrać instalator programu np. w Google Chrome lub VCD w trybie ręcznej piaskownicy, czy też pobrać realnie, a tylko instalator uruchomić w ręcznym piasku np. PPM na nim ?
Czy te sposoby są tożsame ze sobą ?
Tak chcę zrobić bo z doświadczenia wiem, że instalatory często zawierają jakieś zbędne dodatki (toolbary czy nawet wirusy). Pobiorę ze źródła oficjalnego, ale i tak poza tym chcę to przetestować jak już wspomniałem.
I drugie może ważniejsze - czy instalowanie tego w środowisku wirtualnym, acz tylko w trybie ręcznego piasku będzie miało jak najbardziej realny wpływ na realny system na czym mi oczywiście zależy, czy też nie ?
Bo nie chcę tego instalować np. przez Pulpit wirtualny czy jakiś inny tryb np. awaryjny, tylko w normalnym trybie systemu, a jednocześnie w Comodo w trybie manualnej piaskownicy.
To wszystko nastąpi oczywiście pod osłonami CF choćby Autopiaskownicy, która w razie czego zaalertuje odpowiednio, a także Avast-a, który ma włączony tryb AutoSandBox-a.
Chociaż jak chodzi o Avast-a, to nie wiem czy wyświetli on ewent. alert o czymś, jego komunikaty są przecież blokowane przez CF z kolei o czym już mówiliśmy ?
Jak prawidłowo skonfigurować Comodo Firewall ?
- manitu
- kominekl
- Kontaktowanie:
Czy te sposoby są tożsame ze sobą ?
Na jedno wychodzi.
I drugie może ważniejsze - czy instalowanie tego w środowisku wirtualnym, acz tylko w trybie ręcznego piasku będzie miało jak najbardziej realny wpływ na realny system na czym mi oczywiście zależy, czy też nie ?
To co będziesz instalował, działał w systemie wirtualnym, nie będzie współgrać z tym co robisz w realnym.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- manitu
kominekl pisze:To co będziesz instalował, działał w systemie wirtualnym, nie będzie współgrać z tym co robisz w realnym.
A kto mówi o systemie wirtualnym ? Nie, acz rozumiem do oczywiście czego zmierzasz w sensie przenośnym.
Nie będzie współgrać..., a to niedobrze bo w tym przypadku po prostu musi współgrać i działać w realnym systemie. Chodzi bowiem o kwestię instalacji update`u sterowników do urządzeń zewnętrznych komputera i kwestii pokrewnych.
Ale wydawało mi się, że wcześniej już ustaliliśmy to, iż odpalenie instalatora w trybie izolowanym (piasku manualnego) z PPM na nim lub w przeglądarce wirtualnej nie tylko jest możliwe i wskazane, ale także ma wpływ na realny system ? Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Jeśli jednak nie ma, w takim razie będą instalował w realu, choć wiem że autopiasek Comodo, inne moduły w razie czegoś zaalertują, tak ?
Czy również Avast, tego nie wiem ? Jego ostrzeganie w trybie AutoSandBox zostało przecież przyblokowane teraz przez CF. Dawniej pamiętam ten moduł parę razy w ten sposób domyślnie u mnie zadziałał.
Ikon skrótów, a nawet pasków: zadań, quick start-u, trayu, nic. Tylko tło i kursor myszy.
Także brak wszelkich komunikatów, errorów nic.
Po dłuższej chwili bezruchu, zawiasu swoistego, nacisnąłem reset komputera i po nim już wszystko było w porządku.
Nie wiem, czy to Comodo znów wpływa w ten sposób na Eksplorator systemowy czy coś, wszak tylko to jest na liście podejrzanych i byłoby w stanie w ogóle ? Infekcję wykluczam, gdyż nastąpiło to dość przypadkowo, okolicznościowo.
Nie mam pojęcia, na pewno zaobserwuję sytuację, czy się ten dziwny nieco bug nie powtórzy.
Co o tym myślisz ? Przeskanować z raportem, czym ?

- kominekl
- Kontaktowanie:
Jeśli jednak nie ma, w takim razie będą instalował w realu, choć wiem że autopiasek Comodo, inne moduły w razie czegoś zaalertują, tak ?
Tak.
Po dłuższej chwili bezruchu, zawiasu swoistego, nacisnąłem reset komputera i po nim już wszystko było w porządku.
Losowy błąd. Nic ważnego.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
- manitu
kominekl pisze:Tak.
A widzisz dobrze więc wiedzieć. Ja oczywiście wiedziałem mniej więcej, że to tak działa. Chodziło o przeprowadzenie tego w ramach pewnego testu.
Losowy błąd. Nic ważnego.
Tak, ale dziwny, u mnie niebywały. Chciałbym wiedzieć z czego on się wziął ? Być może faktycznie coś "podgryza" explorera ?
Czy można to jakoś sprawdzić, przeskanować i wrzucić tu do analizy ?
Może w Podglądzie zdarzeń coś jest, tam zapisują się te errory ?
Tylko, że tu żadnego errora jakoby nie było... ?
I co robić w takiej sytuacji, czy tak jak ja zrobiłem wciskając reset komputera jest to dobry sposób ?
- kominekl
- Kontaktowanie:
Tak, ale dziwny, u mnie niebywały. Chciałbym wiedzieć z czego on się wziął ? Być może faktycznie coś "podgryza" explorera ?
Raczej nie. Należy tylko obserwować.
I co robić w takiej sytuacji, czy tak jak ja zrobiłem wciskając reset komputera jest to dobry sposób ?
Tak.
- manitu
kominekl pisze:
Raczej nie. Należy tylko obserwować.
Tak.
All right

Jeszcze odnośnie tego zdarzenia z brakiem czegokolwiek na Pulpicie.
Przejrzałem dokładnie Podgląd zdarzeń dla rekordów błędów aplikacji i systemu i żadnych iksów, wykrzykników, errorów, słowem żadnych eventów z tym związanych z daty zdarzenia i okolic nie zauważyłem.
Ale zastanawiam się czy to nie przypadkiem przez .NET Framework-a w wersji 4 i być może jego albo wadliwej instalacji (raz już kiedyś reinstalowałem z powodzeniem z użyciem narzędzia .NET Framework Cleanup Tool), albo raczej bardziej przez coś co pokazują bieżące logi z OTL, które zrobiłem na tę okoliczność - czyli jakieś problemy z aktualizacją tego środowiska ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Są tam pewne errory od tego i jeszcze zresztą inne.
Ja rozumiem, że te errory od .NET Frameworka są okolicznościowe ponieważ zdarzyły się akurat podczas jego jakoby niepomyślnej aktualizacji, w innych wcześniejszych logach OTL pamiętam tych akurat tam błędów nie było.
Co zatem radzisz ? Czy reinstalować .NET Framework 4 (mam Clients Profile i Extended) ?
Prosiłbym o interpretację tych logów pod tym kątem i innych errorów też.
Czy to w ogóle ma z tym coś wspólnego, z tym zdarzeniem ? Być może ma, ale nawet jeśli nie to jest to przecież fakt, który czegoś dowodzi prawda ? Coś może działać nieprawidłowo, bo samo zdarzenie choć może wyglądało i groźnie to nie było dla systemu przecież niebezpieczne. Ale myślę, że nawet może raczej mieć i sygnalizuje to właśnie tak, w ten sposób ?
A jeśli nie to z czym w ogóle związane są te errory i pozostałe inne i co mogę z tym zrobić by je wyeliminować ?
Bo ja też chcę zauważyć, że w logach OTL pewne errory faktycznie pojawiają się okolicznościowo w zależności od tego co się dzieje, jaki proces przebiega aktualnie na komputerze.

- kominekl
- Kontaktowanie:
Ale zastanawiam się czy to nie przypadkiem przez .NET Framework-a w wersji 4 i być może jego albo wadliwej instalacji (raz już kiedyś reinstalowałem z powodzeniem z użyciem narzędzia .NET Framework Cleanup Tool), albo raczej bardziej przez coś co pokazują bieżące logi z OTL, które zrobiłem na tę okoliczność - czyli jakieś problemy z aktualizacją tego środowiska ?
Logi nie działają. Nie bez powody polecamy inny hosting w Regulaminie. Przeklej.
- manitu
Prawda, że nie działają logi.
To dziwne bo wcześniej działały świetnie, a w ogóle pierwszy raz mi się to zdarza w tym hostingu. Sam serwis też "chwilowo" chyba - nie działa, może mają problemy, reaktywują się... ?
Co może być tym powodem ?
Dobra wstawiam w inny :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Co może być tym powodem ?

Dobra wstawiam w inny :
- kominekl
- Kontaktowanie:
Co może być tym powodem ?![]()
Robią reset.
Error - 2013-08-14 10:06:39 | Computer Name = PPPP-7249EE9031 | Source = LoadPerf | ID = 3013
Description = Nie można zaktualizować ciągów licznika wydajności dla języka o identyfikatorze
009. Stan Win32 zwrócony przez to wywołanie stanowi pierwszą wartość DWORD w sekcji
danych (Data).
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
There is a problem with this Windows Installer package.
Reinstaluj tak w ogóle bibliotekę instalatora, czyli Windows Installer Redistributable Package.
Logi.
Roboty troszkę jest, ale tego nie ruszamy.
- manitu
kominekl pisze:Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
There is a problem with this Windows Installer package.
Czyli jednak jest jakiś istotniejszy problem z instalatorem. Nie wiem czy z nim, czy z poprawką która nie mogła się poprawnie zainstalować ?
Reinstaluj tak w ogóle bibliotekę instalatora, czyli Windows Installer Redistributable Package.
Czyli sam cały instalator, czy wraz z reinstalacją tej wersji .NET Framework`a ?
Właśnie, o której wersji mówimy, bo ja mam kilka które stanowią integralną całość ? Rozumiem, że chodzi o wersję pełną 4 (CP i Exd) ?
Czym, .NET Framework Cleanup Tool`em ?
Nowy instalator zamierzam pobrać w pełnej wersji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub też: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - OK ?
Poprzednie logi też już działają.

Logi.
Roboty troszkę jest, ale tego nie ruszamy.
Chodziło mi tylko o interpretację samych errorów.

- kominekl
- Kontaktowanie:
Czyli jednak jest jakiś istotniejszy problem z instalatorem. Nie wiem czy z nim, czy z poprawką która nie mogła się poprawnie zainstalować ?
Pobierz to, do czego podałem link i zainstaluj. Instalator ma zapewne braki w strukturze.
- manitu
Przepraszam, ale ja jednak nie bardzo rozumiem co mam robić ?
Pobrać coś, czy wykonać zalecenia instrukcji na tej stronie ?
Obawiam się, ze na tę chwilę nie myślimy o tym samym.
Dla mnie jest to zbyt lakoniczne. Więcej szczegółów proszę. Co muszę wykonać po kolei ?
Jak z deinstalem, o którą wersję chodzi itp. ?
Bo o to, czy to miało związek z "czystym Pulpitem" już nie pytam, rozumiem że nie ?:)

Pobrać coś, czy wykonać zalecenia instrukcji na tej stronie ?
Obawiam się, ze na tę chwilę nie myślimy o tym samym.
Dla mnie jest to zbyt lakoniczne. Więcej szczegółów proszę. Co muszę wykonać po kolei ?
Jak z deinstalem, o którą wersję chodzi itp. ?
Bo o to, czy to miało związek z "czystym Pulpitem" już nie pytam, rozumiem że nie ?:)
- kominekl
- Kontaktowanie:
Error wskazuje na uszkodzenie pakietu instalatora. To do czego link podałem to biblioteki instalatora.
- manitu
Dobrze, ale po kolei o co tu chodzi bo nie rozumiem ? Tak z sufitu to nie bardzo wiem od czego zacząć ?
W tym:
nie wiem co mam pobrać i zainstalować ?
Musisz mi to dokładniej objaśnić (wszystko) gdyż dla mnie to nowość, nie miałem okazji tego reinstalować.
Sądząc zaś po dacie tych errorów, to nie mają one nic wspólnego z tym zdarzeniem. Są o wiele wcześniejsze.
A BTW, możesz mi powiedzieć co oznaczają też te errory w linijkach chociażby 28, 39, 43.
W tym:
kominekl pisze:Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
nie wiem co mam pobrać i zainstalować ?
Musisz mi to dokładniej objaśnić (wszystko) gdyż dla mnie to nowość, nie miałem okazji tego reinstalować.
Sądząc zaś po dacie tych errorów, to nie mają one nic wspólnego z tym zdarzeniem. Są o wiele wcześniejsze.
A BTW, możesz mi powiedzieć co oznaczają też te errory w linijkach chociażby 28, 39, 43.
-
- Reklama