Jestem po świeżej instalacji zapory Comodo Firewall w aktualnej wersji.

I problem tyczy się kwestii jakości ustawień i konfiguracji w stosunku do własnych preferencji, a także po prostu do poprawnego funkcjonowania samej zapory dla osiągnięcia maksimum bezpieczeństwa.
Wstępnie skonfigurowałem już CF choć częściowo była już domyślnie, częściowo ręcznie, a mianowicie:
- samą zaporę mam domyślnie oczywiście włączoną na Tryb bezpieczny, poprzednia systemowa została automatycznie wyłączona po restarcie komputera,
- Automatyczną piaskownicę włączyłem w panelu głównym CF > Start > Zadania zapory sieciowej > Ustawienia zaawansowane > Blokada behawioralna - gdzie automatycznie przełączyło mnie na tryb Częściowo limitowany, aczkolwiek Piaskownicy w trybie manualnym nie konfigurowałem (nie dodawałem nic do tego trybu),
- moduł antywłamaniowy HIPS domyślnie włączony w Trybie bezpiecznym,
- w panelu CF > Start > Zadania z. s. > Ukrywanie portów > wybrałem opcję Blokuj połączenia przychodzące,
- Trybu gry na razie nie włączałem,
- w polu systemowym w ogóle menu mam na Widok zaawansowany,
- Widżet Pulpitu wyłączyłem bo niepotrzebny.
To tyle o bieżącym status quo.
I teraz kilka pytań:
1. Przypomnę, że równocześnie korzystam z Avast-a, który ma pomyślnie współpracować z CF, i w którym aktualizacje automatyczne są domyślnie zresztą włączone. Zauważyłem, że chyba odkąd włączyłem opcję Blokuj połączenia przychodzące nie pokazują się jak wcześniej okienka od Avast-a o automatycznej aktualizacji, choć same aktualizacje działają poprawnie.
Rozumiem, że opcja ta dodatkowo wzmacnia bezpieczeństwo blokując wszelkie porty przychodzące, także te zaufane ?
Czy rzeczywiście CF to przyblokowuje ? Czy można i należy zatem zrobić od tego wyjątek ?
Bo wcześniej zanim włączyłem tę opcję wyskakiwały mi w kółko komunikaty o próbie połączenia z portami od NetBIOS-a (chodzi o porty 137, 138 i 139). Rozumiem, że bezpieczniej jest te porty blokować ?
Co w związku z tym - ponieważ chcę widzieć te komunikaty, czy dodać Avast-a do Zaufanych aplikacji, utworzyć jakąś regułę, a może wszystko jest zupełnie dobrze ?
O ile widzę w panelu CF > Ocena plików > Zaufane pliki Avast już tam automatycznie jest na liście.
2. Który tryb zapory jest najoptymalniejszy, czy ten Bezpieczny ?
3. Który z kolei tryb Automatycznej piaskownicy jest najlepszy ?
Czym różni się ten tryb od manualnego w Piaskownicy i jak działają te tryby w praktyce ?
Rozumiem, że w ręcznym ja sam dodaję co chcę, a w aut. wszystko jest "od góry" sprawdzane, nie rozumiem czym się to jednak różni od siebie i jak to działa w praktyce zależnie od tego co się chce robić ?

O ile wiem zwykle najczęściej do tego trybu dodaje się np. przeglądarki internetowe, których ja posiadam kilka zresztą
I aplikacja taka po uruchomieniu będzie miała widoczną ramkę oznaczającą to odizolowanie ?;
4. W module HIPS nic ręcznie nie zmieniałem, jest włączony domyślnie. Czy należy uznać, że to ustawienie jest z punktu widzenia bezpieczeństwa najlepsze ?
5. Nie wiem w ogóle do czego służy opcja Trybu gry, którego na razie nie włączałem ?
6. Jak w ogóle postępować ze szkodliwymi i nierozpoznanymi obiektami wykrytymi już przez zaporę ?
Czy po prostu je usunąć z tej Kwarantanny ?
7. Czy zapora "zwiększa" anonimowość w sieci choćby przez to blokowanie portów przychodzących i w ogóle ?
Anonimowości przede wszystkim w tym sensie, że dla wszelkich osób czy witryn "trzecich", a więc niechcianych. A nie anonimowości absolutnej - bo takiej zdaję z tego sobie sprawę po prostu nie ma. :/
8. Na koniec po prostu pytanie o to czego spodziewać się na co dzień po CF w działaniu, czy w zależności od typowych ustawień, blokady włamań, nieznanych lub podejrzanych programów itp. (w Dzienniku zdarzeń CF jest już kilka takich obiektów) zapora uniemożliwi przedostanie się do systemu obiektów złośliwych, choćby zawsze "na topie" choć trudno wykrywalnych i niebezpiecznych typu spyware, malware (wśród nich adware, PUP i in. przykładowo Qvo6, v9, Babylon), ale także np. trojanów, zawsze groźnych rootkitów, różnych innych ataków ze strony osób, witryn czy aplikacji ?
Czy zapora wykrywa i blokuje większość tych obiektów, czy też rozróżnia je i blokuje tylko niektóre z nich ?
A może nie ma znaczenia jakiego typu to jest obiekt, chodzi tylko o sam fakt że jest on według niej nieznany i nierozpoznany i zostaje zablokowany i przerzucony do Kwarantanny skąd można go usunąć ?
Poza tym jest jeszcze kilka innych z tym związanych kwestii, ale o tym może później.