Jak prawidłowo skonfigurować Comodo Firewall ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 sie 2013, 23:41

Ale czy ostatecznie będzie tam bezpieczne ?

Tak.

Jak często aktualizują się te bazy ?

Praktycznie codziennie.

Nie ma się tutaj po prostu czym frasować ?

Dokładnie.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 sie 2013, 09:57

kominekl pisze:Tak.

No dobrze, a jak w ogóle dodawać coś do tego folderu bo to mi gdzieś umknęło ?
Ja rozumiem, że dodanie czegoś do ręcznej piaskownicy powoduje automatyczne dodanie też do Shared Space ?
Tak ?
Ale w jakim to ostatecznie jest trybie - to co znajduje się w tym współdzielonym folderze ?
No bo skoro mogę to odpalać z tego folderu i w wirtualu i w realu, to nie rozumiem tego jak to się robi ?
Czy może z PPM na to i tam wybrać ? Jak ?
Praktycznie codziennie.

Codziennie ? To na pewno. Ale te bazy aktualizują się chyba nawet kilka razy na dzień ?

To samo może nastąpić, ten błąd oczywiście gdy w trakcie przerwie połączenie, a akurat będzie ten update baz i to samo - error od CSA. To na szczęście względna rzadkość, ale też jest możliwe ? :clever:

A jeszcze o czymś. Bo wszedłem do Virtual Kioska (tej Wirtualnej przestrzeni) wczytywał się on dość długo i tam w nim jest m.in. ten bezpieczny pulpit, inny wygląd, ustawienia i w ogóle wszystko.
Rozumiem, że ten moduł to jest po prostu przejście i uruchamianie całego systemu w trybie wirtualnym gdzie działanie wszelkich aplikacji i połączeń z Internetu nie ma żadnego wpływu na system ?
To jest po prostu coś w rodzaju wirtualnego systemu, tak ?

I jak już wychodziłem z tego VK opcją Switch to Windows, no to oczywiście wyszedłem pomyślnie, tylko że zauważyłem że ten Pulpit wirtualny jest strasznie pamięciożerny i procesożerny jak na osiągi mojego RAM i proca. Wszystko wyraźnie bardzo spowolniło i to także po zamknięciu tego modułu.
Wszedłem w realnym systemie do MZ, a tam wciąż procesy od VK zajmujące sporą ilość w pamięci operacyjnej.
Nie wiem poradź mi coś, jak to wyłączyć bo ja po prostu zamknąłem system, tam jeszcze zapytał się czy chcesz zamknąć proces - Tak a właściwie Zakończ , i dopiero.
Ale czy chcąc to wyłączyć klikam po prostu w MZ na proces i Zakończ proces ? Jak ?
Bo wiem z praktyki, że czasem robiąc tak może się tam pojawić dodatkowe okienko, że "to może być niebezpieczne dla tego procesu a nawet systemu".
Jak zatem to szybko wyłączyć z procesów ? :idea:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 sie 2013, 10:43

No dobrze, a jak w ogóle dodawać coś do tego folderu bo to mi gdzieś umknęło ?

PPM na danym pliku - Dodaj do Piaskownicy. Shared Space to tylko folder ze specyficzną nazwą i ikoną dodany na liście wykluczeń w "piasku".

Ja rozumiem, że dodanie czegoś do ręcznej piaskownicy powoduje automatyczne dodanie też do Shared Space ?

Tak.

Ale w jakim to ostatecznie jest trybie - to co znajduje się w tym współdzielonym folderze ?

Jest on i tu i tu. Możesz używać Go realnie, a jednocześnie testować wirtualnie.

Codziennie ? To na pewno. Ale te bazy aktualizują się chyba nawet kilka razy na dzień ?

Możliwe. Zależy.

To jest po prostu coś w rodzaju wirtualnego systemu, tak ?

Tak.

Ale czy chcąc to wyłączyć klikam po prostu w MZ na proces i Zakończ proces ? Jak ?

Ten sposób jest dobry.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 sie 2013, 16:28

No dobrze to to już rozumiem. :)

A jeszcze chciałbym o jedno zapytać.

Mianowicie na czym polega różnica w działaniu np. ściągniętych instalatorów w trybach wirtualnym czyli Autopiaskownicy lub jeśli dodany to też ręcznej piaskownicy, a tym uruchamianym w Virtual Kiosku ?

Rozumiem, że w trybach piaskownicy instalator czegoś przykładowo dokona tego w realnym systemie i rzeczywiście, natomiast musi to przejść przez ten filtr restrykcji i te blokady trybów wirtualnych które mają za zadanie oczywiście nie dopuścić nieznanych obiektów i szkodników do systemu tak ?
Chociaż nie wiem, jak dodam jakiś instalator do piasku ręcznego najczęściej plik .exe lub .msi to też chyba go nie zainstaluję realnie ?

Natomiast odpalenie tego samego instalatora w Przestrzeni wirtualnej w ogóle mija się z celem bo proces ten nie będzie mógł się odbyć do końca w realnym systemie, gdyż jest to tryb całkowicie wyizolowany z tego systemu, tak ?
To w zasadzie jak sądzę jest tylko do testów, podobnie jak w przypadku emulatorów napędów czy systemów ?
Z tą różnicą, że tu nie ma tych specjalnych sterowników.

Innymi słowy w Piaskownicy zainstaluję np. coś realnie, a w VK po prostu realnie nie tylko wirtualnie ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 sie 2013, 17:11

Innymi słowy w Piaskownicy zainstaluję np. coś realnie, a w VK po prostu realnie nie tylko wirtualnie ?

Tak.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 sie 2013, 17:37

Ale w Piasku automatycznym w trybie Częściowo limitowanym, czy również w ręcznym jeżeli go tam wrzucę ? ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 sie 2013, 17:58

manitu pisze:

Ale w Piasku automatycznym w trybie Częściowo limitowanym, czy również w ręcznym jeżeli go tam wrzucę ? ;)

I tu i tu.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 sie 2013, 20:24

Dobrze. To jeszcze o jednym chciałbym.

Napisz proszę jak wyłączyć z trybów blokowanych te okienka aktualizacji Avasta, bo choć wiem że teraz jest dobrze to jednak chciałbym jednak aby te okienka były widoczne. Po prostu dla większej czytelności, a także z tego względu iż znajdują się tam pewne moduły jak np. Software Updater, który w swoich okienkach informacyjnych informuje mnie o nowszych wersjach lub bazach różnych programów.
Zdaje mi się, że teraz jest to zablokowane, a sprawdziłem ręcznie i aktualizacje tych programów są dostępne.

Chyba wyłączenie tego w niczym nie wadzi Avast jest zaufanym i bezpiecznym programem, jeśli tak napisz jak to zrobić w CF dla Avasta ? :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 sie 2013, 22:49

Napisz proszę jak wyłączyć z trybów blokowanych te okienka aktualizacji Avasta, bo choć wiem że teraz jest dobrze to jednak chciałbym jednak aby te okienka były widoczne. Po prostu dla większej czytelności, a także z tego względu iż znajdują się tam pewne moduły jak np. Software Updater, który w swoich okienkach informacyjnych informuje mnie o nowszych wersjach lub bazach różnych programów.

A sprawdzałeś po prostu PPM na tray Avast`a i opcję Praca w tle?

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 sie 2013, 12:40

Tak, jest tam włączona, znaczy zaznaczona ta opcja. ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 14:52

manitu pisze:Tak, jest tam włączona, znaczy zaznaczona ta opcja. ;)

Więc to jakiś nic nie znaczący uszczerbek - typowe w Windows. Jeśli chcesz przywrócić jednak (nie wiadomo, po co, no ale) ten komunikat to reinstaluj program.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 sie 2013, 21:56

Ale o jakim uszczerbku Ty piszesz ? Nie ma żadnego uszczerbku. :@

Reinstal Avasta też nic tu nie zmieni.
Bo chodzi o to jak w CF wyłączyć z tych trybów blokowanych te różne komunikaty w Avast, nie tylko aktualizacje ?
Zanim postawiłem CF, to właśnie tak było, potem zainstalowałem ją, włączyłem blokadę połączeń wchodzących, a wcześniej Avast i tak został automatycznie tam dodany do Zaufanych programów w Chmurze, i od tej pory nie widuję tych okienek, chodź wiem że one są i to ustawienie jest dobre.

Ja jednak chciałbym wyłączyć z tego monitora Comodo: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników komunikaty, a cała reszta bez zmian.
Czy mogę to zrobić, jak ?

Albo i całkiem wyłączyć Avast-a z tych blokad, jest programem godnym szczególnego zaufania i w niczym to pewnie nie zaszkodzi ?

Chyba, że moduły te i tak spełniają swoje funkcje mimo tego iż stoją za tymi osłonami CF więc to nie ma sensu i jest po prostu dobrze ?
Co więc powinienem z tym zrobić ostatecznie ?
Aktualizacje i tak mogę sobie ręcznie pobrać ? Sam Avast się aktualizuje...

Więc jak ? :|

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 22:18

Chyba, że moduły te i tak spełniają swoje funkcje mimo tego iż stoją za tymi osłonami CF więc to nie ma sensu i jest po prostu dobrze ?

Jest po prostu dobrze.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 sie 2013, 23:32

kominekl pisze:Jest po prostu dobrze.

No git.
A napisz czy tak zwyczajnie dobrze jest iż ten Avast jest nawet domyślnie blokowany przez Comodo ?

Czy to w porządku, że taki program jak antywirus, który ma za zadanie chronić i zapobiegać pewnym zdarzeniom w systemie, sam jest przez inny program blokowany ? :pray:

Chciałbym też jeszcze jednak abyś potwierdził konkretnie bo nie jestem tutaj pewien do końca - czy ten moduł update`u różnych programów (SU) w tej konfiguracji funkcjonuje tak jak powinien ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post21 sie 2013, 18:00

Chciałbym też jeszcze jednak abyś potwierdził konkretnie bo nie jestem tutaj pewien do końca - czy ten moduł update`u różnych programów (SU) w tej konfiguracji funkcjonuje tak jak powinien ?

Tak.

Czy to w porządku, że taki program jak antywirus, który ma za zadanie chronić i zapobiegać pewnym zdarzeniom w systemie, sam jest przez inny program blokowany ? :pray:

No naturalne.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”